Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Alles draait om de dollar

De eerste twee weken van september staat in het teken van macrogedoe. Eerst de ECB en Draghi  gevolg door Yellen en de Fed. Tussendoor praat de G20 en kijken we uit naar Amerikaanse werkgelegenheidscijfers. En waarom? Het gaat allemaal over de dollar en de effecten ervan op de andere munten en landen.

Het is sterker dan ooit, oké, dat is wat overdreven, maar wel op z’n sterkst in de afgelopen tien jaar of zo. Ja ik bedoel de dollar, maar ook het effect dat het deze munt heeft op de wereld. Geneuzel allemaal, september of december, 0,1 of 0,25%. Degene die wil opvallen zegt inmiddels, niks, geen renteverhoging in de VS, of nee september brengt 0,5% verhoging.

Hoe dan ook, het blijft een discussie in de marge. De werkelijkheid is dat stiekem de valutaoorlog door de dollar is gewonnen en dat grip op de economie alleen in het Engels geloofwaardigheid heeft. Dit wordt helemaal duidelijk door het gehuil en geklaag van Europa, China, Japan en ontwikkelingslanden. Klagen, terwijl daar zou moeten gelden: “Vraag niet hoe het kan maar profiteer van een dure dollar.”

Het gedoe zit hem in het eigen economische beleid en het sentiment rondom de eigen munten en niet in de VS, want de dollar vaart gewoon zijn koers. De financiële relativiteitstheorieën zijn het probleem, terwijl het gewoon weer zoals in de jaren tachtig driegt te worden. Veelal wordt gedacht dat de eigen munt net zo veel voorstelt als de dollar, maar eens te meer geldt, alleen met dollars kun je de wereld rond. De waardeontwikkeling van de greenback ziet er zo uit op de lange termijn. We kijken vandaag naar de dollarindex.

Dollar

Zijwaartse fase

Was er nog sprake van enige vorm van strijd tussen 2005 en 2014, sinds de zomer van 2014 is er iets anders gaande. Er is opwaarts bewogen van een stand van licht boven 80 naar een ultiem hoogtepunt van 100 in maart dit jaar. Vanaf dat moment is er geconsolideerd en gecorrigeerd onder invloed van de verwachtingen aangaande renteverhogingen in de VS en de verzwakkingen van de andere munten in het tweede kwartaal van 2015.

Feit is dat deze zijwaartse fase een perfecte correctie vormt op basis van 38,2% Fibonacci-retracement. De RSI zegt ons dat op dit timeframe steun is gevonden tijdens de Grexit en China kwestie op een 50 waarde van de indicator, hetgeen net zo weinig overspannenheid aangeeft als voor de grote stijging van 2014.

De huidige stand is daarmee als normaal bestempeld en is er geen aanleiding voor een verdere correctie op basis van overdrevenheid. Waar 90+ ( 96 huidige stand) als idioot hoog werd ervaren bij een stand van bijna 80 vorig jaar, nu is dat dus gewoon normaal. Boven de 100,  dat is pas hoog, is nu het idee.

Zijwaarts correctief

Koersdoel op dit timeframe is 106 zodra de 98 is overwonnen. Dit blijft gelden zolang de koersen boven 92, de low van vorige week, blijven noteren. Met andere woorden: de huidige beweging is op de langere termijn gezien zijwaarts correctief en er is geen enkele aanleiding om te veronderstellen dat er iets geks gaat gebeuren op structureel niveau.

De dollar is stijgende en de rest kan het gewoon niet bijhouden, wat niet per se erg is als je van goedkope grondstoffen en gunstige exportverhoudingen houdt, maar goed. Het groene blok in de grafiek nader toegelicht op de kortere termijn ziet er als volgt uit.

Dollar

Niet of maar wanneer

In april is het optimisme overgegaan in een correctief verloop. Dit blijkt uit het zijwaartse verloop van de koersen sinds dat moment als ook de uit de RSI-ontwikkeling. Het groene blok vertoont ander gedrag dan het rode, dat lijkt me duidelijk. De blauwe lijnen geven de ruimte aan die ingevuld moet worden om uitzicht te krijgen op de langetermijnkoersdoelen. Deze kruisen elkaar op 98 momenteel.
Niet spectaculairs dus voorlopig en geenszins negatief.

Aan de hand van deze ontwikkeling kunnen we afleiden dat alles gewoon ingeprijsd is. September of december, 0, 0,1 of 0,25% zijn allemaal gegevens waar we rekening mee houden. Zoals we er nu voor staan gelden twee zaken. Ten eerste het is niet de vraag of maar wanneer we verder omhoog gaan met de dollarwaarde.

Ten tweede geldt dat het niet het alleen de dollarrente zal zijn die de boel in beweging zet maar ook verdere verzwakkingen van de tegenhangers van de dollar. Daar zit de echte verrassing in de komende tijd. We zijn er klaar voor.


Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Auteur: Gökhan Erem

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgeleid tot Certified Market Technician (CMT) en sinds 1994 werkzaam in de financiële sector. Hij werkte onder andere bij ABN Amro, Ra...

Meer over Gökhan Erem

Recente artikelen van Gökhan Erem

 1. jun '16 TA: Europa op de Brexit-drempel 10
 2. jun '16 TA: FTSE en de Brexit 14
 3. jun '16 TA: Het GBP-plan en de Brexit 9

Gerelateerd

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
 1. putter 4 september 2015 17:52
  Een jaar geleden kon bij de heren Erem en van Nikken de euro niet stuk tegenover de dollar nu is het andersom en kan de dollar niet stuk tegenover de euro. Het kapitalistisch systeem op basisch van groei loopt ten einde,er is geen groei meer en daarmee zal het boegbeeld ervan , de dollar, gaan verbleken.
 2. forum rang 5 geobeo 4 september 2015 18:06
  quote:

  putter schreef op 4 september 2015 17:52:


  Een jaar geleden kon bij de heren Erem en van Nikken de euro niet stuk tegenover de dollar nu is het andersom en kan de dollar niet stuk tegenover de euro. Het kapitalistisch systeem op basisch van groei loopt ten einde,er is geen groei meer en daarmee zal het boegbeeld ervan , de dollar, gaan verbleken.


  Dat roepen ze al 20 jaar. Nou... we zien het...


  Het enige boegbeeld dat hier verbleekt is het boegbeeld van "de experts".
 3. troiten 4 september 2015 18:21
  Also de verwachtingen niet worden gehaald,zelfs al is er groei,grote paniek.bedrijfsresultaten oke,maar we hadden meer verwacht.paniek op de beursen.veel beter zal het echt niet worden.
  Analisten helpen ook een handje,terwijl bewezen is dat een aap een betere voorspelling geeft.
  Een angstpsychose heerst op de beursen.
  Ieder is bang te laat te zijn.
  Gewoon een bedrijf op resultaat beoordelen,zo ook een economies.
  Niet wat allemaal mis kan gaan.
  Als de hemel naar beneden komt, dragen we alle een blauwe hoed
 4. [verwijderd] 5 september 2015 18:14
  quote:

  shorter6 schreef op 4 september 2015 18:12:


  typefout in de tekst; het moet zijn de "pleuro"


  Heejj Shorty bedankt voor deze briljante strategie ik ga het onmiddellijk berekenen middels de Formules van 1 , Scholes en Fenerbahce.. Je hoort nog van mij (of niet kan ook) iig AB-tje!
 5. [verwijderd] 5 september 2015 18:22
  quote:

  korbe007 schreef op 4 september 2015 19:23:


  komt overeen met andere artikelen: de usd gaat omhoog want de internationale handelsmunt. Euro is en blijft gewoon zwak want de EU is geen eenheid.


  Klopt!! Nooit geweest.. en zal het nooit worden! Één slappe Zooi! maar kan natuurlijk ook niet anders als met Wereldlijders als Merckel en Holande (de laatste heeft zijn naam dan natuurlijk ook nog niet mee haha!)
  voorbeelden/feiten:

  * de bezuinigingen in Europa en de 3 procent's norm;

  * Griekenland (Hoppa!!);

  * And last but not Least het vluchtelingen Probleem (gevolg) gecombineerd met aanpak Assad en IS (oorzaak)
 6. Sergeant García 6 september 2015 09:52
  quote:

  putter schreef op 4 september 2015 17:52:


  Een jaar geleden kon bij de heren Erem en van Nikken de euro niet stuk tegenover de dollar nu is het andersom en kan de dollar niet stuk tegenover de euro. Het kapitalistisch systeem op basisch van groei loopt ten einde,er is geen groei meer en daarmee zal het boegbeeld ervan , de dollar, gaan verbleken.


  1 jaar geleden was ik 1 jaar jonger dan nu. DUH!

  De toestand van vorig jaar is natuurlijk niet dezelfde als die van nu, dus was de analyse ook anders en die wees op een sterkere Eu. Tussen vorig jaar en nu is er het een en ander veranderd. Maw, jouw kritiek op het artikel raakt kant nog wal.
 7. gurtx 6 september 2015 16:30
  De geloofwaardigheid van het illustere duo heeft nogal ingeboet de laatste jaren, alsook hun resultaten.

  Op hun eigen website vinden we bij hun portefueille:

  "Welkom/LeoMontPortefeuille/Details LeoMontPortefeuille/Open Posities
  Onder invloed van hevige marktbewegingen zijn de waarden niet actueel. Zodra de data stabiel en juist is zal deze pagina bijgewerkt worden."

  Vreemd, daar heeft geen enkele andere portefeuille wereldwijd last van. Alle waarden van turbo's zijn gewoon te vinden op elke willekeurige site?!?
  Zou er iets meer aan de hand zijn??

  En bij de Traderswinkel -waar men ook hun portefeuille kan volgen of kan participeren- blijkt inderdaad:
  www.traderswinkel.nl/systemen?a_aid=1
  2014: -39%
  2015: -49%
  Dan blijft er weinig meer over van je portefeuille.

  Ga terug naar de tekentafel en vind een goed systeem uit, maar hou op met je marketingpraatjes bij dit soort resultaten.

 8. Bernardo 7 september 2015 08:35
  quote:

  putter schreef op 4 september 2015 17:52:


  Een jaar geleden kon bij de heren Erem en van Nikken de euro niet stuk tegenover de dollar nu is het andersom en kan de dollar niet stuk tegenover de euro. Het kapitalistisch systeem op basisch van groei loopt ten einde,er is geen groei meer en daarmee zal het boegbeeld ervan , de dollar, gaan verbleken.
  We zien u bijdrages graag hier op IEX tegemoet!
15 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse
EUR/USD 1,1918 23:41
+0,0051
+0,43%

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links