Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Experts: Juli wordt zonnig

Afgelopen maand waren de beursexperts duidelijk somber gestemd. Dat hadden ze goed gezien. De AEX ging met maar liefst 5,2% naar beneden. Daarmee is juni 2013 een serieus slechte maand geworden. In het midden van de maand was er zelfs even sprake van een hele lichte paniek. Dit is achter de rug en de experts kijken met een zonnige blik naar de toekomst.

Liefst 69% verwacht in juli een goede beursmaand. Dat is uitzonderlijk hoog. Een bescheiden 12,5% verwacht een daling. Het enthousiasme komt vooral omdat veel experts de angst voor een verder rentestijging overdone vinden. Dat is enerzijds omdat de rentestijging er al is geweest en anderzijds om de tapering niet zo heet zal worden gegeten als hij nu is opgediend.

  • Eerst moeten we die daling van de werkeloosheid daadwerkelijk zien, voordat de Fed actie gaat ondernemen.
  • Bovendien kunnen overheden en financiële bobo’s blijven somberen, maar op een gegeven moment zijn Europese consumenten er ook klaar mee (quote).
  • Een andere prachtige quote is: "Als ik naar de troonredes had geluisterd, was ik na al die broekriemoperaties al lang aan anorexia overleden."
 
Voorspelling juli  
optimistisch 69%
neutraal 19%
pessimistisch 13%
 

Sentiment juli

Klik op de grafiek voor een grote versie

Komende halfjaar
Ook de langetermijnvooruizichten worden positiever Voor het komende halfjaar denkt 60% dat de koersen gaan stijgen en 13% dat de koersen gaan dalen. Ook dat is wat optimistischer dan een maand geleden.

De economie trekt een beetje aan en we hebben net een flinke koersdaling achter de rug. Bovendien is de lange termijn hiet zes maanden en dan praten we al weer over oudejaarsdag. De koersen trekken aan het einde van het jaar meestal een beetje aan.

 
Voorspelling halfjaar  
optimistisch 601%
neutraal 27%
pessimistisch 13%
 

Sentiment komend halfjaar

Klik op de grafiek voor een grote versie

Ook goede aandelenkeuzes
Ook de aandelenkeuze van de experts was goed. De keuze voor PostNL (+1,9%) en KPN (+7,2%) was gewaagd , maar heeft zeker goed uitgepakt. De grootste daler bij de toppers was Arcelor Mittal (-13,4%). Door de continue verzwakking van China heeft dit aandeel niet gebracht wat het moest doen.

De verwachte flopaandelen deden het niet eens zo slecht, maar de koers van Aperam (-20,1%) maakte veel goed. Het had te maken met dezelfde factoren als Arcelor, maar daar kwam de AEX-uitzetting nog eens bovenop. Per saldo deden de toppers het 1,8% beter dan de AEX en de floppers 2,0% slechter. Een mooie score.

 
Toppers Stemmen Rendement Floppers Stemmen Rendement
Royal Dutch Shell +6 -4,7% Unilever -5 -4,1%
Arcelor Mittal +4 -13,4% ASML -3 -5,7%
SBM Offshore +4 -8,8% ING -3 -3,2%
Aegon +3 -2,3% TNT Express -3 -2,9%
KPN +3 7,2% Aperam -3 -20,1%
PostNL +3 1,9%      
Gemiddeld   -3,4% Gemiddeld   7,2%
AEX   -5,2%      
 

KPN topper; Heineken en Imtech floppers
Voor de komende maand is er een duidelijk topper: KPN. Dat was het de vorige maand ook al. Toen steeg het aandeel 7,2% in een beurs die 5,2% daalde. Maar de experts gaan voor meer. Gezien het rumoer in de telecomsector denken ze dat er meer in het vat zit.

Ook PostNL staat opnieuw bij de toppers. Verder valt Gemalto op. Net nieuw en nu al favoriet.

Bij de floppers staan Heineken en Imtech bovenaan. Heineken natuurlijk vanwege het slechte weer, de hoge waardering en de emerging markets-exposure die nu opeens negatief werkt. Bovendien willen sommige experts liever geen defensieve waarden.

Imtech staat er natuurlijk in vanwege de sterk negatieve verwachtingen over het aandeel tijdens de aanstaande claimemissie. Dat zagen we bij de KPN-emissie ook. Bovendien zijn er experts die verwachten dat Imtech de eindstreep niet eens gaan halen.

Verder staat Unilever op lijst vanwege dezelfde reden als Heineken en Corio, omdat ze last van de stijgende rente hebben.

 
Toppers Stemmen Floppers Stemmen
KPN +7 Heineken -7
ING +4 Imtech -7
Gemalto +3 Unilever -6
Philips +3 Corio -4
PostNL +3    
 

Er deden deze maand 48 beursexperts aan de enquête mee.


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Redactie IEX

Auteur:

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. CMT Prof 2 juli 2013 08:38
    We weten allemaal: als de expert optimistisch wordt, dan is het oppassen geblazen. Je mee laten voeren door de expert is blind meevaren op hun meningen. De expert moet als een contraire indicator worden geïnterpreteerd. Dit is uit vele onderzoeken gebleken. Lees maar eens: Martin Pring - Investment Psychology Explained. De expert zal waarschijnlijk al lang een positie hebben ingenomen. De onwetende belegger gaat mee met de expert, want de expert zal het wel weten. Sterkte allemaal!!!
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.