Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Beleggen voor de langere termijn

Beleggen voor de langere termijn

Het hoofd koel houden wanneer de volatiliteit toeslaat: onze ervaring is dat dat een van de moeilijkste dingen is voor beleggers. Want hoe blijf je kalm wanneer de media bol staan van de doemscenario’s en waarschuwen dat de marktfluctuaties nog maar het begin zijn van iets veel ergers?

Een goede remedie hiervoor is volgens ons om te blijven focussen op de langere termijn en in gedachten te houden dat het rendement op korte termijn enorm kan fluctueren, maar dat de langetermijntrend van aandelen stabiel is. Als uw beleggingshorizon lang genoeg is, is volatiliteit naar onze mening geen doorslaggevende factor.

Beleggingshorizon lang genoeg

We hebben vaak meegemaakt dat mensen hun eigen beleggingshorizon te kort inschatten omdat zij rekenen tot de datum waarop zij met pensioen gaan. Dit getuigt volgens ons van kortzichtigheid. We definiëren beleggingshorizon als de volledige periode die u nodig heeft om uw activa voor u, uw familie of uw nazaten te laten werken. Voor veel beleggers is die gelijk aan de duur van hun leven, als het niet langer is.

In heel Europa is de levensverwachting aan het toenemen. Volgens gegevens van Eurostat heeft een Europeaan van 65 nog 20 jaar te leven (vrouwen 21,6 en mannen 18,2). Gemiddeld dus tot halverwege, of eind 80! Met het voortschrijden van de innovaties op medisch gebied, is de levensverwachting tegen de tijd dat sommige lezers met pensioen gaan mogelijk nog verder gestegen.

De kans is groot dat u uw spaargeld na uw pensionering nog 30 jaar of langer nodig zult hebben. Sinds 1986 is de Europese levensverwachting bij de geboorte met circa 6,7 jaar gestegen.

Buy and hold

Waarom is de beleggingshorizon belangrijker? Omdat gemeten over kortere periodes, het rendement op aandelen historisch gezien zeer variabel is, maar over een voortschrijdende periode van 20 of 30 jaar nooit negatief is geweest.

Als uw beleggingshorizon kort is, kan volatiliteit een bepalende factor zijn; daarom zijn wij van mening dat veel mensen met een kortere beleggingshorizon over het algemeen het meest profiteren door het zwaartepunt te leggen bij andere, minder volatiele activa. Maar als u voor de lange termijn belegt, zijn zelfs de grootste dalingen historisch gezien geneutraliseerd.

Dit maakt buy-and-hold niet noodzakelijkerwijs tot de beste strategie, maar het zegt volgens ons wel wat over het voordeel van geduld en discipline wanneer de negativiteit toeslaat, zoals bij de dalingen van begin 2018. Als het doorstaan van schommelingen u naar alle waarschijnlijkheid niet zal verhinderen uw lange termijndoelen te verwezenlijken, is het volgens ons niet nodig om bij elke daling in de stress te schieten – want dat zal de kans dat u een beoordelingsfout zult maken alleen maar vergroten.

Figuur 1: Aandelenrendement constanter over langere periodes


Bron: FactSet, per 4/4/2018. Gebaseerd op het maandelijkse voortschrijdende 5-, 10-, 20- en 30-jaars voortschrijdende rendement op jaarbasis van de MSCI World-index met nettodividenden, december 1969 - maart 2018. Rendement van december 1969 tot december 1998 weergegeven in guldens; rendement van december 1998 tot maart 2018 weergegeven in euro. Het rendement op jaarbasis is een berekening van het jaarlijkse rendement dat zou worden gerealiseerd voor elk van de volledige 5-jaars-, 10-jaars-, 20-jaars-, en 30-jaarsperiodes.

Stil zitten niet makkelijk

Het is niet altijd makkelijk om stil te blijven zitten. De drang weerstaan om te verkopen wanneer het slecht gaat en de aandelen kelderen, druist bij veel mensen in tegen hun instinct. Maar volgens ons zijn dit juist de momenten waarop de langetermijnbenadering het meest nuttig is, namelijk wanneer hoogoplopende emoties en ondoordachte besluiten uw grootste vijand kunnen zijn.

Door afstand te nemen en inzicht te krijgen in hoe gebeurtenissen van de dag daadwerkelijk uw financiële situatie gedurende uw beleggingshorizon beïnvloeden, kunt u op rationele wijze besluiten wat u moet doen, als u al iets moet doen.

Een goede manier om het hoofd koel te houden in stressvolle tijden is volgens ons door aan de toekomst te denken. Vraag u het volgende af: als de aandelen de komende weken of maanden -10% of zelfs -20% dalen en daarna weer opveren, zal deze negativiteit over 20 of 30 jaar dan een groot effect hebben op mijn totale portefeuillewaarde?

Voor het genereren van een marktconform rendement op lange termijn is het volgens ons noodzakelijk om tijdens bullmarkten belegd te blijven. Hoewel het volgens ons mogelijk is om bearmarkten te zien aankomen en te vermijden, denken we niet dat dit voor beleggers noodzakelijk is om hun financiële langetermijndoelen te bereiken.

De slechtste periode van 30 jaar van de MSCI World was +6,2% op jaarbasis, een totaal rendement van 513,1%, van augustus 1987 tot augustus 2017, waarin zich vier wereldwijde bearmarkten hebben voorgedaan. Het is goed om dit in gedachten te houden wanneer het tegenzit, omdat het aantoont dat verkopen niet dringend is wanneer de volatiliteit toeslaat.

Bedrijfswinsten

U kunt ook nadenken over de kortere termijn: zal datgene waar mensen nu bang voor zijn over een periode van twee tot drie jaar veel invloed hebben op de bedrijfswinsten? Volgens ons is het immers zo dat markten over het algemeen 3-30 maanden vooruitkijken. Slechts weinig dingen waar mensen zich op korte termijn zenuwachtig over maken, hebben daadwerkelijk een effect op de lange termijn.

Bedenk vooral: omdat markten over het algemeen toekomstgericht zijn, geloven wij dat wanneer het slechte nieuws losbarst, de markten deze gebeurtenissen waarschijnlijk al hebben verdisconteerd. Tenzij de situatie aanzienlijk erger uitpakt dan algemeen verwacht, denken we dat de opluchting van beleggers uiteindelijk zou moeten helpen om de aandelen verder te doen stijgen tijdens bullmarkten.

Marktbewegingen zijn volgens ons meestal gebaseerd op de kloof tussen realiteit en verwachtingen. Wanneer het heersende sentiment afwachtend is, kunnen zelfs een bescheiden groei en winstcijfers voor een positieve verrassing zorgen en de aandelen doen stijgen.

Onze analyse toont aan dat bullmarktcorrecties zonder waarschuwing plotseling beginnen en even snel weer voorbij zijn. Wij denken dat reageren bij de eerste daling over het algemeen duurder uitpakt - waardoor u dus verder van uw beleggingsdoelen verwijderd raakt - dan wanneer u rustig blijft en e wacht tot het voorbij is.

Fisher Investments Nederland

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links