Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Fondsmanager Gezocht!

Onder Nederlandse beleggers schuilt veel verborgen talent. Vroeger moest je als jonge outperformer dan maar hopen om tot het traineeprogramma van Robeco te worden toegelaten en zo te worden ontdekt, maar met ingang van vandaag is die drempel voor aanstormend talent een stuk lager.  

De komende tijd gaat IEX op zoek naar nieuwe fondsmanagers via een real life-scoutingprogramma: Fondsmanager Gezocht. In samenwerking met DeGiro bieden we beleggers die in zichzelf een talentvolle fondsmanager zien de mogelijkheid om hun kunnen te tonen, door ze een echt privé-beleggingsfonds te laten runnen. 

De beste beleggers maken kans op niets minder dan een eigen AFM/DNB-gereguleerd beleggingsfonds. Ook wordt er ieder jaar - de competite krijgt een lange looptijd, want fondsmanagers moeten juist op de langere termijn voor consistente resultaten zorgen - een reis naar New York uitgeloofd.

Kan iedereen hieraan meedoen? Ja, dat kan. Het enige wat u moet verrichten is een administratieve handeling, namelijk een rekening openen bij DeGiro en zelf uw gedroomde eigen fonds beginnen. U krijgt daarmee feitelijk een brokerage-account, die binnen Fondsmanager Gezocht wordt beschouwd als uw beleggingsfonds.

Wat verwachten we?
Er is geen minimumbedrag voor deelname; enige restrictie is dat er op de rekening wel voldoende moet staan om de voor een beleggingsfonds noodzakelijke spreiding aan te brengen. DeGiro hanteert scherpe transactietarieven, dus u hoeft niet bang te zijn dat u duurder uit bent door het openen van een rekening. Daarbij wordt in deze competitie geen rekening gehouden met de omvang van portefeuilles. Alleen de variabele transactiekosten worden doorgerekend in de NAV van uw fonds, dus kleine en grote fondsen maken evenveel kans. 

Wat wordt er verwacht van de kandidaat-fondsmanagers in Fondsmanager Gezocht?

 • U mag zelf weten hoe u het fonds invult en wat uw strategie is; wel dient u zich te houden aan één van de voorgedefinieerde beleggingscategorieën:
  • Aandelen Nederland
  • Aandelen Europa
  • Aandelen Verenigde Staten
  • Long/short Equity
  • Obligatie Europa
  • Vastgoed West-Europa
 • In de toekomst zullen we meer asset classes introduceren, maar vooralsnog zijn dit de keuzes.
 • Iedere asset class heeft een aantal restricties aan het beleggingsbeleid. Dit doen we om de vergelijkbaarheid tussen fondsportefeuilles te vergroten. 
 • Een goede fondsmanager zorgt dat niet alleen het rendement in orde is, maar dat ook het risico-rendementsprofiel aantrekkelijk blijft
 • Via de discussiemodule op uw eigen fondspagina kunt u het publiek (en uw potentiële klanten!) op de hoogte houden van uw visie en transacties. Een goede fondsmanager communiceert vaak en op een verzorgde manier met klanten.
 • Fondsmanager Gezocht maakt voor iedere fondsmanager een Twitter-account aan, waarop updates kunnen worden gedeeld met de markt.  
De eerste deelnemer aan Fondsmanager Gezocht, Gert-Jan Holstege, opende vanochtend de beurshandel met een flinke dreun op de gong

Maak van uw hobby uw beroep
Dus tja, wat let u eigenlijk? Beleggen doet u toch al - althans, daar ga ik even vanuit - en als u hiermee overtuigende prestaties neer weet te zetten kunt u er nog uw beroep van maken ook. Of gewoon indruk maken op uw medebeleggers. Of zwaaien naar het Damrak vanaf het balkon op Wall Street. 

Op de Fondsmanager Gezocht-pagina van IEX publiceren we met ingang van vandaag continu de klassementen en de fondsupdates van de kandidaten. Bijzonder goede prestaties worden door de redactie extra belicht. Overigens hebben we hier op de redactie inmiddels ook een fonds in de steigers staan; binnenkort meer hierover.

Nog vragen? Geen nood. Er is een uitgebreide FAQ en iedereen die zich aanmeldt wordt ook nog persoonlijk benaderd door DeGiro om al uw mogelijke vragen te beantwoorden. Daarna kunt u een definitief besluit nemen over deelname. 


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media. Volg hem op Twitter: @pieterkort.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

 1. 21 mei “Er moet een gedragscode voor crypto-partijen komen” 2
 2. 17 mrt Fed hint op zes renteverhogingen, Azië swingt en de AEX opent in de plus 1
 3. 02 feb Azerion-topman: "Wij zijn niet afhankelijk van het geld op tafel"

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links