Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

AEX naar 380...

Deze week spreekt het Duitse Constitutionele Hof zich uit of het ESM in strijd is met de Duitse grondwet. Op dezelfde dag zijn er verkiezingen in Nederland waarbij de uitslag geen gevolgen zal hebben voor de Europese Unie en de eurozone.

Want wat er ook met de Europese Unie en de euro gebeurt, gebeurt ongeacht waar de Nederlandse bevolking voor kiest. De komende weken staan in het teken van politieke issues en macro-economie.

Het is medio september vier jaar geleden dat Lehmann omviel en we in een recessie tuimelden. Deze crisis, zo las ik laatst (Prof Frank Ankersmit in Trouw), is anders dan de crisis van 1929; geen crisis binnen het industriële maar binnen het financiële kapitalisme en mede veroorzaakt door het verdwijnen van grenzen tussen de private en de publieke sector.

Deregulering
Voorbeelden zijn er genoeg in de Verenigde Staten en IJsland bijvoorbeeld (denk aan de film: Inside job), maar ook in Nederland. De tijd dat Postbank nog de Postbank was en woningbouwcorporaties deden wat ze moesten doen, is voorbij.

Veel heeft te maken met deregulering. Als analist houd ik me maar bezig met de in Nederland genoteerde aandelenfondsen. Bijgaand een grafiek van de (gewogen) winstontwikkeling van de AEX-fondsen over de afgelopen vier jaar.


Bron: Research Keijser Capital.

De grafiek hierboven (linkeras: gemiddde winsttaxatie in euro’s) leidt tot een aantal conclusies:

  • De winsttaxaties voor 2008 en 2009 daalden fors vanaf september 2008, als gevolg van de kredietcrisis.

  • De stand van zaken van de economie is goed te lezen aan de hand van de winsttaxatie-ontwikkeling. En dan heb ik het hier over een willekeurige aandelenindex, die bestaat uit internationale aandelen, cyclische en niet cyclische aandelen.

  • Elk jaar in april wanneer consensustaxaties voor het daaropvolgende jaar worden afgegeven zijn deze consistent te hoog. Dit gold ook weer in april 2012 voor de taxaties over 2013 (oranje-bruin beginnende lijntje). Dit heeft met het optimisme van analisten te maken en de vaak simpele extrapolatie van de resultatenontwikkeling. Een uitzondering hierop was de schatting voor de winst in 2011 in april 2010, hoewel aan het einde van het jaar de winsttaxaties naar beneden werden bijgesteld.

  • De huidige winsttaxaties liggen boven het niveau van de winsttaxaties over 2008, namelijk de gemiddelde winst per aandeel AEX voor 2013 is thans 38,53 euro (zie de tabel hieronder voor de samenstelling).

Als deze taxaties uitkomen, de trend is zowel voor de 2012 en de 2013 verwachte winsten overigens nog dalende, dan zou statistisch gezien de AEX ook weer op het niveau van voor de september 2008-crash kunnen komen toen de AEX door de 380-grens donderde (uitgaande van dezelfde koers-winstverhouding), terwijl nu de financiële waarden minder gewogen zijn (12,9%) dan toen.

Het aardige is nu dat het beurssentiment verbetert, terwijl de resultaatverwachtingen dit nog niet doen. Dit is weer een duidelijk voorbeeld dat het beurssentiment op de economische ontwikkelingen vooruitloopt.

In de afgelopen maand daalde de winstverwachtingen van de volgende AEX-fondsen:

Een verhoging van taxaties was er bij: Philips en een klein beetje bij ASML en Boskalis.


Klik op de tabel voor een grote versie; een negatief resultaat wordt op 0 gesteld en wordt dus niet meegenomen in de gemiddelde winst per aandeel


Nico van Geest is senior beleggingsanalist bij Wijs & van Oostveen. De informatie in deze columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Overige meldingen inzake de Wet Marktmisbruik kunt u hier vinden.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Nico van Geest

Auteur:

Nico van Geest is senior beleggingsanalist bij Wijs & van Oostveen. Van Geest heeft een indrukwekkend CV als beleggingsanalist. In de afgelopen twintig jaar werkte hij voor SNS Securities, Credit Suisse First Boston, Theodoor Gilissen en Van Lanschot. .

Recente artikelen van Nico van Geest

  1. Een uitdagend 2016
  2. Durf te voorspellen!
  3. 2015: AEX naar 450

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.