Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

ABN Samsom

De lange sportzomer is voorbij. Dan kan de echte zomer eindelijk beginnen, zo grapten Fokke en Sukke. Onrealistisch natuurlijk, want het EK voetbal, de Tour de France en de Olympische Spelen lopen naadloos over in de politieke nazomer. De komende weken worden we overspoeld met populistische praatjes van politici die het plotseling goed met ons voor hebben.

SP-leider Emile Roemer is tegen de boete die ons land mogelijk krijgt van de Europese Unie als we in 2013 het tekort met meer dan 3% laten oplopen. Hij stelt niet dat hij de discussie met Brussel zal aangaan. Nee, ik betaal gewoon de boete niet. “Over my dead body”. Op deze manier breng je tegenwoordig je politieke boodschap over. Kijken of u dat ook lukt bij een boete voor te hard rijden of fout parkeren. Voor mij is die test niet weggelegd, want ik bezit noch auto, noch rijbewijs.

Diederik Samsom, leider van de PvdA, het kleine SP filiaal, komt met een heel ander plannetje. Emile zou het graag hebben verzonnen: ABN Amro gaat niet naar de beurs. Toegegeven, dit voorstel maakt onderdeel uit van een breder tienpuntenplan (toevallig, geen 9 of 11, maar precies 10) voor de financiële sector. Over veel van die punten kun je discussiëren, maar ze hebben een zekere logica.

Niet populistisch genoeg
Zo moet er een einde komen aan de bonuscultuur en dient aantoonbaar slecht gedrag bestraft te worden. Ook moet er een bankenbelasting komen en één op flitskapitaal. De kapitaaleisen moeten omhoog en de PvdA is voorstander van een Europese bankenunie. Allemaal leuk en aardig, maar daar win je geen verkiezingen mee. Dus moeten er een paar oneliners in komen.

“Bankbestuurders moeten jaarlijks aan de Tweede Kamer verantwoording afleggen”. Nemen we op in het plan, maar het is toch niet populistisch genoeg, dacht Samson waarschijnlijk. “De rentes zijn te hoog waartegen mensen kunnen lenen”. Ook aardig, maar nog steeds geen unique selling point voor ons programma. Dat is toch meer een Radar- of Kassa-kwestie.

“We houden de ABN Amro in staatshanden”. Dat is hem! Diederik was blij en in een fraai pak met stropdas, bijna als een echte bankenman, presenteerde hij zijn ideeën bij Knevel en Van Den Brink, die in de zomer Pauw en Wittemannetje mogen spelen.

Langetermijnbelangen
Als ABN Amro in staatshanden blijft, hebben we een grote coöperatieve bank (Rabo), een beursgenoteerde bank (ING) en een staatsbank (ABN Amro). Dat is evenwichtig. Waarom dat evenwichtig is, werd volstrekt niet duidelijk. Elk ander willekeurig criterium van onderscheid kan ook worden genomen, zonder enige toegevoegde waarde.

Samsom wil ABN Amro in staatshanden omdat de bankensector zoveel welvaart op het spel heeft gezet. Grappig, de bank moet onder controle van de politiek die, kijk naar Europa, minstens zoveel schuld hebben aan de financieel-economische malaise in de EU. Samsom wil daarnaast zijn staatsbank om de concurrentie in de financiële sector te verbeteren. En: geduldige investeerders zoals de overheid, maar eventueel ook pensioenfondsen, kunnen zo het langetermijnbelang dienen.

Ja, pensioenfondsen en de overheid hebben in de ogen van de PvdA leider een uitstekende reputatie als het gaat om financieel beheer. Zodra deze partijen het heft in handen nemen komt alles goed en worden er alleen maar rationele beslissingen genomen die voor iedereen goed uitpakken.

Oneerlijke concurrentie
De financiële debacles waar overheidsoptreden aan ten grondslag ligt, zijn legio. Of het nu om de aanleg van de metro in Amsterdam gaat of de omvangrijke mislukte subsidies die de overheid in de afgelopen decennia aan het bedrijfsleven gaf. Dat geschiedde ook onder het idee dat de staat het allemaal zo goed wist.

Het slechtste aan het PvdA voorstel is het concurrentieargument. De partij vindt het kennelijk een goed idee dat private banken als ING en Rabo, maar ook SNS, Van Lanschot en Triodos, het moeten opnemen tegen staatsbank ABN Amro. Dat is een staaltje oneerlijke concurrentie waar we helemaal niet naartoe moeten. Het is opvallend dat de PvdA voor de staatsbank pleit onder de noemer: beter bankieren is eerlijk bankieren.

Met het voorstel ABN Amro als staatsbank te laten concurreren met de private sector, verwijdert de PvdA zich wel heel ver van deze eigen slogan. Er zijn de afgelopen jaren veel fouten gemaakt in de bankensector. Het is goed daar lering uit te trekken en het toezicht zodanig aan te passen dat toekomstige misstappen worden vermeden. Maar om met belastinggeld de staatsbankier te gaan uithangen en het bankenlandschap duurzaam te verstoren, is een populistische uitglijder.

Het voorstel is hopelijk snel rijp voor een plekje in het overvolle magazijn van mislukte ideeën, waar we de komende weken mee geconfronteerd zullen worden.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Marcel Tak

Auteur:

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. Van pindakaas tot bitcoin
  2. AFM: Meer verbiedend dan bindend
  3. Turbo: hoge hefboom in de ban?

Reacties

22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 16 augustus 2012 11:42
    Ik zou het fijn vinden als partijen deze populistische praatjes achter wegen laten in deze tijd. Laat ze eens komen met een echte visie over belangrijke onderwerpen zoals arbeidsmarkt, concurrentiepositie, energievoorziening, mobiliteit op lange termijn en zich niet bezighouden voor een paar studenten die ziek worden en daardoor 3.000,00 euro moeten betalen. Ik mis visie in de politiek.
  2. info_124 16 augustus 2012 12:38
    Wanneer gaan we politici eens persoonlijk ter verantwoording roepen voor de rechter bij grandioos falen ?
    Top-bestuurders van bedrijven kunnen ook aansprakelijk worden gesteld, moeten schadeloosstelling en boetes betalen.
    Zou leuk worden als het "zwaard van Damocles" weer eens echt werd. Zijn we gelijk van heel veel verkiezingsretoriek en regelrechte volksverlakkerij af en wordt de politiek wat eerlijk en oprecht, gebaseerd op feiten en mogelijkheden en niet op wishful thinking.
  3. alu6549 16 augustus 2012 12:53
    Op naar een nieuwe Sosialistische maatschappij met Roemer en zijn PvdA maat, of lijkt het meer op terugkeer naar een Stalinistisch-Leninistisch geleide Heilstaat?
    Zulke vormen van dom gezwam kun je als kiezer eigenlijk niet serieus nemen, ahoewel ik denk dat er toch een deel van de bevolking helaas aleen kijkt naar het TV koppie en een leuk sprookje.
    Maar ja een volk krijgt wat het verdient, toch???
  4. [verwijderd] 16 augustus 2012 13:16
    ach, de goeie ouwe Rijkspostspaarbank was echt zo gek nog niet....

    en dat Roemer geen boete wil betalen siert hem: andere landen betalen ook geen boete of dreigen met chantage (veto's); alleen Nederlandse politici willen iedere keer het braafste jongetje van de klas spelen, op onze kosten...
  5. forum rang 5 andre68 16 augustus 2012 13:24
    "Ja, pensioenfondsen en de overheid hebben in de ogen van de PvdA leider een uitstekende reputatie als het gaat om financieel beheer. Zodra deze partijen het heft in handen nemen komt alles goed en worden er alleen maar rationele beslissingen genomen die voor iedereen goed uitpakken"

    Lachen dit soort uitspraken. Lekker sceptisch en inderdaad...juist de PvdA is hofleverancier van financieel "deskundigen" bij o.a. de pensioenfondsen. Als ik me niet vergis heet de vice-voorzitter van het ABP. Xander den Uijl....jazeker, zoon ván........Zou hij het ook geworden zijn als vader Joop stratenmaker was geweest?

    De PvdA zit vol met nepotisten en pluchebaantjesjagers (zorg, pensioen/financiële sector etc.). Wim Kok(halzen............) om er nog eentje te noemen.

    Helaas is het bij de meeste andere partijen niet veel anders. VVD-ers en met name D-66-ers kunnen er ook wat van.

    SP en PVV is natuurlijk ook niet veel soeps en dragen ook geen echte oplossingen aan, maar zullen véél, héél véél proteststemmen krijgen.

    De burgers zijn het populistische gekonkel van de meeste politici meer zat dan ooit tevoren.......

    Nu opeens popi-jopi lullen over "het aanpakken van de financiële sector" terwijl ze -@#$%&- zelf gefaciliteerd hebben dat die sector haar ongebreidelde woeker-gang kon gaan.

  6. forum rang 4 zeurpietje 16 augustus 2012 13:35
    heb altijd gedacht dat mensen die aanzetten tot onwettig gedrag worden aangepakt. dhr. Roemer stelt zich met zijn uitspraken boven de wet om maar zoveel mogelijk stemmen te krijgen. Een geluk heeft Nederland: hij zal nooit gaan regeren want hij weet drommels goed dat zijn partij dan in een paar jaar(of hopelijk eerder) zal halveren.
    Leuk antwoord nog van Dhr Roemer op de vraag wat te doen aan de steeds maar stijgende gezondheidszorg: we betalen het gewoon uit de algemene middelen. opgelost.
    het wordt een spannende tijd.
    overigens, bedankt voor dit stukje mijnheer Tak.
  7. [verwijderd] 16 augustus 2012 14:04
    De crisis heeft mij geleerd dat elke bank in feite een staatsbank is. Het volk moet immers wanbeleid financieren en faillissement helpen voorkomen. Voor een normale commerciele organisatie geldt dit niet.
    In feite is het voor een bank hetzelfde als "naar het casino gaan wetende dat eventuele verliezen direct worden vergoed bij het verlaten van het gebouw".
  8. Ellyot 16 augustus 2012 14:58
    Een AB'tje voor Marcel Tak.
    Een onder financiëel toezicht gestelde oud-wethouder en een voormalige, ondemocratische actievoerder zullen samen een nieuwe heilstaat stichten. Als een meerderheid strakt niet lukt gewoon bij Geert Wilders te biecht gaan, die levert al zijn ideëen in in ruil voor terugkeer naar de gulden. Een nieuw trio "Hellenique".
  9. forum rang 5 theo1 16 augustus 2012 15:12
    quote:

    zeurpietje schreef op 16 augustus 2012 13:35:

    ...
    Een geluk heeft Nederland: hij zal nooit gaan regeren want hij weet drommels goed dat zijn partij dan in een paar jaar(of hopelijk eerder) zal halveren.
    ...
    En waar denkt hij fatsoenlijke ministers vandaan te halen die willen voldoen aan die absurde afdrachtregeling van de SP? Met raadsleden en Kamerleden is dat al lastig, maar met ministers lijkt het me echt een probleem. Welke persoon die een beetje goed bij zijn hoofd is, wil die functie voor zo'n loontje?
  10. [verwijderd] 16 augustus 2012 15:21
    Met name gelet op de conclusie is dit zoals gebruikelijk weer een zeer evenwichtige, waarden toevoegend artikel van een financieel expert, zodat op een doorsnee dag van een

    na de verdragen van Maastricht en Lissabon in het toenmalige Europa van de twee snelheden over een door de toenmalige regeringsleiders overeengekomen muntunie zonder politieke afspraken waarin op Euroniveau met de kennis van nu slechts op niet door de politiek voorziene, en dus ook niet door de politiek bewaakte momenten het wachten kon zijn op het uitbreken van branden in lidstaten met een andere snelheid op Euroniveau ontstane en dus uiteraard ook op Euroniveau

    - en uiteraard dan ook niet door “soevereine” bij de brand betrokken lidstaten die het om begrijpelijke redenen slechts hun eigen noodzakelijke en wenselijke belangen voorop stellen respectievelijk veiligstellen-

    te blussen mogelijk vanuit de Eurozone over de rest van de wereld uitslaande brand

    - voor welke mogelijk vanuit de Eurozone over de rest van de wereld uitslaande brand met de beste wil van de wereld geen schuldige met het vingertje aangewezen kan worden, laat staan een zondebok die in naam van de vrijheid zoals het in naam van de vrijheid met oneliners “scorend” uitkomt uit de zondebokkenhemel is gevallen –

    slechts 1 conclusie in een duurzaam wèl scorende oneliner mogelijk is, n.l.

    “Marcel Tak for president!”
  11. [verwijderd] 16 augustus 2012 17:44
    De Spaanse banken kwamen juist in de problemen doordat politici ter plaatste beslisten dat die banken (die onder hun politieke controle stonden) allerlei megalomane bouwplannen moesten financieren.

    Nee politici moet je GEEN zeggenschap geven over financien, c.q. geldmiddelen. Ook in NL kon de staat niet afblijven van de pensioen fondsen van het ABP. En zelfs nu hint Samson dat "de pensioenfondsen" mooi geld kunnen (moeten) stoppen in zijn bank.

    De PvdA (/Samson, die was toch zo intelligent?) heeft dus niets geleerd!
  12. Twinkeling 16 augustus 2012 18:05
    Het naar de beurs brengen van de ABN gaat aantonen wat voor falend beleid ervoor zorgde dat die bank ooit van de beurs is gekomen.

    Wanneer dan vervolgens je moet gaan wijzen naar je eigen partij met een snel afnemend electoraat, is dat marketing technisch niet handig.

    Ik snap de redenen van Samson wel, maar dat zijn niet de redenen die hij meldt.

    Met een Roemer worden alle banken tzt staatsbanken, maar of dat dan wel concurentie verhogend werkt?
  13. [verwijderd] 16 augustus 2012 18:45
    @ Valiare

    re. Misschien dat een concurerende staatsbank de woekeropslagen van de bank aan kan pakken en een eerlijke rente kan afdwingen voor spaarders

    Beste Valiare, dat is een misvatting. Als banken helemaal in staatshanden komen, wat ze in feite al zijn, zullen de kosten alleen maar toenemen en de woeker activiteiten ook. U denkt toch niet dat de lieden van de belastingdienst en minfin zo dom zijn dat ze niet wisten van deze misstanden. Vooral de belastingdienst had er veel voordeel van.
  14. [verwijderd] 16 augustus 2012 18:59
    Dat er het één en ander aan de concurrentie mankeert is duidelijk. Het aantal marktpartijen is te klein voor concurrentie. Bankbestuurders struikelen over elkaar heen en maken al struikelend afspraken is mijn overtuiging. De staat leent voor 1,6 %. Staat geef dat voor 2,0 % door aan de staatsbank en de staatsbank verstrekt voor 2,5 % woninghypotheken aan particulieren en ouderwetse woningbouwverenigingen. Gewoon kwestie van staatsvolkshuisvestings-beleid. Dat levert tot nu toe al 60 jaar woningnood, willekeur en burocratie op. Een ieder betaalt naar marktwaarde (zowel huur als koop), schaf alle subsidies en aftrekken af, alleen diegene die de huur van een simpele woning niet kan betalen krijgt huursubsie.De staat moet tenslotte een rol houden. Dan nog even de ruimtelijke-ordeningsdogma's (stapel de burger maar op)de mesthoop op en er komt veel mankracht vrij om iets te doen waar mensen wel behoefte aan hebben. Helaas is een land met 22 politieke partijen onbestuurbaar.
22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.