Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Lager inflatiecijfer zet beurzen in vuur en vlam

Slotcall: Lager inflatiecijfer zet beurzen in vuur en vlam

De AEX sluit 1,4% in het groen en daarmee maken we het verlies van gisteren grotendeels goed. De positieve trigger is het Amerikaanse inflatiecijfer van vanmiddag. De prijzen stegen in februari met 0,4% ten opzichte van januari en dat is volledig in lijn met de consensus.

Blijkbaar is de markt allang blij dat er sprake is van een lichte daling van de inflatie. In januari steeg de inflatie bijvoorbeeld nog met 0,5% op maandbasis. We sluiten niet uit dat de beurs vandaag gewoon omhoog wil en dan wordt ieder lichtpuntje aangegrepen om de koersen te stuwen.

Tech in de lift.

Uitschieters naar boven zijn de technologiefondsen Adyen (+3,8%), ASML (+2,0%), ASMI (+1,9%) en Besi (+3,4%). Dat terwijl de rentes juist fors oplopen. Afgelopen jaar stonden de high beta aandelen dan juist onder druk, maar vandaag is er simpelweg sprake van opluchting in de markt. Risk on dus.

Dit geldt ook voor de financials. ABN Amro (+1,7%) en ING (+1,7%) liggen goed na de aangekondigde reddingsoperatie van de Amerikaanse overheid. De hoop is dat daarmee het besmettingsgevaar wordt ingedamd.

Alleen de Nederlandse verzekeraars liggen er beroerd bij. NN zakt 1,6% en in de AMX doet ASR er met een min van 2,8% nog een schepje boveop. Daarnaast verbaast het ons dat Flow Traders (-0,2%) niet profiteert van de opgelopen volatiliteit in de rentemarkt. Dit was in het vierdekwartaal nog de drijvende kracht achter de sterke resultaten van het handelshuis.

 

Vergelijking bankencrisis 2008 gaat mank, maar...

Het was even spannend in de bankenwereld afgelopen twee beursdagen. Men zag de koersborden van 2008 al langskomen en vroeg zich af of we in de tweede bankencrisis van dit millennium terecht zouden komen.

Aandelenanalist Martin Crum geeft zijn mening over de koers van de Amerikaanse en Europese bankensector en op welke manier wij de effecten van de faillissementen bij Silicon Valley Bank en Signature Bank gaan voelen. 

Vergelijking met bankencrisis 2008 gaat mank maar IEX Premium https://t.co/7ILcNqbp4z via @IEXnl

— IEX Beleggersdesk (@Beleggersdesk) March 14, 2023

Lithium

Het afgelopen jaar was een uitstekend jaar voor handelaren in lithium dankzij een prijsstijging van 72%. Die volgde op recordjaar 2021 waarin de prijs van het lichte metaal ook al ruim vier keer over de kop ging.

Dat komt uiteraard door de explosief toegenomen vraag naar batterijen, wat weer een logisch gevolg is van de elektrificatie van het wagenpark. Het in Nederland ter beurs genoteerde Advanced Metallurgical Group is een van de bedrijven die daarvan profiteren.

Dankzij de nieuwe lithiumhydroxidefabriek stegen de marges van de Advanced Metallurgical Group. Welke bedrijven richten zich verder nog op lithium? En wat is het effect van de hoge lithiumprijs?

Grondstoffenspecialist Peter Vermeulen beschrijft de kansen voor beleggers in de lithiummarkt:

 

Top 3 stijgers en dalers

Brunel (+8,8%) en TomTom (+6,4%) noteren bovenaan de lijst. ASR (-2,8%) heeft nog last van de financiële angstgolven vanuit Amerika, maar waarom meer dan andere Nederlandse en Europese verzekeraars is onduidelijk. Wel is er bij de verzekeraar sprake van een bijzonder hoog handelsvolume.

 

Rentes

De rentes vliegen alle kanten op. Vandaag worden de houders van langlopend staatspapier een stukje armer, zo stijgt de vergoeding op Nederlands tienjaars staatspapier met 14 basispunten tot 2,79%.

 

Brede markt

 • De AEX noteert een plus van 1,4%, maar presteert daarmee niet beter dan de Duitse en Europese benchmarks.
 • De CBOE VIX (volatiliteit) zakt met 14,4% tot 22,8 punten.
 • De plussen van de Amerikaanse indices variëren van 1% voor de Dow Jones tot 2% voor de Nasdaq.
 • De euro daalt 0,1% en noteert 1,071 ten opzichte van de dollar.
 • Goud (-0,1%) maakt een pas op de plaats.
 • Olie: WTI (-2,1%) en Brent (-2,1%) doen een stevige stap terug.
 • Bitcoin is de grote uitschieter van de dag en staat 7,2% in de plus.

Het Damrak  

 • Tencent wint 1,7% op Wall Street en dus is het niet zo vreemd dat Prosus (+2,2%) mee omhoog gaat.
 • De verzekeraars staan er nog niet goed voor op een groen Damrak. Aegon, dat veel exposure heeft naar de VS, noteert 0,4% lager. Het is ons een raadsel waarom ASR (-2,8%) er zo slecht bij ligt. Het handelsvolume is meer dan het dubbele dan op een normale handelsdag.
 • Waar Manpower (+3,8%) straalt op Wall Street en Brunel (+8,8%) binnen de ASCX in vuur en vlam staat, laat Randstad (-1,8%) een gevoelige veer.
 • Wolters Kluwer (+1,5%) sluit daarentegen op een all time high
 • De koers van Aalberts (+2,5%) is altijd bovengemiddeld volatiel. Na een paar beroerde dagen staat het aandeel vandaag in de herstelmodus.
 • Just Eat Takeaway (+1,8%) gaat vandaag niet zo hard omhoog als de Amerikaanse maaltijdbezorgers.
 • Basic-Fit (+4,1%) sluit op de hoogste koers van het jaar. Gisteren werden de jaarcijfers ook al goed ontvangen.
 • Het verkoopadvies dat ABN Amro gisteren af gaf op het aandeel Ebusco (-1,9%) ettert vandaag nog na. De zakenbank gaat niet verder dan een koersdoel van €9.
 • Beursgenoteerd vastgoed ligt er goed bij. Voorbeelden zijn WDP (+4,6%), Wereldhave (+2,1%) en Aedifica (+2,5%).
 • Het drama voor de aandeelhouders van Azerion (-1,6%) wordt met de dag erger. Het aandeel zet de ene low na de andere op het bord. 

Adviezen (bron: Guruwatch.nl) 

 • Basic-Fit: handhaven op €52 en kopen - KBC
 • CTP: naar €14,70 van €13,80 en Kopen - KBC
 • Galapagos: naar €37,70 van €43,70 en Houden - Jefferies
 • TomTom: naar €11 van €10 en Kopen - ABN Amro

Agenda: woensdag 15 februari

 • 03:00 China industriële productie feb
 • 10:00 IEA maandelijks rapport
 • 13:30 VS inflatie PPI feb
 • 13:30 VS detailhandelsverkopen feb
 • 13:30 VS Empire state Manufacturing index mrt
 • 15:00 VS handelsvoorraden jan
 • 15:00 VS olievoorraden
 • 21:00 Adobe Q1-cijfers (gebroken boekjaar)

 Dit artikel is geschreven in samenwerking met Tom Steenstra.

Niels Koerts is beleggingsanalist bij IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 beleggingsanalist bij IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Zijn passie voor beleggen heeft hier gelukkig niet onder geleden. In 2020 heeft hij zijn bachelor bestuurskunde ...

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

 1. 17:45 Slotcall: Deutsche bank sleept financials mee in zijn val 1
 2. 14:30 IEX BeleggersPodcast: Deutsche Bank, Flow Traders en Rabocertificaten 2
 3. 23 mrt Tencent maakt dit jaar zijn comeback

Gerelateerd

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
 1. thejaguar 14 maart 2023 18:52
  het is ook moeilijk om al die deels onverklaarbare koersbewegingen te verklaren. waarom steeg bitcoin gisteren 11% en vandaag nog eens 7%? waarom betalen mensen 26.000 dollar voor een virtueel muntje waarvan er tientallen miljoenen zijn en nog vele miljoenen bij komen? waarom betalen mensen 26.000 dollar voor gebakken lucht? omdat ze denken dat andere mensen zo gek zijn om er 36.000 of voor mijn part 86.000 dollar voor te betalen.
 2. forum rang 8 beleggertje2020 14 maart 2023 19:00
  Allemaal fake goede nieuwsberichten ! Een zwaluw zoals vandaag maakt echt nog geen zomer hoor ha ha ! De inflatie is en blijft veels te hoog met die oerslappe FED/ECB die rentes veel en veels te weinig verhogen om de hoge inflatie in te dammen . Als het zo doorgaat zitten we eind van het jaar hier in NL nog aan een inflatie van 8% op jaarbasis . Als ik werknemer was in een bedrijf met een loonsverhoging van minder dan 10% zou ik het absoluut echt niet meer pikken ! Eigenlijk moeten ze nu op jaarbasis minstens ca 13% loonsverhoging kunnen krijgen om de inflatie uberhaupt bij te kunnen houden ! Alle vaste lasten zijn veel en veels te duur geworden . Dit kan gewoon niet langer meer zo !
 3. forum rang 4 Housepartyy 14 maart 2023 20:02
  Matig artikel van Martin Crum. Ik mis oa:
  - De banken verplicht werden om High Liquid Assets aan te houden (Bonds/MBS)
  - De Fed met hun agressieve renteverhogingen diezelfde High Liquid Assests onder water zette (hoe krom kan het zijn)
  - De bailouts verkapte QE zijn. Ander naampje maar hetzelfde effect, namelijk verruiming van M2
  - Moreel wangedrag wordt met het ingrijpen en toekomstig ingrijpen wederom niet afgestrafd(is niet veranderd tov 2008). Laat staan dat verantwoordelijken terecht worden gesteld
 4. Karel Finders 15 maart 2023 07:10
  Ik hou AMG vast, maar blijf de reuring op de grondstoffenmarkt wel in de gaten houden. Lithium lijkt nou niet bepaald te passen in het plaatje "goed voor het milieu" ( als je kijkt naar het delven van Lithium).
  Enfin, de onrust op de financiële markten creëerde wel een fraaie trade-kans voor mij: en wel de Aegon CALL € 4,50 tegen een koers van 0,85 (laagste koers), en heb ik meteen een doorlopende verkooporder gestart op € 1,20. We zullen zien.
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links