Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Klimaatgerelateerd beleggen nog geen succes

Klimaatgerelateerd beleggen nog geen succes
Beeld: iStock

Tegen de achtergrond van de maatschappelijke discussie over klimaat, alternatieve energie en duurzame voedselproductie zou hier een beleggingsuitdaging kunnen liggen. 

Toch bieden deze thema’s geen beleggingssucces. Vrijwel alle gerelateerde trackers hebben ondermaats gepresteerd, hoewel er hier en daar wat verbeteringen optreden. Vooral de laatste maanden lijkt aan het klimaat gerelateerd beleggen weer in trek.

Deze keer kijk ik naar klimaatgerelateerd beleggen en duurzame voeding. Ter vergelijking beoordeel ik ook fossiele beleggingen.

Klimaatgerelateerde trackers blijven achter

Klimaat is, vanuit een technisch perspectief, lastig voor beleggers. Vrijwel alle klimaatgerelateerde trackers zijn vorig jaar achtergebleven, zeker afgezet tegen de fossiele sector. 

Ik bespreek een aantal trackers die hieraan gelinkt zijn: iShares Global Clean Energy ETF, iShares Global Water ETF, Van Eck Sustianable World ETF, Van Eck Hydrogen Economy ETF, Global Clean Energy ETF en de Rize Sustainable Future of Food ETF. Sommige trackers zijn direct gelieerd aan klimaat, andere via een omweg.

Ter vergelijking bekijk ik de iShares Sector Oil & Gas ETF. Het blijft opmerkelijk dat beleggingen verankerd in fossiele energie zo goed hebben gepresteerd. Terwijl beleggingen in schone en alternatieve energie het volledig lieten afweten, heeft de  iShares Sector Oil & Gas ETFhet de afgelopen 2,5 jaar veel beter gedaan. 

iShares Sector Oil & Gas ETF flirt met weerstand $37,23

Technisch  is de iShares Sector Oil & Gas ETF (DE000A0H08M3) al een paar maanden aan het consolideren, zij het nog binnen de opwaartse trend. De iShares Sector Oil & Gas ETF heeft binnen de stijgende trend, rond weerstand $37,23 (gevormd op 5 oktober 2018), het koersdoel bereikt.

De stijgende trend krijgt enkel een nieuwe impuls indien deze laatste top wordt gebroken. In dat geval mag men verdere koersstijgingen tegemoet zien. De iShares Sector Oil & Gas ETF heeft pas steun rond $29,64 (bodem van 18 maart 2022).

De stijgende 200-dagenlijn geeft een positieve technische conditie weer.

De B.O.B. vlakt wat af en geeft thans iets mindere prestaties aan. Maar de iShares Sector Oil & Gas ETF heeft de afgslopen jaren wel veel beter gepresteerd dan de markt.

iShares Sector Oil & Gas ETF koers


Global Clean Energy ETF zoekt steun $10,20 op

De iShares Global Clean Energy ETF (ISIN-code: IE00B1XNHC34) beweegt binnen een zijwaarts koerspatroon. 

Binnen de neutrale bandbreedte verliest de Global Clean Energy ETF aan kracht. Recent is de korte herstelbeweging naar onderen verlaten. Verkoopdruk neemt weer toe. De steun ligt rond $9,09 (bodem van 13 mei 2022). Weerstand ligt op $11,42 (top van 20 januari).

Bij de Global Clean Energy ETF beweegt de 200-dagenlijn vlak. Dit signaleert een neutrale technische conditie. De B.O.B. loopt neerwaarts en geeft aan dat de ETF slechter presteert dan de rest van de markt.

iShares Global Clean Energy ETF koers


Global Water ETF verbetert iets

De iShares Global Water ETF (ISIN-code: IE00B1TXK627) laat een zijwaarts koersverloop zien. Het technische plaatje lijkt echter te verbeteren nu er een mogelijke hogere koersbodem wordt gevormd  rond $51,49 (bodem van 23 december 2022).

Dit duidt op aantrekkende vraag onder beleggers. We wachten op een doorbraak en slotstand boven de weerstand $56,34 (gevormd op 25 november 2022). Daarna kan de tracker naar $59,16. 

De 200-dagenlijn (rode glooiende doorlopende lijn) laat een vlak verloop zien. Dit geeft een neutrale technische conditie weer.

De dalende B.O.B.-indicator van de Global Water ETF geeft zwakkere prestaties aan ten opzichte van de rest van de markt.

iShares Global Water ETF koers


Sustainable World ETF komt tot leven

De VanEck Sustainable World ETF (ISIN-code: NL0010408704) krult opwaarts.

De VanEck Vectors Sustainable World Equal Weight ETF herstelt vanaf steun $25,57 (bodem van 23 december 2022). De ETF verbetert op de korte termijn nu de correctieve fase naar boven wordt gebroken. Voor een volgende verbetering is een doorbraak boven weerstand $28,85 (top van augustus 2022) noodzakelijk. Er zal dan meer opwaarts potentieel vrijkomen.

Bij de Sustainable World ETF laat het 200-daags voortschrijdende gemiddelde een zijwaarts verloop zien. Dit geeft een neutrale technische conditie weer.

De dalende B.O.B. suggereert zwakkere prestaties dan de rest van de markt.

VanEck Sustainable World ETF koers

Hydrogen Economy ETF presteert minder dan de markt

De trend van de VanEck Vectors Hydrogen Economy ETF (ISIN-code: IE00BMYDM794) is neerwaarts gericht, hoewel de verkoopdruk iets afneemt.

De VanEck Vectors Hydrogen Economy ETF zet het herstel niet door. Hiermee is de herstelfase afgebroken en krult de Hydrogen Economy ETF weer neerwaarts om. We zien steun rond $9,65 (bodem van 30 december 2022). Weerstand voor de Hydrogen Economy ETF ligt op $11,94 (top van 3 februari).

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde van de Hydrogen Economy ETF laat een neerwaarts verloop zien. Dit wijst op een negatieve technische conditie.

De B.O.B.-indicator (blauwe lijn) begint af te vlakken, wat aangeeft dat de Hydrogen Economy ETF iets minder presteert dan de markt.

VanEck Vectors Hydrogen Economy ETF

Rize Sustainable Future of Food UCITS

De trend van de Rize Sustainable Future of Food ETF (ISIN-code: IE00BLRPQH31) fluctueert binnen een horizontaal koerspatroon. De steun op $3,86 (bodem van 23 december 2022) vormt een eerste hogere bodem, die kopers suggereert. Er ligt weerstand op $4,27 (top van 3 februari).

De uitbraak buiten de neutrale bandbreedte zal meer duidelijkheid geven omtrent het verdere koersverloop. Na een uitbraak boven weerstand $4,27 wordt $4,69 het volgende opwaartse koersdoel.

De 200-dagenlijn van Rize Sustainable Future of Food UCITS ETF laat een dalend verloop zien. Dit duidt op een zwakke technische conditie.

De B.O.B. stabiliseert wat. Dit suggereert dat de ETF de markt weer probeert bij te benen. 

Rize Sustainable Future of Food ETF koers

 

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

Recent is een nieuw platform voor Tostrams.nl opgezet. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 06:15 Grondstoffenmalaise duidt op een afnemende inflatie 191
 2. 23 mrt Wall Street nog niet volledig uit de problemen 118
 3. 22 mrt AEX veert op vanaf de 200-dagenlijn 120

Reacties

100 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 Hadrianus 28 februari 2023 08:20
  Met de huidige mogelijkheden zal alleen kernenergie onze doelstellingen van nul uitstoot kunnen brengen .
  Maar wat is schoon waterpompen nee,windmolens ook niet,EV hou op ,Waterstof echt niet.
  Voorlopig wordt de planeet kaalgegraven voor een hoger doel.Ben benieuwd.
  Ik koop een goede generator ,want stroom is binnenkort niet meer gewoon.
 2. Realist 1976 28 februari 2023 08:27
  quote:

  Hadrianus schreef op 28 februari 2023 08:20:

  Met de huidige mogelijkheden zal alleen kernenergie onze doelstellingen van nul uitstoot kunnen brengen .
  Maar wat is schoon waterpompen nee,windmolens ook niet,EV hou op ,Waterstof echt niet.
  Voorlopig wordt de planeet kaalgegraven voor een hoger doel.Ben benieuwd.
  Ik koop een goede generator ,want stroom is binnenkort niet meer gewoon.
  Ik ook, beetjes spreiden

  Houtkachel, zonnepaneel, windwokkel en generator :)
 3. forum rang 6 d' Aandelen ' 28 februari 2023 08:32
  quote:

  Realist 1976 schreef op 28 februari 2023 08:27:

  [...]

  Ik ook, beetjes spreiden

  Houtkachel, zonnepaneel, windwokkel en generator :)
  Goedemorgen,

  levert zo'n windwokkel nog wat stroom op en hoe groot is die. Aan een generator heb ik ook gedacht wanneer elektriciteit te duur wordt.
 4. forum rang 6 d' Aandelen ' 28 februari 2023 09:02
  quote:

  Hadrianus schreef op 28 februari 2023 08:50:

  [...]Moet je wel ruimte hebben voor wat Diesel
  Ik denk dat jij in een vrijstaand huis woont beer, zonder directe buren, ik zit hier in de bebouwde kom en denk dat de buren niet zo blij zullen zijn met een generator die op diesel staat te draaien en ook voor een windmolen heb ik geen ruimte.
 5. forum rang 7 Ich bin ein Berliner..! 28 februari 2023 09:07
  quote:

  d' Aandelen ' schreef op 28 februari 2023 09:02:

  [...]

  Ik denk dat jij in een vrijstaand huis woont beer, zonder directe buren, ik zit hier in de bebouwde kom en denk dat de buren niet zo blij zullen zijn met een generator die op diesel staat te draaien en ook voor een windmolen heb ik geen ruimte.
  Een klein Windmolentje toch wel Daan..?!

  Leuk voor op de Schoorsteenmantel.. :))
 6. forum rang 7 Unimog 28 februari 2023 09:16
  quote:

  d' Aandelen ' schreef op 28 februari 2023 09:02:

  [...]

  Ik denk dat jij in een vrijstaand huis woont beer, zonder directe buren, ik zit hier in de bebouwde kom en denk dat de buren niet zo blij zullen zijn met een generator die op diesel staat te draaien en ook voor een windmolen heb ik geen ruimte.
  In de bebouwde kom heb je toch ook veel minder wind
 7. forum rang 6 d' Aandelen ' 28 februari 2023 09:32
  quote:

  Realist 1976 schreef op 28 februari 2023 09:11:

  [...]

  www.greenhybrids.nl/solution/windwokkel/
  Bedankt Realist 1976, voor zo'n windwokkel heb ik helaas niet de ruimte en die firma geeft ook aan dat ze niet aan particulieren leveren, omdat ik aan de kust woon en weinig ruimte zou ik al blij zijn met een kleine windwokkel die max. 2 Kw
  per uur levert.
 8. forum rang 6 Hadrianus 28 februari 2023 10:28
  quote:

  d' Aandelen ' schreef op 28 februari 2023 09:32:

  [...]

  Bedankt Realist 1976, voor zo'n windwokkel heb ik helaas niet de ruimte en die firma geeft ook aan dat ze niet aan particulieren leveren, omdat ik aan de kust woon en weinig ruimte zou ik al blij zijn met een kleine windwokkel die max. 2 Kw
  per uur levert.
  Nou, weet jij er 1 koop hem direct
100 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links