Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Technisch beeld vastgoed brokkelt verder af

Technisch beeld vastgoed brokkelt verder af

Vastgoedaandelen staan de laatste maanden flink onder druk op de beurs. Vooral de stijgende kapitaalmarktrente, maar ook de afkoelende economische groei en koopkrachtdaling, lijken de sector parten te spelen.

De hogere rentelasten drukken de marges van vastgoedfondsen en maken het ook lastiger om eventuele nieuwe projecten te financieren. Daarnaast zal de economische onzekerheid er voor zorgen dat bedrijven kritischer gaan kijken naar hun huisvesting. Dit kan de doorloopsnelheid van nieuwe projecten vertragen.

Wereldwijd zien we daardoor vastgoedaandelen wegzakken op de beurs. Dit wordt duidelijk weergegeven in de MSCI World Real Estate index. Ik bekijk vandaag het koersverloop van deze index en bespreek de technische plaatjes van enkele in Nederland genoteerde vastgoedfondsen.

De MSCI World Real Estate-index staat onder druk

De MSCI World Real Estate-index heeft een duidelijke draai omlaag gemaakt. Eind vorig jaar begon de stijgende trend al wat te haperen en nog voor de zomer werd de verzwakking bevestigd met de doorbraak onder de bodems van eind 2021 en begin 2022.

Na een terugtest van de dalende 200-dagenlijn is de koers onlangs weer overtuigend neerwaarts gedraaid. Er is hierdoor een dalende trend zichtbaar geworden, die ruimte heeft richting de coronabodem rond 150 punten.


Unibail-Rodamco-Westfield draait omlaag

Vastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield, dat veel in winkelcentra investeert, is onlangs onder de steun van de bodems van 2021 gezakt. De lagere toppen wezen al op nieuwe verkoopdruk. Deze doorbraak heeft een nieuwe verzwakking gegenereerd, waardoor verdere koersdruk niet meer valt uit te sluiten.

Er mag een grotere koersdaling worden verwacht richting €29,08 (de bodem van 2 oktober 2020). Weerstand ligt op €61,62 (gevormd op 12 augustus).


WDP versnelt omlaag

Warehouse De Pauw (WDP) was lange tijd het favoriete aandeel van veel vastgoedbeleggers. Door de sterke groei van het bedrijf en de mooie vooruitzichten voor logistiek vastgoed bleef de koers van het aandeel steeds verder oplopen.

Maar nu de economische motor wat begint te haperen, voelt ook WDP de eerste pijntjes en moet de koers een flinke stap terug doen. Inmiddels is er een duidelijke dalende trend zichtbaar waarbij lagere toppen en bodems wijzen op aanhoudende verkoopdruk.

De recente versnelling omlaag heeft het technische beeld verder verzwakt en ruimte vrijgemaakt voor een daling richting de bodem van 2020 rond €16. Zolang de dalende trend wordt voortgezet, is de negatieve technische conditie intact.

 

Technisch beeld NSI blijft zorgelijk

Het Nederlandse vastgoedfonds NSI (Nieuwe Steen Investments) is al enige tijd het zorgenkindje onder de vastgoedfondsen. Het herstel na de coronadip is zeer beperkt gebleven en recent is de koers weer sterk neerwaarts gedraaid. Inmiddels noteert het aandeel al ruim onder de bodems van 2020.

Beleggers zijn duidelijk niet overtuigd van de groeivooruitzichten van de kantorenmarkt en hebben het aandeel in de uitverkoop gedaan.

De dalende trend kan worden voortgezet richting het berekend koersdoel €20. Pas wanneer de koers terugkeert boven de bodems van 2020 rond €27 zal het beeld wat opklaren.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot

Recente analyses van Wouter Slot

 1. 18 sep Consolidatie duurt voort 53
 2. 11 sep Duitse beurs nog best degelijk 28
 3. 04 sep Weinig overtuiging op Amsterdamse beurs 107

Gerelateerd

Reacties

121 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 easy56 17 oktober 2022 08:39
  quote:

  Long Tall Ernie goes Short.. schreef op 17 oktober 2022 08:27:

  Waar blijft de sturende KOOP- Woede van de Futs in oa. Holland met Groene Futs Overseas..?!

  Que..?!
  https://nl.investing.com/indices/us-spx-500-futures?cid=1175153

  noem t maar niks:-)

  nl.investing.com/indices/us-spx-500-f...
 2. Senior 1936 17 oktober 2022 08:44
  het zou toch wel heel prettig zijn als ook de TA van Wereldhave en Eur.Com.Properties zouden worden vermeld. Gezien de alarmerende kop van het artikel dat het technisch beeld van de vastgoedaandelen afbrokkelt. Of doen deze 2 fondsen het wellicht beter dan de in het artikel genoemde fondsen?
  Met andere woorden het beeld dat van de vastgoedmarkt wordt geschetst klopt niet helemaal.
 3. forum rang 5 an12 17 oktober 2022 09:17
  quote:

  Lepre Chaun schreef op 17 oktober 2022 08:27:

  Dank Wouter voor de duiding .
  Dus lekkers in grondstoffen beleggen .
  Lithium van AMG/Advanced Metallurgical Group
  Staat ook nog eens zwaar ondergewaardeerd AMG terwijl Lithium prijs giga is .
  Dan moet je AMG dus helemaal niet hebben want als de lithium-prijs ook nog eens zakt dan gaat AMG nog meer onderuit.
 4. forum rang 6 d' Aandelen ' 17 oktober 2022 09:41
  quote:

  d' Aandelen ' schreef op 17 oktober 2022 09:31:

  Goedemorgen,

  wat is er aan de hand bij BAM gaat met 13 % onderuit.
  Laagste koers in 2021 rond de € 1,00
  FIOD en OM onderzoeken onregelmatigheden bij Bam International, BAM werkt naar eigen zeggen volledig mee.
  Je was me net voor FATS
121 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links