Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Halfgeleiders stampen de bodem aan

Halfgeleiders stampen de bodem aan

Technisch zien we in de halfgeleidersector voorzichtige signalen van bodemvorming. Maar de definitieve draai is nog niet gemaakt.

De koersen van Nederlandse halfgeleideraandelen klimmen uit het dal. Er is sprake van bodemvorming en stabilisatie, maar we zien nog geen signalen die aangeven dat de kou definitief uit de lucht is.

Ook in de Verenigde Staten hebben de financiële markten onze vaderlandse chippers op de radar staan. Zo is Goldman Sachs begonnen met het volgen van ASM International met als eerste advies een koopaanbeveling met een koersdoel van €365.

Pas op de plaats

Hoewel de koersen van chipfondsen op de lange termijn een pas op de plaats maken, zijn er nog geen signalen die erop duiden dat de koopperiode voor de lange termijn defensieve belegger al is aangebroken.

Maar nu chippers beginnen te stabiliseren, zou de rest van de markt kunnen profiteren en de bodem aanstampen. Chippers zijn nu eenmaal een belangrijke sector. De brede markt kan pas structureel herstellen als eerst halfgeleiders bodemen.

Een probleem is echter dat bij niet één van de Nederlandse halfgeleiders de 200-dagenlijn al is gepasseerd. Ook zijn de korte termijn correctieve fases nog niet verlaten. Bovendien is er nog geen sprake van een consistente outperformance.

Technisch bezien zijn dus eigenlijk dezelfde patronen zichtbaar als bij de Nederlandse hoofdindex, de AEX.

In deze column wil ik ASMI voor de korte en lange termijn beoordelen.  Maar ik begin met de AEX-index.

AEX flirt met dalende toppenlijn

Het technische plaatje van de AEX-index kan vanuit twee invalshoeken bekeken worden. Ten eerste is er de zeer sterke steun rond 632,02 punten (zowel de bodem van 23 juni als de top van februari 2020).

Ten tweede geven dalende toppen aan dat er op korte termijn nog verkoopdruk in de markt aanwezig is. We adviseren wel om de steun goed in de gaten te houden. De weerstand ligt rond 703,39 punten (gevormd op 13 september).


Geld verdienen met technische analyse

Wenst u de nieuwe TA-aankopen in uw mail te ontvangen? Word dan lid van de Tostrams-club. Alle portefeuillemutaties en koopsignalen zitten in het Tostrams-abonnement en zijn dus beschikbaar voor abonnees.

Al voor €1 (voor de eerste maand) kunt u kennismaken met de Nederlandmodule van het Tostrams lidmaatschap. Klik op de button hieronder voor een actieabonnement.

Ontvang TA Kooptips


Korte termijn: ASMI beweegt neerwaarts in een dalende trend

Zolang ASMI de dalende trend intact laat, zijn we voorzichtig. Lagere toppen en bodems signaleren verkoopdruk. Er ligt steun rond €224,35 (de bodem van 30 september). De weerstand van ASMI vinden we rond €290,70 (top van 13 september).

De trend is neerwaarts gericht en de afstand tot de weerstand is beperkt. Naar onderen is er redelijk veel ruimte voor een koersdaling. De moneyflow (de onderste helft van de grafiek) oogt iets  minder negatief. De uitstroom van kapitaal lijkt tot stilstand te komen.


Lange termijn: ASMI geeft eerste hogere bodem

ASMI komt er op de langere termijn wat minder slecht bij te liggen. De in potentie hogere koersbodem die op de grafiek zichtbaar is, geeft aan dat beleggers ASMI weer durven te kopen.

Pas na een doorbraak en slotstand boven de weerstand van €320,90 (gevormd op 5 augustus) kan het verder omhoog. De ondertoon is duidelijk aan het verbeteren. Steun ligt rond €193,72 (de bodem van 8 juli).

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde van ASMI (rode glooiende lijn) laat echter een dalend verloop zien. Dit signaleert een zwakke technische conditie.

De zwakke B.O.B.-indicator (blauwe glooiende lijn) suggereert dat ASMI slechter presteert dan de markt.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,71 per week.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 27 jan TA: De recessie lijkt voorbij 95
 2. 26 jan Energiemarkten blijven kwetsbaar 93
 3. 25 jan AEX: lichte vermoeidheid, maar geen alarmsignalen 130

Gerelateerd

Reacties

211 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 JoostVLS 7 oktober 2022 08:13
  Dit jaar al bijna 43 procent meer inkomsten.

  (ABM FN-Dow Jones) Taiwan Semiconductor Manufacturing Company heeft in september meer omzet geboekt dan een jaar eerder, maar op maandbasis was er wel sprake van een daling. Dit maakte de Taiwanese fabrikant van halfgeleiders vrijdagochtend bekend.

  De omzet steeg op jaarbasis met 36,4 procent tot 208,25 miljard Taiwanese dollar, omgerekend ruim 6,7 miljard euro. Ten opzichte van augustus daalde de omzet juist met 4,5 procent.

  In januari tot en met september behaalde TSMC tot nog toe 42,6 procent meer omzet dan in dezelfde periode in 2021.

  TSMC is een belangrijke afnemer van de Nederlandse chipmachinefabrikant ASML.
 2. forum rang 5 upsidedown 7 oktober 2022 08:28
  Techconcern Samsung heeft voor het eerste sinds 2019 een lagere operationele winst behaald. Dat kwam vooral doordat er minder vraag was naar geheugenchips en chips voor in pc's. Door de mindere verkopen viel ook de omzet lager uit.

  Chipproducenten wereldwijd waarschuwden de laatste tijd al dat ze te maken krijgen met tegenwind op de markten. Zo neemt het aantal orders voor datacenters en consumentenelektronica af, ook doordat de vraag naar pc's en smartphones sterker afneemt dan voorzien. Daardoor stapelen de voorraden zich op.

  Andere chipmakers zoals Micron Technology en Kioxia Holdings kondigden eerder al aan de productie te verlagen om het aanbod weer in evenwicht te brengen en een prijsval af te wenden. Kort voordat Samsung zijn voorlopige resultaten naar buiten bracht, kwam ook de Amerikaanse chipproducent AMD met een tegenvallende handelsupdate. Vooral de omzet bij de Amerikanen viel lager uit dan voorzien.

  Zuid-Korea, waar twee van de grootste producenten van geheugenchips ter wereld gevestigd zijn, meldde in augustus voor het eerst in meer dan vier jaar een daling van de chipproductie. Samsungs landgenoot SK Hynix waarschuwde bij zijn laatste cijferupdate al dat een aanzienlijke aanpassing van zijn uitgaven volgend jaar 'onvermijdelijk' was.

  De plotse crash van de markt van geheugenchips volgt op een reeks macro-economische schokken. Dan gaat het van de Russische inval in Oekraïne tot de stijgende inflatie en gasprijzen en de renteverhogingen van centrale banken wereldwijd. Dit alles zorgt voor een lager consumentenvertrouwen en daarmee voor een mindere vraag. Daarbij beslissen makers van bijvoorbeeld pc's om eerst hun bestaande voorraden te verkopen.
  ---------
  Mindere tijden zijn aangebroken
 3. Daan 7 oktober 2022 08:54
  Goedemorgen gokkers, dat ziet er weer goed uit zeg!
  Goed dat ik niet alle puts verzilverd heb gister (zoals gemeld)
  De energierekening voor 2023 was gister al binnen.
  Vandaag maar eens gaan voor de jaarlijkse zorgpremie 2023:-)
  Tip, ik verwacht bij opening dat we nog aardig stukje verder naar beneden gaan.
  Daarna even aankijken wat we gaan doen.
  Succes allen weer vandaag!
 4. forum rang 4 Housepartyy 7 oktober 2022 09:47
  quote:

  easy56 schreef op 7 oktober 2022 09:36:

  Jim Cramer zit nu al in zn bedje teschreeuwen,buy buy buy....
  Verschrikkelijk die schreeuwerd. Hoeveel rechtzaken zal die wel niet aan zijn broek krijgen als het sell, sell, sell blijkt te zijn ipv buy, buy, buy. Ik denk nog meer dan onze Niels ;)
 5. forum rang 4 Housepartyy 7 oktober 2022 09:49
  quote:

  easy56 schreef op 7 oktober 2022 09:34:

  gelukkig weer om half 3 de goldi locks banana cijfers
  Er zijn te weinig bedrijven failliet gegaan. Daardoor is er te veel arbeid blijven hangen in niet winstgevende bedrijven en houd je de krapte op de arbeidsmarkt in stand.. Zelfde als hier in NL
211 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links