Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Onrust op de energiemarkten

Onrust op de energiemarkten

Hoewel de energieprijzen wat beginnen te stabiliseren zijn de korte termijn trends nog neerwaarts gericht.

Op de energiemarkten gebeurt altijd wel wat. Op dit moment wordt gespeculeerd over een mogelijke sabotage van de Nord Stream pijpleidingen 1 en 2.

Desondanks staat de gasprijs onder druk. Aardgas is in enkele weken bijna 30% in waarde gedaald. De Dutch TTF Gasfuture stond eerder deze week 50% onder de stand van eind augustus. Overigens veerde de gasprijs gisteren, na de speculaties over sabotage, bijna 20% op.

Bullish scenario Brent-olie langzaam geneutraliseerd

Afgelopen maand gaf ik aan een opleving te verwachten van de olieprijs indien de pullback bodem rond $87 zou standhouden. Maar nu de koers onder deze cruciale steun is gezakt, wordt dit bullish scenario langzaam geneutraliseerd.

Begin deze week stond de prijs van een vat Brent-olie op nagenoeg de laagste stand van het jaar. En niet onbelangrijk voor onze inflatie is te melden dat de olieprijs sinds maart bijna een derde van zijn waarde  heeft zien verdampen. Volgens analisten zijn de wereldwijde renteverhogingen door centrale banken hier mede debet aan.

Het beleid om de explosieve inflatie onder controle te krijgen zet de economie onder druk, wat zorgt voor een afnemende vraag naar olie.

Nogmaals, op de energiemarkten is het nooit saai.

In deze column laat ik wederom de energiemarkten de revue passeren. Maar omdat ik ook een schuin oog op de inflatie houd, begin ik met de wereldwijde grondstoffenindex, de UBS Commdity-index.

DJ-UBS Commodity Index vormt een lagere koerstop

De wereldwijde grondstoffenindex, ligt er technisch bezien niet sterk bij. Na het verlaten van het korte stijgende trendje is de Commodity-index onder de laatste bodems (van augustus en september) gezakt. Daarmee komt het technische plaatje verder onder druk te staan.

Ook heeft de grondstoffen-index op 36,32 (de top van 14 september) een lagere koerspiek gevormd, die verkoopdruk signaleert. Op korte termijn mag een zwak koersverloop worden verwacht. De trend van de Commodity-index begint zich naar onderen te ontwikkelen.

Na een doorbraak onder de steun van 32,51 punten (de bodem van 14 juli) wordt 27,18 het volgende neerwaartse koersdoel.

Aardgasprijs draait omlaag

De aardgasprijs is verder verzwakt nu de steun neerwaarts is gebroken. Natural Gas had al het opwaartse trendje van juli gebroken. Ook heeft de gasprijs een lagere koerspiek gevormd, die verkoopdruk signaleert.

Technisch komt Natural Gas er steeds zwakker bij te liggen. We mogen nu een verdere koersdaling verwachten richting de steun van $5,46 (de bodem van 6 juli). Weerstand ligt op $9,88 (de top van 23 augustus).

Olieprijs (Brent) weet de dalende trend te bevestigen

De prijs van Brentolie heeft met de doorbraak onder de koersbodem van begin september de dalende trend hervat. Het technisch beeld blijft zwak zolang de prijs van ruwe olie lagere toppen en bodems vormt.

Er ligt pas echte steun rond $66,72 (de bodem van 2 december 2021). Weerstand ligt op $95,71 (de top van 14 september). Enkel hierboven verbetert het beeld.

Dutch TTF Gasfuture veert hard op

De Dutch TTF Gasfuture is hard opgeveerd vanaf het low van begin deze week rond 173,83. Hierbij is de correctieve (neerwaartse) fase verlaten.

Op korte termijn is er sprake van een lichte technische verbetering. De tendens is niet langer naar onderen gericht.

Gas NLI

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,71 per week.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 08:00 Matig draagvlak onder de Nederlandse beurs 110
 2. 29 nov Olieprijzen veren op vanaf cruciale steunniveaus 100
 3. 25 nov Wall Street blijft op koers 145

Reacties

268 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 Long Tall Ernie goes Short.. 28 september 2022 08:51
  quote:

  easy56 schreef op 28 september 2022 08:40:

  en zo gaan we al maanden van steun naar steun naar steun.......

  dejavu 2000 en 2008...

  Jaha.. vooral 2008 was het begin van het Einde..

  Franky bezong het al:

  "and now the End is near and so I face the final Curtain"

  Toegevoegd:

  De Oostzee lijkt wel één GROOT Bubbel-Bad..

  En dat allemaal door die Verdomde Kleine Kremlin Rat..!
 2. forum rang 7 Long Tall Ernie goes Short.. 28 september 2022 09:05
  quote:

  Newg77 schreef op 28 september 2022 08:58:

  beer ik weet een kado voor poetin
  0.50% renteverhoging tussentijds
  lagarde pakt het in
  als we allemaal wat bijleggen

  ps short euro wordt nu ff gevaarlijk
  Hij krijgt die Rente Verhoging(en) al 'Kado' van Chief Powerless..

  En alle Centrale Banken doen daar aan mee..

  Toegevoegd:

  TKWY krijgt al wéér van Jetje..!
 3. forum rang 7 easy56 28 september 2022 09:08
  quote:

  easy56 schreef op 28 september 2022 08:46:

  [...]of we weer zo n zelfde daling krijgen weet natuurlijk niemand maar voor velen zal t nu al telaat zijn om teverkopen,door te grote verlies.
  al denk ik dat t voor de meeste beleggers hier wel meevalt ivm zeer korte handel.

  Maar vele particuliere beleggers zitten natuurlijk zwaar in de min.

  Iedere keer gerust gesteld door hun bank adviseur/vermogensbeheerder dat bodem bereikt is, Tina en alles is ingeprijsd verhaaltjes en zijn blijven zitten met vaak zelfs bijkopen.
 4. forum rang 5 Newg77 28 september 2022 09:13
  quote:

  Fat behind the curve.. schreef op 28 september 2022 09:05:

  [...]

  Hij krijgt die Rente Verhoging(en) al 'Kado' van Chief Powerless..

  En alle Centrale Banken doen daar aan mee..

  Toegevoegd:

  TKWY krijgt al wéér van Jetje..!
  klopt het wordt nu tijd om ballen te tonen
  euro maakt een glijer en de inflatie hoger
  vs volgende ronde geen 0.75+ maar lager of niet
 5. forum rang 4 Jopieklaploper 28 september 2022 09:16
  Het is een zeer goede zaak dat fossiele brandstoffen steeds duurder worden. Ze kunnen niet duur genoeg worden naar mijn mening. Het is dus ook in ons aller belang dat olie en gas onbetaalbaar wordt want op die manier wordt de wereld gered en dat mogen we vieren!!!!!

  De inflatie is overwonnen door het uitmundende beleid van Lagarde en haar team bij de ECB, grote klasse!!!!!! De euro wordt steeds sterker en we mogen Lagarde op haar blote knieëen danken dat zij hoofd van de ECB wilde worden, onder haar uitstekende leiding is de EU en de Euro de goede kant op gegaan.

  Het gaat gewoon goed!!!!! De economie draait als een tierelier en het geld klotst tegen de plinten, iedereen kan dankzij het kabinet zijn of haar rekeningen weer makkelijk betalen. Een prijsplafond op alle consumptie is een zeer goede stap in de juiste richting geweest. Inflatie krijgt nu geen kans meer en de koopkracht zal volgend jaar met 6% toenemen dit is zeer goed nieuws.

  We leven in de mooiste tijd ooit en dat mogen we vieren!!!!
 6. forum rang 6 d' Aandelen ' 28 september 2022 09:22
  De onrust beperkt zich niet alleen tot de energiemarkt maar ook die nep referendum en aangekondigde annexatie door Rusland van de het zuidelijke deel van de Oekraine zou ons grote zorgen moeten baren.

  AEX heeft de 632 aangetikt en welk scenario wacht ons verder, een Russische president met waanideeën die dreigt met kernwapens, gokkende speculanten die enorme winsten maken op gascontracten, Europese overheid die niet krachtdadig optreedt en steeds achter de feiten aanloopt en niet doorpakt met kernenergie om onze afhankelijkheid van Rusland en Amerika om te buigen naar een eigen energie voorziening met windmolens, zon energie en waterstof .
  Er wordt veel te veel energie gestoken in randzaken zoals dat hele woke gebeuren, LHBTI kwesties, racisme en nog een reeks zaken die nu even naar de achtergrond moeten verdwijnen.
 7. forum rang 7 Unimog 28 september 2022 09:26
  quote:

  easy56 schreef op 28 september 2022 09:08:

  [...]al denk ik dat t voor de meeste beleggers hier wel meevalt ivm zeer korte handel.

  Maar vele particuliere beleggers zitten natuurlijk zwaar in de min.

  Iedere keer gerust gesteld door hun bank adviseur/vermogensbeheerder dat bodem bereikt is, Tina en alles is ingeprijsd verhaaltjes en zijn blijven zitten met vaak zelfs bijkopen.
  Tina is Tara geworden
268 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links