Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: AEX sluit fors hoger, goed nieuws vanuit de energiemarkt

Slotcall: AEX sluit fors hoger, goed nieuws vanuit de energiemarkt

De G7 is van plan om met een prijsplafond te komen voor Russische olie. Alle EU-lidstaten zullen hier overigens wel unaniem mee in moeten stemmen en dat kon nog wel eens lastig verhaal worden met landen als Hongarije.

Los daarvan geldt dat als dit louter door de G7 wordt ingevoerd, de effectiviteit verwaarloosbaar zal zijn, if any, aangezien Rusland meer dan genoeg afzetmogelijkheden heeft buiten de G7.

We zullen eerdaags nog eens apart stil staan bij het nut van prijsplafonds in zijn algemeen. Spoiler alert: Dit leidt niet zelden tot meer schaarste. 

Damrak 

De Amerikaanse werkloosheidscijfers werden per saldo positief ontvangen en dat vormde een voedingsbodem voor een dag van koersherstel. Het herstel werd zelfs breed gedragen, maar dat mocht ook wel na een aantal rode handelssessies. 

Binnen de AEX ging het cyclische ArcelorMittal aan kop samen met ASMI, op de voet gevolgd door de overige chippers. Echt defensieve fondsen als KPN, RELX en Wolters Kluwer deden weinig verrassend niet aan het koersfeestje mee.  

Bij de AMX kon Aperam een aardige herstelbeweging laten zien, evenals ABN Amro en InPost. Binnen de AScX tot slot prijkten Ebusco en - opnieuw - Pharming bovenaan het lijstje winnaars. 

Al met al kon het Damrak een rode beursweek afsluiten met een positieve vrijdag. De index sloot op een stand van 678,57 punten en schreef daarmee vandaag 1,7% bij. 

Op weekbasis ziet het er voor zowel de AEX als de AMX toch een stukje minder gunstig uit: 

pharming
Bron: IEX.nl

 

Mocht u nog 5 minuten vrij te besteden hebben, doe dan vooral mee aan ons Nationaal Beleggersonderzoek. Uw stemt telt mee en zorgt ervoor dat onze dienstverlening nog meer zal aansluiten bij uw wensen. 

Dan nog even dit 

De huidige gespannen situatie op de energiemarkten is ronduit zorgelijk. Het aantal bedrijven en consumenten dat simpelweg niet is staat zal zijn de explosief gestegen energierekening te betalen, stijgt hard. 

Toch zagen wij deze week een eerste, voorzichtig lichtpuntje verschijnen. hoewel het nog (veel) te vroeg is om van een omslag te spreken, maakt onderstaande grafiek nog eens pijnlijk duidelijk wat voor ronduit absurde prijsbewegingen er momenteel plaats vinden op de energiemarkten: 

 

Baidu 

De Chinese techgigant Baidu klimt als eerste uit het dal waarin de meeste Chinese techfondsen zich bevonden en dat is een goed teken. Het concern presteerde vooral sterk bij de cloud-activiteiten en autonoom rijden. Een uitgebreide update bij IEX Premium verschaft een helder plaatje: 

 

Carrefour 

De Franse supermarktketen Carrefour wist in alle kernlanden marktaandeel te winnen, maar beleggers lijken niet geheel overtuigd. De winstgevendheid staat onder druk en ook Carrefour zal in het najaar met een strategie-update komen

 

Credit Suisse

De ooit zo toonaangevende Zwitserse bank Credit Suisse verkeert in zwaar weer. De bank schreef dieprode cijfers over het eerste halfjaar en zal snel zijn strategie om moeten gooien. Beleggers zullen nog tot eind oktober moeten wachten op concrete stappen, maar een flink verwaterende emissie lijkt onafwendbaar: 

 

Historische tijden 

De meeste beleggers hebben hun focus vooral op aandelen, maar hoewel het sentiment op de aandelenmarkten - wederom - niet bijster positief is, vergaat het obligatiebeleggers nog minder goed. 

Mondiaal zijn obligatiebeleggers geconfronteerd met een afkalving van de waarde van hun obligaties van 20%. Wellicht geen daling waar een aandelenbezitter wakker van ligt, maar voor de obligatiemarkten zijn dit ongekende dalingen. Historische tijden zeker, een dergelijk verlies is nooit eerder voorgekomen. 

pharming
Bron: Reuters

De ferme taal van centrale banken, onder aanvoering van de Fed, heeft ertoe geleid dat het aantal shortposities op obligaties in rap tempo oploopt. De markt rekent duidelijk op nog lagere obligatiekoersen, ondanks de historisch grote daling tot nu toe. 

Interessant genoeg doet de Amerikaanse obligatiemarkt het aanmerkelijk beter dan de rest van de wereld. Alllicht beter gesteld: minder slecht:

pharming
Bron: Reuters

Of dit ook zo blijft, is twijfelachtig. Immers, de Fed zal - als het goed is - serieus werk gaan maken van quantitative tightening. De Amerikaanse centrale bank zal vanaf september maandelijks zijn balans met $95 miljard afbouwen. En dat betekent meer aanbod van staatsobligaties. 

Wall Street 

De Amerikaanse werkloosheidscijfers pakten per saldo iets hoger uit dan verwacht, maar gaven geen aanleiding voor de financiële markten om in de stress te schieten. Mogelijk dat het licht oplopende werkloosheidspercentage, naar 3,7% van 3,5%, voor enige ontspanning zorgde. 

De grote drie indices konden in de VS na een kleine twee uur handel circa 1% koerswinst bijschrijven. 

Rentes 

Weinig spektakel op de internationale kapitaalmarkten vandaag. De rentes komen iets af, maar wij zouden daar niet teveel aan aflezen. 

  • Tienjaarsrente Nederland 1,82% (min zeven basispunten) 
  • Tienjaarsrente Duitsland 1,50% (min 6 basispunten) 
  • Tienjaarsrente Italië 3,84% (min 11 basispunten) 
  • Tienjaarsrente VS 3,21% (min 6 basispunten) 

Brede markt

De financiële markten zijn momenteel bovengemiddeld grillig. De waan van de dag regeert en een echt duidelijke richting ontbreekt. Vandaag veel mooie plussen, maar dit wel na een ronduit slechte week.

De koerssprong van de Duitse beurs mocht er zijn vandaag, maar die heeft het de afgelopen periode als gevolg van de energiecrisis ook extra zwaar gehad. 

pharming
Bron: IEX.nl

Het Damrak  

  • ASMI (+ 4,8%) bleek vandaag de sterkste van de drie chippers, maar alle drie de in de AEX opgenomen chipfondsen wonnen stevig. 
  • ArcelorMittal (+ 4,3%) kon een aardige koerswinst bijschrijven, vooral op dat ongrijpbare 'sentiment' van de markt.  
  • Philips (+ 0,8%) kon maar mondjesmaat profiteren van het gunstige sentiment. Het aandeel wordt uit de EuroStoxx 50 verwijderd. 
  • UMG (+ 0,5%) ligt er al geruime tijd zwakjes bij en kon ook vandaag koersmatig geen potten breken. De Beleggersdesk is ook niet echt fan van het fonds.  
  • Aperam (+ 2,8%) kon net als AM een aardige winst bijschrijven vandaag, maar behoort dit jaar wel tot de achterblijvers. 
  • InPost (+ 6,2%) profiteert voor de tweede dag op rij van de sterk meevallende H1-cijfers waarbij vooral de erg hoge groei tot de verbeelding sprak.  
  • Ebusco (+ 2,4%) blijft een beetje een speelbal van het sentiment.  
  • Pharming (+ 7,1%) is en blijft in trek bij beleggers in aanloop naar goed- of afkeuring van leniolisib. 
  • Op de lokale markt leidt het aandeel Ajax (+ 1,2%) toch een wat sluimerend bestaan 

Adviezen (bron: Guruwatch.nl) 

  • Ahold: naar €33 van €32 en kopen - Credit Suisse 
  • Signify: naar €43 van €53 en naar kopen van houden - JPMorgan 
  • Inpost: naar €10,20 van €9,60 en kopen JPMorgan 
  • Accsys: naar €1,25 van €1,90 en houden - ABN Amro 
  • Basic Fit: initial coverage houden met koersdoel €47 - Citi Research 

Agenda 05 september 

00:00 Bijeenkomst OPEC+
02:30 Inkoopmanagersindex diensten - Augustus def. (Jap)
03:45 Inkoopmanagersindex diensten - Augustus (Chi)
00:30 Industriële bestellingen Japan Services PMI Japan
07:50 Industriële bestellingen Frankrijk Services PMI Frankrijk
07:55 Industriële bestellingen PMI Duitsland - Services PMI Duitsland
09:15 Inkoopmanagersindex diensten - Augustus (Spa)
09:30 Inkoopmanagersindex diensten - Augustus (Ita)
09:50 Inkoopmanagersindex diensten - Augustus def. (Fra)
09:55 Inkoopmanagersindex diensten - Augustus def. (Dld)
10:00 Inkoopmanagersindex diensten - Augustus def. (eur)
10:30 Inkoopmanagersindex diensten - Augustus def. (VK)
11:00 Detailhandelsverkopen - Juli (eur)
11:00 Detailhandelsverkopen - Juli (Bel)
15:30 Wall Street gesloten op Labor Day 


Martin Crum is senior beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Martin Crum

Martin Crum is senior beleggingsanalist met meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring op de financiële markten, bij bedrijven als Euronext, Optiver en AEK. Als fundamenteel analist ligt zijn focus en voorkeur bij solide bedrijven met een stevige kasstroom. Sinds 2013 levert hij met zijn eigen bedrijf Beagsh Research & Trad...

Meer over Martin Crum

Recente analyses van Martin Crum

  1. 14:55 Air France-KLM heeft een serieus kostenprobleem, en dat is niet voor het eerst
  2. 11:40 Markt lijkt groeipotentieel Pharming te onderschatten
  3. 07 mei Er komt een vleugje fantasie in Kendrion

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links