Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Dé ETF om mee te beginnen

Dé ETF om mee te beginnen

Ook al is een ETF in de basis een simpel product, veel beginnende beleggers haken toch vaak af als er daadwerkelijk een ETF uitgekozen en gekocht moet worden. Dit komt met name door een aantal ingewikkelde termen. Over het algemeen worden deze eerst uitgelegd (waarna nog meer beleggers afhaken), maar in dit artikel draaien we het om. We laten u zonder omwegen een goede, eerste ETF zien waarmee u direct aan de slag kunt.

ETF's horen in alle portefeuilles thuis

De voordelen van ETF’s zijn inmiddels bij een breed publiek bekend: met een ETF kunt u bij wijze van spreken met één druk op de knop tegen lage kosten beleggen in een breed gespreid mandje van aandelen. Bijkomend voordeel is dat op langere termijn het rendement van een ETF hoger is dan van vrijwel alle vergelijkbare beleggingsfondsen en hedgefondsen (met name vanwege de lagere kosten).

Bij IEX zijn we daarom van mening dat ETF’s onderdeel zouden moeten zijn van de portefeuille van vrijwel elke belegger, zeker van de beginnende belegger.

Toch is het juist voor die beginnende belegger, die beleggen aanvankelijk ongeveer even leuk vindt als een bezoek aan de tandarts, niet makkelijk om met ETF’s te slag te gaan. Nadat de angst voor de afkorting ETF is overwonnen en de werking ongeveer wordt begrepen, lopen ze vaak vast op een aantal onaangename vervolgvragen, zoals:

 • “Wil je een accumulerende (dividenden worden herbelegd) of een distribuerende ETF?”
 • “Wil je een thema ETF, een index-ETF of een ETF op obligaties?”
 • “Wil je een fysieke of een synthetische ETF?”
 • “Wil je vooral in Amerikaanse, Europese en juist Aziatische aandelen belegd zijn?”

En dan kom je ook nog vaak nare afkortingen tegen zoals UCITS en TER. Het vooruitzicht van nog meer huiswerk heeft vaak tot gevolg dat het hele ETF-project uitgesteld wordt. En van uitstel…

... maar met welke zit ik goed?

Om deze belegger op weg te helpen tot er voldoende kennis is vergaard om een meer nauwkeurige selectie te maken ga ik u nu zonder enige uitleg gewoon een goede ETF meegeven waarmee u direct aan de slag kunt en die in zijn eentje een goede basis kan zijn voor een beleggingsportefeuille.

De iShares Core MSCI World UCITS ETF!

Met deze ETF belegt u in de MSCI World Index; een mandje van de grootste aandelen (~1500) genoteerd in ontwikkelde markten wereldwijd. Klik hier voor meer info over deze index.

Het gemiddelde rendement van deze ETF sinds de introductie op 25 september 2009 is 9,27% op jaarbasis, versus 9,34% rendement op de index zelf (dat verschil wordt de tracking error genoemd, dan weet u dat alvast).

Wat zijn de kosten en risico's?

Op deze pagina vindt u alle belangrijke info over de ETF. Laat u niet door de hoeveelheid informatie afschrikken, maar u moet wel minimaal bekend zijn met de kosten en risico's.

Het belangrijkste risico bij deze ETF is dat de aandelen uit deze index minder waard worden, theoretisch kan dit zelfs nul worden.

De kosten van het product (bij ETF’s heet dat de TER, de total expense ratio) bedragen 0,20% op jaarbasis. Daar komen de kosten van uw bank of broker nog bij, hoewel u bij een aantal banken/brokers tegenwoordig zonder kosten in ETF’s kunt handelen.

Hoe koop ik een ETF?

De ISIN-code waarmee u de ETF eenvoudig bij uw bank of broker kunt vinden is IE00B4L5Y983 (door deze te kopiëren en in een zoekvenster te plakken).

Uiteraard moet u zich uiteindelijk wel in de alle begrippen verdiepen, maar als u met deze ETF begint (met een klein bedrag dat u de komende tijd kan missen) en de kosten, basiswerking en risico's begrijpt, dan bent u in ieder geval aan boord.

Voor verdere verdieping kunt u terecht bij de educatiepagina's van banken en brokers zoals deze bij ABN Amro, ING, DEGIRO, Lynx en Saxobank. Ook ETF-aanbieders zelf, zoals VanEck, bieden over het algemeen goede educatie.

In onze nieuwe BeleggersBootcamp podcast-serie voor beginnende beleggers komen ETF's ook uitgebreid aan bod, deel 1 kunt u hier beluisteren.

Daarna kunt u in de wondere wereld van ETF's terecht en in vrijwel elk denkbaar thema van Space Innovators tot Cannabis op zoek gaan naar kansen. Veel succes!

Waarom deze ETF?

Voor de geïnteresseerden: om tot de iShares Core MSCI World UCITS ETF te komen zocht ik een ETF op basis van de volgende criteria/overwegingen:

 • Spreiding: veel aandelen en over meerdere regio’s
 • Dividend: herbelegd
 • TER: laag
 • Tracking error: laag
 • Liquiditeit en AUM: groot
 • Verkrijgbaarheid bij (de meeste) banken en brokers
 • Goede informatie beschikbaar
 • Goed rendement over lange tijd (ook al bieden rendementen uit het verleden geen garantie voor de toekomst). 
 • Valuta: USD heeft bij mij de voorkeur boven valuta hedged.
 • Structuur: fysiek (vind ik niet cruciaal, maar synthetisch wordt vaak eng gevonden)

De MSCI World is behoorlijk overwogen in de Verenigde Staten en opkomende markten ontbreken, maar gezien het internationale karakter van deze bedrijven en de extra risico’s van opkomende markten vind ik dat als je maar één ETF koopt geen probleem. Als u wel graag opkomende markten erbij wilt, kunt u naar de iShares MSCI ACWI ETF kijken. (Het rendement hiervan was tot nu toe lager dan dat van de iShares Core MSCI World UCITS ETF, maar zoals bekend zegt dat niets over de toekomst).

Andere eveneens goede kandidaten voor een eerste ETF zijn:

Naar aanleiding van dit artikel kwamen er veel vragen binnen over de verwerking van dividendbelasting bij ETF's. Een complex onderwerp, maar u moet zich er niet door laten afschrikken. Aangezien het van invloed is op uw totale rendement, is het wel belangrijk om ervan op de hoogte te zijn.

In Nederland geldt een dividendbelasting van 15%, die door Nederlandse ingezetenen kan worden verrekend met de inkomstenbelasting. Hoe zit dat met dividend op aandelen die in een ETF zijn opgenomen? Lees het in ETF's en dividendbelasting, hoe zit dat?

 

Opmerkingen en suggesties zijn welkom!

Auteur: Erik Mauritz

Erik Mauritz is hoofd IEX Beleggersdesk.

Meer over Erik Mauritz

Recente artikelen van Erik Mauritz

 1. 02 dec De markt als mens 1
 2. 23 nov Is Genesis de volgende dominosteen? 1
 3. 22 nov Krijgt de markt weer een koude douche van de Fed?

Gerelateerd

Reacties

54 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 Dividend Collector 23 augustus 2022 13:50
  De genoemde ETF en alternatieven vind ik een prima tip. Wel is het zo dat de wereldindex in euro's nog vrij hoog staat en nog niet goed de huidige economische marktontwikkelingen weerspiegelt. Een correctie ligt op de loer. Daarom niet alles in één keer, maar over de maanden gespreid in plukjes de ETF aankopen.
 2. Zonnekoning 23 augustus 2022 13:59
  quote:

  Chiclana schreef op 23 augustus 2022 13:50:

  Hoi Erik,

  Ik heb een vraag: ik heb van VanEck de wereld ETF deze zijn via Degiro gratis aan te kopen. Ook de beheerskosten zijn zeer laag.
  Is dat geen goed alternatief?
  Groet john van den Berg
  Equal weight en slechts 254 postities toch een heel ander produkt.
 3. Zonnekoning 23 augustus 2022 14:01
  quote:

  Dividend Collector schreef op 23 augustus 2022 13:50:

  De genoemde ETF en alternatieven vind ik een prima tip. Wel is het zo dat de wereldindex in euro's nog vrij hoog staat en nog niet goed de huidige economische marktontwikkelingen weerspiegelt. Een correctie ligt op de loer. Daarom niet alles in één keer, maar over de maanden gespreid in plukjes de ETF aankopen.
  Zoek maar eens op lump sum vs dca, uit vrijwel ieder onderzoek komt lump sum beter uit de bus.
 4. forum rang 5 Bulletje Rozenwater 23 augustus 2022 14:12
  quote:

  Zonnekoning schreef op 23 augustus 2022 14:01:

  [...]

  Zoek maar eens op lump sum vs dca, uit vrijwel ieder onderzoek komt lump sum beter uit de bus.
  Logisch omdat de beurs gemiddeld genomen stijgt, dca is in deze tijden echter geen slecht idee gezien alle problemen.
 5. forum rang 5 Bart Meerdink 23 augustus 2022 14:36
  quote:

  Chiclana schreef op 23 augustus 2022 13:50:

  Hoi Erik,

  Ik heb een vraag: ik heb van VanEck de wereld ETF deze zijn via Degiro gratis aan te kopen. Ook de beheerskosten zijn zeer laag.
  Is dat geen goed alternatief?
  Groet john van den Berg
  Heb ik ook wat van, maar is minder gespreid: 250 (momenteel 254) aandelen ipv de ~1500 aandelen in de ETF die het artikel aanbeveelt.

  Voordeel van de VanEck is dat je het dividend terug kunt vragen (als je Box 1 belasting betaalt, dat is vrijwel iedereen). Bij de iShares gaat dat volgens mij gewoon verloren. Bij 2% dividend scheelt dat toch 0,3% rendement elk jaar.

  Probleem is wel dat je een fors valuta risico meeneemt: de USD is sterk gestegen (er zitten veel aandelen uit de VS in de meeste ETFs), hetgeen het rendement dit jaar ten goede kwam. Maar als je er nu in stapt en de Euro herstelt weer wat, dan kost dat navenant rendement.
 6. forum rang 7 rene66 23 augustus 2022 14:41
  Leuk onderwerp. Het is ook altijd verstandig om te kijken waar ze wereldwijd beleggen. Zo zit de genoemde Vanguard wel in China en de genoemde Ishare volgens mij niet. Als je dus verwacht dat er tzt flinke problemen gaan komen in China dan kan je dus beter geen Vanguard kopen.

  Waar ik ook een tijd geleden tegen aan ben gelopen zijn de Northern Trust indexfondsen. Kosten ook zeer beperkt en een mooie spreiding en de world en small cap hebben een goed resultaat. Ook te koop bij bijna alle brokers en bij de meeste gratis en er is geen dividend lekkage

  Northern Trust World Custom ESG Equity Index UCITS FGR Feeder Fund A EUR Distributing
  Northern Trust World Small Cap ESG Low Carbon Index FGR Feeder Fund A
  Northern Trust Emerging Markets Custom ESG Equity Index UCITS FGR Fund Class A EUR
 7. J.Me 23 augustus 2022 14:50
  quote:

  Bart Meerdink schreef op 23 augustus 2022 14:36:

  Bij de iShares gaat dat volgens mij gewoon verloren. Bij 2% dividend scheelt dat toch 0,3% rendement elk jaar.
  Voor particulieren in Nederland wordt het dividend uit ETF's van iShares gewoon netto uitbetaald (zonder belasting in te houden). Als er wel belasting ingehouden zou worden, dan zou je die belasting (net als bij aandelen) met de aangifte inkomstenbelasting hebben kunnen verrekenen (maar dat is dus niet nodig).
 8. forum rang 5 Bart Meerdink 23 augustus 2022 15:02
  quote:

  J.Me schreef op 23 augustus 2022 14:50:

  [...]
  Voor particulieren in Nederland wordt het dividend uit ETF's van iShares gewoon netto uitbetaald (zonder belasting in te houden). Als er wel belasting ingehouden zou worden, dan zou je die belasting (net als bij aandelen) met de aangifte inkomstenbelasting hebben kunnen verrekenen (maar dat is dus niet nodig).
  Waar heb je dat vandaan?

  Overigens, IE00B4L5Y983 = iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc)
  Acc betekent volgens mij dat het dividend niet uitgekeerd wordt maar direct herbelegd (ná betaling dividendbelasting).
 9. forum rang 7 rene66 23 augustus 2022 15:19
  quote:

  Bart Meerdink schreef op 23 augustus 2022 14:58:

  @rene66: dit zijn beleggingsfondsen geen ETF's? Mijn brokers hebben ze volgens mij niet.
  Dat klopt Bart, het zijn beleggingsfondsen en geen ETF's. Maar qua kosten en rendement zijn ze goed te vergelijken met de ETF's. Volgens is het rendement zelfs beter. Je kan ze alleen niet op elk moment van de dag kopen of verkopen

  Alle groot banken in Nederland hebben ze zekers en volgens mij de giro ook en bij de grootbanken is koop en verkoop ervan gratis.

  Als je tijd en zin hebt kan je wellicht eens er naar kijken. Mijn port bestaat op dit moment uit 25% ETF's en 5% NT fondsen. Ik vond het qua spreiding, dus niet alles in Ishares bijvoorbeeld ook een goed idee.

  Hieronder twee links die ik net tegen kwam

  onebrokegirl.nl/northern-trust-fondse...

  www.financelle.nl/northern-trust-fond...
 10. forum rang 7 rene66 23 augustus 2022 15:41
  quote:

  cam$tock$ schreef op 23 augustus 2022 15:33:

  Toch 2 prangende vragen (kom er natuurlijk achter als ik ga inlezen...), maar belangrijk als basis wetenswaardigheden:
  1. Kan ik nooit meer dan de inleg verliezen bij het kopen van (nu 1) ETF ?
  2. Is de looptijd onbeperkt (net als een aandeel) of beperkt (net als een optie)?
  Van de ETF's die je in Nederland kan kopen kan je nooit meer dan je inleg verliezen. In de VS zijn er wel een aantal hefboom ETF's die je snel arm kunnen maken. Die mogen niet in de EU verkocht worden.

  De looptijd van de ETF's is onbeperkt, je kan het wat dat betreft goed vergelijken met aandelen.
 11. van den Herik 23 augustus 2022 16:00
  quote:

  GroteVriendelijkePrutser schreef op 23 augustus 2022 15:06:

  Hoe zit het met je valutarisico in deze ETF?

  Wat als de euro weer stijgt naar 1,20 dollar. Dan heb je al 20% verlies op een USD ETF?
  Nee, de ETF bestaat voor ca. 60-65% uit nominaties in USD. Dus dat effect is dan 20%*65% = 13%.
 12. forum rang 5 Bart Meerdink 23 augustus 2022 16:04
  quote:

  rene66 schreef op 23 augustus 2022 15:19:

  [...]Dat klopt Bart, het zijn beleggingsfondsen en geen ETF's. Maar qua kosten en rendement zijn ze goed te vergelijken met de ETF's. Volgens is het rendement zelfs beter. Je kan ze alleen niet op elk moment van de dag kopen of verkopen

  Alle groot banken in Nederland hebben ze zekers en volgens mij de giro ook en bij de grootbanken is koop en verkoop ervan gratis.

  Als je tijd en zin hebt kan je wellicht eens er naar kijken. Mijn port bestaat op dit moment uit 25% ETF's en 5% NT fondsen. Ik vond het qua spreiding, dus niet alles in Ishares bijvoorbeeld ook een goed idee.

  Hieronder twee links die ik net tegen kwam

  onebrokegirl.nl/northern-trust-fondse...

  www.financelle.nl/northern-trust-fond...
  Dank voor de linkjes. Lijkt netjes toegesneden op de Nederlandse markt.
  Volgens mij zijn ze alleen bij de grootbanken te koop (en bij Meesman).
  ABN AMRO Zelf Basis lijkt wat dat betreft het goedkoopst maar kost nog altijd 0,20% p/j bewaarloon
54 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links