Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Voorbeurs: meevaller uit China

Voorbeurs: meevaller uit China

Hoewel de voorbeurshandel altijd bijzonder dun is, lijken we in Europa circa 0,6% hoger te openen. Wat meehelpt, is dat de futures in de VS in positieve zijn zijn gedraaid.

Gisteren waren de voortekenen dat Wall Street vandaag in het rood zou openen, maar vanochtend staan er plussen van circa 0,5% op het bord. Zoals gezegd wordt er in de vroege ochtenduren nauwelijks gehandeld, waardoor er maar iets hoeft te gebeuren en het beeld er ineens heel anders uitziet.

Meevallende Chinese inkoopmanagersindex

De draai kent twee oorzaken. Allereerst meldde het Chinese staatspersbureau dat de Amerikaanse Minister van Financiën Janet Yellen en de Chinese vicepremier Lui He met elkaar gesprekken voeren over een mogelijke verlaging van de Amerikaanse invoertarieven van Chinese goederen.

Ten tweede viel de Chinese inkoopmanagersindex voor de industrie fors mee. Er kwam vanochtend een stand van 54,5 uit de bus daar waar de markt rekende op slechts 49,7.

Kortom, het werd stevige groei daar waar analisten uitgingen van lichte krimp. Een mooie meevaller al blijft het wel een Chinees cijfer. Verder zeggen we er maar niets over.

Winstwaarschuwingseizoen in volle gang

Het is vooral wachten op de nodige winstwaarschuwingen. De laatste weken voor de start van het cijferseizoen is steevast de periode waar bedrijven met een winstalarm komen. 

Het blijft altijd speculeren wel bedrijf weleens aan de beurt kan komen. De voornaamste kandidaat is Philips, omdat het bedrijf in de eerste maanden van dit jaar met afstand niet wist te voldoen aan de margedoelstellingen voor dit jaar, maar deze toch intact hield.

Dit in combinatie met het feit dat het langer duurt om de slaapapneu-apparaten te repareren, gaat er vermoedelijk toe leiden dat het bedrijf zijn outlook moet verlagen. Ik ben niet de enige die hiervoor vreest, want het aandeel staat deze maand in het floplijstje van professionele beleggers.

Ook Unilever een kandidaat

Ook voor Unilever wordt het lastig. Door de fors gestegen energieprijzen keldert de koopkracht van de consument. Waar gaat hij ten tijden van economische tegenspoed dan op bezuinigen? Juist, de A-merken, en laat dit nou net de business van Unilever zijn. 

Het bedrijf heeft overigens al eerder aangegeven moeite te hebben met het doorberekenen van de gestegen kosten. Op het moment dat de vraag dan ook tegenvalt, gaat het concern dit merken in zijn winstgevendheid.

De belangrijkste vraag is in hoeverre de markt dit al heeft ingeprijsd. Op het moment dat het allemaal blijkt mee te vallen, kan de koers ook zomaar fors omhoog. Al met al valt de koersdaling van 6% mij dit jaar nog mee.

Advies, shorts en agenda

Advieswijzigingen zijn er nog niet. 

De AFM meldt deze shorts: Wat mij opvalt, is dat de hoeveelheid uitstaande shorts ten opzichte van begin dit jaar fors is teruggelopen. Alleen het aandeel Philips wordt significant meer geshort. Maar goed, daar is natuurlijk een reden voor.

 • Wereldhave: 7,91%
 • Just Eat Takeaway: 6,85% (+0,23%) 
 • PostNL: 4,94% (-0,05%)
 • Signify: 2,64%
 • CM.com: 2,58%
 • SBM Offshore: 2,31%
 • Philips: 2,19%
 • Basic-Fit: 2,11% (+0,11%)
 • Unibail Rodamco: 1,90%
 • Aperam: 1,89% 
 • TomTom: 1,88%
 • Alfen 1,78% 
 • Air France-KLM: 1,66%
 • AMG: 1,38% 
 • Fugro: 1,32% (+0,21%)   

Agenda

Vandaag staan er de nodige inkoopmanagersindices over de dienstensector op het programma. De verwachting is dat er nog altijd sprake is van expansie. Op het moment dat de cijfers fors hoger uitkomen dan verwacht, verwacht ik met name beweging op de rentemarkt. 

Anderzijds ligt het meer voor de hand dat de cijfers de komende tijd zullen afzwakken. De beurzen prijzen immers al een recessie in. Dit is ook waarom we de rentes de laatste dagen fors hebben zien dalen. Ten tijde van economische neergang is het immers gebruikelijk dat centrale bankiers hun voet weer van de rem afhalen.

Dinsdag 5 juliConsensus

 1. 03:45China Caixin service PMI jun
 2. 09:50Frankrijk services PMI jun54,4
 3. 09:55Duitsland services PMI jun52,4icon waarschuwing
 4. 10:00EU services PMI jun52,8
 5. 10:30VK services PMI jun53,4
 6. 16:00VS Fabrieksorders mei+0,5% MoM

Nu nog even dit

Dit helpt dus ook niet echt

Gelet op het gure beursklimaat is het niet zo gek dat beleggers even voorzichtig zijn met een investering in tech-startups.

Het is misschien oud nieuws, maar het toont aan hoe slecht het beursklimaat momenteel is.

De beurs kan nu goedkoop genoemd worden. Tenminste als analisten hun verwachtingen niet ernstig neerwaarts bijstellen.

Ojee.

Veel plezier en succes. 

Niels Koerts is beleggingsanalist bij IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 beleggingsanalist bij IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Zijn passie voor beleggen heeft hier gelukkig niet onder geleden. In 2020 heeft hij zijn bachelor bestuurskunde ...

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

 1. 12 aug Slotcall: Sentiment niet kapot te krijgen 11
 2. 12 aug "Ik word verdrietig van deze cijfers" 21
 3. 11 aug Slotcall: Forse koersbewegingen op het Damrak 9

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links