Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Koorddansende beurs

Koorddansende beurs
Beeld: iStock

Het draagvlak van de Nederlandse beurs weet maar niet te verbeteren. Er zijn nog steeds onvoldoende stijgende aandelen om een stevige marktbodem te vormen.

Nu de AEX duidelijk neerwaarts is gedraaid, blijft het sentiment in mineur.

Zwakke A/D-ratio

Zolang er dagelijks te weinig stijgende aandelen zijn, geeft dat aan dat het fundament onder de aandelenmarkt kwetsbaar blijft.

Dat wordt in elk geval geïllustreerd door de verpieterende Advance/Decline-ratio (A/D-ratio). De neerwaartse tendens van deze ratio geeft aan dat er per saldo onvoldoende stijgende aandelen zijn om de opleving van de markt te dragen.

Koorddansende beurs

Het aantal stijgende aandelen blijft in de afgelopen weken duidelijk achter. Dit bewijst dat de beurs balanceert op een slap koord. De koorddansende beurs heeft voor een echte de rally onvoldoende houvast.

Ik gaf hier al eerder aan dat het fundament onder de Nederlandse aandelenmarkt niet sterk genoeg is. Dat kunnen we nog steeds afleiden uit het steeds groter aantal dagelijkse dalers ten opzichte van het aantal stijgers.

De Advance/Decline-ratio, die op basis hiervan wordt berekend, geeft al sinds eind 2021 een duidelijk patroon met lagere toppen te zien. Ook nu blijft het aantal stijgende aandelen duidelijk achter ten opzichte van het aantal dalende fondsen. Dit zien was terug te zien in een zwakke Advance/decline-lijn (zie uitleg onderaan).

Vandaag bekijk ik de AEX en de verhouding stijgers/dalers op de Nederlandse beurs.

AEX breekt steunlijn

De AEX-index heeft de dalende trend hervat nadat de onderkant van de driehoek (de onderste blauwe stippellijn) is gebroken.

Dit geeft aan dat de verkoopdruk boven de Nederlandse beurs toeneemt. De zwakke Advance/decline-ratio (tweede grafiek) lijkt, zoals hierboven aangegeven, een krachtig herstel op korte termijn in de weg te staan. Als er al een opleving inzit, dan zal die rond de voormalige bodem van 752 punten in de problemen komen.A/D-ratio: draagvlak flinterdun

De Advance/Decline-ratio van de Nederlandse beurs blijft zeer zwak. Aangezien sinds eind vorig jaar een dalend verloop op deze indicator zichtbaar is, lijkt het draagvlak onder de beurs flinterdun.

Het aantal dalende aandelen neemt blijkbaar steeds meer toe ten opzichte van het aantal stijgende aandelen.

Voorbeeld

Het lijkt ingewikkeld. Omdat we er veel vragen over krijgen, geef ik hier een voorbeeld bij. Stel, u bouwt een huis. Daarvoor zijn 100 betonnen heipalen nodig. Maar door zuinigheid besluit u er slechts 40 voor te gebruiken.

Indien de Advance/Decline-ratio het aantal heipalen zou berekenen, zou dat een zeer zwak verloop laten zien. Welnu, het aantal heipalen onder de beurs bedraagt amper 30 (in plaats van 100).

Uitleg A/D-ratio

Deze zogenaamde breadth-indicator meet dagelijks het draagvlak van de Nederlandse beurs. Naarmate elke dag steeds meer aandelen in de plus eindigen (verschil tussen stijgende en dalende aandelen) neemt het aantal pijlers onder de markt, waarop de uptrend gefundeerd wordt, toe. 

De Advance/Decline-ratio van de Nederlandse beurs ligt thans, op korte termijn, vlak. Het draagvlak van de markt blijft goed, maar wordt niet sterker.

Onder de oppervlakte van de markt geeft dit aan dat het aantal stijgers in evenwicht blijft ten gunste van het aantal dalers. Deze indicator duidt erop dat het draagvlak van de beurs redelijk blijft.

Dagelijks berekend

De Advance/Decline-ratio, ook hoog/laag-verhouding genoemd, wordt dagelijks berekend op basis van het verschil tussen het aantal stijgers en het aantal dalers.

Zodra er meer winnaars zijn, zal de Advance/Decline-ratio oplopen. In het tegenovergestelde geval laat deze indicator een daling zien.

Doorgaans is de Advance/Decline-ratio een leading indicator, die vooruit loopt op de actuele marktontwikkelingen.

Draagvlak

De Advance/Decline-ratio geeft vaak een goede indruk van het draagvlak in de markt. Een dalende indicator wijst erop dat het draagvlak in de markt zwak is. Dit duidt er op dat een stijgende beurs minder waarschijnlijk is.

Een stijgende indicator geeft aan dat er wel draagvlak in de markt is voor een stijgende beurs.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 12 aug Amerikaanse klimaatbeleggingen komen tot leven 242
 2. 11 aug Grondstoffen bevestigen inflatiedaling 249
 3. 10 aug Lichte technische verzwakking van de AEX 210

Gerelateerd

Reacties

204 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 Fat behind the curve.. 21 juni 2022 08:26
  quote:

  fred optie schreef op 21 juni 2022 08:06:

  www.reuters.com/world/europe/belgium-...

  Iets van meegekregen op nl media?? Welnee!!! 70 tot 80000 mensen. Gisteren.
  Komt ook voor een Deel door die Kleine Kremlin Rat dé KKR zeg maar..

  Mannetje met een GROTE B*k en een héél erg slecht en zielig Leger..
 2. forum rang 7 easy56 21 juni 2022 08:26
  quote:

  fred optie schreef op 21 juni 2022 08:21:

  [...]

  Ik ben niet terug. Las dit op reuters kon het nergens in nl media terug vinden. Ik dacht...hetvis weer raak. Succes met handelen verder. Iedereen.

  Groeten uit akademgorodok.
  begrijp t,s6 jij ook

  scheelt je een hoop frustratie en energie
 3. forum rang 6 d' Aandelen ' 21 juni 2022 08:49
  Goedemorgen,

  Fred hier mag men demonstreren voor alles en nog wat zonder het gevaar te lopen voor jaren in de gevangenis te komen, wij zien de verwoestingen waar Poetin verantwoordelijk voor is in Syrië en nu weer in Oekraine.
  Richt je aandacht maar op Rusland Fred en slik zeker alles niet voor zoete koek wat men daar op TV laat zien.
 4. forum rang 7 fred optie 21 juni 2022 08:53
  quote:

  d' Aandelen ' schreef op 21 juni 2022 08:49:

  Goedemorgen,

  Fred hier mag men demonstreren voor alles en nog wat zonder het gevaar te lopen voor jaren in de gevangenis te komen, wij zien de verwoestingen waar Poetin verantwoordelijk voor is in Syrië en nu weer in Oekraine.
  Richt je aandacht maar op Rusland Fred en slik zeker alles niet voor zoete koek wat men daar op TV laat zien.
  Jij weet wat hiervop tv komt??? Das knap. Spreek je ook russisch??
204 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links