Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Europa oogt technisch sterker

Europa oogt technisch sterker

De Amerikaanse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar gekrompen ten opzichte van eind 2021. Mocht de grootste economie ter wereld ook dit kwartaal krimpen, dan zal er sprake zijn van een recessie.

In Europa is er vooralsnog geen sprake van economische krimp en oogt het economisch beeld dan ook wat minder negatief. Dit verschil wordt weerspiegeld in het koersverloop van de betreffende aandelenbeurzen.

In Europa is de daling van mei opgevangen boven de dieptepunten van maart. In Amerika is er een duidelijke lagere bodem gevormd, waarmee de dalende fase steeds meer vorm krijgt.

Vrijwel alle beurzen noteren echter onder hun dalende 200-daags gemiddelde, wat aangeeft dat er nog altijd sprake is van serieuze verkoopdruk. Voorzichtigheid blijft dus geboden, ook in Europa.

AEX-index

De Nederlandse beurs (AEX-index) consolideert binnen de dalende trend. De index vormt nog lagere toppen en bodems, maar zonder veel overtuiging. Nu de AEX gaat consolideren, lijkt de verkoopdruk in de index iets af te nemen.

Bij een eventuele daling onder de laatste bodem wordt de neerwaartse trend hervat. Steun ligt er rond 632,12 punten (bodem van 17 februari 2020). Weerstand zien we rond 750,00 punten (gevormd door meerdere oude bodems en toppen). Enkel een doorbraak boven deze weerstand maakt ruimte vrij voor nieuwe koersstijgingen.

Euro Stoxx-50 index

Het Europese beursgemiddelde (Euro Stoxx 50-index) vormt binnen de dalende trend een potentiële hogere bodem. Dit signaleert dat het technische beeld wat minder negatief wordt.

Voor een nieuwe verbetering moet de Euro Stoxx 50-index de dalende trend weten te breken. Pas bij een uitbraak en slotstand boven weerstand 4.024,89 punten (gevormd op 1 april) komt er meer opwaarts potentieel vrij. De steun ligt rond 3.384,29 punten (bodem van 5 juni 2020).

S&P 500-index

Het technisch beeld van de brede Amerikaanse aandelenindex, de S&P 500, oogt zwak. De index is de afgelopen maanden flink weggezakt en keert door de recente opleving terug naar de voormalige bodem. Deze oude steun fungeert als nieuwe weerstand.

Zolang de koers hieronder blijft, oogt het technische beeld negatief. Er ligt steun op 3.723,21 punten (bodem van 5 maart 2021). De volgende weerstand bevindt zich rond 4.639,35 punten (gevormd op 1 april).


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,71 per week.

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot

Recente analyses van Wouter Slot

  1. 05 feb Goudkoorts zakt (even) weg 188
  2. 30 jan Technische plaatjes in Europa ogen erg sterk 79
  3. 23 jan Schade bij Nederlandse indices is beperkt 49

Gerelateerd

Reacties

221 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 12 »» | Laatste | Omlaag ↓
221 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 12 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links