Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Rendement zonder koersstijging?

Enkele weken geleden schreef ik over de gestructureerde dinosaurus. Het aanbod van nieuwe producten is niet groot. Dat vind ik jammer, want gestructureerde producten kunnen de belegger toegevoegde waarde geven. (Gedeeltelijke) kapitaalbescherming voor de risicomijdende belegger, mogelijk extra rendement voor de belegger die meer risico zoekt.

Ik word op mijn wenken bediend, want in deze tweede categorie is vandaag een nieuw product geïntroduceerd: het Rendement Certificaat (RendCert). De uitgevende instelling is de Franse met een Nederlands tintje BNP Paribas.

Het Nederlandse element is het onderdeel Paribas, dat tot stand kwam door een fusie van Bank de Paris en de Nederlandse Krediet- en Depositobank. Het lijkt er op dat de markt met de RendCert een flinke impuls gaat krijgen.

Hele serie
Het betreft namelijk niet zomaar een incidentele uitgave, maar de RendCert is ingekaderd in het platform van de bank voor beursproducten. Binnen dit platform worden wereldwijd meer dan 85.000 gestandaardiseerde producten verhandeld en vinden 25.000 transacties per dag (volume van 25 miljard euro) plaats.

De bank heeft de intentie om een hele serie van RendCert uit te geven op in ieder geval alle AEX-fondsen. De eerste vraag is natuurlijk wat het RendCert is en wat het de belegger kan bieden.

Het RendCert wordt uitgegeven op een aandeel, index of andere onderliggende waarde. Zolang deze onderliggende waarde gedurende de gehele looptijd niet onder een vooraf vastgestelde grens (rendementgrens) komt, is er aan het eind van de korte looptijd (voorlopig maximaal één jaar) een vast rendement van bijvoorbeeld 25%.

Als de rendementgrens wel wordt doorbroken volgt het RendCert de koers van de onderliggende waarde een op een. Maar let op, daarbij geldt wel het maximum van het vooraf bepaalde vaste rendement. Ik geef een voorbeeld:

Stel aandeel X noteert 15 euro en u verwacht dat X de komende 12 maanden niet sterk stijgt of daalt. Er is een RendCert voorhanden met een rendementgrens van 12 euro en een vaste uitbetaling, als de grens niet wordt overschreden, van 18,75 euro.

Dit RendCert noteert bij aanvang, evenals het aandeel, ook 15 euro. Als X gedurende 12 maanden nooit onder de 12 euro noteert, ontvangt u op de einddatum 18,75 euro, een rendement van 25% ten opzichte van de koers van 15 euro. Het maakt niet uit of X op de einddatum 12,50 euro, 16 euro, of 22 euro noteert.

De houder van de RendCert krijgt de vaste aflossing op 18,75 euro. Als de rendementgrens wel neerwaarts wordt doorbroken, volgt het RendCert het aandeel tot het maximale rendement. De aflossing in bovenstaande voorbeelden is dan respectievelijk op 12,50 euro, 16 euro of 18,75 euro. In het geval het aandeel op bijvoorbeeld 8 euro sluit, lost het RendCert ook op 8 euro af.

Niet nieuw
De ervaren belegger ziet dat het RendCert geen geheel nieuw product is. Enkele partijen hebben de afgelopen jaren Bonus of Premie Notes uitgegeven die volgens hetzelfde principe werkten. Het grote verschil is dat BNP Paribas een hele serie van deze producten uitgeeft en het aanbod ook voortdurend zal aanvullen.

Op een aandeel kunnen RendCert met verschillende rendementgrenzen worden uitgegeven. Uiteraard geldt hoe hoger de rendementgrens, hoe groter de kans dat deze doorbroken wordt, maar hoe hoger het rendement als de grens niet wordt doorbroken. Zo ontstaat er een scala aan mogelijkheden op verschillende onderliggende waarden met een hoog of wat minder hoog risico.

Het spreekt mij zeer aan dat de bank de intentie heeft met scherpe spreads te werken in de secundaire handel (circa 0,5%). Dat is nog altijd hoger dan op de meeste aandelen, maar zeker niet slecht ten opzichte wat gebruikelijk is voor gestructureerde producten (vaak 1%).

Letten op transparantie
RendCert zijn producten met voorwaardelijke garantie die vooral in tijden met hoge volatiliteit interessant kunnen zijn. Hoe beweeglijker de markt, hoe beter het geboden rendement. Mijn eindoordeel zal ik baseren op enkele daadwerkelijke geïntroduceerde RendCert. Natuurlijk zal ik daarbij zeker letten op transparantie.

Die lijkt goed te zitten als het gaat om de informatie op de website. Ook de brochure ziet er goed uit, maar ik heb toch een paar kritiekpuntjes. Zo wordt een tabel gepresenteerd waarin het rendement van de RendCert via plussen en minnen wordt vergeleken met de onderliggende waarde. Daarbij lijkt alleen in een sterk positief scenario de RendCert in rendement achter te blijven.

Dat is mij iets te enthousiast, want ook in een (sterk) negatief scenario blijft de RendCert achter door het gemiste dividend. Ander kritiekpunt is de beperkte aandacht voor een mogelijk zeer grillig koersverloop van de RendCert als de notering van het onderliggende aandeel dicht bij de rendementgrens ligt.

Conclusies
Dat geldt al helemaal aan het eind van de looptijd. Stel in eerder genoemd voorbeeld met aandeel X, is enkele weken voor afloopdatum de rendementgrens nog niet is doorbroken. Als het aandeel op 12,50 euro noteert, dan ligt aflossing rond deze koers (als de rendementgrens van 12 euro wél wordt doorbroken) of aflossing op 18,75 euro (als de grens niet wordt doorbroken), dicht bij elkaar.

Enorme koersbewegingen van het RendCert kunnen dan het gevolg zijn. Het is van belang dat de belegger zich hiervan bewust is. Mijn conclusie is dat met het Rendement Certificaat, BNP Paribas een zeer interessante stap zet in de Nederlandse markt.

Het RendCert is een veelbelovend product dat voor een belegger met specifieke visie (doorgaans de verwachting van een gematigde koersbeweging) veel toegevoegde waarde kan hebben. Mijn recensie over enkele RendCert kunt u op korte termijn verwachten.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

 1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
 2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
 3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
 1. Skater 5 april 2012 13:46
  Leuk, iets nieuws om over na te denken.

  Klinkt voor mij op het eerste gezicht als iets dat op een volatiele markt meer risico dan zekerheid biedt.
  En, als zo'n product populair wordt, moet je dan niet vrezen voor dumpacties? 1 goede dumpactie die binnen minuten wordt rechtgezet (kopers die dankbaar bijkopen), en je feest is voorbij. Of kan het toch nog bijdraaien met hogere onderliggende koers?

  Noem eens wat aandelen die zelden of nooit 20% daling zagen over 12 maanden? Is bij dergelijke aandelen niet het aandeel zelf toch al interessanter?
 2. [verwijderd] 5 april 2012 13:54
  Naar mijn idee is dit een zeer interessante vorm van beleggen. Doordat het certificaat op de afloopdatum tegen de huidige koers wordt verkocht kan men nooit meer verliezen dan wanneer men de aandelen in bezit had.

  Het 'verlies' zit hem dus in het winstverschil bij de aankoop van het aandeel en de rendementskoers. In hoeverre is dit dan interessant voor BNP om aan te bieden? Men gaat er dus blijkelijk vanuit dat de aandeelkoers op de afwikkeldatum hoger ligt dan dat men hoeft uit te keren? Of eventueel lager maar hierbij is er geen enkele winst voor zowel de belegger als BNP.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links