Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: een grillige markt met InPost als grote verliezer

Slotcall: een grillige markt met InPost als grote verliezer

Twee dagen op en twee dagen neer voor de AEX (-0,7%), of wat men noemt 'grillig'. Bij opening zag het er nog positief uit, maar toen de koffie er eenmaal in zat dook de hoofdindex onder nul, om daar de rest van de dag te blijven hangen.

Heineken (+0,8%), Unilever (+0,8%) en Wolters Kluwer (+1%) waren binnen de AEX het meest geliefd; de klappen vielen bij Just Eat Takeaway (-3,1%) en Unibal Rodamco (-2,8%). Daler van de dag is InPost (-8,1%), dat duidelijk moeite heeft om boven de €10 te blijven.

Op Wall Street reageert alleen big tech enthousiast op het onverwacht lage aantal WW-aanvragen in de VS. Afgelopen week kwamen er namelijk er namelijk slechts 184.000 nieuwe aanvragen binnen voor een werkloosheidsuitkering. Dat zijn er veel minder dan de 215.000 waar op gerekend werd, en nóg veel minder dan de 227.000 van de week ervoor. De laatste keer dat het aantal zo laag lag, was in 1969 - het jaar dat Neil Armstrong een wandelingetje op de maan maakte.

IEX BeleggersPodcast

Arend Jan Kamp en Niels Koerts gaan morgen weer hun best doen een razend interessante aflevering van de IEX BeleggersPodcast voor u te maken. Uiteraard hoort het vaste vragenrondje daar ook bij. Belangrijk ingrediënt voor het vragenrondje zijn vragen, duh. Heeft u nou een prangende vraag? Stel die dan hieronder in de reacties. Indien u Instagram heeft kunt u ook te allen tijde uw vragen via een persoonlijk bericht doorgeven aan het Instagramaccount van IEX.

Koerts belt met plaksnor naar Beter Bed 

De derdekwartaalcijfers van Beter Bed (-1,4%) vallen analist Niels Koerts mee. “Dankzij de explosieve stijging van de onlineverkopen steeg de omzet in Q3 in een stagnerende markt met bijna 5%.” Wel heeft hij zijn vraagtekens bij het nieuwe lease-model. “Wie iedere vijf jaar opnieuw een boxspring leaset, is over een periode van 15 jaar (de gemiddelde levensduur van een boxspring) welgeteld €5.400 kwijt. Dat is bijna vier bedden,” schrijft hij.

“De leaser heeft wel de mogelijkheid om na vijf jaar het bed tegen een restbedrag te kopen. Dat kan interessant zijn, mits het restbedrag laag is,” vervolgt Koerts, die voor zijn hieronder te vinden analyse als Sherlock Holmes te werk is gegaan. Hij kroop in de rol van potentiële koper en belde met Beter Bed. Helaas is zijn moeite voor niets geweest, want niemand kon hem vertellen hoe hoog dit restbedrag ongeveer zou zijn.

“Direct stelde ik de vervolgvraag of er niet iemand anders is geweest die deze vraag had gesteld? Het antwoord luidde nee. Er zijn twee mogelijke conclusies: mensen die een bed willen leasen kunnen niet rekenen, of het loopt bepaald niet storm.”

 

Retailvastgoed blijft dalen

De koersen van retailvastgoed zitten nog altijd in een downturn, en een sectoranalyse van Peter Schutte wijst uit dat de risico's niet gering zijn. Er is volgens de analist wel ruimte voordat de echte noodscenario's uit de kast rollen, maar er is weinig afgewaardeerd en als de marktrentes stijgen, wacht een scenario van gedwongen verkopen en/of aandelenemissies. De uitgebreide analyse van Peter Schutte vindt u hieronder.

 

Rentes

Dalende rentes. In Nederland daalde de tienjaarsrente maar liefst vijf basispunten tot -0,23%. 

Brede markt

  • De AEX (-0,7%) presteerde vandaag duidelijk slechter dan Frankrijk (-0,1%) en onze oosterburen (-0,4%).
  • De CBOE VIX-index (volatiliteit) stijgt tot 20,3 punten.
  • Wall Street koerst in de min: zowel S&P 500 (-0,3%) en Dow 30 (-0,1%) als de Nasdaq (-0,7%).
  • De euro daalt 0,5% en noteert 1,128 ten opzichte van de Amerikaanse dollar. 
  • Goud (-0,4%) en zilver (-1,9%) dalen.
  • Olie: WTI (-1,2%) en Brent (-1,1%) dalen ook.
  • En ook bitcoin (-2,7%) moet het met een daling doen. 

Het Damrak:

  • "Het voorstel van de Europese Commissie om de rechten van werkers in de zogeheten 'gig-economy' te beschermen, zal de kosten in de sector van maaltijdbezorging verhogen, maar kan relatief gunstig uitpakken voor Just Eat Takeaway (-3,1%). Dat stelden analisten van Citi. Zij verwachten dat Deliveroo het hardst geraakt wordt door de nieuwe regelgeving. De analisten denken dat 12 tot 18 procent van de brutowinst van dit bedrijf op het spel staat. Voor Just Eat Takeaway zijn de risico's juist laag, omdat de meeste bezorgers nu al in dienst zijn bij het bedrijf," schrijft ABM Financial News.
  • "De verkoop van het hoofdkantoor van ABN Amro (-0,7%) voor 765 miljoen euro levert een winst voor belastingen op van 338 miljoen euro in 2021, zodat de verwachte winst per aandeel dit jaar met zo'n 31 procent stijgt. ABN wil in 2021 een dividend van tenminste 50 procent van de nettowinst uitkeren en door de desinvestering zou het slotdividend over dit jaar stijgen van 0,44 tot 0,58 euro per aandeel," schrijft ABM Financial News.
  • ING is Wereldhave (-2,3%) weer gaan volgen. De bank heeft een houdadvies met een koersdoel van €11,50 op het bedrijf geplakt. 
  • Fastned (-2%) heeft slechts twee locaties weten te bemachtigen van de 49 die de Vlaamse overheid heeft aangeboden. Volgens ING-analist Marc Hesselink onderstreept dit de toegenomen concurrentie voor het bedrijf.

Adviezen

  • ABN Amro: naar €13,40 van €13,60 en houden - UBS
  • Wereldhave: koersdoel van €11,50 en houden - ING
  • Aperam: naar €63 van €67 en houden - Morgan Stanley

Agenda vrijdag 10 december 2021

06:30 Industriële productie Oktober (NL)

08:00 Inflatie - November def. (Dld)

08:00 Handelsbalans - Oktober (VK)

08:00 Industriële productie - Oktober (VK)

10:00 Shell - Aandeelhoudersvergadering mbt versimpeling structuur

11:30 Industriële productie - Oktober (Bel)

14:30 Inflatie - November (VK)

16:00 Consumentenvertrouwen - December vlpg. (VS)


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Redactie IEX

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie IEX

Recente artikelen van Redactie IEX

  1. 03 mei Tech vliegt, obligaties zwalken en dan is er ook nog dividend 1
  2. 01 mei Op deze dagen is de beurs gesloten in 2024
  3. 29 apr Koers Philips explodeert na bereikte schikking

Reacties

18 Posts
| Omlaag ↓
  1. Abandoned baby 9 december 2021 18:06
    Vraag voor Podcast: ons is altijd voorgehouden dat massale QE en Moneyprinting de dollar zal doen verzwakken en inflatie zal doen stijgen. Dit laatste gebeurt ook, en zou dan weer positief zijn voor assets als goud. De vlieger lijkt echter niet op te gaan: de dollar trekt enorm aan de laatste maanden en goud zakt steeds verder weg terwijl de inflatie dus juist oploopt....zitten de markten in een existentiele crisis? Waar is alle logica gebleven?
  2. forum rang 4 Stephanus1987 9 december 2021 18:12
    Wat misschien leuk is voor de podcast is om elke week het best presterende aandeel en slechts presterende aandeel te behandelen. En als je commitment wil dan zou je ook nog is wekelijks een poll kunnen houden hier welk aandeel de lezers/luisteraars denken dat het 't best gaat doen , en die te behandelen (edit. laatste misschien geen goed idee, vrees dan dat we het heel vaak over dezelfde drie aandelen gaan hebben).

  3. forum rang 6 win some... 9 december 2021 19:00
    Vraag voor de podcast: Kunnen jullie je licht eens laten schijnen over onderstaand artikel uit het FD?
    fd.nl/financiele-markten/1422491/zeld...

    Volgens het artikel komt het veel vaker voor dat shortposities niet worden gemeld en schiet de AFM tekort in haar toezichthoudende taak. Denken jullie ook dat dit het geval is? En wat vinden jullie hiervan?
  4. [verwijderd] 9 december 2021 19:12
    Waar is je volgende analyse van Beter Bed op gebasseerd Niels? Dat je bij je buurvrouw een bed bezorgd zag worden van Beter Bed dus het zal wel goed gaan? Van zo'n niveau was je artikel van vandaag namelijk. Man man man, veruit de slechtste 'analyse' die ik ooit heb gelezen. En daar betaal je dan premium fee voor? Wat een lachertje!
  5. SoLong 9 december 2021 22:30
    VOOR DE PODCAST:

    Beste AJ en Niels, na een mooi beursjaar zit er wellicht een wat mindere periode aan te komen. Via verschillende kanalen hoor ik over jezelf indekken middels put-opties. Hoe kijken jullie daar tegenaan? Geldverkwisting omdat je probeert de markt te voorspellen of een wijze aanpak?

    Succes met jullie leuke en interessante podcast.
18 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links