Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Slotcall: Sell-off!

Slotcall: Sell-off!

Het is een slagveld op het Damrak. De AEX (-3,2%) verliest onder leiding van ING (-7,3%) en Royal Dutch Shell (-6,3%) ruim 3%. De reden is bekend: de nieuwe coronavariant die in Zuid-Afrika is opgedoken.

Over deze nieuwe mutant is vrij weinig bekend, behalve dan dat deze besmettelijker is dan de huidige deltavariant. Het is daardoor niet in te schatten hoe groot de schade van dit virus is, en of dit zal leiden tot nieuwe lockdowns. In dit soort gevallen prijst de markt snel een slecht scenario in. Vooral omdat het onduidelijk is of de vaccins effectief zijn op het virus.

Coronagevoelige aandelen onderuit

Het zijn dus de coronagevoelige aandelen die bovenaan het rijtje dalers noteren. In Amsterdam zijn dit Unibail Rodamco (-11,9%), Air France-KLM (-9,7%) en Basic-Fit (-7,5%). Toch valt het mij op dat niet alle lockdownaandelen profiteren, zo zakt Just Eat Takeaway (-2,7%) vandaag in lijn met de brede markt. 

PostNL (+1,4%) en Flow Traders (+2,9%) komen daarentegen wel bovendrijven. Laatstgenoemde profiteert als marketmaker van de fors gestegen volatiliteit op de financiële markten. Deze zogenaamde CBOE VIX loopt ruim 45% op tot 27 punten. Dit zijn forse bewegingen.

Maandag kan de wereld er overigens weer heel anders uit zien, want dan zal er meer duidelijkheid zijn over de Zuid-Afrikaans variant. Maar om hier blind op te gokken, gaat een stap te ver. Toch kocht ik vanochtend drie aandelen bij. Welke dat zijn, luistert u in de IEX-BeleggersPodcast van vandaag. 

FlatexDEGIRO

FlatexDEGIRO (-0,6%) is door de overname van DeGiro in 2019 momenteel de grootste broker van Europa. Dit is niet onbelangrijk, want schaalvoordelen zijn voor de prijsvechter van levensbelang. Immers, hoe lager de kosten waartegen het bedrijf kan opereren, hoe gunstiger de tarieven die het aan zijn klanten kan doorberekenen.

De afgelopen jaren is het aandeel meermaals over de kop gegaan, maar desondanks vind ik het aandeel kansrijk. Het is de verwachting dat flatexDEGIRO de komende jaren stevig doorgroeit en dan is een waardering van 15 keer de getaxeerde winst over 2022 niet duur.

Zeker aangezien de broker ook nog eens schuldenvrij is. De gehele beleggingscase leest u in het onderstaande artikel.

TSMC

De vraag naar kwalitatief hoogwaardige chips neemt explosief toe. TSMC behoort tot het selectieve groepje bedrijven die deze chips kan leveren. De Taiwanese fabrikant van halfgeleiders gebruikt zijn positie om zijn prijzen volgend jaar met circa 15 tot 20% te verhogen. Dat terwijl de tarieven dit jaar ook al met 25 tot 40% stegen.

Het enige nadeel is dat de kosten voor TSMC ook stevig opliepen, aangezien leveranciers hun kans zagen om de prijzen te verhogen. Analist Paul Weeteling verwacht desondanks dat de winst per aandeel van TSMC komend jaar met bijna 40% stijgt tot €5,73. 

Bij de huidige koers van 17 impliceert dit een koerswinstverhouding van 20. Of het aandeel daarmee koopwaardig is, leest u in het onderstaande artikel.

Rentes

De rentes maken vandaag een duikvlucht. De Amerikaanse vergoeding op tienjaars staatspapier zakt 13 basispunten tot 1,51%. Toch zijn de rentes ten opzichte van vorige week amper gedaald.

 • Nederland: -9 basispunten (-0,19%)
 • Duitsland: -9 basispunten (-0,34%)
 • Italië: -10 basispunten (+0,96%)
 • Verenigd Koninkrijk: -14 basispunten (+0,83%)
 • Verenigde Staten: -13 basispunten (+1,51%)

De weeklijstjes

 • AEX deze week: -4,9%
 • AEX deze maand: +2,2%
 • AEX dit jaar: +27,0%
 • AEX-herbeleggingsindex dit jaar: +30,0% 

Aandelen hard onderuit

De markten gaan in een brede lijn spijkerhard onderuit. De AEX, DAX en CAC verliezen circa 5%. De Amerikaanse beurzen houden de schade met minnen variërend van 2 tot 3% nog redelijk beperkt. De grootste uitschieter is de volatiliteitsbarometer CBOE VIX die 58% stijgt.

 

AEX

Het zijn de defensieve havens die deze week komen bovendrijven. Defensievere aandelen dan Unilever (+2,3%), KPN (+1,6%) en Ahold (+0,9%) bestaan er bijna niet. De chippers en het geplaagde Philips (-10,6%) krijgen daarentegen een pak rammel. Aandelen met issues zijn in deze markt beslist geen aanrader. 

 

AMX

Er is een overnamestrijd gaande bij Intertrust (+22,9%) en dat legt beleggers geen windeieren. De biedingen lopen naar verluid op tot €22. Ik had niet verwacht dat PostNL (+0,1%) het hoofd in deze roerige week boven water zou houden. De post- en pakketbezorger wordt in België voor van alles en nog wat aangeklaagd. Ook voor Inpost (-9,9%) is het een week om snel te vergeten. 

 

ASCX

CM.com (-9,7%) lijkt de laatste weken alleen maar te kunnen dalen. In dit artikel ga ik wat dieper op de recente koersdaling in. Lucas Bols (+2,8%) werd daarentegen op de kooplijst van Kepler Cheuvreux gezet.

 

Bedankt voor uw bezoek en reacties. Dit weekend schrijft Arend Jan als vanouds de vooruitblik. Fijn weekend toegewenst!

Niels Koerts is beleggingsanalist bij IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 beleggingsanalist bij IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Zijn passie voor beleggen heeft hier gelukkig niet onder geleden. In 2020 heeft hij zijn bachelor bestuurskunde ...

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

 1. 20 jan Koersdip Microsoft biedt kansen
 2. 19 jan Delta Air Lines: Einde coronapandemie in zicht
 3. 18 jan Slotcall: Amerikaanse rente dendert door 5

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 6 jonas 26 november 2021 18:16
  Niels dit valt niet te verwachten: "Maandag kan de wereld er overigens weer heel anders uit zien, want dan zal er meer duidelijkheid zijn over de Zuid-Afrikaans variant".

  Dus in het weekend nog meer ruimte voor doomen en andere zaken die niet goed gaan!

  Maandag om zeg 10,00 uur beurs lager dan eindstand nu. Wetje Niels? Inzet E 100?

  Groet, Jonas
 2. forum rang 6 jonas 26 november 2021 18:50
  Dividend Collector.

  "Niels heeft Ab Inbev bijgekocht, net als ik vandaag."

  Ik had behoorlijk wat Inbev en ben zeer positief over ze op termijn, maar in crises kunnen ze ook naar de 40 dus die aandelen hebben jullie dan waarschijnlijk van mij gekocht.

  Reden? Ik heb even helemaal geen vertrouwen meer in de beurs op dit niveau tegen achtergrond van wereld gebeuren. Inbev zal trouwens ook in Afrika een terugval krijgen met alleen al weer invallen toeristenindustrie en lock downs, maar dat is klein tijdelijk grut.

  Punt is ik sta nu voor een groot deel buiten de beurs. Gaat het verder omlaag dan heb ik als verliescompensatie Flow Traders en zie ik iets van een draai dan koop ik die Inbev rustig weer terug. Heb ik nog groter verlies vermeden en wordt de rit naar boven vergeleken bij nu alleen maar groter.

  Groet, Jonas

 3. forum rang 6 Dividend Collector 26 november 2021 19:43
  Dag Jonas, punt is, niemand die weet of het verder omlaag gaat. Iedereen doet waar hij/zij zich goed bij voelt. Ab Inbev is momenteel een van de meest ondergewaardeerde defensieve aandelen in Europa met voordeel op de concurrentie, zo bleek vandaag. Die durf ik gerust vast te houden.
 4. forum rang 7 izdp 26 november 2021 20:26
  quote:

  jonas schreef op 26 november 2021 18:50:


  Dividend Collector.

  "Niels heeft Ab Inbev bijgekocht, net als ik vandaag."

  Ik had behoorlijk wat Inbev en ben zeer positief over ze op termijn, maar in crises kunnen ze ook naar de 40 dus die aandelen hebben jullie dan waarschijnlijk van mij gekocht.

  Reden? Ik heb even helemaal geen vertrouwen meer in de beurs op dit niveau tegen achtergrond van wereld gebeuren. Inbev zal trouwens ook in Afrika een terugval krijgen met alleen al weer invallen toeristenindustrie en lock downs, maar dat is klein tijdelijk grut.

  Punt is ik sta nu voor een groot deel buiten de beurs. Gaat het verder omlaag dan heb ik als verliescompensatie Flow Traders en zie ik iets van een draai dan koop ik die Inbev rustig weer terug. Heb ik nog groter verlies vermeden en wordt de rit naar boven vergeleken bij nu alleen maar groter.

  Groet, Jonas
  Dus je hebt ook het meeste van je oude fossiele zooi verkocht?
  Ik herinner me je vertellen van een porto als uitdaging.
  Meen stern, vopak en dat soort spul.
  Wel realistisch van je gedacht nu.
  Ik staar voorlopig in de koplampen met vooral de groene verbeteraar ;-)
 5. forum rang 7 izdp 26 november 2021 22:25
  Nee en van die niet heel veel zullen er nog maar enkelen zijn die goed getimed hebben.
  De meeste van de beren zitten al jaren op een houtje te bijten en plukken nu hooguit wat grijpstuivers van hun geleden gigaverlies.
  Een rally missen is dodelijker voor je porto dan een een black friday ondergaan ;-)
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links