Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Chinese aandelen nog aan de kant

Chinese aandelen nog aan de kant

Op de financiële markten is altijd wel reuring in of over China de laatste tijd. Recent trokken Singles' Day en vastgoedbedrijf Evergrande de aandacht. Maar ook de hardhandige aanpak van techbedrijven door Peking heeft beleggers kopschuw gemaakt. Daar komt ook de Taiwan-kwestie bij, gisterenavond het belangrijkste agendapunt  in de zoommeeting tussen de Amerikaanse en Chinese presidenten Biden en Xi Jinping.

Duiding van de omgevingsfactoren voor de Chinese aandelenbeurs vindt u onderaan deze blog.

Technisch heeft de Chinese aandelenbeurs het dit jaar niet makkelijk gehad. Sinds de top rond 31183,36 punten in februari is de Hang Seng index bijna 20% in waarde gedaald.

Op de China Shanghai Composite index was het koersverlies iets minder desastreus, met een daling van zo'n 5% vanaf de top van 19 februari rond 3.731,69 punten.

Muurbloempjes

Maar de meest substantiële zwakte is wellicht dat Chinese zakelijke waarden op het haussefeestjes van andere aandelenbeurzen aan de kant blijven staan. Zoals ik hier al eerder heb geduid, ogen Chinese aandelen als muurbloempjes.

Alibaba en Baidu blijven achter

Chinese aandelen met notering op Wall Street blijven ook ver achter. Het hierboven genoemde Alibaba is sinds de top rond $274,29 in februari in beurswaarde met bijna 40% gezakt en in 12 maanden tijd zelfs gehalveerd. 
Baidu, ook wel bekend als de Google van China, lijkt wat te stabiliseren. Maar zolang de dalende trend intact is, is het geen aandeel om in te beleggen.

Vandaag bekijk ik de China Shanghai Composite index en de Hang Seng index en bij de individuele aandelen Alibaba en Baidu.

In de defensieve lange-termijn TA-portefeuilles houden we nog steeds geen Chinese aandelen aan.

Beurs van Hongkong

De Hang Seng index consolideert binnen de neerwaartse trend. De beurs van Hongkong vormt nog wel lagere toppen en bodems, echter thans zonder veel overtuiging. De recente adempauze geeft aan dat de verkoopdruk wat afneemt.

Indien de Hang Seng index onder de laatste bodem zakt, wordt de neerwaartse trend hervat. Steun zien we rond 23.681,44 punten (bodem van 8 oktober).

Weerstand ligt rond 26.234,94 punten (gevormd op 29 oktober). Pas bij een doorbraak boven deze horde komt er ruimte voor nieuwe koersstijgingen.

De dalende B.O.B.-lijn (blauwe lijn) geeft aan dat de Hang Seng minder presteert dan de andere beurzen.

Chinese beurs

De China Shanghai Composite index beweegt in horizontale richting. De bewegingen tussen steun 3.202,34 (bodem van 2 oktober 2020) en weerstand 3.731,69 punten (gevormd op 19 februari) zijn erg grillig.

Wacht op nieuwe technische signalen. Wel zijn mogelijk al de eerste hogere bodems zichtbaar die wijzen op bodemvorming. De uitbraak buiten de neutrale bandbreedte zal meer duidelijkheid verschaffen omtrent het verdere koersverloop.

De stabiliserende B.O.B.-lijn (blauwe lijn) geeft aan dat de China Shanghai Composite iets minder sterk achterblijft ten opzichte van andere beurzen.

Alibaba Group Holding

Zolang Alibaba het patroon van lagere toppen en bodems voortzet, oogt het technische beeld zwak. De oplevingen worden blijkbaar nog steeds gebruikt om posities af te bouwen.

De dalende trend is intact biedt pas steun rond HK$129,77 (bodem van 28 december 2018). Alibaba heeft weerstand rond HK$182,09 (top van 22 oktober).

Alibaba is ongeschikt voor de defensieve beleggingsportefeuille.

Nog steeds laat het 200-daags voortschrijdende gemiddelde een zwak verloop zien. Dit geeft een negatieve technische conditie weer.

De dalende B.O.B.-indicator (blauwe lijn) geeft aan dat Alibaba minder presteert dan de markt. De B.O.B.-indicator vergelijkt het koersverloop van Alibaba Group Holding met dat van het marktgemiddelde.

Baidu

Baidu vormt binnen de dalende trend eerste hogere bodems. Dit signaleert dat het technische beeld wat minder negatief wordt. Voor een nieuwe verbetering moet Baidu de dalende trend weten te breken.

Pas bij een uitbraak en slotstand boven weerstand HK$209,17 (top van 2 juli) komt er meer opwaarts potentieel vrij. De steun ligt rond HK$135,89 (bodem van 20 augustus).

Het aandeel Baidu is niet interessant voor de defensieve langetermijnbeleggingsportefeuille.

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde laat een zwak verloop zien. Dit geeft een negatieve technische conditie weer. De zwakke B.O.B.-indicator suggereert dat Baidu achterblijft bij de rest van de markt.

Omgevingsfactoren Chinese aandelenbeurs

Overleg tussen Biden en Xi Jingping

De Amerikaanse president Joe Biden en zijn Chinese collega Xi Jinping hebben maandagavond een intensief overleg gehad in een videogesprek.

Het overleg, dat op initiatief van Biden plaatsvond, is bedoeld om de communicatie en samenwerking tussen China en de Verenigde Staten te versterken. De VS en China bespraken onder meer de coronapandemie, handels- en concurrentieregels en het groeiende nucleaire arsenaal van Peking.

Maar belangrijkste punt was de opgevoerde druk op Taiwan. Washinton maakt zich hier grote zorgen over. De VS meldde vorige week dat Washington en zijn bondgenoten een niet nader uitgelegde "actie" zouden ondernemen als China de status quo van Taiwan met geweld zou wijzigen. Peking, aan de andere kant, wil niet dat de VS de onafhankelijke status van Taiwan ondersteunt.

Taiwan is niet het enige hete hangijzer. Nadat het Pentagon had gemeld dat Peking zijn kernwapen- en raketprogramma's aanzienlijk uitbreidt, drongen Democraten in het Amerikaanse Congres erop aan dat Biden de vermindering van het nucleaire risico met China tot topprioriteit maakt.

Aanpak van techbedrijven

Koersen van Chinese techreuzen staan al geruime tijd fors onder druk, mede vanwege scherpe regulering door de Chinese overheid eerder dit jaar. China is bereid om op korte termijn economische pijn te lijden door de strenge regels aan onder meer techbedrijven op te leggen.  Chinese Bigtech is hierdoor sterk gedaald en substantieel koersherstel is tot nu toe uitgebleven. Technisch bezien zie ik wel enige stabilisatie in Chinese zakelijke waarden. 

Alibaba

Alibaba boekte vorige week nieuwe verkooprecords op Singles' Day, het grootste jaarlijkse shopping-evenement ter wereld. Maar de omzetgroei wordt elk jaar iets kleiner. Hierdoor denken analisten dat de spectaculaire omzetgroei van het afgelopen decennium voorbij is. Alibaba is al geruime tijd een van de zwakste aandelen in ons universum. Het zeer duidelijke proces van underperformance lijkt technisch bezien wel over te gaan in een vorm van stabilisatie.

Ook het Chinese consumentenvertrouwen speelt een rol, dat is nog niet helemaal terug op niveau vanwege de coronapandemie. Alibaba heeft bovendien last van logistieke problemen, waardoor veel producten te laat of zelfs helemaal niet geleverd worden.

Evergrande

De Chinese projectontwikkelaar Evergrande heeft een schuldenlast van €260 miljard. Het bedrijf dreigde failliete te worden verklaard door een van de schuldeisers, het Duitse DMSA.

Op de valreep heeft Evergrande vorige week achterstallige rentebetalingen gedaan aan obligatiehouders, waarmee de rust op de Chinese beurs lijkt terug te keren. Zowel de Hang Seng index als de China Shanghai Composite index lijken hierdoor wat tot rust te komen.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 24 mrt Grondstoffenmalaise duidt op een afnemende inflatie 284
 2. 23 mrt Wall Street nog niet volledig uit de problemen 118
 3. 22 mrt AEX veert op vanaf de 200-dagenlijn 120

Gerelateerd

Reacties

72 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 16 november 2021 09:44
  quote:

  Ni! schreef op 15 november 2021 23:37:

  [...]

  Dacht al...hij zal wel weer een plussalvootje hebben geschoten....dan komt ie weer beetje oboemannetje uithangen...

  Hartstikke fijn en ga vooral zo door...maar logjes zonder overlap boeien niet..

  Tdlsss
  lol

  jij bent hier de door de mand gevallen window dessert, weet je nog?
  Kijk anders even terug op je eigen draadje :)

  afijn, voor de geïnteresseerden, een overzicht van 5 dagen aansluitend
  269 trades.. vorige week ook al een weekoverzicht gepost met 275 trades

  het is heel simpel: meer trades binnen dezelfde risicoparameters -> minder toevalsfactoren in je trading
  wat jij doet: Allin gaan op 1 swing trade als het tegenzit, is het toeval tarten en geluk hebben..

  moet jou zoveel uitleggen altijd... :D

 2. forum rang 4 Tomm-index 16 november 2021 11:19
  ik blijf met verbazing kijken naar de AEX en DAX , die toch iedere dag ietsjes opkruipen.
  Ik had eerder al een correctie verwacht , deze gaat komen alleen is het de vraag wanneer.
  zoveel pijlers zijn negatief dat het op het moment al een sprookje is dat we up gaan.
  Maar we gaan zeker onder de 800 het jaar uit
 3. Joost mag het weten... 16 november 2021 11:39
  quote:

  Tomm-index schreef op 16 november 2021 11:19:

  ik blijf met verbazing kijken naar de AEX en DAX , die toch iedere dag ietsjes opkruipen.
  Ik had eerder al een correctie verwacht , deze gaat komen alleen is het de vraag wanneer.
  zoveel pijlers zijn negatief dat het op het moment al een sprookje is dat we up gaan.
  Maar we gaan zeker onder de 800 het jaar uit
  dat denken velen, waaronder ik zelf, maar de shorters zitten klem en scheef en worden uitgerookt.....het gaat maar door
 4. [verwijderd] 16 november 2021 11:48
  quote:

  Joost mag het weten... schreef op 16 november 2021 11:39:

  [...] dat denken velen, waaronder ik zelf, maar de shorters zitten klem en scheef en worden uitgerookt.....het gaat maar door
  er wordt al jaren flink en structureel geshort op de VIX door grote professioneel partijen
  daarnaast is er teveel aanbod van geld dat ergens heen moet.

  waarom zou iemand van zijn aandelen afwillen. waar moet je dan heen?
  andere assets vastgoed etc staan ook torenhoog

  is dus geen reden voor een daling,
  eerder drie redenen voor structurele stijging

  enige reden voor een daling die ik nog kan zien is om even aan de boom te schudden door grotere clubs

  als je alleen short omdat je altijd denkt dat wat stijgt ook wel weer een keer zakt dan ben je naïeve belegger
  en zit je al 11 jaar structureel scheef.

  stop dus met die onzinnige verwachtingen en daarop te handelen :D
  werkt niet
 5. forum rang 6 d' Aandelen ' 16 november 2021 12:06
  Tja wat moet jer van zeggen, neem nu de DAX vanaf het laagste punt 15496 op 11 november jl. nu alweer 16196 zo'n 700 punten vanaf afgelopen vrijdag.

  Blijkbaar klots het geld her en der tegen de planken en wat moet je anders wanneer je zelfs moet betalen wanneer je teveel geld op de spaarrekening hebt staan?
 6. [verwijderd] 16 november 2021 12:08
  quote:

  'd Aandelen schreef op 16 november 2021 12:06:

  Tja wat moet jer van zeggen, neem nu de DAX vanaf het laagste punt 15496 op 11 november jl. nu alweer 16196 zo'n 700 punten vanaf afgelopen vrijdag.

  Blijkbaar klots het geld her en der tegen de planken en wat moet je anders wanneer je zelfs moet betalen wanneer je teveel geld op de spaarrekening hebt staan?
  zo is het daan
  die mensen hier denken of te simpel (what goes up must go down) of te moeilijk (allerlei lukrake niet-bestaande associaties over containerprijzen en dalende beurskoersen etc.)

  uiteindelijk is het gewoon een veiling dus moet je handelen alsof op een veiling.
  Momentaan vraag en aanbod is het enige dat telt.
  niks meer en niks minder

 7. forum rang 6 d' Aandelen ' 16 november 2021 12:14
  quote:

  Hans Swans schreef op 16 november 2021 12:08:

  [...]

  zo is het daan
  die mensen hier denken of te simpel (what goes up must go down) of te moeilijk (allerlei lukrake niet-bestaande associaties over containerprijzen en dalende beurskoersen etc.)

  uiteindelijk is het gewoon een veiling dus moet je handelen alsof op een veiling.
  Momentaan vraag en aanbod is het enige dat telt.
  niks meer en niks minder

  Nou hans zo af en toe een flinke intraday daling om weer opnieuw in te stappen is ook niet weg want als ik ergens een hekel aan heb is het hoog kopen en laag verkopen.

  Gaat namelijk meestal fout in beide gevallen een beetje risico mijdend.
 8. [verwijderd] 16 november 2021 12:25
  quote:

  'd Aandelen schreef op 16 november 2021 12:14:

  [...]

  Nou hans zo af en toe een flinke intraday daling om weer opnieuw in te stappen is ook niet weg want als ik ergens een hekel aan heb is het hoog kopen en laag verkopen.

  Gaat namelijk meestal fout in beide gevallen een beetje risico mijdend.
  intraday ga ik denk ik 80-90% short
  vanochtend ook weer op S&P 18pt meegepakt met shorts

  maar dat is persoonlijke voorkeur
  op dat time frame liggen iig altijd kansen

 9. forum rang 7 ttroo 16 november 2021 13:03
  Helemaal met je eens. De CSI 300 dreigt of is al bijna ingekapseld wat vaak een voorbode is voor verdere (grote) dalingen. Europa gaat door en door. Een aantal weken geleden probeerden ze ook de DAX in te kapselen, maar dat mislukte uiteindelijk en toen ging de DAX er meteen van door.

  Mijn Europese shorts beginnen steeds meer pijn te doen. Mijn Amerikaanse shorts daar en tegen draaien best redelijk door. Amerikanen komen helemaal niet zo ver. Zeker de Down Jones is niet vooruit te branden.

  Ik wacht nog met uitbreiding Europese shorts. Ik zit nog steeds prima zo. Het kan zeker beter, maar het kan ook zeker slechter.

  Gaan de yields voor een replay van gisteren? Aan het einde van de dag weer richting groen.
  Duitsland stelt de certecificering Nord Stream 2 uit. Dat is nou economie. Europa heeft gas nodig. Rusland heeft gas en wilt gas verstrekken via Nord Stream 2. Maar dat wilt Europa niet. Gevolg hogere gas prijzen door een continue gas vraag. En dus hogere prijzen. Wat goed is voor Rusland. En dan boos worden op Rusland omdat ze niet willen meewerken. Terwijl ze zelf de flink hogere baten aan Rusland geven. Ideaal. Alternatieven blijven er weinig. Want zelfs in Afrika dreigden problemen met gas naar Europa toe. Hogere gas prijzen gaan weer komen.
  Voorraden zijn laag. Het wordt vroeg in het seizoen aardig koud. Ook in Europa. Terwijl Azia heeft het al kouder, ook vroeger. En ja Azie heeft 2 miljard mensen. Dus daar aanleveren levert meer op dan aan Europa die graag met de Amerikanen optrekken. En dan willen ze in de Western Debt & Drugs World ook niet investeren in fossiele brandstoffen, dus ook niet in gas.
  Maar je wilt het wel hebben. Nu, zoveel mogelijk. En zo goedkoop mogelijk. Hoe leven ze in die Western Debt & Drugs World. Ze zijn daar echt de weg kwijt van de realiteit.

  8 2 6 doet de AEX future. Zo maar een procent hoger gegaan in de afgelopen anderhalve dag.
  Op wat? China komt er aan. Met een Real Estate Bubbel. Met Chips. Met een nieuwe machine. Met vliegtuigen. Rusland doet een Ruimte Test. En Amerika schiet meteen in de paniek. Vaak is het zo dat ze grote brok stukken niet zien. Maar na zo'n test gaan alle alarmen af, want je weet nooit. Daar lijkt het steeds meer op in die Western Debt & Drugs World. Wanneer er echt iets gebeurd, dan weten ze het niet meer wat ze moeten doen.

  Het is en blijft saai op de beurzen. Down Jones future loopt ook wat op. 30 a 40 punten.
  VIXie weet het ook niet meer. Duitse yield ook niet. Ze schommelen uiteindelijk tussen de -0.23 en de -0.28. Wachten op een uitbraak. Gisteren leken ze de -0.23 achter zich te laten, maar vandaag doen ze een -0.24. Overal hogere prijzen. En de gemiddelde Nederlander kan de gas rekening al niet meer betalen. Laat staan nog hogere belastingen. Nog hogere huur prijzen. Nog hogere koophuis prijzen. Nog hogere supermarkt prijzen.

  En ja hoor. Weer nieuwe EV modellen op de markten. Continue. Tesla aandelen prijs wordt gedrukt door de eigen eigenaar. Muskito. Beetje apart waarom hij zoveel aandelen weg doet. Het zal zeker niet alleen de belastingen zijn. Muskito heeft $7 a $8 miljard aan beurswaarde weggedaan, oftewel 50% van de post 'cash' van Tesla. Het zegt voldoende de overwaarderingen waar we inzitten.

  1G is toch de beste oplossing voor iedereen? Elke week iedereen testen. Of misschien zelfs twee keer in de week iedereen testen. En dat doen we omdat de 70+ groep te veel in het ziekenhuis komt en daar te lang zorg nodig heeft. Kortom de 70- groep moet veel doen om een kleine groep 70+ te beschermen. Zowiezo vind ik het eng. Stel ik me voor dat die groep ouders kunnen zijn van minsters en directeuren van bedrijven etc. Dan willen ze wel hun medewerkers en medewerkersters stimuleren om vaccins te nemen maar vervolgens kunnen hun ouders ongevaccineerd zijn. Nee. Dan maar overal open kaart. Het kan zomaar een belangen tegen stelling zijn.

  En up to date cijfers. Is Nederland zo aan het achterlopen dat ze data tot en met 31 october laten zien halverwege November. Ok. Dan begrijp ik waarom Shell naar UK gaat met het hoofd kantoor. Je moet toch wel up to date zijn om de juiste beslissingen te nemen. Die dividend belasting gaat het echt niet veranderen. Het is niet te weinig en te laat. Het stelt niets voor. Voor Oranje Publiek misschien. Maar niet voor zo'n beslising. En ja hoor. De Oranje mensen geloofden weer in een belofte. Hoofd kantoor Den Haag blijft voor altijd. Kijkt u eens in uw eigen land. Groningen Gas bel produceert alleen maar aardbevingen. Van 3.2. Dat kan echt niet. Dat is pas teleurstellend. Maar is mogelijk niet alleen de schuld van Shell. De overheid vond de gas opbrengsten zeer geweldig. Grote Geld pot die kwam aanvliegen.

  8 2 7. Puntje erbij voor de ASML Index. Tien punten erbij voor de Down Jones future. Het is en blijft saai.

  Toch mijn complimenten voor Van Dissel. Hij zit er altijd. Vragend vuren op hem af. Geeft hij zo goed mogelijk antwoord. Dat kan ik zeer waarderen! Dat is pas veranwoordelijkheid. Of u het met hem eens of oneens bent of het antwoord fout of goed van hem vindt, hij doet het wel.
  En hij geeft ook antwood op de vragen! Nee. Voor Verantwoordelijkheid krijgt hij van mij de tien uit tien punten.
 10. [verwijderd] 16 november 2021 13:27
  quote:

  Unimog schreef op 16 november 2021 13:13:

  Dat Europa stijgt en de VS gelijk blijft/licht daalt heeft te maken met de sterker wordende dollar
  dit bedoel ik met lukrake associaties

  die neiging om de beurs te verklaren aan de hand van 1 oorzaak
  alsof er maar 1 belang in de handel zit

  meeste posities zijn gehedged, long/short, spreads of anderzins tegengesteld ingenomen.

  alles is ook nog eens onderling gecorreleerd, indices, oblies, grondstoffen etc.

  totale fantasie dat soort verklaringen, je kan er iig niet op handelen.
 11. [verwijderd] 16 november 2021 13:29
  ik heb mezelf erop toegelegd te handelen op de samenhang tussen 2-3 indices
  al mijn setups zijn zo goed als daarop gebaseerd

  daarom snapt die Ni ook totaal niks van mijn handel :D
  ik zou eigenlijk mijn volledige scherm eens moeten delen

  Ik handel NQ maar ongeveer helft van de tijd kijk ik naar een aantal, niet chart gerelateerde elementen op de S&P

  waar ik op let hangt deels vd fase vd de trade af, aankomende setup, bijna-entry, exacte entry, in/uitschalen en exit.
72 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links