Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Verdeeld beeld bij zwaargewichten

Verdeeld beeld bij zwaargewichten
Beeld: Ingmar Zahorsky CC BY-NC-ND 2.0

Het sentiment op de aandelenbeurzen wereldwijd blijft positief. De afgelopen weken hebben de meeste beurzen het even rustig aan gedaan, maar de positieve technische langetermijnplaatjes zijn veelal intact gebleven.

Vorige week hebben de Amerikaanse banken traditiegetrouw het cijferseizoen weer afgetrapt en negatieve verrassingen zijn vooralsnog uitgebleven. De banken wisten zelfs boven verwachting goed te presteren en de markt te verblijden met mooie resultaten.

Op de Amsterdamse beurs publiceerde zwaargewicht ASML gisteren cijfers over het derde kwartaal. Hoewel het bedrijf aangeeft wat vertraging op te lopen met het uitleveren van orders, oordeelden beleggers dat de resultaten conform de verwachtingen waren en kwam de koers nauwelijks van zijn plaats.

Vanochtend zal Unilever zijn resultaten bekendmaken. Gaan de hogere grondstofprijzen het bedrijf parten spelen? Ik bekijk de langetermijn-technische plaatjes van de AEX, ASML en Unilever.

AEX op all-time high

De Nederlandse beurs laat nog altijd een overtuigend patroon van hogere toppen en bodems zien. Het feit dat de nieuwe bodems telkens ruim boven de voorliggende pieken worden gevormd, geeft aan dat er sprake is van koopkrachtige vraag.

De correctie van de afgelopen weken valt netjes binnen de stijgende trend en heeft niets afgedaan aan het positieve technische beeld. Nu de koers door de laatste top lijkt te breken, kan de opgaande fase een nieuwe impuls krijgen. Na een duidelijke doorbraak zal 840 het volgende koersdoel worden.

ASML beperkt schade

ASML valt terug binnen de grenzen van de stijgende trend. De hogere bodems voor ASML signaleren koopkrachtige vraag onder de beleggers. Zolang de koers boven de voorgaande top weet te blijven, oogt het technische beeld positief. Er ligt steun op €559,70 (bodem van 8 juli). Weerstand ligt rond €764,40 (gevormd op 17 september).

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde (glooiende rode lijn) laat een stijgende trend zien. Dit wijst op een positieve technische conditie. De opwaartse B.O.B.-indicator signaleert dat ASML beter presteert dan de rest van de markt.

Lid worden

Wenst u de nieuwe aankopen in uw mail te ontvangen? Word dan lid van de Tostrams-club. Alle portefeuillemutaties en koopsignalen zitten in het Tostrams-abonnement, dus voor abonnees.

Al voor €1 (voor de eerste maand) kunt u kennismaken met de Nederlandmodule van het Tostrams lidmaatschap. Klik op de button hieronder voor een actieabonnement.

Ontvang TA Kooptips

 

Unilever onder druk

Unilever heeft de herstelfase afgebroken, hetgeen verkoopdruk weergeeft. Nadat een oude bodem is gebroken, is Unilever technisch verzwakt. Naar onderen is er ruimte tot steun €43,00 (bodem van februari). Ook lagere niveaus kunnen we niet uitsluiten. De weerstand ligt op €51,05 (top van 18 juni).

Bij Unilever laat de 200-dagenlijn een negatief verloop zien. Dit geeft een zwakke technische conditie weer. De dalende B.O.B.-indicator (blauwe lijn) geeft aan dat Unilever minder presteert dan de markt. De B.O.B.-indicator vergelijkt het koersverloop van Unilever met dat van de AEX-index.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams

Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams Groep en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij de Tostrams Groep binnen IEX. Voor IEX schrijft hij regelmatig technische analyses. Al op jonge leeftijd werd Wouter gegrepen door de beleggingswereld. Zijn werkzame leven is hij begonnen op de private banking afdeling van een grote bank, maar al snel bleek dat hij zich toch liever alleen met...

Meer over Wouter Slot

Recente analyses van Wouter Slot

 1. 12:01 Special: Thema ETF's - 5 interessante sectoren
 2. 27 jan Goud als veilige haven? 204
 3. 25 jan Bitcoin verder omlaag, maar LUNA ontspringt de berendans 15

Gerelateerd

Reacties

103 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 easy56 21 oktober 2021 08:41
  quote:

  Lepre Chaun schreef op 21 oktober 2021 08:25:


  Dank Wouter voor de duiding op deze regenachtige Herfstdag .
  Voor wat zonniger nieuws mag er wel een Pintje van AB Inbev opgedronken worden.
  staat ook erg laag gewaardeerd .
  DONDERDAG 28 OKTOBER 2021
  07:00 AB InBev - Cijfers derde kwartaal (Bel)
  haha,mischien vanmiddag wel eentje...

  alvast cheers:-)
 2. [verwijderd] 21 oktober 2021 09:19
  quote:

  Doptieman schreef op 21 oktober 2021 09:13:


  09.12 nog steeds geen laat en bied en geen handel in de AX4 en AX 5 opties

  en bijna alweer 4 punten hoger. Wat een Bedrog zeg....... Foei Witboordjes.
  ER is nauwelijks interesse in de maand en 3 maand opties.
  Al nauwelijks in de weekopties ,zoek een andere hobby met je pathologische gezeur.
 3. forum rang 7 ttroo 21 oktober 2021 09:34
  Europese futures herstellen. Net als gisteren. Opwaartse druk blijft aanwezig. Ondanks dat de beren de stieren niet te veel laten oplopen. Zeker de laatste dagen zit er niet veel in het stieren vat.

  Het blijft lastig. Want de handels parameter begint wat minder enthousiast te worden. Wachten nog op een mooie beurs spike, als die komt.

  Yields blijven hoog liggen. Die laten niet los. Ik had wat rustige yields deze week verwacht. Duitse yields kunnen nog steeds niet uitbreken, ze doen vele pogingen, maar nog niet succesvol. Om het succesvol te noemen wil ik een yield hoger zien dan -0.09 en dan een slot daarboven.

  Futures gaan richting groen toe. Het is wachten op het moment om meer shorts tot me te nemen.
 4. forum rang 4 Unimog 21 oktober 2021 09:35
  quote:

  easy56 schreef op 21 oktober 2021 09:26:


  www.reuters.com/business/china-protec...

  Evergrande's $2.6 bln unit stake sale fails as Chinese officials seek to calm nerves
  ----------------------------------------------
  endgame


  Vastgoed in de uitverkoop? K zoek nog wat. Wel wat dichterbij. Heb het idee dat er meer zoekende zijn. Misschien een begin.
 5. forum rang 7 easy56 21 oktober 2021 09:38
  quote:

  Unimog schreef op 21 oktober 2021 09:35:


  [...]

  Vastgoed in de uitverkoop? K zoek nog wat. Wel wat dichterbij. Heb het idee dat er meer zoekende zijn. Misschien een begin.

  gaan heel wat afwaarderingen plaatsvinden in China.

  Rest regio volgt.

  En dan afwachten wanneer t overslaat naar Europa en de US.
 6. forum rang 7 ttroo 21 oktober 2021 09:49
  Wat draagt die unit stake sales bij? Hoogstens aan wat cash, maar verkochte assets, zijn bijna gedwoingen met als gevolg een flinke afwaardering, wat weer ten laste gaat van de winst en het vermogen. Het geeft wat zuurstof, maar als je problemen veel groter zijn, dan die unit stake, blijft het lot hoogstens uitstel van dat lot. Positievelingen gaan uit van 1 sale, kan leiden tot meerdere sales, maar de enige redding voor Evergrande was op tijd een share sale te doen. Maar dat hebben ze niet gedaan. Op dat gebied kan ik me Tesla herinneren, die deden dat veel slimmer. Het was daarvoor allemaal op het randje, maar toen het kon met extreem hoge koersen dan gebruik maken van de mogelijkheid. Een share sale voor Evergrande gaat niet veel in het laatje brengen. En je bent alleen maar een tekort aan asset value en cash aan het aanvullen om vervolgens daarmee de obligatie houders te betalen. Geen aantrekkelijke move. En Evergrande is uiteraard niet de enige Chinese Property Fund met issues. Vele Chinese Property Fund. Maar dit is een voorbeeld die we ook te zien krijgen. Wat hogere yields en we gaan dezelfde kant op. Huizen markten op record hoogtes en veel er van zal zeker gehypotheekt / geleend zijn en dan krijgen we een Amerikaanse en een Europese Evergrande. We leren niets. Gratis Geld moet ergens heen. Gratis Geld gaat graag naar dromen. Snelle expansie gefinancieerd met Gratis Geld. Tot dat de droom ontploft. En dat zien we nu met Chinees onroerend goed. Nogmaals dat wisten we toch al? Ghost towns genoeg. Ghosts betalen geen huur. Althans niet dat ik weet. En dan stijgen die properties ook nog eens (flink) in waarde. Het lijkt bijna op een maffia business. U kent het wel. Dat oude verrote bootje in de gracht. U wilt er niet eens een euro voor geven, op knapkosten zijn veel meer. Maar dat oude verrote bootje in de gracht is een paar miljoen euro waard. Puur om gelden door te laten stromen. Maar het blijft een oude verrote bootje. En het zal uiteindelijk minder dan een euro waard blijven. China ging lang goed, zolang gelden maar bleven komen, maar als de geldstroom stopt, komt de waarheid naar boven. En nogmaals dit geldt niet alleen voor China. Als de geldstroom stopt, komen de fraudeurs boven water drijven. Zo werkt dat. En met Gratis Geld in deze mega mega vormen, zal het veel fraudeurs hebben gelokt. En hetzelfde geldt ook voor bedrijven. Het wordt al lange tijd genoemd, die adjusted winsten. Naar eigen inzichten worden winsten onder de streep gemaakt naar aangepaste winsten. En daar zitten vele verschillen tussen. Laat het Gratis Geld door stromen, want als de waarheid gaat stromen, krijgen we een anti waarheid in onze dromen en in onze doen en laten. En dat is het laatste wat we willen.
 7. forum rang 4 Unimog 21 oktober 2021 09:51
  quote:

  easy56 schreef op 21 oktober 2021 09:38:


  [...]gaan heel wat afwaarderingen plaatsvinden in China.

  Rest regio volgt.

  En dan afwachten wanneer t overslaat naar Europa en de US.  Zullen we eerst nog een tijdje als een stel struisvogels ons hoofd in de modder stoppen en wachten of het vanzelf over gaat ;)
103 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 12:25
  739,02
  -1,96% -14,77
 2. ASML Holding 12:10
  560,100
  -3,86% -22,500
 3. UNILEVER PLC 12:10
  45,865
  -0,74% -0,340

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links