Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Twee stappen voorwaarts, tegen één stapje terug

Twee stappen voorwaarts, tegen één stapje terug

De AEX zet op elke twee stappen omhoog steeds slechts één stapje terug. Ook de recente dip past perfect binnen dit bioritme van de beurs.

De AEX heeft in de afgelopen drie weken, tussen de high (van 804,47 punten) en low (751,06 punten), een kleine 55 punten ingeleverd. Met een daling van 6,6% valt deze dip binnen de marges van alle voorgaande correcties sinds juni 2020:

 • De correctie in de tweede helft van vorig jaar bedroeg 10%
 • Die van begin 2021 lag rond 8%
 • Kort daarna een dipje van ongeveer 6%
 • De juli-dip was 4,5% groot
 • De laatste correctie tenslotte ligt op circa 6,6%

Aex 8oktober


Bioritme

Kortom, de recente dip past perfect binnen het bioritme van de Nederlandse beurs. Technisch zet de AEX op elke twee stappen vooruit, steeds slechts één stapje terug. Dit impliceert dat de AEX nu, na één stapje omlaag, klaar staat om de volgende twee stappen omhoog te zetten.

Zolang dit ritme blijft bestaan, resulteert dit in een patroon met hogere toppen en bodems. Op dit moment is de AEX bezig een bodem te vormen. Daarmee loopt die ene stap terug op zijn laatste benen.

De zorgen over de politieke onrust in Washington met betrekking tot het schuldenplafond drogen langzaam op. Berichten dat de Democraten en Republikeinen dicht bij een akkoord zijn over verlenging van het schuldenplafond tot december lokken hier en daar zelfs wat koopjesjagers de markt in. De Amerikaanse Senaat is gisteravond al akkoord gegaan met een tijdelijke verhoging van het plafond. Het woord is nu aan het Huis van Afgevaardigden.

Ook de verzekering van Moskou en Washington dat de wereldwijde energievoorziening niet in gevaar is, zorgt voor opluchting onder beleggers.

Vandaag bekijk in de AEX vanuit de korte, lange en meerjarige grafiek.

Korte termijn: AEX herstelt vanaf de steun van 755,33 punten

De AEX-index komt er technisch bezien beter bij te liggen, nu de correctieve fase is afgebroken. Hiermee weet de Nederlandse beurs de negatieve tendens van zich af te schudden en zien we ruimte vrijkomen voor een herstel richting weerstand 804,47 (gevormd op 17 september). Onder steun 755,33 (bodem van 19 augustus) zou het beeld alsnog verzwakken.


Lange termijn: Dip pas prima binnen opwaartse trend

Nadat de AEX-index een paar keer is afgeketst op de 800-puntengrens, ondergaat de beurs een terugval. Maar groot is de technische schade niet. De lange termijn uptrend is nog volledig intact en deze dip past prima binnen de opwaartse fase.

De uptrend krijgt een nieuwe impuls indien de laatste koerstop rond 804,47 punten wordt gebroken. De stijgende 200-dagenlijn van de AEX-index wijst op een positieve technische conditie. Zolang de AEX hier boven weet te blijven, is er technisch niets aan de hand.


Meerjarige grafiek:  Uptrend ongeschonden

Nadat de AEX-index de top van begin 2020 rond 632 punten opwaarts had gebroken, is een nieuwe fase in het positieve koersverloop gestart. Dit koopsignaal, met een koersdoel rond 840 punten, is nog volledig geldig.

Ook de stijgende 200-dagenlijn (rode glooiende lijn), die samenvalt met de steun van 718 punten, valideert een sterk trendmatig verloop. Zelfs een daling naar de 200-dagenlijn zou een 'Buy the Dips'-moment opleveren.

 


tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 07:50 Koersrecords op Wall Street, de beste maanden komen eraan 63
 2. 25 okt Nederlandse beurs is uitgebroken 131
 3. 22 okt Sterke dollar wakkert het inflatievuurtje verder aan 95

Gerelateerd

Reacties

171 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 Fat behind the curve 8 oktober 2021 08:27
  "Het Bioritme van de Beurs" > 'KLINKKLARE ONZIN..!!

  Onderbouwing:

  Bioritme: Ritme in de Levensverschijnselen; gebruikt bij een Methode voor het analyseren en voorspellen van iemands wijze van functioneren op fysiek, emotioneel en intellectueel Gebied.

  Toegevoegd:

  Maar niets 'menselijks' is deze 'Beurs' vreemd natuurlijk,, ;)))
 2. forum rang 6 ttroo 8 oktober 2021 08:37
  Lastig. Lastig. Ik ga voor hoger. Amerika, alle 3, lijken de korte termijn downtrend te breken, maar dat is tot nu toe nog een hele klus. Niet voor niets schommelen de futures rond het nul punt. Ze hebben een overtuigende trigger nodig om er door heen te schieten. 14.30 uur misschien? Qua handels parameter kunnen we de komende beursdagen hoger. Maar het zal shaky blijven. VIX lijkt de laagtes eindelijk te maken. Yields zijn feitelijk te zwaar aan het rocken voor deze beursstanden. Dat is de enige grote tegenvaller. Opvallend dat de Duitse yield achter blijft op Ukkie yield en recentelijk de Amerikaanse yield. Ukkie yield doet een bijna 1.10. Dat gaan we voelen. Maar niet alleen Ukkie, vele andere landen hebben een stuk hogere yields aan hun broek gekregen. Op dit moment zonder weinig gevolgen. Vandaag ben ik kijker. Ik had na gisteren ochtend steeds minder posities en dat is in de loop van de middag nog minder geworden. Het blijft lastig. Amerikaanse futures durven niet de richting te kiezen, af en toe proberen ze het, maar dat gaat zowel naar beneden als naar boven. Ik ga wachten tot na de 14.30 uur. Het is en blijft vooral opletten, want de VIX kan binnen no time flink gaan stijgen en de beurzen kunnen binnen no time flink dalen. Het blijft fragiel allemaal. Kijken, kijken, niet kopen. Heb ik geleerd van het Oranje Land.
 3. [verwijderd] 8 oktober 2021 08:41
  quote:

  Sa Tire schreef op 8 oktober 2021 08:27:


  "Het Bioritme van de Beurs"

  Maar niets 'menselijks' is deze 'Beurs' vreemd natuurlijk,, ;)))

  mr. Market, die steeds weer nieuwe prijzen roept om een deal met ons te maken, wordt beschreven als een bipolaire neuroot, die altijd dronken is. Dat heeft toch wel iets menselijks.
 4. forum rang 6 ttroo 8 oktober 2021 08:43
  Grotere impact zal zijn voor de komende kwartalen. Dus ik ben benieuwd naar de vooruitzichten die rapporterende bedrijven gaan geven. In het eerste half jaar zat ook nog eens extra bestedingen naar aanleiding van de gratis cheques in Amerika. Dus op dat gebied wordt het qua vergelijking een lastig H1 2022. En als de hogere yields, hogere belastingen, hogere grondstof prijzen, hogere huizen prijzen, hogere huren, hogere boodschappen prijzen hun tol gaan eisen, dan kunnen de beurzen snel en flink dalen. Impact hiervan verwacht ik voor het afgelopen gerapporteerde kwartaal minimaal. Alhoewel steeds meer bedrijven in Q2 2021 hebben aangegeven om de prijzen te verhogen. En die voelen dus al de impact van de hogere grondstof prijzen.
  Interessante ontwikkelingen en per saldo houdt het tot nu toe de Amerikaanse futures in evenwicht.
 5. forum rang 7 De verhapstukkende bekokstover 8 oktober 2021 08:47
  quote:

  ttroo schreef op 8 oktober 2021 08:37:


  de beurzen kunnen binnen no time flink dalen.


  Lijkt me niet. Eerder dat na de solide tijdelijke bodems en bij de AEX herstel naar de COG (daggrafiek) we nog een stapje teruggaan als reactie op de stijging van gisteren, maar daarna het momentum volledig gaat verdwijnen.

  Fred verzint daar dan wel wat optiestrategieën bij: schrijven van strangles, short butterflies etc.
 6. Rode wolf 8 oktober 2021 08:48
  quote:

  ttroo schreef op 8 oktober 2021 08:37:


  Lastig. Lastig. Ik ga voor hoger. Amerika, alle 3, lijken de korte termijn downtrend te breken, maar dat is tot nu toe nog een hele klus. Niet voor niets schommelen de futures rond het nul punt. Ze hebben een overtuigende trigger nodig om er door heen te schieten. 14.30 uur misschien? Qua handels parameter kunnen we de komende beursdagen hoger. Maar het zal shaky blijven. VIX lijkt de laagtes eindelijk te maken. Yields zijn feitelijk te zwaar aan het rocken voor deze beursstanden. Dat is de enige grote tegenvaller. Opvallend dat de Duitse yield achter blijft op Ukkie yield en recentelijk de Amerikaanse yield. Ukkie yield doet een bijna 1.10. Dat gaan we voelen. Maar niet alleen Ukkie, vele andere landen hebben een stuk hogere yields aan hun broek gekregen. Op dit moment zonder weinig gevolgen. Vandaag ben ik kijker. Ik had na gisteren ochtend steeds minder posities en dat is in de loop van de middag nog minder geworden. Het blijft lastig. Amerikaanse futures durven niet de richting te kiezen, af en toe proberen ze het, maar dat gaat zowel naar beneden als naar boven. Ik ga wachten tot na de 14.30 uur. Het is en blijft vooral opletten, want de VIX kan binnen no time flink gaan stijgen en de beurzen kunnen binnen no time flink dalen. Het blijft fragiel allemaal. Kijken, kijken, niet kopen. Heb ik geleerd van het Oranje Land.
  Samenvattend we weten het niet .We denken of hopen maar wat,Ik denk max nog 5 tot 8 punten hoger en hoop dan fors lager.Voor de echte kenners er is een DROPGUN in de maak.
 7. Rode wolf 8 oktober 2021 08:50
  quote:

  Terminal velocity schreef op 8 oktober 2021 08:47:


  [...]

  Lijkt me niet. Eerder dat na de solide tijdelijke bodems en bij de AEX herstel naar de COG (daggrafiek) we nog een stapje teruggaan als reactie op de stijging van gisteren, maar daarna het momentum volledig gaat verdwijnen.

  Fred verzint daar dan wel wat optiestrategieën bij: schrijven van strangles, short butterflies etc.
  ik denk het niet ren ,teveel black ducks
 8. Rode wolf 8 oktober 2021 08:59
  quote:

  Terminal velocity schreef op 8 oktober 2021 08:53:


  [...]

  Is ook zo, maar zoals gisteren betoogd de komende weken even nog zand in de ogen door komende kwartaalcijfers. Daarna mag het los.
  Zou kunnen door de kwartaalcijfers.Of je short moet?maar premie short nee geopolitiek(china,iran),
  echt verschrikkelijk instabiel VS en de rente.Linke soep
 9. forum rang 7 fred optie 8 oktober 2021 09:39
  quote:

  Unimog schreef op 8 oktober 2021 08:53:


  Hier hoort een liedje bij.
  www.youtube.com/watch?v=C8zc5gPg6lk
  Goedemorgen overigens  Hoi unimog. Ik heb een boostercgevonden die werkt. Echter ratio is 0.02. Dan moet ik er nu toch 5x kopen om zelfdeceffectvte hebben als ratio 0.1??

  Lijkt mij logisch. Klopt dat?
 10. forum rang 6 ttroo 8 oktober 2021 09:41
  Iedereen wel de griep prik nemen. De vorige keer hadden we een flinke sterfte golf tijdens de griep. Dat vinden en vonden we schijnbaar niet erg. Je leest het bijna nergens. Maar het zijn wel onze oma's en opa's die dood gaan. En als we als gevaccineerden ongevaccineerden als gevaarlijk beschouwen, moeten we wel onze griep prik met ons allen nemen, anders doen we het zelfde als ongevaccinerden alleen voor de griep. En we willen niet dat onze oma's en opa's overlijden door de griep.

  Ik zie wat meer rood in de future standen te voorschijn komen. Het blijft fragiel. Zeker met de Rocktober yields. Die gaan meer pijn doen dan we denken. Maar we zien ook dat de handels parameter naar boven wijst, want we zien de futures ook weer vrij snel herstellen naar groen. Eerst de ontkenning, later de erkenning van de pijnlijke Roctober yields.

  Voorlopig kijker. Eerst een duidelijke richting zien, dan pas reageren met handelen. Dus ik ga nog steeds voor mijn eerste zin: Ik ga voor hoger. Maar ik wacht uiteraard de 14.30 uur af.
171 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

AEX

816,91 18:05
+3,89 +0,48%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links