Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Vandaag is het ASML-dag: is het bedrijf te conservatief in zijn verwachtingen?

Vandaag is het ASML-dag: is het bedrijf te conservatief in zijn verwachtingen?

De Europese beurzen lijken na het verlies van gisteren licht in het groen te beginnen. Toch heeft het sentiment een tikje gekregen. De rentes lopen op en de dollar noteert ten opzichte van de euro op het hoogste niveau sinds 10 maanden.

Een sterke dollar is ongunstig voor emerging markets, aangezien deze landen hun schulden veelal in dollars hebben uitstaan. De sterke dollar is het gevolg van de Fed die voornemens is te gaan taperen. In het congres herhaalde Fed-voorzitter Jerome Powell dat het tijd is om de steunmaatregelen af te bouwen. Allereerst wordt het opkoopprogramma van obligaties afgebouwd en op termijn zou er een renteverhoging moeten komen. 

Het is de verwachting dat een renteverhoging eind volgend jaar plaatsvindt, al blijft het lastig te voorspellen. Er hoeft maar iets te gebeuren met de Amerikaanse economie en de Fed vindt een excuus om hier van af te zien. Sowieso is het al vrij bijzonder dat de rente in de VS 0% is. De economie draait op volle toeren, de inflatie loopt aardig op en de werkloosheid is relatief laag.

Maar goed, centrale bankiers zijn sinds de eurocrisis in 2010 bijzonder huiverig om de rente te verhogen. De hoge schuldenberg van overheden wordt dan immers een probleem en een hogere rente leidt veelal tot een sterkere munt, waardoor het desbetreffende land minder concurrerend wordt. 

Japan onderuit

Na het slechte slot van de Europese- en Amerikaanse markten ligt een bloedbad in China voor de hand. Niets is minder waar, zo noteert de Hang Seng index zelfs 0,1% in het groen. Bij opening was er nog sprake van een verlies van meer dan 2% maar in de loop van de dag trok het sentiment bij. De Shanghai Composite daalt wel ruim 1%.

Een duidelijke verklaring voor het relatieve herstel kan ik niet vinden, al helpen de hogere futures op Wall Street een handje. Mochten de Amerikaanse markten nu openen dan zouden ze zo'n 0,6% in het groen zijn begonnen. De grootste klappen vallen echter in Japan, zo keldert de Nikkei ruim 2,7%. 

Beleggersdag ASML

Vandaag houdt ASML zijn beleggersdag en dan is het een goed gebruik dat het bedrijf voorbeurs zijn doelstellingen voor de middellange termijn kenbaar maakt. Zoals verwacht stelt de chipgigant zijn doelstellingen naar boven bij. ASML gaat nu voor 2025 uit van een omzet van tussen de €24 en €30 miljard. Eerder rekende het bedrijf nog op een bedrag tussen de €15 en €24 miljard.

Dit lijkt op het eerste oog een fikse verhoging. Toch heb ik mijn twijfels of de markt hierop enthousiast gaat reageren. Analist Paul Weeteling gaat voor 2022 bijvoorbeeld al uit van een omzet van 24,2 miljard euro.

Ik vind deze doelstellingen dus eerlijk gezegd vrij conservatief. Anderzijds zijn we dit van ASML gewend en zal het mij niet verbazen dat in 2025 ineens blijkt dat het bedrijf zijn eigen verwachtingen ruimschoots heeft overtroffen. In dat laatste is ASML namelijk bijzonder goed.

Advies, shorts en agenda

Adviezen:

  • Air France-KLM: naar verkopen en €4,61 - Alpha Value
  • UMG: starten met kopen en €27,20 - Societe Generale

De AFM meldt deze shorts: Ik zie weinig veranderingen ten opzichte van de laatste dagen. Alleen de shorts in Arcadis zijn wat opgelopen, maar een shortpercentage van 2,36% stelt niet veel voor. 

  • Wereldhave: 10,63%
  • Air France-KLM: 7,82%
  • Just Eat Takeaway: 4,61%
  • AMG: 3,58%
  • Pharming: 2,85%
  • Eurocommercial Properties: 2,66%
  • Alfen: 2,43%
  • Basic-Fit: 2,42%
  • Arcadis: 2,36%
  • ArcelorMittal: 1,95%

Agenda

Vanmiddag is het voornamelijk uitkijken naar de beleggersdag van ASML. Ook de cijfers over de in aanbouw genomen woningen in de VS en de olievoorraden kunnen de markten in beweging zetten.

  • 00:00 uur: ASML Beleggersdag
  • 00:00 uur: CM.com Bava
  • 08:00 uur: Duitsland detailhandelsverkopen aug (+1,3% MoM)
  • 16:00 uur: VS pending home sales aug (+0,4% MoM)
  • 16:30 uur: Olievoorraden

Nu nog even dit

De beleggerdag van ASML is het event van de dag.

Laten we niet overdrijven. De markten leken amper te reageren op de verkiezingsuitslag.

Dit is gewoon zielig.

Het schuldenplafond in de VS is weer onderwerp van gesprek. Uiteindelijk komen beide partijen er altijd uit.

Het wordt tijd.

Topman Lard Friese is bezig aan een mooie turnaround

Veel plezier en succes!

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Analistenteam. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Niels Koerts

Analyse door:

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.