Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Unilever is in technisch opzicht een brekebeen

Unilever is in technisch opzicht een brekebeen

Tegenvallende winstcijfers van Unilever vallen samen met een broos technisch plaatje.

De winstcijfers op de Nederlandse beurs tot nu toe, zijn verdeeld ontvangen. Zo valt op dat sterke winstcijfers vaak corresponderen met sterke technische plaatjes. Maar ook het tegenovergestelde is waar. Zo vallen tegenvallende cijfers van Unilever samen met een zwakke technische conditie.

De soep- en zeepfabrikant kon de hooggespannen verwachting dan ook niet waarmaken. Unilever lijkt last te hebben van stijgende grondstofprijzen en valutaire tegenwind. Over de brede linie werden taxaties neerwaarts bijgesteld.

Achterblijvend koersverloop

Technisch is Unilever al geruime tijd een brekebeen op de Nederlandse beurs. Het duidelijkst blijkt dat uit het achterblijvende relatieve koersverloop. Eind vorig jaar noteerde Unilever rond €53, tegen €47 nu. In dezelfde periode steeg de AEX van 625 naar 739 punten.

Op de TA-desk zien wij geen reden om wat dan ook aan te passen. We staan al geruime tijd aan de zijlijn en ook nu adviseren we defensieve langetermijn-beleggers Unilever te mijden. Hieronder kunt u lezen waarom.

Lid worden van Tostrams

Wenst u de nieuwe aankopen in uw mail te ontvangen? Wordt dan lid van de Tostrams-club. Alle portefeuille-mutaties en koopsignalen zitten in het Tostrams-abonnement, dus voor abonnees.

Al voor €1 (voor de eerste maand) kunt u kennismaken met de Nederlandmodule van het Tostrams lidmaatschap.

Klik op de button hieronder voor een actieabonnement.

Ontvang TA Kooptips


Korte termijn: Unilever verlaat herstelbeweging

Unilever heeft de herstelfase verlaten. Hiermee is het technische plaatje verzwakt. Op korte termijn houden we rekening met een daling minimaal richting de steun van €46,60 (de bodem van 27 april).

Rond €43 ligt het volgende neerwaartse koersdoel. De weerstand bevindt zich rond €51,05 (de top van 16 juni). 

De dalende trend van de relatieve sterktelijn (blauwe lijn) geeft aan dat Unilever slecht blijft presteren vergeleken met de rest van de markt.

De moneyflow stagneert. Dit geeft aan dat de instroom van nieuw kapitaal tot stilstand komt.

Lange termijn: Unilever lijdt onder verkoopdruk

Unilever laat op de lange termijn een zeer wisselvallig koersverloop zien. Er ligt steun rond €46,60 (de bodem van 30 april) en weerstand rond €51,05 (gevormd op 18 juni).

De serie lagere koerspieken signaleert een aanhoudende verkoopdruk. Zolang die zichtbaar zijn, adviseren we bij Unilever voorzichtig te blijven. Het aanbod is blijkbaar nog niet uit de markt.

Advies: Ongeschikt voor de defensieve lange termijn beleggingsportefeuille.

De 200-dagenlijn van Unilever beweegt al geruime tijd zijwaarts Dit duidt op een niet overtuigende technische conditie. De zwakke B.O.B.-indicator suggereert dat Unilever achter blijft bij de rest van de markt.

Meerjarengrafiek: Unilever heeft de 12-jarige opmars verlaten

Unilever heeft begin vorig jaar de opwaartse trend uit 2009 gebroken. De lagere toppen sindsdien geven aan dat beleggers nog steeds niet enthousiast zijn.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 28 mrt AEX nog niet goed tot rust gekomen 205
 2. 27 mrt Bankensector onder druk, maar geen crisis 146
 3. 24 mrt Grondstoffenmalaise duidt op een afnemende inflatie 292

Reacties

123 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. Tipje van sluier 23 juli 2021 08:25
  zie je zie je, fruts gaan gewoon bruutaal omhoog. Men wist dus meer al maandag, mochten niet goedkoop inkopen, alleen duur laten kopen, gam ind eavond van de longs.

  Maandag zeiden ze nog koersen zijn te duur en zo'n rode dag is normaal, nauw als je nu kijkt zijn de koersen egwoon weer zelfde.
 2. forum rang 7 ttroo 23 juli 2021 08:37
  Lastig. Lastig. In Azie konden de beren alleen maar meelopen met de stieren. Ze konden de kleine afstanden niet nog kleiner maken, laat staan over bruggen. Zwitserse future is al weer terug op de koers van gisteren. En DAXie future heeft de beren boot al weer verlaten. De Europese rebound is dus in volle gang, maar waar stokt het? En gaat het stokken? Wordt dat vandaag of volgende beursweek? Zolang de beren geen rode futures kunnen laten zien, kunnen ze niet het heft in handen nemen. Zo dichtbij en toch zo ver weg. Ze komen maar niet aan de macht en kracht.
  Afwachten maar. Eerst de Europese beurzen openen. Gisteren zagen we een mooie opwaartse sprong na de opening van de Europese beurzen. Dat wordt dus de eerste taak van de beren, laat de Europese beurzen niet te veel opwaarts springen na de beursopening en probeer in control te komen gedurende de beurshandelstijden (ze kunnen daar dus de hele dag overdoen).
  Zolang ik die Zwitserse Future boven de 12.010 ziet staan, bakken de Zwitserse beren, net als de beren geheel wereldwijd, er niets van.

 3. forum rang 7 Ich bin ein Berliner..! 23 juli 2021 09:08
  Gisteren naar dat gewauwel geluisterd bij de ECB..

  Kwam feitelijk niets nieuws uit..

  Conclusie: Oude wijn in nieuwe Zakken..

  Toegevoegd:

  En tuurlijk gaan ze niet tot nooit de rente verhogen..

  Alleen de gedachte daaraan is als een Utopie..en als schieten in eigen Voet..!

  Wel zie ik graag een financiele ramp of bloot gelegde zwendel (Swaps?!) tegemoet..

  Als de Blaadjes vallen..?

 4. forum rang 7 Ich bin ein Berliner..! 23 juli 2021 09:14
  quote:

  De verhapstukkende bekokstover schreef op 23 juli 2021 09:07:

  Ik dacht voorbeurs: RDS zit TA gezien slecht, UN ook en ASL is al giga gestegen. Dus wat gaat ons nog hoger zetten? Niks, dus.
  Zit er Überhaupt één zinnig verhaal achter deze Onnzinnige Stijgingen dan..??!

  Toegevoegd:

  En Tesla blijft de Allermooiste Short die er bestaat..;)
 5. beginnendebelegger 23 juli 2021 09:47
  Wauw weer omhoog en op basis van wat dan. Jeetje dit zijn dagelijkse heftige stijgingen. ASML is de AEX. Algoritmes hebben weer prima uitgezocht waar het meeste geld te halen valt. Vroeger kon je beleggen maar nu is het pure oplichting gefaciliteerd door de ecb en de Fed.
123 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links