Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Hoeveel zou u een makelaar betalen?

Hoeveel zou u een makelaar betalen?

Op 23 april kon u in mijn column Koopwoning schreeuwend duur. Of niet? lezen wat een koper op het ogenblik moet betalen voor een bestaande koopwoning. Het gaat dan om de gemiddelde prijs voor een bestaande woning van €385.000. Dit gemiddelde was in het eerste kwartaal van 2021 namelijk met 15% gestegen.

Slechte pers

Zolang de vraag naar koopwoningen hoog is en het aanbod laag, zullen de huizenprijzen blijven stijgen. Kopers doen er alles aan om aan een koopwoning te komen. Hierbij hebben zij meestal de hulp nodig van makelaars.

Vooral deze groep is de afgelopen maanden slecht in het nieuws gekomen. Hieronder een paar berichten:

Naar aanleiding van bovenstaande berichten (programma’s) heb ik 1Vandaag, Blok&Toine en de journalist van Trouw gesproken. Zij beschrijven en verwoorden goed wat er op het ogenblik gaande is in de markt.

Ook in Den Haag zijn ze wakker geworden. Zoals gewoonlijk gaan ze eerst weer met de brancheorganisaties praten. Deze zullen dan beterschap beloven, waarna er toch weer niets verandert.

Vooral zoekende kopers vragen zich terecht af of zij een makelaar in de arm moeten nemen om een woning te kopen. En wat is dan een reëel bedrag voor de werkzaamheden van een aankopende makelaar?

Het nut van een aankoopmakelaar

Natuurlijk is een aankopende makelaar niet verplicht. Maar op het ogenblik lijkt het erop dat zoekende kopers niet veel keus hebben.

In veel gemeentes hebben makelaars onderling afspraken gemaakt om de te koop staande woningen naar elkaar door te schuiven. Natuurlijk is dit verboden, maar een aankopende makelaar mag zijn klant een seintje geven dat er een woning op de markt komt.

Dat seintje gaat natuurlijk alleen naar de zoekende kopers die hem in de arm hebben genomen (voor vaak duizenden euro’s). Deze kopers kunnen dan vooraf al de woning bezichtigen.

Hierna wordt de woning op de markt gebracht met de vermelding 'Door de grote belangstelling voor deze woning moeten wij kandidaten die de woning willen bezichtigen helaas op een reservelijst plaatsen'. De zoekende kopers met een aankopende makelaar mogen dan een eenmalig bod doen op de woning.

Niet alle makelaars zijn gelijk

Het gehele traject om de woning te verkopen duurt niet lang. Bovendien blijkt dat er in sommige gemeentes zelfs collega-makelaars buiten spel worden gezet! Als die een bod willen doen namens hun klant krijgen ook zij te horen dat de reservelijst van toepassing is, of hun bod wordt gewoonweg niet doorgegeven aan de verkoper.

Benadeelde makelaars praten wel met de media praten maar durven geen klacht in te dienen bij de organisatie waarvan zij lid zijn (bijvoorbeeld de NVM). Zij geven aan dat hun organisatie toch geen stappen zal ondernemen tegen de collega's.

Makelaar-overschot

Wie even Google hanteert en bij plaatselijke makelaars kijkt, ziet dat veel makelaars maar een paar woningen te koop hebben staan. In mijn gemeente Vlaardingen zijn er zelfs makelaars (geweest) die een periode helemaal geen aanbod hebben.

In het kort komt het erop neer dat er te veel makelaars zijn. Iedereen kan makelaar worden. Daar zijn geen aparte papieren, vergunningen of opleidingen voor nodig.

Veel makelaars verkopen zich zelf met een vast percentage van de verkoopprijs. De afgelopen maanden heb ik van diverse lezers gehoord dat hun makelaar 1,5% als uitgangspunt neemt. Gebruik even de rekenmachine en dan weet u dat als iemand een woning koopt van €800.000, de makelaar €12.000 mag aftikken.

Ook aankopende makelaars hanteren soms dit soort percentages! Kom ik weer terug op de vraag die veel zoekende huizenkopers stellen: waarom heb ik een makelaar nodig? En wat moet een makelaar kosten?

Dure verkoopmakelaars

Iedere lezer zal beamen dat een makelaar niet nodig is. Iedereen kan zelf op een woning bieden en ook kan iedere huizenbezitter zijn woning zelf verkopen. Bij verkoop heeft u als eigenaar de touwtjes zelf in handen. U kunt zelf beslissen welke makelaar u wil nemen en hoeveel u wil betalen.

Hoeveel uur is er nodig om een woning te verkopen? Laat ik eens uitgaan van 20 uur tegen een uurtarief van €150. Dan is €3.000 voor de verkoop van een woning toch een redelijk bedrag. En ik zie nog steeds bedragen voorbijkomen die ruim boven de €10.000 liggen!

Nogmaals: als verkoper moet u zelf aangeven wat u wil betalen. Dat werkt, want ik weet dat diverse klanten/lezers nu €3.000 euro (gaan) betalen terwijl de verkopende makelaar eerst €8.000 vroeg. Er zijn toch genoeg makelaars en weinig te koop staande woningen.

Extra dure aankoopmakelaars

Bij de aankoop van een woning is het heel anders. Kopers raken (terecht) geïrriteerd en dat blijkt ook uit de meldingen bij de Vereniging Eigen Huis. Ik had vorige maand nog een klant die een aankopende makelaar in de arm had genomen voor een bedrag van €5.000. Bij de eerste woning die te koop stond voor €495.000 was het direct raak.

Op het eerste gezicht kunnen we deze aankopende makelaar een compliment geven. De koopprijs voor de woning was echter €570.000. Er werd dus op advies van de aankopende makelaar €75.000 boven de vraagprijs geboden!

Natuurlijk zult u nu hard gaan roepen dat deze klant ook had kunnen weigeren om de woning te kopen. Ik wil alleen even laten zien in welke huizenmarkt we op het ogenblik zitten. Dat boven de vraagprijs bieden standaard is geworden. En bedragen van tienduizenden euro’s boven de vraagprijs komen steeds vaker voor.

Ook krijg ik steeds meer vragen van klanten of zij op een woning kunnen gaan bieden zonder ontbindende voorwaarden. Ze stellen die vraag dan aan mij omdat de aankopende makelaar aangeeft dat ze anders geen kans hebben op een woning.

Natuurlijk zal ik nooit adviseren om een woning te kopen zonder ontbindende voorwaarden. Ik ben zelfs van mening dat dit verboden moet worden.

Wat zou u doen?

Vanwege de vragen van mijn klanten, sluit ik deze column af met een vraag aan u als lezer: ik ben zeer benieuwd wat u zou doen als u nu een woning zou kopen. Neemt u een aankopende makelaar in de hand? En zo ja, wat vindt u dan een redelijk bedrag voor de aankopende makelaar?


Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft z’n eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaardt Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan.
Uw reactie is welkom op koets@iex.nl.

Auteur: Jos Koets

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Meer over Jos Koets

Recente artikelen van Jos Koets

 1. 03 dec Eigen woning overhevelen naar box 3 is niet verstandig 59
 2. 26 nov Taxatiestrijd: de desktoptaxatie wordt in de toekomst de standaard 7
 3. 12 nov Uw Douche van Koets: nomineren maar! 6

Gerelateerd

Reacties

35 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 4 Felix07 7 mei 2021 10:43
  Zoals in alle branches, gaat het om vertrouwen. Als je er geen vertrouwen in hebt dat de aankoopmakelaar jou niet direct in de eerste woning die vrijkomt duwt om lekker snel zijn provisie te incasseren, dan moet je het uiteraard niet doen. Tegelijkertijd, het is precies wat Jos aangeeft: kopers zonder aankoopmakelaar maken simpelweg geen kans meer in de huidige markt.

  Vrijwel alle problemen op de huizenmarkt zijn terug te voeren op hetzelfde probleem: te weing aanbod en te goedkope financiering. Dit moet eerst opgelost worden met meer bouwen, en het fiscale kader rondom de eigen woning.
 2. vodg 7 mei 2021 10:48
  Dag Jos,

  Nee zeker niet. Ik zie het nut niet in van een aankoopmakelaar, alleen een goede notaris.

  Ik heb net nog een pand gekocht, een bod gedaan op basis van eigen inzicht, netjes onder voorbehoud van financiering.
  Als ik mijn huis later dit jaar verkoop ga ik niet eens een makelaar inzetten. Want door die gekte die er nu is, is het doodeenvoudig om je woning te verkopen via social media. Er gaan hier in de buurt huizen weg waar op basis van foto's een bod wordt gedaan, en dat alleen degene met het hoogste bod wordt uitgenodigd om het huis te bekijken.

  Dan heb je als verkoper weinig te doen en weinig 'last' van mensen je huis laten zien.
  Het enige wat hier wederom van belang is; een goede notaris. Dus niet van bespaaropeennotaris.nl :P

 3. Met Effekt 7 mei 2021 11:48
  ik heb mijn eigen huis en beleggingspanden altijd zelf gekocht zonder aankoopmakelaar. Als je een beetje kunt onderhandelen dan is het niet zo moeilijk.

  Verkopen is nu erg makkelijk, daar heb je geen makelaar voor nodig. Laat belangstellende bieden en dan krijg je een goede prijs. Zet niet te hoog in om voldoende belangstellende te krijgen.
 4. forum rang 5 Stephanus1987 7 mei 2021 11:49
  Vorig jaar mijn woning verkocht, vaste courtage. kwam neer op 1,375% van de vraagprijs. Aankoopmakelaar vindt ik een lastige, je hebt ze haast nodig wil je serieus genomen worden. Het liefste spreek je dan een prestatiecontract af, maar goed dat is lastig bij aankoop in deze markt. Hoe dan ook vindt ik dat het hele zooitje gereguleerd moet worden, het is één grote cowboy handel die de prijzen opdrijft. Maximaal percentage vastleggen, en onafhankelijke taxaties (niet door bedrijvende makelaars). Laten we eerlijk zijn, in het laatste zit wellicht nog wel het grotere probleem waar makelaar dus ook aan mee helpen. Woningen worden nagenoeg altijd getaxteerd op of rond de aankooprijs, ook al is deze 10% erboven.
 5. Kipkluif 7 mei 2021 11:57
  Tijd voor een transparant biedingsproces, waarin alle (kandidaat) bieders volledig en tegelijk geïnformeerd worden. Ook die zónder aankoopmakelaar.

  Ter inspiratie kan het Noorse model dienen, waarin alle betrokkenen direct geïnformeerd worden over het hoogste bod en voor iedereen dezelfde deadline geldt:
  www.lifeinnorway.net/buying-a-house-t...

  Verwacht wel veel weerstand vanuit de hoek van de makelaars, want die moeten nu écht gaan werken voor hun geld..
 6. JapieKrekel696 7 mei 2021 12:01
  Al menig goed voorstel hierboven. Wat ik nog zou willen is een helder, gestandaardiseerd biedingssysteem, waar elk bod openbaar is en blijft. Koppel het aan t kadaster bijvoorbeeld. Dan kan een makelaar mij overtuigen van zijn of haar noodzaak door simpelweg het trackrecord in te kijken. Soortgelijk systeem schijnt in Noorwegen goed te werken.
 7. info_124 7 mei 2021 13:15
  Gelukkig sta ik zelf al 20 jaar aan de zijlijn, doch.. mijn dochter probeert een huis te kopen rondom Utrecht. WAANZIN. Compleet knettergek !
  Vraagprijs € 500K en .. zou verkocht zijn boven de € 600K. Niet eens zo erg bijzonder. In feite een 3 laags-rijtjeshuis uit 2007, zonder garage, en een tuin, waar je 4 stoelen net in kwijt kan.
  Premie-koop hoekwoning met garage uit 1973, toen Hfl 79.900 wordt nu € 540K voor betaald, met een vraagprijs van € 480K. De erfenis van opa& oma wordt hierin besteed, om het toch maar te kunnen kopen. En daarna 30 jaar lang € 15-20K /jr aflossen.
  In Dinxperlo, vrijstaand huis 2-laags +vliering, met garage, separaat gastenverblijf, eigenbouw, dus zeer goed afgewerkt, en op 650 m2 grond, 1 km van de Duitse grens, haalt vlg 2 locale makelaars de € 400K nog niet ( WOZ 1 jan '20: € 383K ). In Breda of Houten had dat huis DIK het dubbele opgebracht.

  Zonder een aankoopmakelaar ben je in de Randstad + andere "hotspots" te laat, te weinig geïnformeerd, en vis je mijlen achter het net, lijkt het wel. In hoeverre non-fatsoenlijk spel gespeeld wordt ? ?
  Zolang de (locale) Overheid iedere bouw zo veel mogelijk traineert, overal wel een haar in vindt, is het niet de NOx of het dubbeldwarsgestreepte knolvermiljoenzweepstaart torretje, bouwgrond enkel monopolistisch aan projectontwikkelaars uitgeeft, en ieder in de bouw(materialen) er nu een Godsvermogen aan verdient, zal de huizenmarkt niet in rustiger vaarwater komen.
 8. Willem29m 7 mei 2021 13:30
  Wegens carriere-ontwikkeling en de huidige lage rente zit ik ook te overwegen binnen nu en een jaar een ander huis te gaan kopen. Sprak laatst mijn buurman en die liet al doorschemeren dat hij drie verschillende stellen kent, die direct mijn woning zouden willen overnemen tegen de huidige marktwaarde. Ik zou het dus makkelijk zelf kunnen verkopen. Toch ga ik het denk ik t.z.t. te koop zetten via Makelaarsland. Dat kost niet zoveel (iets van 1.500), het meeste doe je zelf, zoals bezichtigingen, maar zij doen wel de foto's, metingen, plaatsen op Funda etc. Daarmee bereik ik dan een groter publiek, waarmee de kans op overbieden sterk toeneemt. Stel dat ze 10.000 overbieden, dan heb ik die 1.500 er alweer makkelijk uit.

  Voor het aankopen zal ik ws wel een aankoopmakelaar inschakelen, vrees dat ik zonder er niet tussenkom. Gelukkig zijn aankoopmakelaars goedkoper dan verkoopmakelaars. Bij het kopen van mijn huidige woning, rekende de aankoop makelaar destijds 1.750 ex BTW. Op een huis van 300.000 kwam dat neer op ongeveer 0,65%. De meeste verkoopmakelaars die ik heb laten langskomen, vroegen inderdaad die 1,5% norm (exclusief BTW).
 9. forum rang 4 tradersonly 7 mei 2021 13:55
  Hoewel verkoopmakelaars historisch gouden jaren achter de rug hebben denk ik toch dat ze het moeilijker gaan krijgen komende jaren.
  Allereerst zullen meer mensen zullen zich achter de oren gaan krabben bij courtages van 1,5% - 2%.
  Via verschillende aanbieders kunnen mensen hun huis -met juridische hulp waar nodig - zelf hun huis verkopen. Dit zal in toenemende mate gaan gebeuren. Dat dit nog niet en masse gebeurd verbaast mij eerlijk gezegd.
  Ten tweede droogt het aanbod flink op. Makelaars vechten nu voor de nieuwe huizen die op de markt kopen. Men gaat al verkoopdiensten met modellen/acteurs/drone video's inzetten om in de gunst van de potentiele verkoper te vallen. Die zal zich weer afvragen of dat nodig is, want de verkoop gaat toch bij inschrijving..
  Wat betreft het aankoopproces: daar zou wettelijk transparantie in moeten komen. Zou kun je al veel cowboypraktijken voorkomen.
  Ook hier ligt een argument om zélf te de woning te verkopen. Zo voorkom je dat bepaalde biedingen expres niet worden doorgespeeld vanuit onderling bevriende makelaars.

 10. forum rang 9 objectief 7 mei 2021 14:07
  quote:

  MuisH schreef op 7 mei 2021 14:03:


  75.000 euro boven vraagprijs? In omgeving Utrecht en Vleuten kun je zonder 100.000 euro overbieden echt niet aan een huis komen. Recent gaat hier alles 100k of 125k boven vraagprijs. Dus wat zegt overbieden?


  De huiseigenaars en/of makelaars aldaar kennen dan de markt niet, want 100k of 125k overbieden is wel heel extreem.
 11. forum rang 4 theo1 7 mei 2021 14:23
  Ik kom nog uit de periode dat het lastig was een huis te verkopen. Toen was een verkoopmakelaar wel heel erg prettig en een aankoopmakelaar zonde van het geld. Een huis kopen was een kwestie van funda in de gaten houden en een paar huizen bekijken. Nu is het kennelijk andersom. Als makelaars kartels gaan vormen, dan moet daar natuurlijk tegen gehandhaafd worden. Elkaar inseinen dat er een huis te koop komt en dat onderling verkopen voordat dat naar buiten komt, is m.i. kartelvorming. Bouwbedrijven mogen dat ook niet en zijn daar zwaar voor beboet. Maar de toezichthouder zal met zijn anderhalve man en een paardekop niet alle makelaars in Nederland in de gaten kunnen houden, dus handhaving zal in de praktijk weinig voorstellen.
 12. forum rang 4 tmaster 7 mei 2021 15:05
  Ik ben al paar jaar op zoek naar een nieuwe woning, maar ben sinds een half jaar afgehaakt vanwege de prijzen en dit soort praktijken. Bij het bezichten van een oud jaren 30 wonen kan een ervaren aankoop makelaar nog zijn tips en adviezen geven, maar wij kijken alleen nog naar jaren 80 en nieuwer. Deze huizen zijn over het algemeen prima qua bouwkwaliteit. Bestemmingsplan kan ik zelf opvragen, google maps raadplegen of er scholen of andere bedrijven in de buurt zitten. Rondje bij de buren maken. Etc alles kan je zelf. En je vergeet even het belangrijkste waar je een aankoop makelaar voor in de hand zou nemen. Het bemiddelen van de juiste prijs (afdingen!) Nu konden zij vroeger met gemak 3 tot 6000 euro van een woning van 2 ton aftroggelen. Nu moet je flink overbieden dus waar is het voordeel van de makelaar nog? Waarom zou ik hem nog betalen? Je gaat met 20 andere bieden en vaak ver over de vraagprijs. Ik kan zelf bepalen tot hoever ik wil gaan in dit soort gevallen> Daar heb ik geen makelaar voor nodig.
  Echter wij hebben eind vorig jaar nog een woning bezichting zonder aankoop, en kregen van de verkoop makelaar te horen dat ze ons dan niet als serieuse kandidaat zagen. Ze wilden niet eens met ons in zee gaan!
  Hij zei letterlijk, wil je echt een kans maken zal je toch echt een aankoop makelaar moeten regelen die voor je gaat onderhandelen. Het is dus ook nog eens vriendjes politiek onder de makelaars zelf!
  Zonder aankoopmakelaar gaan ze dus nog niet eens met je in zee! Zo wordt je dus al onder druk gezet.
 13. Atari 7 mei 2021 17:30
  Bij ons nemen makelaars gewoon envelopjes aan met leuke extraatjes. Dit zijn ook NVM makelaars. Aankoop makelaars doen niks ze vinden elke woning mooi en je moet 60000 euro boven de vraagprijs bieden en kopen zonder voorbehoud van financiering en keuring. Ze feliciteren je met de aankoop en doen erna niets meer. Behalve hun nota naar de notaris sturen. Verkoop makelaars doen iets meer maar zij niet te vertrouwen. Als je zegt dat je ook je eigen woning te koop wil zetten als je bod wordt geaccepteerd gooien ze de hogere biedingen de prullenbak in. Kortom makelaars zijn onbetrouwbaar en harken erg makkelijk geld binnen is en lachen de onnozele domme consumenten gewoon uit om hun hitsige biedings gedrag
 14. forum rang 5 andre68 7 mei 2021 20:01
  150 euro per uur. En al moeilijk te bepalen hoeveel uur een transactie kost. Kan je lekker creatief mee boekhouden dus. Ik vind het nogal wat voor iets waarmee je blijkbaar met een diploma lagere school, een cursus punniken en wat gladde praatjes morgen aan de slag kan. Slim hoef je niet te zijn, maar wel sluw, type straatvechter.
  Trekt natuurlijk bedenkelijk opportunistisch volk aan. Dat blijkt ook wel uit de dubieuze praktijken die ik in artikel en bovenstaande reacties lees.

  Ik zou nog liever tot mijn 80ste bij mijn moeder blijven wonen dan dat ik me leeg laat woekeren door dit soort financiele lintwormen.

35 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links