Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Sell in May! Nu uitstappen?

TA: Sell in May! Nu uitstappen?

Sell in May and go away, luidt een bekende beurswijsheid. Is het verstandig om nu uit te stappen en de kortetermijnwinst veilig te stellen?

Ik begin deze column met de conclusies:

 • Onderzoek wijst uit dat beursrendementen heel duidelijk seizoenseffecten kennen
 • In de zomer beleg je doorgaans slechter dan in de winter (voor traders)
 • Op de Nederlandse beurs is dit zomereffect overigens wat minder.
 • Nederlandse langetermijnbeleggers kunnen in de zomermaanden gewoon blijven zitten
 • Niet september is de beste koopmaand, maar november (voor kortetermijnbeleggers)

Zou het verstandig zijn om nu uit te stappen en de kortetermijnwinst veilig te stellen? Want een deel van de beurswijsheid luidt toch Sell in May and go away......?

Vette winst

Op zich is er niks mis mee om nu te verkopen, want die andere beursspreuk is 'van winstnemingen is nog nooit iemand armer geworden'. En als je begin november 2020 op de Nederlandse aandelen was ingestapt, zou je nu een winst van ruim 35% kunnen veiligstellen.

Uiteraard alleen als je een pakketje aandelen conform de AEX index zou hebben gehad. Want sommige aandelen doen het beter dan de AEX (ASML: +84% sinds begin november) of slechter (Ahold: in die periode een min van 14%).

Seizoensinvloeden

Voor wie oppervlakkig kijkt, snijdt de beurswijsheid 'Sell in May…' wel hout. Want seizoensinvloeden bepalen in belangrijke mate de pieken en dalen in het beleggingslandschap. Bovendien is er veel onderzoek naar gedaan, waaruit inderdaad blijkt dat in beursrendementen duidelijke seizoenseffecten zitten.

Simpel gezegd beleg je in de zomer doorgaans slechter dan in de winter. Wel is het minder verstandig om juist in september weer in te stappen. Er is namelijk wel wat af te dingen op de tweede helft van de beurswijsheid '.....but remember be back in September'.

Happy few

Het beursgezegde "Sell in May…" ontstond ooit toen beleggen nog was weggelegd voor de happy few. Beleggers van stand trokken zich 's zomers terug op hun buitenverblijven en lieten de beurzen dan even los. Pas in de herfst keerde men weer terug naar de stad en werd het beleggen weer opgepakt. Door dit gedrag was het in de zomermaanden vaak wat stiller op de beurzen en nam de activiteit in de herfst weer toe.

Onderzoek toont aan: november beste instapmaand

Wetenschappelijk onderzoek van o.a. Ben Jacobsen heeft aangetoond dat er statistisch bezien wel degelijk seizoenseffecten optreden.

De timing van het verkoopmoment, in april of juist in mei, maakt niet zoveel uit. Maar het instapmoment is wel cruciaal. Uit de onderzoeken blijkt dat september niet de beste instapmaand is, zoals de beurswijsheid luidt. Wie nog even wacht en pas op 1 november weer instapt, zou spekkoper zijn.

Uit het onderzoek blijkt bovendien dat wie van 1 mei tot 1 november zijn geld op een spaarrekening vastzet, het gemiddeld beter doet dan wie volledig in aandelen belegd bleef. En je maakt bovendien veel meer winst als je enkel tussen 1 november en 1 mei alleen in aandelen had belegd.

Outperformance Nederlandse aandelen

Hieronder een grafiekje, waarin de beste koopmaanden op een rij zijn gezet. Ook daaruit blijkt dat niet september, maar november de beste koopmaand is. Ik heb dat zelf altijd al gezegd.

ING heeft de historische rendementen van de Nederlandse beurs getoetst aan de 'Sell in May'-strategie. De grafiek hieronder laat zien dat de AEX gemiddeld het hoogste rendement boekt tussen 1 mei en 1 oktober. Overigens is de outperformance (voor Nederlandse aandelen) zeer beperkt.

SIM

Nederlandse aandelen

De onderzoeken hebben zich enkel op Wall Street gericht. In Nederlandse aandelen zou het 'Sell in May'-effect ook hebben gewerkt, maar veel minder dan op Wall Street. Een voordeel van Nederlandse beleggingen is wel dat je hiermee geen valutarisico loopt.

Bovendien vind ik dat seizoenseffecten niet mystiek zijn of door de stand van de sterren worden bepaald. Seizoenseffecten hebben juist praktische oorzaken. Vooral professionele vermogensbeheerders en assetmanagers, die jaarlijks in de herfst hun portefeuilles toonbaar maken voor hun klanten, veroorzaken dit effect.

Dat zich in de zomerperiode wat mindere beursmaanden bevinden, heeft ook te maken met de vakantieperiode. Als we met z'n allen op de stranden liggen met een biertje in de hand, geldt de Nederlandse variant 'vrouwen bloot, handel dood'.

Overigens vind ik uit eigen ervaring en vooral als langetermijnbelegger dat het niet onverstandig om gewoon in de zomermaanden belegd te blijven. De 'Sell in May' strategie is vooral interessant voor de kortetermijnbelegger en trader, die snel in- en uitstapt.

AEX-index

Overigens zijn bovengenoemde seizoenseffecten op de AEX-index de laatste jaren wel duidelijk opgetreden, behoudens in 2018. In de laatste maanden van dat jaar daalde de AEX-index van 520 naar 487 punten.

'Voorspellen is lastig, zeker als het om de toekomst gaat' zei Mark Twain ooit. Op onderstaande langetermijngrafiek van de Nederlandse beurs heb ik de jaarlijkse periodes van 1 november tot 1 mei gemarkeerd. Doe er uw voordeel mee. Ik wens u alvast een mooie, zonnige en vooral gezonde zomer.

M2

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 27 mei Wall Street lijkt serieus te verbeteren 137
 2. 26 mei Twee verse aandelen, een gokje AEX en een snufje cash 168
 3. 24 mei Financials on the run 160

Reacties

149 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 4 retsok 30 april 2021 08:29
  tja nog een paar kleine zaken allemaal al vaker genoemd..

  Be back in september ...on st legersday....

  zin vh leven.. Eten en Voortplanten.... Waarbij eten door de fecaliën ook weer voortplanting wordt van al het andere leven.

  en de leukste... Alpha centauri... is de buurman zon (ster) van onze zon... is niet zichtbaar vanaf nederland .. om deze dichtsbijzijnde ster, alpha centauri te bereiken moet je met de snelheid van het licht 80.000 jaar reizen.
 2. forum rang 6 Call me Put 30 april 2021 08:59
  quote:

  retsok schreef op 30 april 2021 08:29:

  tja nog een paar kleine zaken allemaal al vaker genoemd..

  Be back in september ..

  zin vh leven.. Eten en Voortplanten.... Waarbij eten door de fecaliën ook weer voortplanting wordt van al het andere leven.

  en de leukste... Alpha centauri... is de buurman zon (ster) van onze zon... is niet zichtbaar vanaf nederland .. om deze dichtsbijzijnde ster, alpha centauri te bereiken moet je met de snelheid van het licht 80.000 jaar reizen.
  Wat een onzin weer.

  Be back in september!, die oude beurswijsheden die zijn al lang komen te vervallen sinds invoering vd schermenhandel.

  De zin van het leven?
  Dat is de zin IN het leven!

  En Proximus Centauri is de dichtstbijzijnde bijzijnde ster in ons sterrenstelsel en staat op 4,2 lichtjaar van de aarde!
  Een lichtjaar is de afstand die je met de snelheid van het licht aflegt in een jaar.

  De snelheid van het licht is ongv 300.000 km per seconde, zeg maar 7 x de omtrek van de aarde.
  Wanneer je overigens met de snelheid van het licht reist, verstrijkt de tijd voor die persoon langzamer dan voor de achterblijvers. Wanneer de ruimtevaarder na 10 lichtjaar terugkeert op aarde dan zullen zijn kleinkinderen waarschijnlijk al hoogbejaard zijn.

 3. forum rang 4 retsok 30 april 2021 09:09
  quote:

  Call me Put schreef op 30 april 2021 08:59:

  [...]

  Wat een onzin weer.

  Proximus Centauri is de dichtstbijzijnde bijzijnde ster in ons sterrenstelsel en staat op 4,2 lichtjaar van de aarde!
  Een lichtjaar is de afstand die je met de snelheid van het licht aflegt in een jaar.

  De snelheid van het licht is ongv 300.000 km per seconde, zeg maar 7 x de omtrek van de aarde.
  Wanneer je overigens met de snelheid van het licht reist, verstrijkt de tijd voor die persoon langzamer dan voor de achterblijvers. Wanneer de ruimtevaarder na 10 lichtjaar terugkeert op aarde dan zullen zijn kleinkinderen waarschijnlijk al hoogbejaard zijn.

  Je hebt gelijk even te enthousiast... als je met de hoogst mogelijk bemande snelheid vd mens in de ruimte ooit "vliegt" ongeveer 40.000 km... dan doe je er rond de 80.000 jaar over..

 4. forum rang 7 ttroo 30 april 2021 09:42
  Verschil tussen een casino en de FED is dat de FED wel $20 trillion uitbetaald aan hun klanten. Besi wat doe je nou? Van EUR 77 naar EUR 67. Dat is er gewoon 10 euro vanaf. ASML na mijn commentaar proberen ze weer groen te laten zien. Philips is dat fonds van 50 euro naar 47 euro gezakt? Misschien zit er dividend in de daling in. Aegon heeft hoger gestaan. Zes a Zeven procent. De AEX fondsen krijgen toch geen last van stijgings angsten?
  DSM moet hoog worden gehouden. Volgende week kan de beren aanval komen op de stijgende trend lijn van DSM. De beren zitten er vol op. Akzo moet ook hoog gehouden worden. Ook hier zitten de beren dicht op de stijgende trendlijn van Akzo. Shell blijft een top buy. Olie's gaan nog veel hoger. Tuurlijk wel met dips onderweg. Zelfs op korte termijn kan de olie dip komen. Maar long term een super buy. Rorampo. Ze doen niet veel meer. Ah. Die Long Term investors in Rorampo hebben veel pijn geleden. Van ruim 200 naar een lastige horde. De 70 euro. Europese beurzen zijn weer enthousiast. Wat een kracht. Gratis Geld Kracht. En later gaan we net als de Amerikanen met tax heen en weer schuiven want er moet toch iets gebeuren. Engelsen zijn bezig met belastingen. Amerikanen zijn bezig met belastingen. Zuid Europa is niet bezig met belastingen. Dus Noord Europa, vooral Nederland moet dus zich maar bezig gaan houden met belastingen. En dat begrijpt het kabinet. De hoogte van de Nederlandse staatschuld wordt steeds mee toppic trending als antwoord.

  Zo. Die Duitse Yield werd ff flink naar beneden gedrukt. Maar Guess what? Who is back? Jawel ze gaan die -0.20 niet zo maar los laten. Gisteren gewonnen. Niet vandaag zomaar weggeven.

  Straks gaat de economie weer draaien. Ouderwets op de schulden verder. Want dat deden we ook toen het een top economie betrof. Ondanks de top economieen kon weinig landen een staats schuld daling laten zien.

  China heeft al een eigen vliegtuig. En die loopt 'best goed'. Dat moet u wel in verhouding zien. China is veel later begonnen met het produceren van een eigen vliegtuig. Terwijl Amerika en Europa een eeuw bezig zijn. De eigen vliegtuig betreft een vliegtuig met minder dan 100 passagiers en die vliegt ook daadwerkelijk! De belangrijke - nieuwe vliegtuig gaat tussen de 150 a 170 passagiers brengen en wordt daarmee een concurrent voor Boeing en Airbus. Nogmaals wel naar verhouding. Boeing maakt 600 a 800 vliegtuigen per jaar. China haalt volgens mij de 50 niet, eerder de helft hiervan. Maar als het begin er is, en er komt cashflow binnen, dan kan je verder uitbouwen.

  China schiet een module de ruimte in voor een nieuw ruimte station. Eerst word je er uitgegooid, dan begin je zelf een eigen ruimte station. Beginnen ze over een ruimte wedloop, beetje bizar. Als ze je er niet uit hadden gegooid, had je geen eigen ruimte station begonnen.

  Slome Europese opening. Vuurwerk gevraagd.
 5. forum rang 7 fred optie 30 april 2021 09:47
  kijk en de premie is weer gestorven... eine dag is hij morsdood... dan koop ik wat terug ..net voor het weekend denk ik... verwacht een moederlijke beweging ... maandag... vandaag kan ook al... strakje.. maar nu eerst fitness... 6 pack here i come.... kopst wel geld die nieuwe kleding ... misschien beter stukje gaan fieten?
 6. forum rang 5 mollowitz 30 april 2021 09:55
  quote:

  fred optie schreef op 30 april 2021 09:52:

  kom nu wel redelijk in de buurt van quitte weer denk ik... heeft ff geduurd maar nog een stukkie en de plus kan weer genioteerd worden...

  door die rot turboos die ik 1000 den punten short zit...
  je maakt er wel een potje van de laatste tijd
149 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links