Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Zwitsers bankgeheim op springen

Het einde van het Zwitserse bankgeheim lijkt in zicht. Na een omstreden bestaansrecht dat vooral criminelen en belastingontduikers in de kaarten speelde, meldt Bloomberg dat Zwitserse banken mogelijk binnenkort wettelijk verplicht zijn de identiteit van buitenlandse rekeninghouders te onthullen.  Bloomberg meldt verheugd dat 11 bedrijven mogelijk op het punt staan miljarden dollars schadevergoeding te betalen, en namen van Amerikanen in het bezit van dubieuze Zwitserse bankrekeningen te zullen onthullen.

Het Zwitserse bankgeheim past geenszins meer in de moderne geglobaliseerde wereld van vandaag de dag, zo schrijft Bloomberg. Nu geld elektronisch in een rap tempo van A naar B verplaatst kan worden, is de toegevoegde waarde van financiële ondoorzichtigheid zoals de Zwitserse banken erop nahouden, behalve die van dekmantel voor financiële wanpraktijken. Kortom: Zwitserland bewijst zichzelf een dienst door dit gebruik – en imago – voor eens en voor altijd van zich af te schudden.

Volgens de Zwitserse Minister van Financiën Eveline Widmer-Schlumpf wil het land niet meer steeds in dezelfde situatie terechtkomen, en is het bereid tot een afspraak met de Verenigde Staten. Die, als de overeenkomst er daadwerkelijk van komt, overigens allerminst uit Zwitserse vrije wil of moreel plichtsbesef tot stand gekomen is: Amerikaanse aanklagers dreigden Zwitserse banken met een beschuldiging van criminele praktijken – voor een bank staat een dergelijke beschuldiging gelijk aan de doodstraf, schrijft Bloomberg.

Volgens de auteurs van het artikel zal Zwitserland er in een overeenkomst niet zo gemakkelijk afkomen als in eerdere afspraken met Groot-Brittannië en Duitsland, waarbij Zwitserse banken nog altijd het recht behielden de identiteit van klanten geheim te houden. De VS moet erop aandringen dat Zwitserse banken wettelijk verplicht zijn alle benodigde informatie rondom belastingontduikers – inclusief de identiteit van de rekeninghouder – vrij te geven. Momenteel rust op het vrijgeven van dit soort informatie nog zware boetes.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
IEXProfs Redactie

Auteur:

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.