Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Must Read: Hoge nood

Bestuursvoorzitter Rabobank pleit voor verhoging noodfonds, Duits ondernemersvertrouwen daalt, de AFM dreigt Homburg, downgrade Japan, Duits en Frans schuldpapier in trek, verbod short-selling zorgt voor onrust en de BIS wil meer openheid over derivatenposities.

IEX Fonds 40
Veelal rode cijfers wanneer gekeken wordt naar IEX Fonds 40. De index staat op 143,67. Dit is een verlies van 12,19% in 2011.

Rabo wil verhoging noodfonds
Piet Moerland, de bestuursvoorzitter van Rabobank, is van mening dat het Europese noodfonds verhoogd moet worden. Volgens Moerland zorgt dit voor een duidelijk en helder politiek signaal. Op deze manier wordt voorkomen dat de onrust op de financiële markten niet overslaat op bedrijven en gezinnen.

Duits vertrouwen daalt
Het Duitse ondernemersvertrouwen is op het laagste punt in een jaar beland door de wereldwijde economische vertraging en de Europese schuldencrisis. De Duitse DAX index verloor verloor maar liefst 25% van zijn waarde sinds juli door alle economische onrust.

AFM dreigt Homburg
Vastgoedfonds Homburg Invest moet vrezen voor zijn licentie nu het bedrijf eerdere instructies van de AFM niet voldoende is nagekomen. Homburg heeft tot 1 september de tijd om vragen van de AFM te beantwoorden. Indien dit niet gebeurd, zullen er sancties volgen.

Downgrade Japan
Kredietbeoordelaar Moody's heeft nu ook de kredietwaardigheid van Japan verlaagd. Japan kampt al langere tijd met een slecht economisch klimaat en moet daar nu de tol voor betalen. De downgrade moet zorgen voor passende maatregelen van de Japanse politieke leiders om zo het financiële klimaat weer te herstellen.

Duits en Frans schuldpapier in trek
Nederlandse beleggers kiezen in 2010 en in het eerste kwartaal van 2011 in grotere mate voor Duits en Frans schuldpapier. Deze populariteit gaat ten koste van schuldpapier uit Zuid-Europa, Ierland en de Verenigde Staten. Beleggers lijken hiermee te kiezen voor minder risico.

Vertrouwen daalt na verbod
Het verbieden van short-sellen in Frankrijk, Spanje, Italië en België zorgt voor een lager beleggersvertrouwen. Beleggers zijn bang dat er een irrationele beslissing is genomen en dat deze zorgt voor instabiele financiële markten. Meer duidelijk zou voor meer rust moeten zorgen.

Openheid derivatenposities
De Bank of International Settlements (BIS) pleit voor een hogere informatievoorziening van banken over hun derivatenposities. De BIS is van mening dat banken meer informatie moeten geven dan wettelijk vereist. Meer informatie moet zorgen voor meer onderling vertrouwen en dus een betere samenwerking.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Auteur: IEXProfs Redactie

De centrale redactie van IEXProfs bestaat uit: Fleur van Dalsem

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 28 nov Must read: Pas op voor nieuwe correctie!
  2. 25 nov Must read: 's Nachts beleggen loont
  3. 24 nov Must read: Succesvol beleggen in recessietijden

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links