Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Instortingsgevaar

Een piramidespel is u vast welbekend. In café's wordt nog wel eens een pilotenspel opgezet:

  • Om aan boord te komen moet je iemand boven je bijvoorbeeld 1000 euro betalen.
  • Dan moet je zelf twee passagiers zien te vinden die jou betalen.
  • Van de 2000 euro die je ontvangt moet je 500 euro afstaan aan diegene boven je.

Dit is best leuk want je hebt in no-time 50% winst. Het spel gaat dan net zo lang door totdat er geen nieuwe passagiers meer instappen. Op dat moment stort de piramide in met tot gevolg dat de meest recente passagiers al hun geld kwijt zijn.

De mensen aan de top van de piramide hebben zich aanzienlijk verrijkt. Madoff is zo’n voorbeeld die de meesten van u wel zullen kennen.

De voorbeelden
Welnu, de huidige omstandigheden zijn niks meer of minder dan een piramidespel:

  • De Chinezen willen dat we Chinese goederen blijven consumeren dus ze zijn bereid geld te lenen aan Europese landen in moeilijkheden.
  • De Europese Centrale Bank (ECB) laat toe dat banken rommel als onderpand mogen gebruiken om tegen belachelijk lage rente te kunnen bijlenen.
  • Franse banken zijn bereid Griekse staatsleningen (tegenwoordig heeft toiletpapier meer intrinsieke waarde dan Grieks staatspapier, maar ja…) door te rollen.
  • Europese ministers van financiën vallen over elkaar om te zeggen dat de euro niet in gevaar is.
  • Grote gedeelten van de toekomstige verplichtingen van de staat aan haar burgers worden verzwegen.
  • Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) krijgt naar alle waarschijnlijkheid een euroknuffelaar als leider (Lagarde).
  • De ECB krijgt een nieuwe president uit een van de PIIGS-landen.
  • De Federal Reserve is bereid dollarlijnen open te zetten om Europese banken te voorzien van extra liquiditeiten.
  • Basel III-bankregulering wordt zodanig afgezwakt dat de banken gewoon door kunnen gaan met wat ze al deden.
  • Bankstresstests zijn zo slap als natte spaghetti.
  • Premier Rutte zegt koop gerust nu een huis; twijfel niet!
  • En zo verder.

You’ve been Madoffed!
U ziet dat de top van de piramide er alles aan doet om de piramide intact te houden. De burgers (de mensen onderaan de piramide) wordt voorgehouden dat als de piramide instort zij de meeste pijn gaan lijden; dat is dan ook geen leugen.

U en ik zijn degenen die voor dit stomme spel moeten betalen. Dus de top van de piramide wil dat we gewoon doorgaan om de boel in stand te houden. Probleem is dat er zich geen nieuwe passagiers aandienen. Sterker nog, de één na de ander geeft aan het vliegtuig te willen verlaten (zie de Finnen, de Duitsers en de Nederlanders).

De top van de piramide kan dus leuk roepen dat alles goed komt; markten schaamteloos manipuleren; banken forceren staatsschuld te kopen, en zo verder, maar er komt een punt dat de piramide niet meer te voeden valt.

Het vliegtuig stort dan neer en de beredenering dat de meest recente passagiers dit niet zullen toelaten omdat ze dan te veel pijn gaan lijden is niet realistisch. Als nieuwe passagier wil je een toekomst hebben en niet alleen kromliggen om de piramide in stand te houden.

Kortetermijnpijn om dan vervolgens met een schone lei te beginnen wordt dan de geprefereerde optie. Of deze schone lei-verwachting nu realistisch is of niet doet er niet toe; als de perceptie onderaan de piramide zo is (en naar mijn mening gaat het daar naartoe) dan is het game-over voor de wannabe Farao’s.

Een gewaarschuwd mens
Ik heb al vaker gezegd dat de eurozone gaat imploderen. De Zwitserse frank, goud (fysiek), zilver (fysiek), Noorse kronen en dergelijke zijn al een toevluchtsoord voor langetermijnbeleggers die dit scenario ook zien aankomen.

Nu is dit groepje nog relatief klein dus ik verwacht dat als bovengenoemd scenario uit gaat komen er grote stromen kapitaal richting deze toevluchtsoorden zal gaan. U bent (nogmaals) gewaarschuwd.

Voor de kortetermijnbelegger is dit een spannend maar gevaarlijk spel. De traders die ik ken zitten met name in liquide posities, die met behulp van technische analyse-posities heen en weer flippen.


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. dec '16 Het afscheid van de euro en van mij 40
  2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
  3. okt '16 "ETF’s leiden tot crowded trades" 6

Gerelateerd

Reacties

22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Orca 28 juni 2011 18:00
    Helemaal mee eens.
    Zit allang in defcon-0, maar heb nu wel wat ultiem achterlijk spul gekocht, als hedge voor een "oplossing". Bancair spul uit de buitencategorie ruk, ook nog deels uit de kmp landen zelf, met als toegevoegde voorwaarden dat ze in een sterke downtrend moeten zitten en grote exposure dienen te hebben in de knoflooklanden. Specifiek: Dexia, Banca Monte dei Paschi di Siena (ook om de naam, daar kan je mee aankomen op feesten en partijen), Unicredit en National Bank of Greece (deze is de gaafste positie van allemaal, in het hol van de leeuw, en hij staat nog op winst ook).
    Niet goed geld weg, dus hij is lekker binair. In dat geval is ook de EUR weg, en dat zou zo fijn zijn dat 't wel wat mag kosten.
  2. [verwijderd] 28 juni 2011 19:44
    Alexander,

    Natuurlijk is dit een piramidespel, dat is zo klaar als een klontje. Als je het topeconomen en bankiers vraagt, is het niet óf het systeem gaat vallen, maar meer wanneer. Er zijn immers in het verleden al meer dan 200 geldsystemen ingestort, ook met goud gedekte systemen. Daar zijn we wel over uit.

    Mijn vraag aan jou is echter: Waarom zou alleen de euro instorten? Het wereldwijde financiële systeem is inmiddels zo met elkaar vervlochten dat het een utopie is te denken dat alleen de euro in kan storten. Dan kun je nu lekker vluchten in Zwitserse Franken of Noorse kronen maar waarom? Als iedereen dat doet dan worden die munten dusdanig sterk dat hun exportpositie tov Zuid Amerika of Azië zo verslechteren dat ij ook pijn gaan lijden.

    Ik trek dan ook liever de parallel met een dominospel nadat het priamidespel afgelopen is; We moeten het samen doen als we dit systeem willen redden, maar gezien de situatie in Griekenland is de rek uit de solidariteit. Het is klaar, we zitten in de "end game".

    Ik ga lekker vol in de shorts, en met winsten mijn verplichting (hypotheek) voldoen. En als de waarde van geld afneemt en je wilt toch blijven consumeren is er maar 1 alternatief: beleg in echte waarde: commodities bij voorkeur fysiek(In veel mindere mate voor soft comms uiteraard)

    Ik hoop dat je hier een idee over hebt, aangezien zo'n beetje elke econoom van mening is dat de val van het ene systeem naadloos over kan gaan in het volgende, (bijv. de redding vanuit China-theorie)

    Groeten Guus
  3. Jan de gokker 28 juni 2011 20:12
    Elk systeem, land, bedrijf of persoon gaat vroeg of laat naar de klote. Dat is altijd zo geweest en zal in de toekomst niet anders zijn.

    Vraag is alleen wat je er als gewone man aan kan doen. Leuk en aardig in goud gaan zitten maar ze hebben juist die banken uitgevonden zodat je geld daar veilig is. Je wilt toch niet voor een ton aan goud in de kluis hebben liggen en hoe veilig is het als je het door iemand anders laat beheren?
  4. Alexander Sassen van Elsloo 28 juni 2011 21:07
    @masterguus. Ik ben het met je eens. Als europa ploft, ploft de rest mee; geen ontkomen aan. Maar als ik dat hier in mijn verhaal erbij haal wordt 1) het verhaal te lang, 2) word ik al helemaal neergezet als uber bear. Ik probeer eerst die dingen aan te stippen die dicht bij huis liggen (EMU/EU) en ooit zal ik de rest (USA, UK, China) ook aanpakken.
  5. Alexander Sassen van Elsloo 28 juni 2011 21:10
    @jan de gokker: Goud moet je dan ook fysiek aanhouden, thuis. Ook geen veilig gevoel maar niemand hoeft te weten dat je het hebt. kijk, ik weet dat je op Pensioenlaan 21 in Den Haag woont, maar dat weet de iex lezer niet dus maak je geen zorgen ;-)
  6. [verwijderd] 29 juni 2011 00:05
    quote:

    Alexander Sassen van Elsloo schreef op 28 juni 2011 21:07:

    @masterguus. Ik ben het met je eens. Als europa ploft, ploft de rest mee; geen ontkomen aan. Maar als ik dat hier in mijn verhaal erbij haal wordt 1) het verhaal te lang, 2) word ik al helemaal neergezet als uber bear. Ik probeer eerst die dingen aan te stippen die dicht bij huis liggen (EMU/EU) en ooit zal ik de rest (USA, UK, China) ook aanpakken.
    lol Idd, het leven van een beer gaat niet over rozen... Jammer dat de problemen nu juist in Europa moeten escaleren, terwijl m.i. de problemen in Amerika nog een slag groter zijn... Maarja, zij hebben wat makkelijkere korte termijnoplossingen. Geldpers aan, met QE alleen je eigen obli's op hoeven kopen die een veels te hoge rating krijgen van oa je eigen ratingbureau's. Enige gevaar daar lijkt nu het wel of niet verhogen van het schuldenplafond, maar dat gaat toch wel gebeuren. Historie zal zich herhalen!

    Bedankt voor wederom een goed verhaal!
  7. [verwijderd] 29 juni 2011 10:25
    Goed verhaal, alleen kom je er wel een beetje erg laat mee.

    Wat je vergeet is dat de centrale banken er alles aan doen om de euro te ondersteunen en ze gaan daarvoor tot het uiterste.

    Er is dus geen normale marktwerking meer, de zaak wordt volledig gemanipuleerd.
    Dit geldt natuurlijk ook voor de beurzen, zie Wall Street de afgelopen dagen,het ene naar het andere slechte cijfer, maar Wall Street gaat gewoon rallyen..

    De zaak wordt volledig gemanipuleerd en ze komen er aardig mee weg.

    De hele wereld zit nu naar een muppet-show te kijken van Griekenland voor vanmiddag, alsof dat wat oplost, en niemand die er echt iets over durft te zeggen.. (een roepende in de woestijn is Kees de Kort)
  8. forum rang 5 theo1 29 juni 2011 10:35
    Dat die euro eraan gaat, of in ieder geval dat de eurozone een heel stuk kleiner gaat worden, daar zijn we het wel over eens. Ik ben vanaf het begin tegen de euro geweest omdat het plan gewoon ondoordacht was en er niet rekening is gehouden met enig scenario waarin niet alles "vanzelf" goed gaat. Maar ik geloof niet zo in al die armageddon verhalen van als de euro gaat verdwijnen.

    De cheerleaders in Brussel doen net alsof iedere baan die is ontstaan sinds de invoering van de euro, specifiek aan de euro te danken is en dat iedere economie zonder euro gedoemd is. Maar zijn Denemarken, Noorwegen, Zwitserland, Engeland nu vervallen tot straatarme backwaters die het bij gebrek aan euro niet redden in de grote wereld? Niet bepaald, ze doen het niet merkbaar slechter dan al die landen die wel de euro hebben. Vaak zelfs beter. En die kleine landen met eigen munten redden het toch ook heel redelijk in een globaliserende wereld:
    Singapore redt zich heel aardig
    Hong Kong doet het niet zo slecht
    Israël redt het wel (en ook nog in een vijandige omgeving met hoge defensiekosten)
    zo zijn er vast nog wel wat voorbeelden te bedenken. Ja, als klein land met eigen munt moet je het niet te gek maken en moet je keuzes maken. Israël kan zich naast een duur leger niet ook nog een peperdure verzorgingsstaat permitteren. Kwestie van prioriteiten. Ook dat zal even wennen zijn, als de staat niet alles voor allen kan zijn.

    Als een land uit de euro gaat, dan zal dat vast en zeker pijn doen. De rente zal wel een stukje hoger zijn (maar in het geval van Griekenland doet dat er niet toe want of de rente nu 25% is of 35%, in beide gevallen is lenen toch onbetaalbaar). De nieuwe munt zal in eerste instantie zwak zijn, maar dat biedt juist herstelkansen. Na de vrije val van de IJslandse kroon gingen er opeens allemaal mensen uit mijn omgeving op vakantie naar IJsland. Volgens mij wordt er een ontzettende hoop bangmakerij en onzin verkocht.
  9. [verwijderd] 29 juni 2011 10:37
    Of de cash gewoon bij de broker laten staan - wel één met een goede verzekering uiteraard. Deze staan (vooralsnog) niet in de spotlight qua Basel, nationalisatie en hebben géén eigen exposure naar troublelanden. Voordeel is dat je easy kan wisselen tussen valuta en bovendien gewoon credit rente krijgt op vrij opneembaar tegoed. Welke bank biedt nu nog creditrente op lopende rekening?
  10. [verwijderd] 29 juni 2011 10:48
    Weet je wat er gebeurt als de boel implodeert en bezittingen en schulden niet meer te waarderen zijn ? Dan krijg je oorlog.

    Ik denk dat niet veel mensen zich realiseren dat het voeren van een Europese politiek om de EURO in stand te houden niets te maken heeft met financiele grondslagen maar met het feit dat het is gelukt om de afgelopen 60 jaar een continent te hebben gehad waar geen oorlog is geweest en toch zo veel verscheidenheid aan ethniciteit.

    Of goud dan 1 miljoen of een euro per kilo waard is, is dan irrelevant. Als je vrede wilt, moet je betalen , en als je niet wilt betalen komt oorlog, en gelden er andere regels dan die jullie allemaal bedenken. Uber bear zijn is goed, thuis cash houden is echt van de zotte ... zorg dan dat je kan vluchten als de oorlog uitbreekt, zorg dat je bezittingen hebt die vrucht kunnen dragen en zorg dat je fysiek goud hebt.

    Als de europeanen er eenmaal achter komen dat de vrede die we onderling hebben er een is gebaseerd op solidariteit en mededogen dan zal Europa the place to be zijn door zijn enorme interne markt. Wat dan als betaalmiddel gaat dienen dat mag Joost weten. Dat is mijn echt super-uber-bearish idee. In dat geval kan je nog enorm veel leren van oude structuren zoals die nu nog bekend zijn op onontwikkelde eilanden. Daar op vakantie gaan, je lessen trekken en gebruik maken van het feit dat jij wel kan kiezen. Daar is geen geld, en dan zie je waar het echt om gaat.

  11. [verwijderd] 29 juni 2011 10:49
    Premier Rutte zegt koopt U gerust een huis? Hum, hij had een keer een goede fluisteraar ten tijde van aanvang crisis, sindsdien is hij de weg kwijt, lijkt het wel. Voor de rest geloof ik er niets van. De ongebreidelde uitbreiding van de EU op politieke gronden om Rusland dwars te zitten, is niet goed uitgespeeld. Het is ook teveel centralistisch zoals de Fransen dat graag willen hebben. De politieke unie komt er wel op de een of andere manier want de bevolking voelt zich nu eenmaal europeaan. Dat in het verleden meerdere geldsystemen kraakten komt gewoon door de goklust of oorlogen voeren zonder geldmiddelen. Over tien jaar weet niemand meer wat er nu speelde.
  12. Wij Rosario 29 juni 2011 11:55
    @ Goedkoopste, wakker worden, we hebben volop oorlog! Het is nu even niet in Europa of de VS maar we zitten er veel dieper in dan dat men zich bewust is. Geloof maar van mij dat al die afrikaanse lentebloempjes over het water komen om ons te vragen waar we blijven met ons geld en middelen. We hebben veel bommen gegooid, iedereen verliest daar familie, dus het keert zich tegen ons en dan hebben we een fussy oorlog in Europa. Dat heet tegenwoordig terrorisme. Vraag Amerika, maar die weet er alles van en dat is nu een politiestaat aan het worden.
    Welke valuta het eerst valt begint steeds irrelevanter te worden want als de één gaat, valt de rest eveneens.
  13. [verwijderd] 29 juni 2011 15:22
    @Alexander: bedankt voor je reactie. Kan ik het ook zo bekijken dat het vooralsnog beter is je geld aan te houden op een spaarrekening met als valuta de Zwitserse Frank en wanneer er nog meer reden is dat het mis dreigt mis te gaan je geld alsnog cashen? Ik probeer als normale zonderling te bepalen hoe je je kan voorbereiden op dit scenario. Al wel reeds gestart met het kopen van fysiek zilver.
22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links