Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Short of call Amazon

De basis van beleggen blijft een fundamentele visie op een bepaald bedrijf, ook bij het gebruik van optiestrategieën. Vervolgens moet een belegger bepalen of een bedrijf redelijk is geprijsd. Ik ben van mening dat een belegger een longpositie kan innemen als de resultaten groeien, maar alleen tegen een redelijke prijs.

Hoog geprijsde ondernemingen kunnen weliswaar een hoge groei hebben, maar er is dan weinig ruimte voor verdere herwaardering. Er is dan ook een hogere kans op een mogelijke tegenvaller en een terugval in waardering.

Ik bekijk het Amerikaanse internetwarenhuis Amazon. Deze onderneming laat een prachtige groei zien, maar inmiddels is de koers zodanig fors gestegen dat de waardering stevig te noemen is. De koers-winstverhouding is boven de 50x en de marktkapitalisatie is ruim 75 miljard dollar bij een verwachte omzet van ruim 30 miljard dollar.

Doorgaande groei?
Een dergelijke waardering wordt soms waargenomen bij bedrijven met hoge marges en hoge toetredingsdrempels. Echter, Amazon groeit in omzet veel harder dan in winstgevendheid. De operationele marges staan onder druk en zijn met circa 5% bescheiden.

Ik vermoed dat de makkelijkst te verzenden producten zijn opgenomen in het assortiment. Het meest waarschijnlijk is dan ook een afnemende toekomstige groei, terwijl de markt juist lijkt uit te gaan van sterk doorgaande groei.

Een ander punt is dat een deel van de waardering toe te schrijven is aan een nieuw snelgroeiend elektronisch boekproduct, de kindle. De verwachte marktgroei is hoog, maar de concurrentie zit niet stil. Ik denk dat enige twijfel eerder op zijn plaats is met betrekking tot de potentiële bijdrage, omdat digitale boeken nu eenmaal de omzet van papieren boeken onder druk gaan zetten.

Een geheel ander, maar zeer kritiek punt is het feit dat Amazon een vrijstelling van omzetbelasting geniet in de Verenigde Staten. Het zou mij niet verbazen wanneer deze vrijstelling wordt opgeheven door de oplopende druk van overheidstekorten. Een schot voor de boeg is reeds gegeven door de staat Texas met een navordering van 269 miljoen dollar.

Lagere koersen
Toenemende onzekerheid geeft druk op waarderingen.

Samenvattend ben ik fundamenteel van mening dat de waardering van Amazon te hoog is in verhouding met de verwachte groeipotentie en margeontwikkeling. De kans op een teleurstellende ontwikkeling van de koers neemt dan ook verder toe.

Er is overigens geen dividendrendement. De koers van Amazon is met 25,3% flink gestegen sinds het begin van dit jaar (zie de grafiek hieronder).

Amazon vanaf eind 2005

bron: Bloomberg

Wat kunt u doen?
Ik vind het een mooi moment om een shortpositie op te bouwen in Amazon. De meest voor de hand liggende manier is gewoon de aandelen in te lenen en te verkopen. Echter, een dergelijke positie heeft een hoog risicoprofiel en geeft alleen positieve resultaten als uw visie correct is.

Ik heb een sterke voorkeur om met behulp van een combinatie van verschillende financiële instrumenten een constructie te maken met een hogere kans op rendement. De basis van de investeringscase is dat Amazon momenteel te duur is.

Bovendien zorgt de sterk gestegen koers ervoor dat de optiepremies eveneens bovengemiddeld duur zijn. Het verkopen van een langer lopende dure at-the-money calloptie geeft ruime mogelijkheden voor rendement.

Bijvoorbeeld de call januari 2013 met uitoefenprijs 170 levert circa 38 dollar per optie op.

Het verstrijken van de tijd levert al rendement op zonder dat de koers van Amazon in beweging hoeft te komen. Bij koersen boven de 200 dollar kunt u een dergelijke positie beter sluiten of doorrollen om de eventuele verliezen bij een incorrecte visie niet teveel op te laten lopen.

Overtuiging
Echter, bij een sterke overtuiging van overwaardering hoort een positie die sterker profiteert van een visie die uitkomt. De opbrengst van een verkochte call zou kunnen worden geïnvesteerd in het kopen van een put. Of bij een nog sterkere overtuiging in het kopen van twee puts versus een verkochte call.

Bijvoorbeeld de put januari 2013 met uitoefenprijs 130 kost circa 18 dollar per optie.

Echter, het nadeel is dat de putopties eveneens prijzig zijn. De koers van Amazon moet eerst flink dalen voordat enigszins wordt verdient. De aankoop van een putspread *) heeft dan ook twee voordelen:

  • er worden in deze combinatie ook dure puts met een lagere uitoefenprijs verkocht
  • de koers van Amazon hoeft minder te dalen voor een winstgevende transactie.

Bijvoorbeeld de koop van de put januari 2013 met uitoefenprijs 150 en de verkoop van de put januari 2013 met uitoefenprijs 100. Deze combinatie kost ongeveer 18 dollar.

Deze combinatie kan dan ook tweemaal worden opgezet tegenover eenmaal een verkochte at-the-money call.

Kortom
Afhankelijk van uw fundamentele overtuiging en uw persoonlijke risicoprofiel kunt u allerlei varianten opzetten. Het is van belang te realiseren dat met combinaties van allerlei optieconstructies de kans op een aantrekkelijk en positief rendement hoger is dan het (ver)kopen van alleen het aandeel.

Ik ben van mening dat een zeer aantrekkelijke uitgangspositie voor een breed gespreide portefeuille wordt gecreëerd door specifieke uiteenlopende fundamentele situaties te combineren met het gebruik van verschillende optiestrategieën.

*) Bij een aankoop van een putspread wordt de put die het dichtst bij de huidige koers ligt gekocht en een put die verder out-of-the-money is wordt verkocht. De verwachting is dat de onderliggende waarde zal dalen in koers. Het verschil met het kopen van een losse put is dat men in de spread een deel van de mogelijke winst afstaat in ruil voor een lagere investering. Naast een lagere investering kan het ook zijn dat de visie van de koper van de putspread is dat de onderliggende waarde slechts tot een bepaald niveau zal dalen. De winst is maximaal als men eindigt op de het niveau van de verkochte put.


John van der Schenk is portfoliomanager van Fonds Bloemendaal, een Nederlands multi-strategy beleggingsfonds met mondiale reikwijdte. Het Fonds staat onder toezicht van de AFM en is een semi open-ended fonds voor gemene rekening. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Fonds Bloemendaal heeft op het moment van schrijven een positie in Amazon die vergelijkbaar is met de beschreven positie in de column. Posities in het fonds kunnen op ieder moment gewijzigd worden als de marktomstandigheden daar aanleiding toe geven.


John van der Schenk is portfoliomanager van Fonds Bloemendaal, een Nederlands multi-strategy beleggingsfonds met mondiale reikwijdte. Het fonds staat onder toezicht van de AFM en is een open-ended fonds voor gemene rekening. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Posities in het fonds kunnen op ieder moment gewijzigd worden als de marktomstandigheden daar aanleiding toe geven.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
John van der Schenk

Auteur:

John van der Schenk is portfoliomanager van Fonds Bloemendaal, een Nederlands multi-strategy beleggingsfonds met mondiale reikwijdte. Het fonds staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en is een open-ended fonds voor gemene rekening. John werkte na zijn studie Econometrie aan de Erasmus Universiteit...

Recente artikelen van John van der Schenk

  1. Belangenverwatering
  2. Opties op kip, pizza's en taco's
  3. Opties op beursfavoriet Netflix

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 23 november 2010 14:35
    Beste meneer van Schenk,

    U geeft niet bepaald blijk van voldoende kennis van het bedrijf Amazon.com want een dergelijk advies is niet te rechtvaardigen. Amerikaanse grote institutionele beleggers zitten allemaal long in Amazon.com. Het aandeel zou nog wel eens kunnen verdubbelen tot verzesvoudigen in de komende vijf jaar.
    Waarom? Omdat Amazon.com niet alleen de online retailer is waar u het over heeft. Amazon.com is tevens de wereldmarktleider in Cloud Computing (http://itmanagement.earthweb.com/entdev/article.php/3884311/Ten-Cloud-Computing-Leaders.htm). Zij en Salesforce.com hebben deze nieuwe keihard groeiende IT sector zelfs uitgevonden en Amazon.com loopt met haar platform jaren voor op concurrenten als Microsoft met haar Azure platform. Cloud Computing is momenteel de snelste groeier binnen de IT en zeer winstgevend. Amazon.com zet hier miljaren in om en de verwachting is dat dit in de komende jaren enorm gaat bijdragen aan haar winstgegevendheid. Ook een bedrijf als Rackspace waarvan het aandeel sinds juni ruim 80% gestegen is, heeft dit bereikt met een Cloud Computing platform. De reden waarom analisten in de US zowel Cisco als Microsoft nog een hold of buy advies geven ondanks dat ze steeds slechter performen in hun traditionele business, is omdat beide een sterke poot in Cloud Computing hebben. Zie CNN money vandaag nog.

    Mijn conclusie: ga als een donder u inlezen in het onderwerp en zet het advies om in een long advies.
  2. [verwijderd] 23 november 2010 20:50
    * er worden in deze combinatie ook dure puts met een lagere uitoefenprijs verkocht
    * de koers van Amazon hoeft minder te dalen voor een winstgevende transactie.

    Bijvoorbeeld de koop van de put januari 2013 met uitoefenprijs 150 en de verkoop van de put januari 2013 met uitoefenprijs 100. Deze combinatie kost ongeveer 18 dollar.

    Deze combinatie kan dan ook tweemaal worden opgezet tegenover eenmaal een verkochte at-the-money call.

    Als de koers stijgt wordt het wel blaren zitten. Misschien melden dat de strategie bovengemiddeld risicovol is?

    de bos
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.