Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA Update: Beperkte technische schade

TA Update: Beperkte technische schade

De beurzen wereldwijd reageerden aanvankelijk heftig op de coronabesmetting van de Amerikaanse president Trump. Maar de uiteindelijke verliezen bleven beperkt; alleen de Nasdaq heeft meer dan 2% ingeleverd. Enkele beurzen, waaronder de AEX, wisten zelfs in het groen te eindigen.

Ik had beloofd met een update te komen. Hieronder bekijk ik de technische plaatjes van de Nasdaq, de Dow Jones en van de AEX.

De eerste reacties op de coronabesmetting van Trump waren heftig. Vrijdagochtend voorbeurs, toen het nieuws net bekend was, stonden de futures ruim 1% tot 3% in het rood. Nadat beleggers van de grootste schrik bekomen waren, kwamen er echter hier en daar koopjesjagers de markt in om te profiteren van de lagere koersen.

Bijvoorbeeld de Nederlandse beurs is vrijdag hoger gesloten. De winst bedroeg 0,46% op een slot van 553,12 punten. Dat was ook het hoogste punt van de dag - op zich een goed teken. Het geeft aan dat beleggers, vlak voor het weekend, nog een risico durven te nemen. Het laagste punt van de dag lag op 542,82, ruim 10 punten lager. Intraday is er dus een flinke swing gemaakt. Bovendien met een redelijke omzet van 124 miljoen stukken, wat overeenkomt met ruim €1,9 miljard.

AEX zet druk op de dalende toppenlijn

Technisch geeft de AEX-index al een tijdlang een vlak koersverloop weer, met  lagere koerspieken. Trumps coronabesmetting heeft hier geen verandering in gebracht. Wij adviseren voorzichtig te blijven, zolang er blijkbaar nog aanbod boven de markt hangt.

Technische schade Nasdaq 100 beperkt

De Nasdaq 100-index, de kleinere Amerikaanse technologiebeurs, is vrijdag 2,2% lager gesloten, nagenoeg op het laagste punt van de dag. Deze correctie levert een kras op, maar geen grote deuk, laat staan technische schade.

De daling zorgt er enkel voor dat de Nasdaq 100-index terugzakt naar de voormalige weerstand, gevormd door de koerstoppen van medio september. Zolang de Nasdaq 100-index hierboven weet te blijven, handhaven we onze (gematigd) positieve visie.

De S&P 500-index corrigeert boven de steun 3.210,17

De S&P500 heeft vrijdag 0,92% ingeleverd. Daarmee is een groot deel van het openingsverlies wel ingelopen. Technisch verliest de S&P iets aan kracht, want hiermee is de korte herstelbeweging naar onderen verlaten. Dit herstel was ingezet van de bodem op 24 september rond 3.210,17 punten. Een klein technisch krasje dus, maar geen grote schade.

Hoe de coronabesmetting van Trump uiteindelijk gaat aflopen op de beurzen is lastig in te schatten. Zoals gezegd is de technische schade nu nog beperkt.  Ik denk aan 3 mogelijke scenario's:

 • Scenario 1: Trump wordt beter en gaat weer aan de slag. Na het uitzitten van de quarantaine heeft hij nog zo'n 2 weken de tijd om de verkiezingscampagne af te maken. De beurzen zullen volatiel blijven. Tot de verkiezingen op 3 november zal er technisch niet veel veranderen
 • Scenario 2: Corona slaat toe en Trump wordt wat zieker. Hij  zal enige tijd in het ziekenhuis moeten blijven, mogelijk tot na de verkiezingen. De beurzen zullen dit niet leuk vinden, want beleggers houden niet van onzekerheid en onduidelijkheid. Tot de verkiezingen op 3 november zullen de koersen onder druk staan. Daarbij kunnen de kortetermijn-steunniveaus breken. De AEX zakt dan richting 500 punten, zo'n 10% verlies ten opzichte van nu.
 • Scenario 3: Trump wordt ernstig ziek en komt op de IC terecht. Mogelijk overleeft hij dit niet. De presidentsverkiezingen worden niet uitgesteld, grondwettelijk kan dat niet. De nieuwe presidentskandidaat wordt vicepresident Pence. De beurzen zullen aanvankelijk fors dalen. Daarbij kunnen ook de langetermijn-steunniveaus sneuvelen. De AEX zakt dan onder de 400 punten: zo'n 30% verlies ten opzichte van nu.

Hieronder volgt mijn oorspronkelijke column van vrijdag 2 oktober.

TA: Wall Street technisch spannend

Technisch verbetert Wall Street, nu betere economische cijfers het chaotische verkiezingsdebat overschaduwen. Maar mogelijk gooit de coronabesmetting van Trump roet in het eten.

De coronabesmeting van de Amerikaanse president was tijdens het schrijven van dit blog nog niet bekend. Ik zal er met een update op reageren, mochten zich grote technische verschuivingen voordoen. Ik denk daarbij aan uitslagen van meer dan 2%. Via Twitter @RoyceTostrams zal ik dit bekendmaken. Vooalsnog lijkt de technische schade te overzien.

Wall Street heeft terughoudend gereageerd op het chaotisch verlopen verkiezingsdebat tussen president Trump en Biden.

De beter dan verwachte cijfers over de arbeidsmarkt in de VS vielen wel in goede aarde. Uit cijfers van loonstrookverwerker ADP is gebleken dat de werkgelegenheid in het Amerikaanse bedrijfsleven in september harder is toegenomen dan aanvankelijke prognoses. De gegevens van ADP lopen vooruit op het maandelijkse banenrapport dat de overheid vrijdag publiceert.

Minder krimp

Daarnaast is de krimp van de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal minder groot dan eerder was gevreesd. Verder rekenen beleggers op extra stimuleringsmaatregelen om de economie van de VS door de crisis te helpen.

Positieve impuls

Deze recente ontwikkelingen geven de beursgraadmeters een positieve impuls. Ik heb hier eerder aangegeven dat de techsector lijkt te bodemen.

Koopjesjagers

Ook bij andere aandelen dan tech lijken koopjesjagers van de recente koersdalingen te willen profiteren. Technisch lijkt ook de rest van Wall Street te verbeteren, zij het nog licht. Vooral de aandelen die onlangs een nieuw all-time high hebben bereikt vallen op.

Eén ervan is farmaceutisch bedrijf Abbott Laboratories, dat dit jaar beter heeft gepresteerd dan verwacht. Vooral de diagnostiekactiviteiten profiteerden van de coronapandemie. Abbot hebben wij in augustus toegevoegd aan de defensieve Tostrams langetermijnportefeuille Wall Street.

Hieronder bespreek ik de S&P500 en Abbot Laboratories.

Wenst u de nieuwe aankopen in uw mail te ontvangen? Wordt dan lid van de Tostrams-club. Alle portefeuille mutaties en koopsignalen zitten in het Tostrams-abonnement, dus voor abonnees. Voor 1 euro (voor de eerste maand) kunt u al kennismaken met de Nederlandmodule van het Tostrams lidmaatschap. Klik op de button hieronder voor een actieabonnement.

Ontvang TA Kooptips

Wall Street verbetert iets

De S&P 500 verbetert op de korte termijn nu de correctieve fase naar boven wordt gebroken. Deze index laat afgezien hiervan bewegingen zien boven de steun van 3.210,17 punten (de bodem van 24 september).

Voor een nieuwe verbetering is een doorbraak boven de weerstand van 3.588,92 punten (de top van 2 september) noodzakelijk. De steun moet wel stand weten te houden.

Abbott Laboratories valideert de stijgende trend

In de recente terugval heeft Abbott Laboratories een hogere bodem achtergelaten, boven de top van 20 april. Dit valideert de stijgende trend.

Het positieve technische beeld wordt bevestigd omdat de koers boven de voorgaande top weet te blijven. Deze biedt steun op $100,00 (bodem van 20 april).

Aangezien Abbot in uncharted territory beweegt, hebben we geen referentiepunten uit het verleden om de volgende weerstand te bepalen. Het koersdoel hebben we berekend rond $140,85.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 07:30 AEX nog niet goed tot rust gekomen 184
 2. 27 mrt Bankensector onder druk, maar geen crisis 146
 3. 24 mrt Grondstoffenmalaise duidt op een afnemende inflatie 292

Reacties

169 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 2 oktober 2020 09:02
  Goedemorgen ,

  Ik weet niet Linda maar volgens mij kunnen die oliebedrijven nog lager, ik weet niet hoeveel invloed die pijplijn uit Rusland op onze olie heeft, volgens mij gaat Duitsland er flink druk op uitoefenen, groetjes van ons.

  Ren-je jij kon wel een gelijk hebben met die idiote slimmerik in de Usa .
  Ik ga mijn werkplaats in, leuke dag allemaal .
 2. legendaries 2 oktober 2020 09:49
  quote:

  Lepre Chaun schreef op 2 oktober 2020 09:43:

  En Hij geeft vanavond al weer een interview zie zijn tweets .
  Donald J. Trump
  @realDonaldTrump
  ·
  9 u
  Will be interviewed tonight by @seanhannity
  at 9:00. Enjoy!@FoxNews
  dat was 7 uur eerder gepost dan zijn tweet mbt de besmetting...

  Donald J. Trump
  @realDonaldTrump
  ·
  2h
  Tonight,
  @FLOTUS
  and I tested positive for COVID-19. We will begin our quarantine and recovery process immediately. We will get through this TOGETHER!
 3. forum rang 5 ONN 2 oktober 2020 09:51
  quote:

  (viva) schreef op 2 oktober 2020 08:15:

  goedemorgen, nee. tip: ik stond weleens met Michael Rijnders over charts te gluren. Hij keek toen ( rond € 250- 260) vooral naar goud. hoop voor hem dat 'ie flink ingeslagen heeft... en vasthoudt.
  Hoe is het met die kale? :)

  Je houdt het wel spannend zo mystery guest. Je noemt wel allemaal namen op maar die van jezelf durf je niet prijs te geven. Geef anders nog eens een tip.

  Beer heeft weer 's een Heintje gedaan? :)

  Oh ja, alweer post uit Zimbabwe:
169 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links