Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Tech trekt de aandacht

TA: Tech trekt de aandacht

Technisch nog nerveuze plaatjes op Wall Street, hoewel de techsector lijkt te bodemen.

Wall Street oogt technisch matig, want de korte termijn uptrends zijn gebroken. Maar de technologiesector trekt de aandacht, nu koopjesjagers van de recente koersdalingen lijken te profiteren.

Vooral de grote technologiefondsen worden opgepakt. Fondsen als Amazon, Facebook, Microsoft en Apple beginnen technisch in elk geval voorzichtig uit te bodemen. Ik zal deze aandelen goed in de gaten houden, want ook in maart was tech de grote aanjager van het algehele herstel op Wall Street.

Pre-corona lows

Het recente herstel vindt plaats ondanks oplopende besmettingsaantallen in Europa en de Verenigde Staten. Maar misschien ook wel dankzij nieuwe coronamaatregelen, want technologiebedrijven zouden er immers van profiteren.

Ook in de periode na de coronadip van maart zijn aandeelkoersen van Apple, Facebook, Microsoft en Amazon snoeihard opgelopen.

 • Bij Facebook lag het intraday low in maart op $137,10, tegenover de top van 26 augustus op $304,67: een winst van ruimschoots 120%.
 • Bij Apple is de recente top van 4 september rond $137,98 gevormd: maar liefst 158% boven de het intraday low van $53,15 (bodem van 27 maart).
 • Het maartlow van Amazon lag op $1626, tegenover een septemberhigh van $3552,25: een stijging van bijna 120%.
 • Bij Microsoft was het herstel iets gematigder. Vanaf het low van $132,52 op 23 maart, herstelde de koers circa 75% naar een intraday high van $232,86 begin september.

Pre-corona toppen

Door het recente herstel zijn de pre-coronatoppen zelfs ruimschoots overschreden. Het oude all-time high van Facebook, dat op 20 januari werd bereikt lag rond $223. Het vorige all-time high van Apple, van 19 februari, lag rond $75. Bij Amazon lag het vorige all-time high van februari rond $2185.

Ook bij ons zien we explosieve koersuitslagen. Het pre-corona all-time high van ASML rond €294 is op 19 februari bereikt. Exact één maand later, tijdens de coronacrisis, bereikte de koers van ASML een intraday low van €177,52. Op 13 juli bereikte ASML een nieuw all-time high op €355,50, exact 100% hoger.

Code groen

Als we het zo bekijken dan beginnen de correcties van de afgelopen weken zich af te tekenen als pullbacks. Dus niet Code Oranje, zoals ik onlangs vreesde, maar mogelijk Code Groen.

Vandaag bekijk ik Microsoft Corporation, dat in de afgelopen weken een stevige dip heeft gemaakt. De tech-gigant ligt er technisch bezien echter niet onaardig bij. Want zolang Microsoft op de wat langere termijn nog hogere koersbodems weet te vormen, blijven kopers actief.

Dit geeft aan dat er nog steeds op hogere niveaus wordt (bij-) gekocht. Zoals ik de technische plaatjes nu beoordeel, denk ik dat Microsoft het verst is in het afronden van een succesvolle pullback. Een uitleg van de pullback vindt u onderaan deze column.

Laat ik, kijkend naar de grote techfondsen, de tussentijdse balans opmaken. Let wel, dit is slechts een tussenstand. Maar als technisch analist vallen de volgende signalen op:

 • De dieptepunten tijdens de coronacrisis zijn inmiddels ruimschoots gecompenseerd. Bij enkele grotere techfondsen zijn de koersen in pakweg vijf maanden zelfs minimaal verdubbeld
 • De all-time highs uit het pre-coronatijdperk zijn daarbij ruimschoots overschreden. Al deze fondsen hebben inmiddels dus nieuwe koersrecords gevestigd.
 • Hoewel het proces van uitbodeming nog niet volledig is uitgehard, zijn in de correcties van de afgelopen weken de koersen slechts beperkt gedaald.
 • De oude all-time highs uit het precoronatijdperk zijn daarbij niet neerwaarts overschreden.

Beleggers kijken dus ver over het coronaravijn heen. Eerder gaf ik aan dat vooral het ontbreken van een pullback opvallend was en dat het elastiek steeds verder wordt opgerekt. Maar deze pullback tekent zich nu dus toch af.

Ik begin met een technische beoordeling van de kleinere Amerikaanse technologiebeurs, de Nasdaq 100-index. Op deze index is het pullbackproces nog in het eerste stadium, de terugval.

Begin pullback

De Nasdaq 100-index, de kleinere Amerikaanse technologiebeurs, valt terug binnen de grenzen van de meerjarige uptrend. Zolang de koers boven de top van 21 februari rond 9.736 punten weet te blijven, oogt het technische beeld positief.

Er ligt dus steun op 9.736,57 punten (de top van 21 februari). Weerstand ligt rond 12.439,48 punten (de top van 4 september). De Nasdaq 100 zou dus aan het begin van de pullback verkeren.


Microsoft rondt pullback af

In de recente correctie lijkt Microsoft een hogere bodem te vormen, boven de oude top, tevens vorige all-time high, rond $190,70. Deze bodem vindt bovendien plaats binnen binnen de stijgende trend.

Nu de koers boven de top top van 10 februari weet te blijven, wordt het technische beeld bevestigd. Deze biedt dus steun op $190,70 (de top van 10 februari). Microsoft zou nu dus halverwege de pullback verkeren.Uitleg en grafiek pullbackscenario

Een pullback bestaat altijd uit drie signalen: de uitbraak, de terugval en de bevestiging.

 • Signaal 1: Het koopsignaal bij 1 treedt op indien de koers een of meerdere toppen (a en b) breekt. Er is technisch reden om in te stappen.
 • Signaal 2: De terugval naar de oude top biedt een nieuwe kans om aan boord te gaan (bij punt 2). Dit is de feitelijke pullback. Onderzoek wijst uit dat een pullback in 85% van de gevallen optreedt. De feitelijke pullback hoeft niet noodzakelijk tot aan de oude toppen a en b te reiken.
 • Signaal 3: Tenslotte wordt ook het hoogste punt c gepasseerd (bij punt 3). Hiermee wordt het positieve plaatje bevestigd. Dit is de laatste kans om in te stappen: de trein is definitief vertrokken

 https://www.tostrams.nl/grafieken/pbbullie.gif

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

 1. 23 okt TA: Aarzeling om steunpakket 247
 2. 22 okt TA: Indicatoren koelen af 237
 3. 21 okt TA: Hoofd & schouders bij Philips 213

Reacties

117 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 4 gam gam 28 september 2020 09:23
  Goedemorgen!

  Rustig hier? En dat het terwijl het niet zo saai is met deze stijging. AEX 546. De call spread van vorige week in de plus maar niet verkopen want de premie van de verkochte call is meer gestegen van van de gekochte call. Putspread kopen dus, zero premie.

  OCT serie:
  OK P 550 13.50
  OV P 540 9.35

  NOV serie:
  OK P 555 25.00
  OV P 535 16.45

 2. forum rang 6 opa 28 september 2020 09:34
  quote:

  Valse beer schreef op 28 september 2020 09:20:


  nou ,dan is het hier wel afgelopen ligt er lekker bij stimo hoop of vaccin hoop

  Holland op het moment in de top 10,
  Wij passen ons aan de Duitsers aan, gewoon mondkapje en med handschoenen gebruiken.
  Kopen ook alleen maar bij de buren in, is ook 15 min loopafstand [grens 5 min]
 3. forum rang 7 Eric de Rus 28 september 2020 09:40
  quote:

  opa schreef op 28 september 2020 09:34:


  [...]
  Holland op het moment in de top 10,
  Wij passen ons aan de Duitsers aan, gewoon mondkapje en med handschoenen gebruiken.
  Kopen ook alleen maar bij de buren in, is ook 15 min loopafstand [grens 5 min]


  Mogge opa!

  Doen jullie goed. Je kunt maar beter voorzichtig zijn.

  Groeten aan oma!
 4. forum rang 8 Valse beer 28 september 2020 09:44
  quote:

  opa schreef op 28 september 2020 09:34:


  [...]
  Holland op het moment in de top 10,
  Wij passen ons aan de Duitsers aan, gewoon mondkapje en med handschoenen gebruiken.
  Kopen ook alleen maar bij de buren in, is ook 15 min loopafstand [grens 5 min]
  ik zou lekker met de auto gaan opa
117 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare