Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slot: Volop goed nieuws

Slot: Volop goed nieuws

De AEX (+1,6%) heeft er zin in vandaag. Meevallende inkoopmanagersindices uit Duitsland en Frankrijk doen het sentiment goed. Grote winnaar is de DAX met een winst van 2,1%.

De Duitse hoofdindex wordt gestuwd door zwaargewicht Bayer (+6,4%). Er zijn geruchten in de markt dat er een schikking inzake het Roundupdossier komt. Volgens de IEX Beleggersdesk moeten we nog niet te vroeg juichen, omdat het een proefballonnetje kan zijn met als doel de tegenstanders onder druk te zetten.

Daar komt bij dat er al eerder geruchten zijn geweest over een mogelijke schikking, maar tot dusver is het er nog niet van gekomen. De onzekerheid over hoeveel geld het Roundupdossier Bayer gaat kosten in combinatie met het slechte imago leidt tot een optisch lage waardering van 7,5 keer de verwachte winst over 2022.

In het onderstaande artikel leest u of het aandeel koopwaardig is.

Frankrijk boven de 50

De Fransen hebben het voor elkaar. De Flash PMI voor de industrie over de maand juni kwam uit op 52,1 en dat betekent groei. Ja u hoort het goed. De Franse industrie groeit weer. Zelfs de inkoopmanagersindex voor de dienstensector (50,3) kwam boven het neutrale niveau van 50 uit.

Het is wederom een signaal dat er een V-vormig herstel op komst is. Zolang de Fransen niet al teveel coronafeestjes organiseren, gaat het helemaal goed komen. Tenminste, daar lijkt het nu op. 

Ook in de Verenigde Staten kwam er een hele rits positieve macro's langs. Met name het cijfer over de woningverkopen in mei was een meevaller. Deze stegen afgelopen maand met 16,6% op maandbasis, terwijl de markt rekende op een magere plus van 2,9%. Het is dus niet zo gek dat de beurzen vandaag zo hard oplopen.

Aegon +8,5%

De topper binnen de AEX is Aegon (+8,5%). De verzekeraar werkt volgens ING aan een nieuwe strategie-update. De benoeming van Duncan Russel als Chief Transformation Officer (ja een functie die altijd goed op een CV staat), is daarvan een voorbeeld.

Geruchten over een nieuwe strategie zorgen altijd voor de nodige fantasie. Helemaal als de oude strategie bar slecht is. De afgelopen jaren is het aandeel ver achter gebleven ten opzichte van ASR (+2,4%) en NN Group (+1,6%).

Verder werd bekend dat Aegon en Santander de Spaanse levensverzekeraar Popular Vida mogen inlijven. Kortom, alleen maar goed nieuws. Dit in combinatie met het goede beurssentiment leidt tot een koersexplosie van het aandeel.

Aalberts +6,1%

Aalberts (+6,1%) laat normaal gesproken nooit iets van zich horen, maar vandaag breekt het management met deze traditie. In een tussentijdse verklaring laat het bedrijf weten dat het orderboek voor de maand mei op hetzelfde niveau uitkomt als vorig jaar.

Dat is een grote meevaller. De omzetcijfers over de eerste vijf maanden zijn daarentegen slecht. Aalberts meldt een daling van 12% ten opzichte van een jaar geleden. Maar goed, deze beroerde cijfers heeft de markt al ingeprijsd. 

Verder wordt donderdag op de aandeelhoudersvergadering een dividend van €0,80 per aandeel voorgesteld. In het onderstaande filmpje gaat Nico dieper in op de cijfers van Aalberts.

Rentes

Het is geen volslagen verrassing dat de rentes de weg omhoog vinden. De macro's zijn beter dan verwacht en dan is het logisch dat de Nederlandse vergoeding op tienjaars staatspapier twee basispunten oploopt naar -0,26%. Eerlijk gezegd had ik nog wel op een forsere stijging gerekend.

rentes
Klik op de afbeelding voor een grote versie  

Brede markt

  • De AEX gaat 1,6% omhoog en daarmee presteren we in lijn met de Europese indices. Alleen de Duitsers kunnen we niet bijbenen.
  • De AEX VIX-index (volatiliteit) gaat 6,7% omlaag en noteert 29,4 punten. 
  • Wall Street plust ongeveer 1%. Zoals gewoonlijk gaat de Nasdaq (+1,3%) aan de leiding. 
  • De euro wint 0,5% en noteert 1,132 ten opzichte van de dollar.
  • Goud (+0,7%) profiteert net als gisteren van de zwakke dollar.
  • Olie: WTI (+1,0%) en Brent (+0,8%) gaan met de markt mee omhoog.
  • De bitcoin verliest 0,7%.

Het Damrak

  • ASMI (+5,2%) profiteert van een koersdoelverhoging van Credit Suisse. Het aandeel gaat naar €141 van €129 en het koopadvies blijft intact.
  • Sowieso liggen cyclische aandelen er goed bij. ING (+2,8%) krijgt dankzij een koersdoelverhoging van Societe General nog een extra steuntje in de rug. ABN Amro (+5,7%) gaat overigens nog een stukje harder omhoog.
  • Adyen (+1,2%) zet de recordreeks voort. De geplaagde branchegenoot Wirecard (+22,2%) lijkt een dead cat bounce te maken. Inmiddels zit de voormalig CEO achter de tralies dus dat kan er ook nog bij.
  • Unibail Rodamco (-1,1%) haalt €750 miljoen op met een twaalfjarige lening. De rente bedraagt 2% en dat is bijzonder laag voor een fonds dat zo zwaar wordt getroffen door de coronacrisis.
  • Royal Dutch Shell (+2,5%) is van plan om een flink aantal mensen de laan uit te sturen en dat wordt door de markt altijd wel gewaardeerd.
  • Air France-KLM (-1,8%) gaat bijna nooit omhoog dus vandaag ook niet.
  • Accsys(+5,9%) zag de omzet in de periode 1 april tot en met 31 maart met 20% op jaarbasis oplopen. Er werd echter nog een verlies geleden van €2,2 miljoen. Met name voor milieubewuste beleggers is het een aandeel om in de gaten te houden. Voor de liefhebbers kwam de IEX-Beleggersdesk met een update. 

Adviezen

  • Aegon: naar kopen en €4,50 - Berenberg
  • Aperam: naar houden van kopen en €25 - Kepler Cheuvreux
  • Aperam: naar €24,50 van €24 en houden - Morgan Stanley
  • ArcelorMittal: naar houden van kopen en naar €10,30 van €13,70 - Societe Generale
  • ASMI: naar €141 van €129 en kopen - Credit Suisse
  • ING: naar €8 van €6,50 en kopen - Societe Generale
  • NN Group: naar houden en €38,70 - Berenberg
  • Royal Dutch Shell: naar kopen en €21,42 - Bank of America

Agenda

24 jun Event Consensus
00:00   Flow Traders AvA  
00:00   Hal Trust AvA  
07:00   NN Group Beleggersdag  
10:00   Duitsland IFO business klimaat jun 85,0
16:30   Olievoorraden -0,152M
Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 Dividend Collector 23 juni 2020 18:21
    Royal Dutch Shell (+2,5%) is van plan om een flink aantal mensen de laan uit te sturen en dat wordt door de markt altijd wel gewaardeerd.

    Niels, deze formulering lijkt me wat ongelukkig. Ik begrijp wat je bedoelt maar je zou het iets genuanceerder kunnen omschrijven.
  2. Ben Veulkaap 23 juni 2020 18:36
    De Markt heeft ál het slechte nieuws al ingeprijsd, daarom staat de AEX al bijna net zo hoog als op 1 januari 2020.
    Hoe dit komt? Het goede nieuws wordt nog eens 3x zo goed ingeprijsd en een AEX van 800 eind december lijkt een fluitje van een cent.
    Uiteindelijk zal blijken dat iets wat 50% krimpt 100 % moet groeien om weer op het oude niveau te komen. Als het maar 50% groeit blijft er een daling van 25%!!!
  3. [verwijderd] 23 juni 2020 18:39
    quote:

    Dividend Collector schreef op 23 juni 2020 18:21:

    Royal Dutch Shell (+2,5%) is van plan om een flink aantal mensen de laan uit te sturen en dat wordt door de markt altijd wel gewaardeerd.

    Niels, deze formulering lijkt me wat ongelukkig. Ik begrijp wat je bedoelt maar je zou het iets genuanceerder kunnen omschrijven.
    Niels "kennende" is dit denk ik ironisch bedoeld....
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links