Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slot: Tweede corona-uitbraak?

Slot: Tweede corona-uitbraak?

De AEX (-0,5%) doet een stapje terug, maar het is geen uitslag waar we ons direct zorgen over moeten maken. In de media wordt het stijgende aantal coronabestmettingen als oorzaak gegeven, maar dit is allerminst zeker.

Vrijdagavond stond de AEX-future 0,8% lager als gevolg van de de slechte avondsessie van Wall Street. Aangezien de VS meestal de richting van de koersen bepaalt, moeten we het vooral hier zoeken.

Aantal besmettingen omhoog

Desalniettemin is het belangrijk om het aantal nieuwe besmettingen in de gaten te houden. Wat vooral zorgen baart, is dat de fameuze R-waarde in Duitsland is gestegen naar 2,88. Dit betekent dat het aantal coronagevallen bij onze oosterburen weer toeneemt.

Dat ze de controle in Duitsland verliezen, valt mij toch wat tegen en is ook een slechte voorbode voor ons. Onze oosterburen zijn over het algemeen wat meer gedisciplineerd dan wij. Als het aantal besmettingen daar al toeneemt dan is het een kwestie van tijd dat wij ook ook de klos zijn.

"Geen tweede uitbraak in de VS"

De economische adviseur van Donald Trump, Larry Kudlow, is echter niet bezorgd. Hij verwacht namelijk geen tweede uitbraak van het virus. Dat terwijl er in de VS de afgelopen twee dagen zo'n 30.000 nieuwe coronagevallen zijn bijgekomen.

Dat zijn de hoogste cijfers sinds begin mei. Kudlow blijft optimistisch omdat de besmettingen vooral plaatsvinden in de staten Florida, Arizona en Nevada. Hij verwacht daarom niet dat de versoepelende maatregelen in de VS worden teruggedraaid.

Maar goed, Kudlow is een economisch adviseur en geen viroloog. Toch is er een goede reden om nog niet in te grijpen, simpelweg omdat de negatieve effecten van een lockdown zo groot zijn. Dit in combinatie met het relatief lage sterftecijfer zou ervoor kunnen zorgen dat het middel erger is dan de kwaal. 

Rentes

De rentes gaan in een brede lijn omlaag, maar van risk-off lijkt geen sprake te zijn. Dan moet de Italiaanse rente stijgen en de Duitse rente dalen. Nu zien we juist de Italiaanse vergoeding op tienjaars staatspapier het hardst zakken. Het lijkt mij toch niet dat de markt Italiaans staatspapier ineens als veilig beschouwt.

rentes
Klik op de afbeelding voor een grote versie  

Brede markt

  • De AEX gaat 0,5% omlaag en daarmee presteren we een tikje beter dan Duitsers (-0,6%) en Fransen (-0,6%).
  • De AEX VIX-index (volatiliteit) gaat 6,4% omhoog en noteert 31,5 punten. 
  • Wall Street blijft dicht bij huis. De positieve uitschieter is de Nasdaq met een plus van 0,5%. Zwaargewicht Apple (+2,0%) zet een all time high op het bord.
  • De euro wint 0,6% en noteert 1,126 ten opzichte van de dollar.
  • Goud (+0,8%) profiteert van de zwakke dollar.
  • Olie: WTI (+2,0%) en Brent (+1,8%) lopen sinds 15.00 uur ineens op.
  • De bitcoin wint 1,2%.

Het Damrak

  • Binnen de AEX is NN Group (+2,8%) de grootste winnaar. Het aandeel profiteert van een koersdoelverhoging van KBC. Het aandeel gaat naar €37,50 van €35,50 en het advies blijft kopen.
  • De olie- en gasprijzen gaan omhoog maar Royal Dutch Shell (-1,3%) zakt. Total (-1,9%) doet het zelfs nog een tikje slechter. Ook in de VS staan de oliegerelateerde waarden wat onder druk.
  • Adyen (+0,7%) heeft de wind in de zeilen. Het betaalplatform mag de komende tijd wat klanten van Wirecard verwachten. Vandaag bleek dat die €1,9 miljard aan cash die Wirecard kwijt is waarschijnlijk nooit heeft bestaan. 
  • De financials blijven ondanks de lage rentes goed liggen. Dit zien we niet vaak op een rode beursdag.
  • Er is een lastige grootaandeelhouder van Lufthansa (-3,1%) die probeert de overeenkomst van het Duitse steunpakket te blokkeren. Dit zorgt voor de nodige spanningen in de sector en daarom is het niet de dag van Air France-KLM (-4,5%).
  • Prosus (+1,9%) lift mee op Tencent (+4,9%).
  • De overige techbedrijven liggen relatief slecht. Het zijn vooral de chippers die een stap terug doen, al is een koersdaling van 2,5% voor Besi klein bier.
  • Sif (+8,4%) gaat door het dak. Het aandeel werd afgelopen zondag getipt in het programma Business Class dus dan weet u het wel.
  • Ajax (+1,2%) haalt Maarten Stekelenburg als tweede doelman. Leuk om te weten, maar dat is natuurlijk geen koerstrigger.
  • Lucas Bols(-2,8%) zakt weer richting de lows van maart. In het onderstaande Premiumartikel leest u of u het aandeel wel of niet moet hebben. 

Adviezen

  • NN Group: naar €37,50 van €35,50 en kopen - KBC
  • Philips: naar €52 van €50 en kopen - Barclays
  • PostNL: naar €2 en kopen - ABN Amro
  • Randstad: naar houden van verkopen en naar €38 van €28 - Credit Suisse

Agenda

23 jun Event Consensus
09:15   Frankrijk manufacturing PMI jun 46,0
09:15   Frankrijk services PMI jun 45,2
09:30   Duitsland manufacturing PMI jun 41,0
09:30   Duitsland services PMI jun 41,0
10:00   EU manufacturing PMI jun 43,4
10:00   EU services PMI jun 40,0
15:45   VS manufacturing PMI jun 38,0
15:45   VS services PMI jun 30,0
16:00   VS verkopen nieuwe woningen mei 630K
Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. ING kenner 22 juni 2020 19:24
    Niels, misschien ook goed als je eens verder leest dan de titel dan had je de oorzaak gezien van de stijging van de Corona gevallen in Duitsland. Heeft dus niks met een tweede golf te maken maar ja nieuws media maken graag spannende koppen anders worden ze niet bekeken.... na 3 maanden mag dat wel bekend zijn.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links