Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Volle opslagtanks gaan leiden tot lagere olieprijzen

Volle opslagtanks gaan leiden tot lagere olieprijzen

Door de snelle verspreiding van het coronavirus werden overheden de afgelopen weken gedwongen drastische maatregelen te nemen. In veel landen werden de grenzen gesloten. Fabrikanten en winkels sluiten, al of niet gedwongen, de deuren. Dit alles gaat niet voorbij aan de olie- en gasindustrie.

Ongekende daling van de olievraag

Voor olie-aandelen is het probleem niet meer dat Saudi-Arabië en Rusland het begin deze maand niet eens werden over productiebeperkingen. Het centrale punt is nu de ongekend snelle daling van de olievraag, door alle maatregelen die worden genomen om een verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

De meest recente schattingen komen nu uit op een vermindering van de olievraag in april met 15 tot 20 miljoen vaten per dag, terwijl de vraag normaal gesproken nu rond de 100 miljoen vaten per dag schommelt. Consultant Rystad Energy houdt het op 16 miljoen vaten per dag minderr, zakenbank Goldman Sachs op 18,9 miljoen vaten en oliehandelaar Vitol op 15 tot 20 miljoen. Een dergelijke dramatische snelle vermindering van de olievraag is nog nooit eerder voorgekomen.

Schattingen zijn onzeker

Voor 2020 als geheel wordt nu gerekend op een vermindering van de vraag met ongeveer 5 miljoen vaten per dag. Dat getal is relatief onzeker en hangt vooral af van de mate waarin de huidige maatregelen tegen de verspreiding van het virus in de tweede helft van dit jaar gecontinueerd moeten worden - en de mate waarin regeringen dat ook willen, gezien de grote economische impact.

Voor wie meer informatie zoekt: de rapporten van consultant Rystad Energy over de invloed van het coronavirus op de olievraag staan niet meer achter een betaalmuur.

Volle opslagtanks gaan leiden tot lagere olieprijzen

Schalieolie mag dan relatief snel reageren op de olieprijs, er gaan wel enige maanden overheen. Bij een prijsniveau van $20 tot 30 per vat zullen er minder putten geboord gaan worden en zal de schalieolieproductie de komende achttien maanden met zo’n 2 tot 4 miljoen vaten per dag gaan dalen. Dat is substantieel maar lost het grote overaanbod voor de komende maanden niet op.

Voor conventionele olie duurt het nog langer voordat de productie begint te zakken, als gevolg van het afblazen van nieuwe projecten.

Onbekend terrein

We bevinden ons nu op onbekend terrein. De uitval van de vraag is dermate groot dat bij een voortzetting van de huidige productie de resterende opslagcapaciteit eind april of in mei verdwenen zal zijn. Ook als Saoedi-Arabië en Rusland het zouden willen: dit gaat hun capaciteit als swing producer ver te boven. Als hun strijd om marktaandeel nu officieel zou worden afgeblazen, heeft dat meer een psychologisch dan een reëel effect.

Als de opslagcapaciteit vol loopt betekent dit dat er minder olie geproduceerd moet worden. In theorie zou dat kunnen als elke producent vrijwillig bij voorbeeld 10% minder gaat produceren. In de praktijk is het veel waarschijnlijker dat de prijs gaat dalen, tot het moment dat genoeg producenten met relatief hoge operationele kosten stoppen met de productie.

Prijzen van onder de $15 per vat zijn hiervoor noodzakelijk. Zolang er geen uitzicht is op herstel van industrie en het transport (en dus van de olievraag) zullen de olieprijzen een neerwaartse trend blijven vertonen. Maandagochtend 30 maart was de olieprijs reeds gezakt tot $23 (Brent); het laagste niveau sinds achttien jaar.

Langdurig stoppen met de productie is iets wat olieproducenten normaal gesproken zo veel mogelijk vermijden. Het weer opstarten van een stilgelegd veld kost veel geld. In de praktijk zal een deel van de ingesloten productie dan niet meer terug komen. Producenten met toegang tot transport per tanker zijn hier in het voordeel; tankers kunnen wereldwijd de laatste overgebleven opslagcapaciteit opzoeken.

Gevolgen voor de olie-industrie

Voor veel schalieolieproducenten en niche exploratiebedrijven zoals Tullow, kan dit een faillissement betekenen. De geïntegreerde majors (Shell, BP, Total enzovoort) staan er beter voor, met gemiddeld lagere kosten en met activiteiten die verdeeld zijn over de gehele keten. Toch krijgen ook zij het moeilijk. Zij hebben allen de afgelopen twee weken aankondigingen gedaan over bezuinigingen en stopzetten van de inkoop van eigen aandelen. Als dit langere tijd gaat duren, zal het hoge dividend op de tocht komen te staan.

Als individuele belegger kunt u best leven met een stopzetting van het dividend van één of twee jaar. Gebruik het geld maar om een aantal velden met lage break even-kosten voor een appel en een ei op te kopen van kleinere en financieel minder sterke bedrijven, zou ik zeggen.

Pensioenfondsen die vertrouwen op de hoge dividenden van een bedrijf als Shell dachten daar, in ieder geval in het verleden, anders over. Bedrijven als Shell moeten zich gaan afvragen of het hoog houden van het dividend, om beleggers als pensioenfondsen tevreden te houden, geen al te hoge prijs wordt, die ten koste gaat van de lange termijn winstgevendheid van het bedrijf.

Hoe gaat het verder met het coronavirus?

Het zwaartepunt van het virus is nu verplaatst van China naar Europa. Voor Europa zijn er nu (28 maart) ongeveer 300.000 gerapporteerde gevallen. Het werkelijke aantal besmettingen (waarvan een deel asymptomatisch) ligt vele malen hoger en is uitermate onzeker. Het aantal gevallen in de VS neemt nu zorgwekkend snel toe.

Er zijn twee strategieën om met het coronavirus om te gaan:

 • een volledige onderdrukking, die er op gericht is het aantal besmettingen permanent zo laag mogelijk te houden of
 • een meer gedeeltelijke onderdrukking, die er op gericht is het aantal besmettingen beheersbaar te houden en het beschikbare aantal Intensive Care bedden niet te overschrijden.

Een volledige onderdrukking, zoals in China, leidt tot meer ingrijpende maatregelen, maar deze hoeven - als de strategie werkt - slechts voor een kortere tijd volgehouden te worden. Het gevaar van een tweede uitbraak ligt echter op de loer zodra sommige maatregelen worden losgelaten.

Het is niet duidelijk of een volledig herstel van de Chinese economie bereikt kan worden in combinatie met de maatregelen die nodig zijn om een tweede uitbraak te beletten.

Er wordt rekening mee gehouden dat we dit gedurende langere tijd (tussen de zes maanden en twee jaar) in meer of mindere mate moeten volhouden, totdat er een vaccin is of een groot deel van de bevolking door besmetting immuun is geworden. Mogelijk komen er bepaalde middelen die de symptomen bestrijden en helpen bij de behandeling. En misschien helpen straks warmere temperaturen op het noordelijk halfrond bij het beteugelen van het virus.

Onduidelijk is hoe snel de wereldeconomie weer zal kunnen opkrabbelen als het virus onder controle is. Tegen de tijd dat het zo ver is kunnen we in een diepe recessie zitten.

Tijd om in te stappen?

Op dit moment zijn veel effectenbeurzen met zo’n 30% gedaald. Dat zit in de buurt van vorige crashes, zoals de financiële crisis uit 2008/2009, maar het lijkt niet overdreven veel voor wat er nu aan de hand is.

De omvangrijke steunmaatregelen die nu zijn aangekondigd in de VS en de EU lijken eerder de ernst van de situatie te signaleren dan een koopmoment. Hoe goed helpen al die maatregelen als bedrijven dicht zitten en mensen gedwongen thuis blijven? Het helpt hooguit om te voorkomen dat bedrijven failliet gaan. Ook in 2008/2009 kwam de dip voor aandelen pas maanden na het grote steunpakket.

Niemand kan het tijdstip van de dip voorspellen (al is mijn onzekere verwachting: we zijn er nog niet). Met een lange beleggingshorizon kunt u overwegen nu een begin te maken met een gespreide inkoop van aandelen. Wie weet wat er allemaal mogelijk is als overal op wereld mensen op hun tenen lopen bij de zoektocht naar een vaccin.

Een bloedbad onder olieproducenten kan ook het begin zijn van een tekort aan olie over twee tot drie jaar, als de olievraag weer op niveau is. Als Saoedi-Arabië minder in staat is om de rol van swing producer te spelen, leidt dat tot meer volatiliteit voor de olieprijzen; dat kan beide kanten op werken.

Total favoriet

Van de grote oliebedrijven blijft Total mijn favoriete aandeel. Het vindt de juiste middenweg tussen nieuwe investeringen in duurzaam en het op peil houden van de oliereserves. De break even-kosten en de schuld van Total zijn relatief laag en het rendement op het geïnvesteerd kapitaal relatief hoog (zie onderstaande grafiek). Het dividend is lager dan dat van Shell. Dat geeft Total meer mogelijkheden voor acquisities in deze barre tijden.

Gearing ratio en olieprijs benodigd voor breakeven cash flow in 2020 (bij onveranderd dividend). Bron: WoodMac.Jilles van den Beukel is geofysicus. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
Volg Van den Beukel ook via Twitter: @JillesAppelscha

Auteur: Jilles van den Beukel

Jilles van den Beukel is geofysicus en energie specialist bij HCSS (the Hague Centre for Strategic Studies). Sinds 2016 schrijft hij over de olie- en gasindustrie op zijn blog JillesonEnergy.

Meer over Jilles van den Beukel

Recente artikelen van Jilles van den Beukel

 1. 06 jul Vijf redenen voor de stijgende gasprijzen 8
 2. jun '21 Hoe lang gaat de rally in grondstoffen duren?
 3. apr '21 Een nieuwe wereld voor de oliemarkten 23

Gerelateerd

Reacties

24 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. buy&hold-style 30 maart 2020 11:02
  Bedankt voor het goede artikel. Ik zou het mooi vinden als ook de invloed van dividendbelasting in overweging wordt genomen. Door de franse dividendbelasting van 30% mis je als belegger een flink deel van het rendement; terugvorden kan in theorie, maar door de kosten moet je een behoorlijke portefeuille hebben voor dit loont. Deze toevoeging plus een kort rekenvoorbeeld helpt ons als belegger een beter afgewogen keuse te maken.
 2. Dr Watson 30 maart 2020 12:52
  Jilles,
  prima artikel. Bedankt.

  Laten we nier vergeten dat de meest bekende olieprijzen (Brent en WTI) bij betere kwaliteiten olie horen.
  Andere olie kwaliteiten zijn veel minder waard en producenten hiervan komen nog veel eerder en veel meer in de problemen!!

  energywatch-inc.com/negative-oil-prices/
 3. jstar 30 maart 2020 14:07
  quote:

  buy&hold-style schreef op 30 maart 2020 11:02:

  Bedankt voor het goede artikel. Ik zou het mooi vinden als ook de invloed van dividendbelasting in overweging wordt genomen. Door de franse dividendbelasting van 30% mis je als belegger een flink deel van het rendement; terugvorden kan in theorie, maar door de kosten moet je een behoorlijke portefeuille hebben voor dit loont. Deze toevoeging plus een kort rekenvoorbeeld helpt ons als belegger een beter afgewogen keuse te maken.
  Als je bij binck bank een formulier invult kan je voor Franse aandelen in aanmerking komen voor de gereduceerde dividendbelasting ( ik meen 12%)
  De Giro werkt hier niet aan mee.

 4. RL13 30 maart 2020 15:40
  Misschien toch een stomme vraag maar let's go:

  De olieprijs is nu ongeveer 20 dollar
  Hoe groot is de de kans dat dit jaren zo blijft?

  Je zou toch heel simpele tracker WTI kunnen kopen en wachten totdat de olie weer aantrekt?
  De ruimte naar boven is zoveel meer dan naar beneden.

  Rendement is binnen afzienbare tijd heel aannemelijk:
  Coronavirus maatregelen eindigen en/of olie borende landen maken opnieuw afspraken.

  Of is dit naïef gedacht?
  Tussen nu en een jaar moet er toch een keer genormaliseerd worden?
  ben benieuwd wat jullie hiervan zeggen.
 5. tilt 30 maart 2020 17:56
  [quote alias=GJF1959 id=12271993 date=202003301546]
  Shell is voor 50% gas. Gasprijs is ook superlaag maar die vraag neemt veel minder af terwijl de productie wel terug loopt doordat winning van schalie olie terug loopt en dus ook het vele gas die hierbij gewonnen wordt als restproduct.
  [/quote
  het gas wordt veelal afgefakkelt]
 6. Jilles van den Beukel 31 maart 2020 10:33
  Even een korte reactie van de schrijver van het artikel.

  Franse dividendbelasting (Total):
  Goed punt; goed dat het wordt opgebracht ook. Gedeeltelijke teruggave is mogelijk (makkelijkst via Binck begrijp ik) maar het blijft rompslomp en slechts een gedeeltelijke teruggave. Ik kan het niet mooier maken. De insteek bij de laatste alinea van het artikel was ook een beetje: welke major heeft de beste papieren om goed door deze crisis (met grote koersbewegingen) heen te komen.

  Tweede keus na Total:
  Ik denk toch BP, Equinor. Relatief lage break even kosten in combinatie met een serieus reageren op de energietransitie. De Amerikaanse majors sluiten daar toch een beetje de ogen voor. De problemen met klimaatverandering zijn meer in de koersen van de Europese majors verdisconteerd dan in die van de Amerikaanse (mijn inschatting).
  Probleem bij Shell op de lange termijn is de huidige lage reserves (voor olie: bewezen reserves zijn slechts 6 maal de jaarlijkse productie. Gemiddeld voor de majors is 10). Dividend payout is de hoogste maar begint nu ten koste te gaan van de lange termijn toekomst en winstgevendheid. Het klinkt gek maar eigenlijk zou ik enthousiaster zijn over Shell als het dividend gehalveerd werd, of tijdelijk stopgezet, en het geld gebruikt zou worden om nu goedkoop iets te doen aan het reserveprobleem en een geleidelijke toename van de investeringen in New Energies te kunnen financieren.
  ExxonMobil investeert nu relatief veel in nieuwe olie, kan goed uitwerken op de lange termijn in geval van een langzame energietransitie. Maar voorlopig is er een soort collectieve antipathie bij investeerders tegen deze strategie.

  Brent olieprijzen.
  Ik refereer in het artikel aan de front month Brent prijs; contract met de dichtstbijzijnde expiration date. Dat doen volgens mij de meeste media (FT, WSJ) en analisten. Verschillen met een Brent continuous contract zijn nu relatief groot.
 7. Five Aces 1 april 2020 07:01
  quote:

  tilt schreef op 30 maart 2020 17:56:

  [quote alias=GJF1959 id=12271993 date=202003301546]
  Shell is voor 50% gas. Gasprijs is ook superlaag maar die vraag neemt veel minder af terwijl de productie wel terug loopt doordat winning van schalie olie terug loopt en dus ook het vele gas die hierbij gewonnen wordt als restproduct.
  [/quote
  het gas wordt veelal afgefakkelt]
  De wereld bestaat niet alleen uit schalie olie.

  In de Noordzee word bijvoorbeeld veel gas gewonnen en dat zijn gespecialiseerde gas bronnen. Je gaat nu langzaam het zomerseizoen in en de vraag naar gas gaat vrijwel zeker dalen. Ook omdat gas veelal gebruikt word voor energie centrales en met fabrieken die dicht gaan zal de vraag naar electriciteit ook minder worden.

  Verder staan er in dat artikel nogal wat aannames, bijvoorbeeld dat productie deels niet meer terug komt na een shut in. Dat is ook niet altijd waar. Bij schalie olie bijvoorbeeld wel, maar bij een conventionele bron niet. Dat ligt er dus maar net aan wat voor techniek er gebruikt is. Dus productie stil gooien kan in principe gewoon.

  Ook hoef je een bron niet 100% dicht te gooien. Het is bij de grotere velden vrij normaal dat een bron gewoon 'gechoked' is omdat de productiecapaciteit op locatie anders niet voldoende is.

  Dan heb je ook nog veel bronnen die afhankelijk zijn van zaken als waterinjectie. Maw je moet de druk ondergronds op peil houden door water in het reservoir te pompen. Minder water injectie geeft ook minder productie.

  Het zit allemaal wat ingewikkelder in elkaar als er in dit artikel voorgesteld word. Productie verlagen is niet zozeer een technische zaak maar als je naar de VS kijkt. In die schalie olie zitten veelal kleine bedrijfjes. Als die hun productie stil gooien gaan ze financieel over de kop. Dus die hebben maar 1 oplossing, zo lang mogelijk de kraan open houden om toch nog een beetje geld binnen te krijgen.

  Trouwens ook tip: Aker BP ASA in Noorwegen. Gekocht op 95 NOK. De NOK is in elkaar gezakt door de olieprijs. Dus als die hersteld dan sla je dubbel je slag. Verder hebben die ook een agressief dividend beleid in goede tijden.
 8. Bert Duck 1 april 2020 18:59
  quote:

  RL13 schreef op 30 maart 2020 15:40:

  Misschien toch een stomme vraag maar let's go:

  De olieprijs is nu ongeveer 20 dollar
  Hoe groot is de de kans dat dit jaren zo blijft?

  Je zou toch heel simpele tracker WTI kunnen kopen en wachten totdat de olie weer aantrekt?
  De ruimte naar boven is zoveel meer dan naar beneden.

  Rendement is binnen afzienbare tijd heel aannemelijk:
  Coronavirus maatregelen eindigen en/of olie borende landen maken opnieuw afspraken.

  Of is dit naïef gedacht?
  Tussen nu en een jaar moet er toch een keer genormaliseerd worden?
  ben benieuwd wat jullie hiervan zeggen.

  De meeste olie ETF handelen in futures op de volgende maand. Nu dus de mei future. De curve staat in contango, een dec future kost rond de 30 usd tov 21 usd mei future. De markt verwacht dus ook dat de vraag gaat stijgen en dat er tegen die tijd weer wat meer lucht in de opslag komt in 2de helft van het jaar. 14 dagen voor levering van de liters olie in je ETF wordt de future doorgerold naar jun future, die bv 23 kost... ik zeg niet dat olie nu geen goede koop is, maar contango is hier de vijand!
24 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links