Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Grieperige markten

Grieperige markten

De stroom jaarcijfers houdt onverminderd aan en de reactie van beleggers op mee- en tegenvallers is vaak stevig. Opvallend is dat er toch veel bedrijven op het Damrak worstelen met (vooral) zichzelf en ondanks de redelijke economie lelijke tegenvallers naar buiten brengen.

Dat geldt bijvoorbeeld voor Nederlands grootste bouwer: BAM Groep. Het bedrijf wist nipt aan de verlaagde outlook voor 2019 te voldoen, maar heeft en houdt last van telkenmale opduikende tegenvallers bij grotere bouwprojecten.

Een ander zorgenkind is bodemonderzoeker Fugro. Dat bedrijf pakt eindelijk de forse schuldenlast aan, heeft al een flits-emissie op €9,80 achter de rug en zoekt nu beleggers die bereid zijn om voor circa €500 miljoen aan obligaties van het concern af te nemen.

Als de grootscheepse herfinanciering achter de rug is, zal Fugro echt serieus aan de bak moeten om tot betere bedrijfsresultaten te komen, maar daarvoor is wel nodig dat de oil majors bereid zijn weer te investeren in het speuren naar nieuwe olie- en gasvelden. Meer over Fugro leest u hier.

Covid-19

Verder viel het de afgelopen week op dat de financiële markten aanvankelijk het Covid-19 virus snel van zich afschudden, maar dat er nu toch weer twijfel ontstaat over de directe en indirecte gevolgen van deze virusuitbraak.

In Zuid-Korea loopt het aantal met het virus besmette personen ineens snel op en volgens de premier van dat land is er zelfs sprake van een "noodfase". Daar staat tegenover dat het lijkt alsof de stijging van het aantal virusdragers in China juist wat minder snel gaat.

Voorlopig zijn de gevolgen voor de financiële markten uiterst beperkt, terwijl verschillende beursgenoteerde ondernemingen inmiddels duidelijk hebben aangegeven hinder te ondervinden van de perikelen in (vooral) China.

En dat zijn niet de minste bedrijven: zo gaf Apple onlangs een beperkte omzetwaarschuwing en ook frisdrankfabrikant Coca-Cola verwacht van het Covid-19 virus een negatieve invloed op de bedrijfscijfers. In eigen land liet AirFrance-KLM weten dat de resultaten er met circa €150 miljoen negatief door worden geraakt.

Volle agenda

Het blijft voorlopig nog aardig druk met jaarcijfers, zowel op het Damrak als daarbuiten. Maandag trapt onze nationale postbesteller af.

De markt gaat ervan uit dat de in november herhaalde outlook van een ucoi van €170 - €200 miljoen, exclusief de effecten van de overname van Sandd, niet gehaald zal worden. Als die marktverwachting bewaarheid wordt, is dat een hernieuwde dreun voor de geloofwaardigheid van het management.

Naast brekebeentje PostNL komen in eigen land onder andere het zelden teleurstellende Aalberts alsmede Wolters Kluwer, ASMI, IMCD, OCI, AMG, B&S Group, NSI en ICT Group met resultaten door.

In de rest van de wereld zijn onder andere bedrijfscijfers van Solvay, Adecco en Home Depot te verwachten. Tevens kijken wij met extra belangstelling uit naar de jaarcijfers van bierreus AB InBev en het onder schadeclaims bedolven Duitse Bayer.

Goed weekend.

De IEX Beleggersdesk bestaat uit een fundamentele en technische beursexperts die ieder voor zich jarenlange ervaring hebben op de financiële markten. De beleggersdesk speurt de hele wereld af op zoek naar beleggingskansen en volgt meer dan 600 nationale en internationale aandelen.

Bekijk team fundamentele analyse en bekijk team technische analyse.

Auteur: IEX Beleggersdesk

De IEX Beleggersdesk bestaat uit een fundamentele en technische beursexperts die ieder voor zich jarenlange ervaring hebben op de financiële markten. De beleggersdesk speurt de hele wereld af op zoek naar beleggingskansen en volgt meer dan 600 nationale en internationale aandelen. Bekijk team fundamentele analyse en bekijk te...

Meer over IEX Beleggersdesk

Recente artikelen van IEX Beleggersdesk

 1. 10 mrt Index reshuffle
 2. 26 jan Update BC portefeuille
 3. 15 jan BC Portefeuille Alert: aan- en verkopen 3

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
 1. Schip0100 23 februari 2020 12:55
  Naast brekebeentje PostNL komen in eigen land .......
  En maar stoicijns vast blijven houden aan het koopadvies, zoals ook bij ABN.
  Het zou jullie sieren als je een keer terug komt op een inzicht.
  Is geen gezichtsverlies!
  Doorgaans vind ik de adviezen van IEX premium zeker niet slecht hoor.
  Echter zou het passend zijn om iets dichter op de bal te gaan spelen.
  Het zou me erg verbazen als Post nl gaat stijgen deze week namelijk.
 2. 2020-1 23 februari 2020 14:26
  quote:

  Schip0100 schreef op 23 februari 2020 12:55:


  Naast brekebeentje PostNL komen in eigen land .......
  En maar stoicijns vast blijven houden aan het koopadvies, zoals ook bij ABN.
  Het zou jullie sieren als je een keer terug komt op een inzicht.
  Is geen gezichtsverlies!
  Doorgaans vind ik de adviezen van IEX premium zeker niet slecht hoor.
  Echter zou het passend zijn om iets dichter op de bal te gaan spelen.
  Het zou me erg verbazen als Post nl gaat stijgen deze week namelijk.  Meer over Fugro leest u hier tegen betalen (aan IEX premium)......
 3. Martin-Jan Crum 23 februari 2020 15:06
  @schip010

  banken hebben het om diverse, bekende redenen, koersmatig lastig. dat geldt voor ABN Amro, maar evenzo voor bijv ING Groep. De verkoop van laatstgenoemde op €10,90 met 7% winst viel ook niet in de smaak, inmiddels staat ING ruim 10% lager. It's all in the game.

  Nu is ABN Amro op "kopen" gezet en het aandeel daalt: niet leuk, maar dat hoort er ook bij. De Beleggersdesk analyseert fundamenteel voor de langere termijn en zo lang de beleggingscasus niet wezenlijk wijzigt, is er ook geen reden aan het advies te sleutelen omdat de koers niet direct richting het koersdoel beweegt.

  Full disclosure: long ABN Amro
 4. forum rang 6 Erny 23 februari 2020 17:04
  Waarschijnlijk staat heel de komende beursweek in het teken van het coronavirus, zeker gezien de recente uitbraak in Italië.
  Dat maakt een analyse van de effecten van cijfers op de koersen een stuk lastiger. Ik denk dat voorlopig even de goudprijs de beste indicator is voor het sentiment.
 5. forum rang 4 Arie40 24 februari 2020 07:28
  Aandelen gerelateerd aan het verhelpen van het Coronavirus zullen stijgen. De rest van de beurs gaat de komende weken met tientallen procenten zakken. We zitten in een pandemie met een virus dat veel dodelijker is dan Sars, laat staan griep. 700 miljoen mensen in China in quarantaine, ook gebieden in Vietnam en Italië op slot. Met dit airborne virus zullen nog vele landen volgen.

  Ik verdien momenteel heel veel op de beurs én help de vaccinatie- en test-industrie. Ook voor klanten.
 6. forum rang 5 down 24 februari 2020 12:42
  DE KOERSEN ZIJN ZO HARD OPGELOPEN EN ER WAREN GEEN INVLOEDEN STERK GENOEG OM DE BEURZEN AF TE REMMEN!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Maar nu schijnt de wereld wel te vergaan maar het zijn de hersens van de zielige mens die hij niet meer gebruikt en als een kuddedier het ravijn inloopt Paniek is altijd een manier die de mens niet verdragen kan Dus wordt rijk na vandaag op de beurzen!!!!!!!!!!!!!!!!!!
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links