Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Fondsenrondje: Handelsoptimisme

Fondsenrondje: Handelsoptimisme

Na een paar heel beroerde dagen op de beurs, heeft de AEX (+1,3%) er weer zin in. Het bericht dat de VS en China een stapje dichterbij een deal zijn gekomen, helpt een handje.

Tenminste, dat meldt Bloomberg. Als deze headline er vorige week was gekomen, hadden de markten er waarschijnlijk nauwelijks door bewogen. Maar aangezien de Amerikaanse President Donald Trump hier de laatste twee dagen twijfels over zaaide, is het dit keer helemaal anders.

Verder mogen we de meevallende inkoopmanagersindices vanuit China en Duitsland ook niet vergeten. De Chinese Caixin PMI kwam vanochtend uit op 53,1, wat veel beter is dan de 51,2 waarop werd gerekend. Daarnaast is er sprake van een flinke verbetering ten opzichte van oktober.

De Duitse inkoopmanagersindex voor de industrie verkeert in een diepe crisis, maar dat geldt niet voor de dienstensector. Ruim een uur geleden rolde er een stand van 51,7 uit de bus, wat expansie betekent. Kortom, voorzichtig gaat het er allemaal iets beter uit zien. 

Nu moet er nog een oplossing voor de handelsoorlog gevonden worden en dan kan het bijna niet anders dan dat de 600-puntengrens doorbroken gaat worden. Maar goed, daar gaat de nodige tijd overheen. 

ASML trekt de kar

Het is vandaag ASML (+2,6%) die de kar trekt. Het aandeel profiteert van een koersdoelverhoging van JPMorgan Cazenove. Het koersdoel wordt met €40 verhoogd naar €280 en het koopadvies blijft gehandhaafd.

De chipgigant uit Veldhoven kent een weging van 16,5% binnen de AEX en zet de hoofdindex daardoor zelfstandig 0,4% hoger.  Het bedrijf weet steeds meer EUV-machines te verkopen en dat ligt de chipper geen windeieren.

Dit jaar rekent het management op een winst per aandeel van €6,30. Volgend jaar verwacht ASML een WPA van €9 per aandeel. De IEX beleggersdesk vindt deze doelstelling ambitieus, maar denkt dat het haalbaar is.

Helemaal, omdat het management continu bewijst de verwachtingen waar te maken. Dat is precies waarom er zo'n hoge waardering van 27 keer de getaxeerde winst over 2020 op het bord staat.

Brede markt

 • De AEX gaat 1,3% omhoog en daarmee presteren we in lijn met de DAX (+1,1%) en CAC (+1,3%)
 • De AEX VIX-index (volatiliteit) daalt 7,0% en noteert 14,6 punten.
 • De futures op Wall Street staan zo'n 0,5% in het groen.
 • De euro zakt 0,1% noteert 1,107 ten opzichte van de dollar.
 • De Nederlandse (-0,20%) en Duitse (-0,34%) rente lopen een basispuntje op.
 • Goud (-0,2%) maakt pas op de plaats.
 • Olie: WTI (+1,1%) en Brent (+1,4%) vinden de weg omhoog.
 • Bitcoin (-1,6%) moet daarentegen wat terrein prijsgeven.

Het Damrak

 • Ahold(+0,8%) koopt komend jaar voor €1 miljard aan eigen aandelen in. Hierover meer in het onderstaande IEX Premium artikel.
 • Aalberts (+2,2%) gaat als de brandweer vandaag. In het liveblog vertelt Arend Jan u meer over het uitermate goede trackrecord van het bedrijf.
 • ASR (+2,1%) maakt het verlies van gisteren voor de helft goed. Het is niet het jaar van deze schade- en levensverzekeraar. Hetzelfde geldt trouwens voor Aegon (+1,7%) en NN Group (+0,8%). Qua koers zijn deze namen in 2019 allemaal omlaag gegaan.
 • ArcelorMittal (+3,0%) is vandaag de topper binnen de AEX. Wat een positief nieuwsbericht over de handelsoorlog allemaal kan doen.
 • Alleen KPN (-0,4%) moet wat terrein prijsgeven. De telecommer is een behoorlijk defensieve belegging, dus is het niet onlogisch dat het aandeel even uit de gratie is.
 • Randstad (+1,7%) profiteert van een koersdoelverhoging van KBC. Het aandeel gaat naar €48 van €46 en het houdadvies blijft gehandhaafd.
 • Zonder dat we groot nieuws kunnen vinden, spuit de koers van PostNL (+3,0%) omhoog. Anderzijds lag het aandeel er de laatste maand als een dweil bij.
 • Op een laag volume krabbelt TKH (+2,9%) op.

Adviezen

 • Akzo Nobel: naar kopen van houden en naar €105 van 585 - Morgan Stanley
 • ASML: naar €280 van €240 en kopen - JPMorgan Cazenove
 • OCI: naar €24 van €26 en kopen - Berenberg
 • Randstad: naar €48 van €46 en houden - KBC

Niels Koerts is beleggingsanalist bij IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 beleggingsanalist bij IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Zijn passie voor beleggen heeft hier gelukkig niet onder geleden. In 2020 heeft hij zijn bachelor bestuurskunde ...

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

 1. 11:10 Vooruitblik: Philips, ASML en Unilever 1
 2. 15 okt IEX Podcast: "Ik denk erover toch nog bitcoin te kopen" 22
 3. 15 okt Flinke groeivertraging voor Beter Bed

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 6 Brievenbus 4 december 2019 11:56
  Citaat: Alleen KPN (-0,4%) moet wat terrein prijsgeven. De telecommer is een behoorlijk defensieve belegging, dus is het niet onlogisch dat het aandeel even uit de gratie is.

  Ehhh, is men niet gewoon die "ongewenste" koerswinst naar 3 euro al ruim een maand succesvol aan het wegwerken?
 2. IEX - Pieter Kort 4 december 2019 12:26
  quote:

  eribo schreef op 4 december 2019 11:55:


  goedemorgen waarom plaatst iex nog steeds misleidende reclame over bitcoin met jort kelder.


  Beste eribo,

  Dank voor het melden. Display-advertenties worden bij ons geplaatst door een externe partij. Helaas glippen daar soms ook dit soort misleidende uitingen tussendoor. Zodra we het merken maken we daar melding van (en zullen dat ook nu doen). We zijn ook al geruime tijd in gesprek met (in dit geval) Google, over hoe dit tegen te gaan. Probleem is dat malafide adverteerders blijven proberen om de opgeworpen digitale blokkades te omzeilen.
  We doen ons best om dit tegen te gaan, maar we zijn daarbij vooral afhankelijk van wat de grote ad-exchanges er tegen ondernemen. Ik raad u in ieder geval aan om zelf, als u zulke advertenties ziet, gebruik te maken van de mogelijkheid om het direct bij Google aan te melden als ongepast (hoekje rechts bovenin). Dan kan er hopelijk snel worden ingegrepen.

  Vriendelijke groet,
  Pieter Kort
 3. forum rang 4 Snugger 4 december 2019 21:42
  quote:

  Belegger81 schreef op 4 december 2019 20:00:


  [...]

  Of gewoon een Premium abonnement nemen, dat helpt ook! De kosten verdien je toch gemakkelijk terug Snugger met al je kennis ? Alles staat immers al in de grafiek.


  Oh, dus jij denkt dat 3036 voor S&P future te lezen is in dat abonnement?… De beste adblocker vind je er misschien, maar dat niet hoor.
  Schei toch uit, zo'n abonnement is geldklopperij, de schoorsteen moet immers roken!
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.