Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slot: Shorters krijgen klappen

Slot: Shorters krijgen klappen

Deze week beleefden we het hoogtepunt van het kwartaalcijferseizoen. Deze waren redelijk wisselvallend, al vielen Besi en Pharming positief op. 

Helaas staan deze twee fondsen niet genoteerd aan de AEX (+1,9%), want anders hadden we al boven de 600 punten gestaan. Alle gekheid op zijn stokje. We hebben niets te klagen, want de herbeleggingsindex is met een score van 2013,92 punten 'gewoon' gesloten op een nieuwe all time high.

Mocht u beroepsberen tegenkomen in de kroeg dan mag u deze pessimisten de onderstaande grafiek meegeven.

Besi
Klik op de afbeelding voor een grote versie  

Als u dertig jaar geleden €100 had gestoken in een tracker op de AEX dan zou dit bedrag zijn uitgegroeid tot €1157. Dit betekent een jaarrendement van 8,5%. Ok, u moet twee crises overleven, de fiscus 1,2% betalen en de uitgever van de ETF 0,3% toeschuiven. Geen gemakkelijke opgave, maar dan blijft er wel 7% per jaar over.

Dat is een aanzienlijk beter rendement dan wat u op uw spaarrekening zou krijgen. Uiteraard is er de afgelopen dertig jaar een korte periode geweest dat de rente hoger was dan 7%, maar per saldo is beleggen simpelweg de beste mogelijkheid om uw vermogen te laten groeien.

Shorten is onverstandig

Er wordt op onze site altijd flink geklaagd over wat shorters kunnen aanrichten op de beurs. Natuurlijk is het prettig shorters van alles en nog wat de schuld te geven, alleen helemaal eerlijk is het niet.

Zij hebben het namelijk al moeilijk genoeg. Met name met de beroepsberen mogen we medelijden hebben. Speculeren op een koersdaling van een beurs die gemiddeld stijgt, is niet de manier om geld te verdienen.

Uiteraard zijn er partijen die hun huiswerk goed hebben gedaan. Zij verdienen daarvoor alle credits. Toch mogen we de shorter wat mij betreft beter vergelijken met de pokerspeler in het casino. Er zijn enkele toppers die schathemeltje rijk worden, maar de meesten verliezen gewoon bakken met geld.

Zorg ervoor dat u het huis bent

Niet alleen omdat ze matige spelers zijn, maar ook omdat ze een deel van hun winsten moeten afstaan aan het huis. Ik ben liever het huis. In tijden van crises krijg ik dan een flink pak slaag, maar op lange termijn termijn komt het geld gewoon naar mij toe.

Hopelijk kom ik niet te betweterig over, want dat is niet de bedoeling. Ik ben gewoon iemand die het mezelf graag gemakkelijk maakt en dan is shorten uit den boze. Hoewel, soms kan ik het ook niet laten een gokje te doen. Bijvoorbeeld door een shortpositie te nemen op Wirecard. Vooralsnog gaat dit goed, maar succes is absoluut niet gegarandeerd.

Rentes

Over naar iets heel anders. De vergoedingen op tienjaars staatspapier stijgen in een brede lijn. De Nederlandse yield klimt drie basispunten naar -0,24%. 

Rentes

De lijstjes

  • AEX deze week: +1,9%
  • AEX deze maand: +0,7%
  • AEX dit jaar: +19,6%
  • AEX Herbeleggingsindex dit jaar: +23,5%

Olie aan kop

Het vol tanken van de auto gaat een tikje duurder worden. De olieprijs stond deze week flink in de lift. Daar staat tegenover dat het zwarte goud sinds de tweede week van januari zijwaarts beweegt.

Ook de Britse beurs heeft er met een plus van 2,4% zin in. Het is de vraag of dit iets te maken heeft met de brexit, want de verschillen ten opzichte van de overige Europese indices zijn redelijk beperkt.

Indices

AEX

Relx (+6,7%) wordt beloond voor keurige derdekwartaalcijfers. De dataleverancier groeide afgelopen kwartaal met 4% jaar op jaar en handhaaft haar verwachting voor 2019. Ook Galapagos (+4,7%) heeft er zin in. Het biotechbedrijf heeft door de deal met Gilead voor een recordbedrag aan cash op de balans staan.

Daarentegen heeft Heineken (-5,8%) een kater. Het aandeel is priced for perfection en dan moet het bedrijf natuurlijk niet de winstverwachting naar beneden bijstellen. Ook de teleurstellende cijfers van branchegenoot AB Inbev helpen niet mee.

AEX

AMX

Besi (+8,4%) wist de omzetdaling in het derde kwartaal flink binnen de perken te houden. Daarnaast bleven de marges goed op peil. Ook Fugro (+8,0%) gaat door het dak. De bodemonderzoeker wordt flink geshort, waardoor het herstel extra hard kan gaan. Dan moeten die mensen hun posities natuurlijk wel terugdraaien.

AMX

ASCX

Pharming (+5,7%) is de knaller binnen de ASCX. Het biotechbedrijf hoeft niet meer te vrezen voor een slopende rechtszaak en de winst over het derde kwartaal viel hoger uit dan verwacht. Alleen maar goed nieuws dus.

Grote bleeder is Brunel (-21,3%). Het vertrouwen is volledig zoek nadat de detacheerder met een lelijke winstwaarschuwing langs kwam. Ook bij Kiadis (-8,6%) is het leed nog niet geleden. 

ASCX

Bedankt voor uw bezoek en reacties. Deze week maakt Arend Jan zondag de vooruitblik.

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 25 oktober 2019 20:06
    quote:

    kb020 schreef op 25 oktober 2019 19:58:

    kom je uit een ei ofzo beurs all time high moet je kijken hoeveel geld ze erin steken lekker slim om nu in te stappen op deze koersen met een flut dealtje tussen china en de fed maar geld pompen en rente laag houden straks zit je mooi met je long positie
    Het ei ben je zelf…, er is ook nog zoiets als het sluiten van een long positie!.. Laag aankopen, hoog verkopen, wat dacht je daarvan..
  2. forum rang 6 ff_relativeren 25 oktober 2019 21:30
    Gedeeltelijk handelsakkoord tussen China en de VS is een uitgeklede versie van de vorige aankondiging :

    Navarro has taken particular issue with the shelving of certain protections for intellectual property and technology that appeared in earlier versions of the deal, according to these three sources, who are in regular contact with Trump and the administration. Navarro has urged Trump to force China to recommit to previous promises on IP protection or walk away from a deal.

    So far, Navarro’s effort has been unsuccessful. “He’s been agitating to drive a harder line” since the partial deal was announced, said one former administration official. “But he’s alone on this one.”

    bron : www.cnbc.com/2019/10/25/trump-advisor... .
  3. forum rang 7 wiegveld 25 oktober 2019 21:50
    Shorten kan net zo lucratief zijn als long in aandelen zitten. Het is maar net waar het sentiment de koers heen blaast. Zeker als de bedrijven een naam hebben, dan loopt groot deel particulieren er achter aan.
    Kijk bv. eens naar Citron Research. Verkoop aandelen die je niet hebt, maar een dramatisch bericht en koop ze laag terug.
  4. TommyTP 26 oktober 2019 10:30
    Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Oftewel: shorten kan lucratief zijn op het moment dat de markt (eventjes) draait.
    Ook als een bedrijf fundamenteel issues heeft hebben shorters ook nut om dit signaal aan de markt af te geven. Waarom BESI zo geshort is snap ik eerlijk gezegd niet. Semiconductors is aan het draaien. En het management heeft de boel aardig onder controle.
  5. Bonost 26 oktober 2019 16:39
    quote:

    TommyTP schreef op 26 oktober 2019 10:30:

    Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Oftewel: shorten kan lucratief zijn op het moment dat de markt (eventjes) draait.
    Ook als een bedrijf fundamenteel issues heeft hebben shorters ook nut om dit signaal aan de markt af te geven. Waarom BESI zo geshort is snap ik eerlijk gezegd niet. Semiconductors is aan het draaien. En het management heeft de boel aardig onder controle.
    Volgens mij zijn die shorters ook al voorzichtig aan het verkopen. Besi stijgt zelfs iets als de markt licht daalt. Maar het gaat langzaam omhoog, niet met grote sprongen. Dus het duurt dan een tijdje voordat ze die posities terug hebben gebracht.
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links