Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

TA: Zwaargewichten staan op uitbreken

TA: Zwaargewichten staan op uitbreken

De beurzen hebben gisteren weer een stap in de juiste richting gezet. Forse koerswinsten zorgden ervoor dat de technische plaatjes wereldwijd weer wat verder zijn opgeknapt.

De Nederlandse beurs is hierdoor weer een stapje dichter bij het hoogtepunt van medio 2018 rond 576,90 gekomen. Het lijkt erop dat een opwaartse doorbraak van deze weerstand samen gaat vallen met opwaartse uitbraken bij de zwaargewichten in de AEX index. Ik loop hieronder de technische plaatjes van Royal Dutch Shell, Unilever, ASML en Heineken langs.

AEX index veert hard op

De beurs is hard opgeveerd vanaf de onderkant van het stijgende trendkanaal. De hoopgevende berichten inzake het handelsconflict tussen de VS en China gaven de beurzen een flinke zet omhoog. De nieuwe hogere koerstop bevestigt de opwaartse ambities van de AEX index.

Het koersdoel van de top van medio 2018 rond 576,90 nadert nu snel. Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat een serieuze aanval op deze weerstand wordt ingezet. Na een doorbraak zal de top van medio 2001 rond 609 punten het nieuwe richtpunt worden.

Royal Dutch Shell heeft de weerstand getest

Royal Dutch Shell is de afgelopen maanden goed blijven liggen. Ondanks de flinke schommelingen in de olieprijs is het Brits-Nederlandse concern niet ver van zijn plaats gekomen.

De laatste weken wist het aandeel weer hogere koersbodems te vormen binnen de neutrale bandbreedte. Dit duidt op toenemende vraag. Een doorbraak door weerstand 29,23 zal het technische beeld verder doen opklaren en ruimte vrijmaken voor een grotere koersstijging.

Unilever stabiliseert

Unilever, dat gisteren al haar certificaten heeft omgezet in reguliere aandelen,  heeft de afgelopen weken wat gas teruggenomen. Na de sterke stijging van begin dit  jaar is het aandeel vanaf medio juni wat gaan corrigeren. Per saldo is de schade nog beperkt gebleven.

Om de stijgende trend weer op te pakken is een doorbraak door weerstand 55,33 nodig. Dan ligt de weg vrij om verder op te lopen richting hogere koersniveaus.

ASML test de weerstand

ASML heeft vanaf begin mei last gehad van tegenvallende berichten uit de semiconductor-industrie. Waar veel sectorgenoten echter flink wat terrein moesten prijsgeven, is ASML verrassend goed blijven liggen.

De correctieve fase werd recent al afgebroken en de aanval op weerstand 189,50, de top van medio 2018, is ingezet. Een duidelijke slotstand boven dit niveau zal de langetermijn-stijgende fase een nieuwe impuls geven en ruimte vrijmaken voor een opmars richting nieuwe hoogterecords.

Heineken kijkt opzij

Heineken heeft de eerste maanden van dit jaar een mooie stijging laten zien. De vooruitzichten van een mooie zomer lijken de bierproducent geen windeieren te leggen.

Sinds begin mei is de stijgende trend overgegaan in een meer neutraal koersverloop, maar van een serieuze verzwakking is zeker geen sprake geweest. De weerstand rond 99,80 staat onder druk.

Een doorbraak door deze weerstand zal de oude stijgende trend nieuw leven inblazen en ruimte vrijmaken voor een stijging richting berekend koersdoel €117,50.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 15 okt Indices op Wall Street staan nog even on hold 62
 2. 13 okt Halfgeleiders in de belangstelling: ASML en ASMI blijven op koers 109
 3. 12 okt Verdere rentestijging ligt om de hoek: olieprijs is katalysator 83

Gerelateerd

Reacties

158 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 2 juli 2019 07:47
  Wat een onzin. De beurs zit vol.met geleend geld. De zeepbel is vol en staat op het punt van omvallen. De banken en multinationals die massaal geld hebben geleend en eigen aandelen hebben ingekocht gaan met de aankomende crash miljarden verliezen.

  De burgers accepteren geen belasting geld meer om de banken te redden.

  Vandaag kan de Aex index diep dalen.
 2. [verwijderd] 2 juli 2019 08:07
  Ik hoop dat de Aex index deze week met 12% naar beneden dondert. Dan worden beleggers eens wakker.

  Banken manipuleren de boel net als in 1929 en 2008. Als de kaartenhuis in elaar dondert praten we over een beurskrach van 50%/60%.

  Waarom mag de rente in de wereld niet stijgen? Precies omdat 50% van het belegd vermogen geleend geld is. Als rente stijgt moeten banken rente betalen over het belegd vermogen met geleende geld met een zware beurskrach als gevolg.
 3. Charlemagne 2 juli 2019 08:11
  Veel upside is er niet meer als de big ones allemaal op all time high staan, ga maar na: AKZO, ASML, DSM, HEI(de baas verkoopt zich een ongeluk aan aandelen),Philips, RD, Unilever en de uitgevers RELX en WK, dan heb je ongeveer de hele AEX te pakken, allemaal veel te duur geworden, dat wordt een rupsje nooit genoeg verhaal en dat loopt meestal slecht af. Maar ja da's boerenverstand en geen technische analyse.....
 4. [verwijderd] 2 juli 2019 08:17
  Als je short zit hoop je dat het flink in elkaar dondert. Zet je spaargeld op de bank dan ben je zeker wakker.

  Die foute bankjes ook. Zeg er even bij dat de kapitaalratio van banken heel veel verbeterd is? Ze luisteren zo en toe toch naar de politiek en het volk. 50/60% kom op niet zo conservatief. Alles naar de klote 90% crash. Iedereen zijn baan kwijt en huizenprijzen naar 0,- Dat zijn de echte..

  Wie zegt dat rentes hoog moeten zijn? Ben jij de achterneef van ene Klaas Knot(s)? Pensioenfondsen zoals ABP zijn prutsers. Bij de Rabo hebben ze t een stuk beter gedaan 122%. Daar hoeft niet gekort te worden. Geld moet rollen en geïnvesteerd worden. Niet zo afgeven op banken ben je in 2008 blijven hangen?
 5. forum rang 7 Terminal velocity 2 juli 2019 08:40
  quote:

  Alex A La Hausse/ A La Baisse schreef op 2 juli 2019 08:17:  Wie zegt dat rentes hoog moeten zijn?


  En daar kun je nu best eens gelijk in hebben, Alex. In de middeleeuwen was de rente ook honderden jaren nul. "Ja", zeggen ze dan, "maar toen waren de mensen dom en ze wisten nog niets van financieele zaeken".
  Nou, echt niet.

  In Japan ook al decennia rente nul en de werkloosheid is daar het laagste op aarde. Lekker makkelijk, nul rente.
  Nul inflatie daarbij zou ook mooi zijn.

 6. forum rang 5 New dawn 2 juli 2019 08:41
  De beurzen hebben in vergelijk met lang geleden een constante stroom van nieuw geld: van aandelenfondsen en pensioenfondsen. Particulieren worden door het monetair beleid de aandelenmarkt opgejaagd want een normale rente krijgen zij niet meer bij een bank. Wat is voor particulieren nu een alternatief voor de aandelenmarkt ? De tijden zijn veranderd door de centrale banken.
 7. .--. .. -.- 2 juli 2019 08:47
  quote:

  ren-je-dement schreef op 2 juli 2019 08:40:


  [...]

  En daar kun je nu best eens gelijk in hebben, Alex. In de middeleeuwen was de rente ook honderden jaren nul. "Ja", zeggen ze dan, "maar toen waren de mensen dom en ze wisten nog niets van financieele zaaken".
  Nou, echt niet.
  ...  In de middeleeuwen was het vanuit religie dat er geen rente mocht worden gevraagd. Maar ja katholieken, he. De paus zelf bracht er maar verandering in en ging zelf rente vragen over risico volle leningen.

  Dat lenen deden koningen en de adel dan om oorlog te financieren. 50 of 60% erop en vechten maar. Verloor je en had je geen centen als koning? Gewoon een streep door die lening.

  Echt ideaal lijkt me die middeleeuwen niet renje :)
 8. forum rang 7 Fat behind the curve 2 juli 2019 08:52
  quote:

  Realist2018 schreef op 2 juli 2019 07:47:  Wat een onzin. .

  De zeepbel is vol en staat op het punt van omvallen.

  Vandaag kan de Aex index diep dalen.  Jouw eerste zin is alleen juist als het uitsluitend de 2e zin betreft..

  Want een Zeepbel staat altijd of vaak zoals u wilt op het punt van knappen..

  Jouw laatste zin is formeel juist..

  Want alles kan..
 9. forum rang 7 fred optie 2 juli 2019 08:53
  quote:

  New dawn schreef op 2 juli 2019 08:41:


  De beurzen hebben in vergelijk met lang geleden een constante stroom van nieuw geld: van aandelenfondsen en pensioenfondsen. Particulieren worden door het monetair beleid de aandelenmarkt opgejaagd want een normale rente krijgen zij niet meer bij een bank. Wat is voor particulieren nu een alternatief voor de aandelenmarkt ? De tijden zijn veranderd door de centrale banken.
  alternatief?

  uhhhh...nou voor mij aandelenin ieder gevalniet..
  ikzou zeggen...lastig..
  gold!!!!ja goud!
  of een stukje onroerend goed.
  of een maico mega490.
  of een ducati 888 sp4.
  of een lancia delta integrale met olifantje.
  of de eerste tesla roadster.
  rolex daytona.
  mv agusta.
  antiek..
158 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. ASML Holding 15 okt
  676,300
  +1,52% +10,100
 2. Heineken 15 okt
  91,760
  -0,04% -0,040
 3. 21,075
  +2,01% +0,415
 4. UNILEVER PLC 15 okt
  45,750
  -0,13% -0,060

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.