Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Beter dan Icesave

In het huidig beursklimaat is het een kwestie van dagen - hooguit weken - voordat een beleggingsvisie achterhaald is. Het is dan ook geen toeval dat een beleggingsfonds met een continu veranderende visie dit jaar een prima rendement boekt.

Het Highbridge Statistical Market Neutral Fund wordt niet gemanaged door een gewone fondsbeheerder van vlees en bloed, maar door een computer die voortdurend bepaalt welke aandelen gekocht en verkocht moeten worden. Dat leverde dit jaar al 8,3% op.

Het computermodel let op een heleboel factoren om te bepalen of een aandeel gekocht of verkocht moet worden.

Op korte termijn zijn dat vooral technische signalen, maar het systeem kijkt ook naar de winstontwikkeling en er worden zelfs complete persberichten gescand waarbij op basis van bepaalde steekwoorden wordt geïnterpreteerd of het goed of slecht nieuws is.

Drukke handel
Het model berekent elke vijf minuten of de verhouding tussen rendement en risico nog optimaal is. Als deze balans verbeterd kan worden, geeft het computersysteem zelf de koop- of verkooporders door naar de beursvloer of een handelsplatform, afhankelijk waar de prijs het best is en de liquiditeit het hoogst.

De gemiddelde omloopsnelheid ligt op 600%. Dat betekent dat de samenstelling van het fonds gemiddeld elke twee maanden volledig wijzigt en een aandeel blijft gemiddeld 30 tot 45 dagen in portefeuille. Doordat het fonds zoveel orders doorvoert, betaalt Highbridge geen transactiekosten maar krijgen ze zelfs geld voor de liquiditeit die ze leveren.

Highbridge handelt in de 1200 meest verhandelde aandelen op de Amerikaanse beurs, aangezien het gevaar bestaat dat het koersverloop van kleinere aandelen wordt beïnvloed door de koop- of verkooporders van het fonds. Er worden zowel long- als shortposities ingenomen, zodat het rendement niet afhankelijk is van het beursklimaat.



Tijdsperiode grafiek: 

Kogelvrij
Sinds eind 2007 werkt deze tactiek uitstekend met geleidelijke koersstijging die het fonds inmiddels op een plus van ruim 8% heeft gezet. De volatiliteit is slechts een derde van de beweeglijkheid van de S&P 500-index. Vorig jaar bleek echter dat het systeem niet helemaal kogelvrij is. De koers viel toen binnen enkele dagen met 7% terug.

Enkele hedge funds liquideerden in de eerste dagen van augustus 2007 een groot deel van hun posities, zonder daarbij op waardering te letten. Dat is juist een van de pijlers onder het systeem van Highbridge en hoewel het fonds erin slaagde om een flink deel van de schade snel weer in te lopen, werd vorig jaar met een verlies afgesloten.

Dit jaar blinkt het model van Highbridge Statistical Market Neutral Fund uit in datgene waarvoor het ontworpen is: met een lage volatiliteit een heel acceptabel rendement bij elkaar sprokkelen. En dat maakt het fonds een prima parkeerplaats voor beleggers die de huidige beursstorm liever even van de zijlijn bekijken, maar wel een hoger rendement willen dan een spaarrente.


Michiel Pekelharing is financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. Pekelharing heeft een positie in Fugro en kan meerdere posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op michiel@iex.nl

Michiel Pekelharing is financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. Pekelharing neemt geen posities in op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Michiel Pekelharing

Auteur:

Michiel Pekelharing versterkt sinds april 2005 de redactie van IEX. Hij maakte de overstap van Reed Elsevier, waar hij voor Beleggers Belangen en Money schreef. Daarvoor was hij als freelance journalist actief voor verschillende kranten en financiële websites.

Recente artikelen van Michiel Pekelharing

  1. Kijk, een zwaluw
  2. Dividendvalkuil
  3. Emerging Mark

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 8 augustus 2008 12:47
    Beste Michiel,
    De titel strookt niet met de inhoud.
    Om het fonds te kopen kun je volgens morningstar max. 5% transactiekosten tegemoet zien.
    Daarnaast heb je nog een beheervergoeding.
    Vorig jaar verloor het fonds 4%.
    Was je bij de introductie van het fonds eind 2006 ingestapt, sta je nu ongeveer quitte.
    Om de spaarrente over 2 jaar te verslaan moet je wel van betere huize komen.
  2. johjoh 8 augustus 2008 15:08
    Computermodellen
    Geweldig wordt bij Alex ook gebruik van gemaakt
    met als titel Alex Assist, na 2 jaar geweldige adviesen gevolgd te hebben en ong. 2000 euro armer
    vervolgens een kwartaal update van Alex waarin ze beweren dat het systeem zijn deugdelijkheid bewezen heeft. Er zijn nb aankoop adviezen geweest die 3 dagen later gevolgd werden door een verkoop advies.
    Tenslotte staat me nog iets bij van door computer modellen gestuurde aankopen en verkopen die een aantal jaren geleden aanleiding gaven tot het in elkaar klappen van de beursen.
  3. [verwijderd] 8 augustus 2008 15:25
    quote:

    raulgol schreef:

    Beste Michiel,
    De titel strookt niet met de inhoud.
    Om het fonds te kopen kun je volgens morningstar max. 5% transactiekosten tegemoet zien.
    Daarnaast heb je nog een beheervergoeding.
    Vorig jaar verloor het fonds 4%.
    Was je bij de introductie van het fonds eind 2006 ingestapt, sta je nu ongeveer quitte.
    Om de spaarrente over 2 jaar te verslaan moet je wel van betere huize komen.
    Beste raulgol,
    Het fonds kan gratis worden aangekocht en verkocht bij SNS Fundcoach en misschien ook welk elders (Fundix?), met een minimale inleg van 1.000 euro. Jaarlijkse beheerkosten zijn 1,5%. Het fonds heeft vorig jaar 1 flinke negatieve spike gehad, zoals Michiel in zijn stuk al noemt. Verder staat het dit jaar bij extreem lage volatiliteit op +8% tegen een markt die bij extreem hoge volatiliteit op -20% staat of zo. Bij Icesave krijg je 5,25% per jaar. Dit jaar doet dit computermodel het dus beter.

    En wat de andere reageerders betreft: het is een beetje erg kort door de bocht om alle computermodellen over één kam te scheren. Doe een beetje research en kijk bijvoorbeeld eens naar de rendementen die de computermodellen van Nederlandse aanbieders als DQS, Volteq en HiQ hebben opgeleverd sinds lancering en dit jaar.

    PvK
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.