Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

TA: Trumps rally en de AEX

TA: Trumps rally en de AEX

De komende week zal Wall Street kleur moeten bekennen. Kan de Trumps rally doorzetten? Sinds zijn aantreden is Wall Street bijna 20% opgelopen. 

Afgelopen weekend dreigde Trump nog met een nieuwe shutdown, als hij geen miljarden dollars krijgt om zijn Wall langs de grens met Mexico te bouwen.

Deze week staat verder in het teken van winstcijfers, ING en TomTom komen woensdag. De Nederlandse beurs kijkt er naar uit. ArcelorMittal presenteert zijn winstcijfers donderdag.

Verder komen BinckBank, Aperam, Fagron, Flow Traders en Wereldhave. Buiten Nederland zullen Alphabet en Walt Disney de aandacht trekken.

Nederlandse beurs

Ik begin uiteraard met de Nederlandse beurs, die verder op weet te klimmen. Het technisch plaatje van de AEX oogt positief zolang er hogere bodems zichtbaar zijn.

Eerder al werd de dalende trend verlaten wat een eerste verbetering voor de AEX-index signaleerde. De doorbraak boven de koerspieken van december en januari rond 511,84 heeft ruimte gecreëerd richting weerstand 534,21 (gevormd op 12 november 2018).

Bij een doorbraak onder steun 511,84 (bodem van 12 december 2018) verzwakt de AEX-index.


Trumps rally

Belangrijk voor het koersverloop van de Nederlandse aandelenbeurs is Wall Street. Hoe doet Wall Street het sinds het aantreden van Donald Trump als president, in vergelijking met andere presidenten? CNN heeft het koersverloop van Wall Street van de laatste zes presidenten vergeleken.

In tegenstelling tot wat Trump ons graag wil doen geloven, heeft Wall Street in zijn presidentschap niet de beste performance meegemaakt. Sinds de inauguratie van Trump als president op 20 januari 2017 is Wall Street (gemeten a.d.h.v. de S&P 500) 19% gestegen.

Trump is echter met straatlengtes verslagen door Barack Obama die Wall Street tijdens zijn eerste twee jaar als president met bijna 60% zag oplopen.

Elke nieuwe president

Overigens presteert Wall Street aan het begin van elke nieuwe president nooit het sterkst. Elke nieuw aangetreden president presenteert zijn lastigste en impopulaire beleidsplannen meestal aan het begin van zijn presidentschap.

Juist aan het einde van zijn eerste ambtsperiode, als de zittende president herkozen wil worden, komen de meer populaire maatregelen.

Obama wint

Koersperformance van de S&P 500 tijdens de eerste twee jaar van elke nieuwe president:

 • Barack Obama: +59%
 • Donald Trump: +18%
 • George H.W. Bush: +16%
 • Ronald Reagan: +11%
 • Bill Clinton: +7%
 • George W. Bush: -33%

Verschillende presidenten

Wall Street heeft tijdens president Ronald Reagans eerste termijn (1981 – 1985) een plus van 30% laten zien, in zijn tweede termijn (1985 – 1989) won de S&P 500 zelfs +67%, waarbij tussentijds ook nog de crash van 1987 werd verdisconteerd.

George H. W. Bush

Tijdens president George H. W. Bush’s enige termijn van 1989 tot 1993 steeg Wall Street ruim 51%. Hij werd opgevolgd door Clinton, die ondanks enkele schandalen klinkende cijfers wist te realiseren.

In zijn eerste termijn als president (1993-1997) zag Clinton Wall Street met bijna 80% oplopen, tijdens zijn tweede periode (1997-2001) met 73%.

George W. Bush

President George W. Bush’s eerste presidentschap na Clinton werd vooral gekenmerkt door de aanslagen van 11 september. De S&P 500 verloor in tussen 2001 en 2005 met 12%.

Tijdens George W. Bush’s tweede presidentschap (2005-2009) vond de financiële crisis plaats, in totaal verloor Wall Street tijdens de tweede ambtsperiode van George W. Bush’s ruim 30%.

Barack Obama

Hoewel Wall Street aan het begin van president Barack Obama’s presidentschap nog daalde, boekte de S&P 500 over de eerste vier jaar (2009-2013) een imposante winst van 85%, over zijn tweede periode (2013-2017 van 53%.

Trump

Hoewel president Trumps onverwachte verkiezingswinst direct tot een forse rally leidde, worden zijn eerste twee jaren gekenmerkt door een aantal incidenten, die de koerswinst van Wall Street eind 2018 voor een deel hebben doen verdampen.

Hij zal het niet snel toegeven, maar met een winst van 18% in zijn eerste twee jaar komt Trump dus op een tweede plaats, na Obama.

Eerste jaar

President Trump heeft tijdens zijn eerste jaar als president een aantal vriendelijke beleidsmaatregelen voor het bedrijfsleven in gang gezet, waaronder belastingverlagingen en infrastructurele projecten. De S&P 500 ging aanvankelijk dan ook door het dak, met een sprong van 2270 (20 januari 2017) naar 2.940 (top van 21 september 2018).

Maar technisch is er de afgelopen veertien maanden sprake van een zeer wispelturig technisch plaatje. Eind 2018, daags voor kerst, noteerde de S&P zelfs even rond 2351.

Dat was slechts 70 punten, zo’n 3,5%, boven de stand tijdens de inauguratie van Trump in 2017. Sindsdien is Wall Street alweer 18% opgelopen, kortom het kan verteren.


S&P 500

De S&P 500 index (Wall Street) kroop medio januari weer boven de laatste koersbodems van 2018. Dat de koers terugkeert boven een oude steun, geeft aan dat het aanbod boven de markt afneemt.

De weerstand bevindt zich rond 2.940,91 (top van 21 september 2018). De steun ligt rond 2.322,25 (bodem van 31 maart 2017).


Russel 2000

Ook de Russel 2000 index, die het koersverloop volgt van 2000 Amerikaanse smallcap aandelen, heeft flinke klappen gehad. Eind december noteerde deze smallcaps zelfs even onder de stand die de index tijdens de inauguratie van Trump in 2017 noteerde.

Zowel de stijgende trend als de voormalige koersbodem zijn daarbij gebroken. Maar de Amerikaanse smallcapaandelen, die doorgaans snel op economische wisselingen klimt weer boven de voormalige bodem.

Hierdoor wordt de neerwaartse doorbraak teruggegeven. Deze zogenaamde failure neutraliseert de eerdere verzwakking. De steun ligt rond 1.266,92 (bodem van 28 december 2018). Er ligt weerstand rond 1.742,09 (gevormd op 31 augustus 2018).

Nasdaq 100

De Nasdaq 100 index, de kleinere Amerikaanse technologiebeurs, heeft de neerwaartse trend gebroken en lijkt een hogere koersbodem te vormen. Dit wijst op aantrekkende vraag naar de Nasdaq 100 index.

De neerwaartse fase komt steeds duidelijker achter ons te liggen. Bij een eventuele doorbraak boven weerstand 7.107,00 (gevormd op 3 december 2018) komt er meer opwaarts potentieel vrij.

Van belang is dat steun 5.316,02 (bodem van 31 maart 2017) weet stand te houden.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 15 okt Indices op Wall Street staan nog even on hold 56
 2. 13 okt Halfgeleiders in de belangstelling: ASML en ASMI blijven op koers 109
 3. 12 okt Verdere rentestijging ligt om de hoek: olieprijs is katalysator 83

Gerelateerd

Reacties

128 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 easy56 4 februari 2019 09:06
  www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/spe...

  De Amerikaanse dollar is dé reservemunt van de wereld. Maar hoelang nog? Want nu China als handelsrijk razendsnel groeit, wordt ook de voetafdruk van de opkomende macht in de financiële wereld groter en groter. Het land duwt z'n munt, de yuan, bijna onzichtbaar richting wereldreservemunt. Financieel journalist Maarten Schinkel onderzoekt een toekomst waarin de hele wereld met Chinese munten betaalt.
  ----------------------
  gisteravond op tv,interessant en leerzaam.
 2. forum rang 7 Fat behind the curve 4 februari 2019 10:31
  Je zou bijna (kunnen) stellen..

  Dat het stimuleren van de DAX..

  Door de ECB

  Al een tijdje is ingeruild voor het stimuleren van de Aenix..

  Aenix the leading Horse..??!

  Ach.. alles kan hier..

  Drugsschuur van Europa, Het Belastingparadijs van Europa, (slechtste voetbal van Europa;)..

  En Rutte (ex-Unilever) maar lachuhh..
128 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.