Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

IEX Portefeuille: Aspirientje graag

IEX Portefeuille: tik voor Bayer, X-Fab blinkt uit

Het leek een typische glas-halfvol-glas-halfleeg-week te worden voor de IEX Portefeuille, met vier fondsen die het beter deden dan de markt als geheel en vier fondsen die slechter presteerden. Helaas nam een Amerikaanse rechtbank gisteren nog een stevige extra teug uit ons glas, waardoor we uiteindelijk tegen een weekverlies van zo'n 1,5% aankijken. 

Die rechtbank deed gisteren uitspraak in een zaak aangespannen tegen Bayer-dochter Monsanto, maker van het omstreden onkruidbestrijdingsmiddel Roundup. Hoewel een groot aantal studies laat zien dat het middel niet kankerverwekkend zou zijn, veroordeelde een Californische jury Monsanto toch tot het betalen van een schadevergoeding. 

Dat joeg gisteren aardig wat beleggers richting uitgang bij moederbedrijf Bayer, waardoor er uiteindelijk een min van ruim 10% op de borden stond. Het risico van claims werd door Martin Crum van de beleggersdesk al onderkend bij de aankoop in juni. Naar aanleiding van de uitspraak van gisteren schreef hij een update, waarin hij de perspectieven voor verdere claims onder de loep neemt.

Nog steeds koopwaardig

Monsanto heeft hoger beroep aangetekend en daar zal veel vanaf gaan hangen, zegt Martin. Belangrijk daarbij is dat er bij een hoger beroep geen sprake meer is van juryrechtspraak:

Gezien de grote hoeveelheden studies die geen verband suggereren tussen het gebruik van Roundup en (de kans op) kanker en het feit dat het middel vrij gebruikt mag worden in Europa, is niet direct aanleiding van het meest negatieve scenario uit te gaan.

Blijft de vraag: hoe nu verder met Bayer? De reden voor de aankoop in juni is nog altijd van kracht en we houden het aandeel dan ook aan, met het oog op de perspectieven op lagere termijn. Sterker nog, we blijven het koopwaardig vinden. 

Binnen de overige posities was de koersontwikkeling wat minder onstuimig deze week:

Witte raaf

UIteraard deden de meeste fondsen in het kielzog van de beurzen een stapje terug, temidden van het Turkse Lira-geweld. Sterkhouders Unilever en Aegon hielden het verlies binnen de perken, evenals vastgoedfonds Eurocommercial Properties.

Witte raaf van de week is chipper X-Fab, dat tegen de klippen op juist een sterk herstel liet zien. De positie staat nog altijd onder water, maar X-Fab-watcher Paul Weeteling heeft alle vertrouwen in de gespecialiseerde chipmaker. In zijn laatste update legt hij uit waarom. 

IEX Portefeuille: de stand op 14 augustus 
IEX Portefeuille 24 juli 2018
Klik op de tabel voor een grote versie, klik hier voor de actuele stand

U kunt de IEX Portefeuille hier real-time volgen. 

De IEX Beleggersdesk bestaat uit een fundamentele en technische beursexperts die ieder voor zich jarenlange ervaring hebben op de financiële markten. De beleggersdesk speurt de hele wereld af op zoek naar beleggingskansen en volgt meer dan 600 nationale en internationale aandelen.

Bekijk team fundamentele analyse en bekijk team technische analyse.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEX Beleggersdesk

De IEX Beleggersdesk bestaat uit een fundamentele en technische beursexperts die ieder voor zich jarenlange ervaring hebben op de financiële markten. De beleggersdesk speurt de hele wereld af op zoek naar beleggingskansen en volgt meer dan 600 nationale en internationale aandelen. Bekijk team fundamentele analyse en bekijk te...

Meer over IEX Beleggersdesk

Recente artikelen van IEX Beleggersdesk

  1. 24 apr Cijferseizoen: deze bedrijven zouden weleens kunnen verrassen
  2. 09 nov Slotcall: Waar is het feestje? Op Beursplein 5 is het feestje 2
  3. 17 okt Regen of zonneschijn?

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links