Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Short Calimero

Het kan u onmogelijk ontgaan zijn, er worden klappen uitgedeeld op het beurstoneel. En niet in de laatste plaats onder de midcaps en smallcaps. Is de kleingrutrally nu met gierende remmen tot stilstand gekomen?

De afgelopen vier jaar wisten de kleine Damrakkers hun traditionele onderwaardering ten opzichte van de AEX-aandelen weg te poetsen en zelfs met een flinke premie te noteren.

De sky was vier jaar lang the limit en sommige koersgrafieken deden een dappere poging die limit in één keer aan te tikken. Maar nu hoort u wekelijks wel een winstwaarschuwing, juist van de kleine beurspareltjes.

Sligro en Grontmij bijvoorbeeld. Maar ook een evergreen als Aalberts wil het rijtje van verliezers best een keertje aanvullen.

Loftrompet op zolder
Klein is niet langer per definitie fijn en dat is ook te merken aan de prestaties van de beleggingsfondsen in die categorie. Drie jaar lang gebruikte ik de natte novembermaand om de loftrompet op te steken over met name Delta Deelnemingen Fonds en Orange Deelnemingen Fonds.

Dit jaar volgde er weer een november na oktober, sommige dingen veranderen nooit, maar de loftrompet ligt in een donker hoekje op zolder, bij de vergeelde vakantiekiekjes en de schemerlamp van oma. Het Delta Deelnemingen Fonds doet het met 12,8% sinds 1 januari overigens nog steeds behoorlijk.

Maar Orange Oranje Participaties (OOP) – de opvolger van Orange Deelnemingen – is beduidend minder succesvol. De rendementsteller staat na een dramatisch derde kwartaal op –7,3% voor dit jaar. Dat is voor een groot deel te wijten aan winstwaarschuwende zwaargewichten.

Zo waren per eind september Ten Cate en Sligro goed voor liefst 31,8% van de portefeuille. Als zo'n strategie goed uitpakt, roemt iedereen het concept van de geconcentreerde portefeuilles. Maar als de stevige bets die genomen worden verkeerd uitpakken, is het fonds de sigaar. De wal heeft het schip nu hardhandig gekeerd.

Hard afgerekend
Ten Cate gleed de afgelopen maanden van 34 maar 22 euro, een daling van 35%. Sligro, het bedrijf dat altijd positief verrast kelderde van 37 naar 24 euro, een val van eveneens 35%. En als 32% van de portefeuille in een vloek en een zucht 35% minder waard wordt, is dat goed voor een waardedaling van 11%.



Tijdsperiode grafiek: 

Is OOP daarmee rijp voor de sloop? Dat is na een voortreffelijk track record over de afgelopen jaren wel erg kort door de bocht. Maar de plotselinge winstwaarschuwingen in Mid- en Smallcapland worden op dit moment heel hard afgerekend. Daarmee lijken de eerdere fenomenale koersstijgingen en opgelopen waarderingen nu hun tol te eisen.

Bij de eerste de beste tegenvaller snelt iedereen weg uit het klein grut, ongeacht het fundamentele verhaal. Het is het bewijs dat de nervositeit in de lagere beursregionen toeneemt. En misschien moet u het restant van de kudde voor zijn en uw smallcapfondsen inruilen voor het grotere spul.

Scharnierpunt
Alles beweegt in cycli en deze rally van het kleine spul lijkt op zijn laatste benen te lopen. Over een jaartje of twee, drie zijn de smallcaps weer fors ondergewaardeerd en koopt u de fondsen gewoon weer terug. Dan is het OOP misschien ook weer een goede keus. Voor nu is het zaak niet te lang te treuren over deze scherpe daling.

Én zaak om niet te lang vast te houden aan smallcapfondsen omdat ze u sinds 2003 zoveel hebben opgeleverd. Killing your darlings is noodzakelijk. Als u tenminste niet zelf door uw darlings opgeknoopt wilt worden. Het is het één of het ander op dit scharnierpunt van bull- en bearmarkt.

Het is misschien niet eerlijk ("want zij zijn groot en ik is klein") maar als u nu uw winst niet neemt, hebt u straks een lege dop op uw kop. Dan bent u altijd nog beter af met een half ei, nietwaar? En timing is lastig, maar u kunt straks niet zeggen dat ik u drie jaar te laat gewaarschuwd heb.


Peter van Kleef is financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van Van kleefs actuele beleggingen. Uw reactie is welkom op peter@iex.nl

Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Peter van Kleef

Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. Hij is sinds 2001 actief in de financiële journalistiek met een uitgebreid freelance-verleden en een lange geschiedenis bij IEX. Hij is ook de bedenker en samensteller van de IEX Fonds 40 en de IEX Defensieve 30. Sinds 2015 is Van Kleef chief editor Investment ...

Meer over Peter van Kleef

Recente artikelen van Peter van Kleef

  1. dec '14 2015: Aandelen gaan weer vlammen 1
  2. dec '14 85% underperformers blabla 5
  3. nov '14 Polarisatie en plaatjesterroristen 8

Gerelateerd

Reacties

20 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 13 november 2007 13:25
    quote:
    Wat me wel eens opvalt van buitenlandse sites met name frankrijk en duitsland hoe mooi en uitgebreid die koerseninfo is wij zitten wat dat betreft echt in het tijdperk van Fred Flintstone jaren lange stilstand op IT gebied niet alleen op beurzen maar overal.

    Mooie site bedankt,

    M
  2. [verwijderd] 13 november 2007 13:38
    quote:

    Melanion Atalanta schreef:

    [quote=jan wandelaar]

    index.onvista.de/top-flop/performance...
    [/quote]

    Wat me wel eens opvalt van buitenlandse sites met name frankrijk en duitsland hoe mooi en uitgebreid die koerseninfo is wij zitten wat dat betreft echt in het tijdperk van Fred Flintstone jaren lange stilstand op IT gebied niet alleen op beurzen maar overal.

    Mooie site bedankt,

    M
    uitganspunt in het buitenland is professionele informatievoorziening.kerngetallen etc.etc
    het aandeel en of bedrijf staat centraal,daar omheen enige analisten,nieuwsdiensten en adhoc meldingen.
    kan je je eigen mening eerst vormen zonder al het geblaat er omheen.
    de meeste sites in Nederland zijn marketingplatform/mediabedrijven,vlees nog vis,maar iedere zelfbenoemde guru mag erop laten zien,dat ze het meestal ook niet weten.;-)))
  3. Peter van Kleef 13 november 2007 13:38
    quote:

    jan wandelaar schreef:

    je moet ook wel weten op welke beurs je de kleintjes moet zoeken.

    kijk eens op de prime in duitsland

    index.onvista.de/top-flop/performance...
    Klopt, er zijn evidente verschillen tussen diverse landen. In Duitsland is de kans dat de kleingrutrally aanhoudt of versnelt aanzienlijk groter dan hier. Dat verklaart ook waarom Delta Lloyd en Kempen in navolging van Teslin (Midlin-fonds) met Europese Deelnemingen Fondsen zijn gekomen vorige maand, waarbij de focus op landen als Duitsland ligt.
    PvK
  4. [verwijderd] 13 november 2007 13:42
    quote:

    Peter van Kleef schreef:

    [quote=jan wandelaar]
    je moet ook wel weten op welke beurs je de kleintjes moet zoeken.

    kijk eens op de prime in duitsland

    index.onvista.de/top-flop/performance...
    [/quote]

    Klopt, er zijn evidente verschillen tussen diverse landen. In Duitsland is de kans dat de kleingrutrally aanhoudt of versnelt aanzienlijk groter dan hier. Dat verklaart ook waarom Delta Lloyd en Kempen in navolging van Teslin (Midlin-fonds) met Europese Deelnemingen Fondsen zijn gekomen vorige maand, waarbij de focus op landen als Duitsland ligt.
    PvK
    dank u voor deze info.
    een reden temeer om nog wat extra in teslaan in Duitsland.
    vandaag ook alweer bezig.

    vrgr Jan
  5. Peter van Kleef 13 november 2007 14:04
    quote:

    morgen wel schreef:

    Als iedereen bang is...
    Beste Pluk-de-dag-van-Morgen,

    Het gaat hier helemaal niet om bang zijn. Het gaat om schuivende panelen. Om een switch van klein naar groot. Wie heeft het over angst? Wie, zeg me wie? Als ik bang was, zou ik nu mijn portefeuille liquideren en een staaf goud en een vaatje olie in mijn atoomkelder leggen, ernaast gaan liggen met een jachtgeweer in de hand en over tien jaar weer tevoorschijn komen.

    Probeer de column nog eens te lezen en nu eens ouderwets van boven naar beneden.

    beste groet,
    PvK
  6. [verwijderd] 13 november 2007 14:12
    goed verhaal. nadat fundamentele grond onder smallcap rally al was weggevallen door overwaardering tov largecaps is nu ook momentum/sentiment gedraaid. geen reden dus meer om in smallcaps te zitten de komende tijd.

    wel een probleem misschien voor de vele equity long/short hedge funds die toch veelal long in smallcaps zitten en short largecaps/index?
  7. Peter van Kleef 13 november 2007 14:50
    quote:

    morgen wel schreef:

    Beste atoomkelderbezitter,

    Ik wist niet dat je zo interpretatiegevoelig bent.
    Bovendien wordt het nooit morgen....

    mvg
    ;-)

    Ik had vroeger altijd een poster aan mijn muur hangen met de wijze woorden: "I have to start acting more sensible... tomorrow".

    Er zijn mensen die zich afvragen of die dag ooit gekomen is. Jij en ik weten het antwoord.
  8. [verwijderd] 13 november 2007 19:13
    Het lijkt mij erg interessant de gemiddelde koers/winstverhouding en koersontwikkeling van het kleine grut naast die van de AEX-fondsen te leggen. Helaas beperkt van Kleef zijn kwantitatieve argumenten tot een paar willekeurige kleine fondsen. Je kan net zo makkelijk een verhaal met een tegengestelde boodschap in elkaar draaien door bijvoorbeeld fondsen als Smit Int. en AMG te beschouwen.
  9. [verwijderd] 13 november 2007 19:34
    Inmiddels kan ik het advies ook wel geven. Het is wel aardig om vast te stellen dat bijv. Grontmij momenteel niet populair is maar dat kan ik zelf ook zien. Had deze blik liever in juni/juli gegeven. Nu is de koers ruim 40% lager dan toen.
    En als de "kenners" stellen dat je weg moet zijn dan begin ik mij af te vragen of ik niet moet bijkopen. De WPA bij Grontmij is volgend jaar naar schatting € 2,50 en het dividendrendement gaat naar de 5%.
    Ter vergelijk (en zoek maar na): in 2003 riepen de kenners in koor dat je Grontmij "moest mijden". De koers was toen (omgerekend) € 3,25.
    Toen Grontmij het afgelopen voorjaar boven de € 40 noteerde gaf nagenoeg iedereen een koopadvies en nu er 40% van de koers af is moet ik er uit.
    Kort gezegd: ik kan niet zoveel met dit soort columns.
  10. Peter van Kleef 13 november 2007 19:57
    quote:

    Kiekertak schreef:

    Het lijkt mij erg interessant de gemiddelde koers/winstverhouding en koersontwikkeling van het kleine grut naast die van de AEX-fondsen te leggen. Helaas beperkt van Kleef zijn kwantitatieve argumenten tot een paar willekeurige kleine fondsen. Je kan net zo makkelijk een verhaal met een tegengestelde boodschap in elkaar draaien door bijvoorbeeld fondsen als Smit Int. en AMG te beschouwen.
    Beste Kiekertak (en Pool),
    Traditioneel noteren smallcaps als groep met een discount van zo'n 15% ten oppzichte van large caps, momenteel zijn ze duurder gewaardeerd. Ik heb hier geen Bloomberg naast me staan die ik leeg kan trekken, het zij zo.

    Dat is echter niet het punt van deze column, want die constatering is niet nieuw. Het is wat eerder in dit draadje wordt opgemerkt: het sentiment kantelt. Je ziet de uitslagen bij smallcaps plotseling veel groter worden en steeds vaker in negatieve zin. Er staat momenteel 220 Volt op deze categorie aandelen. Je kunt het ook met één term aanduiden: winstnemen.

    Natuurlijk zijn er nog smallcaps die wél vrolijk doorstijgen, maar als je goed om je heen kijkt, weet je nu wat er gebeurt bij het eerste de beste negatief uit te leggen pers- of kwartaalbericht.

    PvK
  11. [verwijderd] 13 november 2007 20:06
    Beste Peter,

    Ik weet dat jouw vakgebied de smallcaps zijn maar desalniettemin wil ik je ook vragen of je je visie kunt geven voor de komende maanden aangaande de aandelenmarkten in zijn geheel.

    Ben je ook wat terughoudender als het om aandelen gaat of juist niet? Maw, is deze dip van tijdelijke aard of een voorbode van een geheel andere periode?

    Met vriendelijke groet,

    Meneer De Groot.
  12. [verwijderd] 13 november 2007 20:30
    quote:

    Kiekertak schreef:

    Helaas beperkt van Kleef zijn kwantitatieve argumenten tot een paar willekeurige kleine fondsen. [/quote]

    Peter van Kleef beschrijft de small caps op het Damrak.

    [quote=Peter van Kleef]
    Het Delta Deelnemingen Fonds doet het met 12,8% sinds 1 januari overigens nog steeds behoorlijk.
    [...]
    Als zo'n strategie goed uitpakt, roemt iedereen het concept van de geconcentreerde portefeuilles. Maar als de stevige bets die genomen worden verkeerd uitpakken, is het fonds de sigaar.
    Rendement vanaf eind juli t/m nu:

    Delta Deelnemingen Fonds -9,8%
    DJ STOXX Small 200 -4,7%
    AEX Index -4,9%
    Midkap Index -6,5%

    Rendement vanaf eind oktober t/m nu:

    Delta Deelnemingen Fonds -5,7%
    DJ STOXX Small 200 -5,7%
    AEX Index -7,3%
    Midkap Index -6,3%

    Een fonds dat zich uitsluitend concentreert op Nederlandse small caps is riskanter geworden en heeft het vanaf het derde kwartaal slecht gedaan. Een breder samengestelde tracker in Europese small caps heeft het beter gedaan, ook beter dan de AEX dat uitsluitend uit large caps bestaat.

    Maar het kan ook betekenen dat Nederland als beleggingsland minder aantrekkelijk is geworden vanwege de goedkope dollar en de dure olie.
  13. hbeffect.nl 15 november 2007 20:58
    Wat een dramatisch verhaal. Het bewijst alleen maar hoe kortzichtig de beleggers zijn opgevoed.
    Snelle jongens "jaren negen juppen gedrag".
    Ik zou maar eens als iex gaan propageren dat beleggers geloven in de keuzen die ze maken en
    wat fundamenteler gaan denken.
    Misschien blijven die koersschommelingen dan ook
    achterwegen. Wan wat goed is is goed. Ik ben al aan het inslaan en niet over twee jaar.
20 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links