Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

SBM: Optimistisch zonder nieuws

SBM: Optimistisch zonder nieuws

Twee vragen die meteen in ons opborrelen wanneer SBM Offhsore aan de beurt is voor haar rapportgesprek:

  • zijn er nieuwe opdrachten?
  • hoe staat het in Brazilië?

Beiden worden negatief beantwoord. Over Brazilië nog geen nieuws, een broedende kip moeten we niet storen, en qua opdrachten is er wel meer reuring (het zou gek zijn als het niet zo was met deze olieprijs) maar concreet wordt men nergens. 

Qua omzet verslaat het allemaal net de verwachtingen: de omzet kwam uit op $1,7 miljard (werd ook verwacht) en de ebitda op $806 miljoen ($804 miljoen verwacht). De nettoschuld is wat afgenomen.  

tina

Dividendje

Door de meevallende inkomsten is SBM van plan een dividendje uit te keren van $0,25 per aandeel (omgerekend met de huidige eurodollarkoers €0,20). Het is toch wel een bijzonder jaar geweest voor SBM. Er zijn weer wat grote opdrachten binnengekomen, waarvan de FPSO Liza voor ExxonMobil wel de belangrijkste is.   

 

tina

Afbeelding: Eind november verkreeg SBM de definitieve order van ExxonMobil voor de levering van een FPSO voor oliewinning in een zeegebied 200 km uit de kust van Frans Guyana. De VLCC (Very Large Crude Carrier) TINA wordt hiervoor omgebouwd.  

Ook werd een opdracht verkregen van het Noorse Johan Castberg voor een turret mooring systeem (boei waaraan olieschepen kunnen aanleggen). 

Verder raakte SBM een andere FPSO, de Turritella, die al klaar was voor een jarenlange leaseperiode, opeens kwijt aan Shell wat wel een (magere) eenmalige bate opleverde maar dus geen langetermijninkomsten. 

En verkreeg SBM eindelijk verzekeringsgeld van het mislukte project Yme. Tenslotte betaalde het $238 miljoen aan het Amerikaanse ministerie van Jusitie om van vervolging inzake het Unaoil-dossier af te komen.  

Wilt u vaker dit soort analyses lezen? Start dan nu voor €0,01 met een Premium-abonnement    

Compliance in Brazilië

Qua spoken uit het verleden ligt nu alleen het Braziliaanse dossier nog op tafel. Daar is men nog geen steek opgeschoten. SBM heeft op 22 november bekendgemaakt dat een Braziliaanse rechtbank een nieuwe claim heeft uitgevaardigd tegen een Braziliaanse dochteronderneming, een Zwitserse tussenpersoon en een aantal oud-medewerkers van SBM.

Voor SBM is het belangrijk dat, als zij straks een bedrag overmaakt naar Rio de Janeiro, de hele zaak in één keer beklonken is en niet een jaar later weer een andere rechtbank de zaak heropent. Geen nieuws dus derhalve, en geen tijdslijn. 

Van de vier FPSO-opdrachten in 2017 sleepte SBM er eentje binnen, en voor 2018 wordt verwacht dat de vraag naar FPSO's rond de 7 a 8 uitkomt, nu de break-even prijs voor diepwaterolie lager is, en de olieprijs zelf weer wat hoger.  

Outlook

Het management wordt toch wat optimistischer nu de oliemarkt langzaam maar zeker aan het verbeteren is. Diepwaterprojecten komen nog niet echt los, maar er is meer vraag naar zogenaamde FEED-studies (of een nieuw project uberhaupt uit kan) wat eventueel zou moeten resulteren in de bouw van een nieuwe FPSO. 

Concreet is er echter nog geen witte rook. Het bedrijf gaat uit van een hogere omzet in 2018 van $1,9 miljard, waarvan $0,6 miljard door de Turnkeydivisie behaald moet worden en $1,3 miljard uit de Lease$&Operate-tak. Als te behalen ebitda wordt $750 miljoen als richtpunt gehanteerd. 

Conclusie

Voorlopig kan SBM nog wel vooruit met de lopende lease-inkomsten. In de garage kunnen de ingenieurs ook weer aan het werk, maar tussen nu en drie jaar zal er toch net nodige werk moeten worden binnengesleept anders komen de langetermijninkomsten behoorlijk onder druk. 

De opleving van de olieprijs is alvast een goed teken, maar materieel is er nog niets binnengesleept. Meer reuring in de oliemarkt zal zeker het geval zijn. Het blijft wachten op betere tijden. 

 

Wilt u vaker dit soort analyses lezen? Start dan nu voor €0,01 met een Premium-abonnement    


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links