Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Geen paniek

TA: Geen paniek

De maand januari is op de aandelenbeurzen met mooie winsten afgesloten. De Dow wist januari met een winst van ruim 5,8% af te sluiten, de S&P500 steeg 5,6%, de Nasdaq100 won 8,65%. De Europese beurzen steken hier een beetje bleekjes bij af. De AEX won 2,93%, de Euro Stoxx 50 index dikte 3% aan, de Parijse CAC40 steeg 3,2%, de Belgische Bel20 won 3,36%.

Schrammetje AEX

De AEX index blijft in de correctieve fase. De Nederlandse beurs is de afgelopen dagen onder de koerstop van begin januari (dikke blauwe lijn) rond 563,30 gezakt, waarmee een schrammetje in het technische beeld is aangebracht. Maar de schade blijft beperkt zolang de AEX index boven de top van november rond 557,43 weet te blijven. 


Wall Street’s paniekbarometer 

Wall Street heeft de laatste dagen van januari lichte winstnemingen ondergaan. Dit zien we terug in de VIX index, die hard is opgeveerd. Deze stijging van de VIX signaleert dat onrust onder Amerikaanse beleggers is toegenomen, echter slechts in beperkte mate.

Ik constateer dat er geen grote problemen zijn zolang Wall Street’s paniekbarometer binnen de neutrale bandbreedte van de afgelopen maanden blijft (dus onder 16,28). Wel een indicator om goed in de gaten te houden. Lees ook de uitleg over Wall Street’s paniekbarometer onderaan.

 


Dow Jones

Wall Street ondergaat deze week een stevige correctie, maar de Dow Jones index weet binnen de uptrend te blijven. De Dow test de onderkant van het opwaartse trendkanaal. Nog niets aan de hand dus.

 


Amerikaanse technologiebeurs

De Nasdaq 100 index, de kleinere Amerikaanse technologiebeurs, ondergaat een consolidatie, eveneens nog binnen de opwaartse trend.


Wat is de VIX Index? 

De VIX index, ook wel Wall Street's paniekbarometer genoemd, geldt wereldwijd als een toonaangevende graadmeter van volatiliteit. Meer specifiek: de VIX is een index die de implied volatility van S&P 500 indexopties weergeeft.

Het valt op dat koersdalingen in de aandelenmarkten doorgaans samenvallen met veel angst bij beleggers, wat logischerwijs weer tot een grotere beweeglijkheid van de koersen leidt. Kan een belegger handelen in de VIX?

BNP onderhoudt de handel in Turbo's op de VIX future. Door ons wordt de actuele stand (spot) van de VIX gevolgd. Een belangrijk verschil tussen de futures en de ‘spot’-VIX is dat deze laatste heftiger kan reageren dan de future. Een belegger die zou willen anticiperen op een stijging van de VIX index zou dan een Turbo Long kunnen aanschaffen.

Hoe kunt u de VIX gebruiken? De VIX is een relatief jonge index, maar beleggers raken meer en meer enthousiast over de mogelijkheden. Zo kan een belegger profiteren van de signaalfunctie van de VIX. Verder kunt u uiteraard inspelen op de volatiliteit zelf. 

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 07:30 Business cycle deel 3: Vastgoed heeft de bodem nog niet bereikt 30
 2. 05 jul Business cycle deel 2: is de inflatie voorbij? 265
 3. 04 jul Er komen kansen aan

Gerelateerd

Reacties

303 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 16 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 1 februari 2018 09:17
  quote:

  ONN schreef op 1 februari 2018 09:01:

  Bunds zakken weer verder. Oppassen...
  Ga jij het angsthazen vuurtje nog wat verder opstoken voor eigen gewin? :)

  Dow fut blijft vooralsnog mooi liggen. Na zo'n mooie state of the Union kan het alleen maar hoger eigenlijk. (Zure democraten gezichtjes gezien? :))
 2. [verwijderd] 1 februari 2018 09:26
  quote:

  Waterblok schreef op 1 februari 2018 09:22:

  Kan iemand me uitleggen waarom Shell daalt op de cijfers?
  Vanwege de eenmalige belastingtegenvaller?
  lol ik zie dat cnbc zijn banner ook alweer heeft weggehaald met het Breaking news dat Shell vgl met q4/2016 zijn winst zag verdrievoudigen oid, stelletje clickbait-rakkers :)
 3. Ricktrader 1 februari 2018 09:26
  Dax is bezig met een beweging naar de grotere supply zone:

  invst.ly/6i1ml

  Dit kan hij in 1x op een sterke beweging doen door die lagere supply zone uit te nemen. Lukt dat niet en wordt de low bij die blauwe cirkel uitgenomen dan krijg je eerst nog weer een beweging terug naar de demand zone. Daar zal dan weer een nieuwe kans ontstaan voor een beweging naar die hogere supply zone:

  invst.ly/6i1nt

  Zo'n beweging richting die demand zone mag niet de low bij die rode cirkel uitnemen. Daaronder sluiten betekent dat de downtrend nog intact is.

  Als trader heb je hier natuurlijk ook nog de shortkans op de beweging richting die demand zone, als dan die low bij de rode cirkel wel uitgenomen wordt zit je op een heel mooi punt met een positie in een downtrend.
303 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 16 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links