Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Home sweet home

Home sweet home

Het totale beleggingskapitaal in Nederlandse aandelen steken is dom, maar van een beetje beleggen in de Nederlandse beurs is niemand ooit slechter geworden. Zeker dit jaar niet. Weinig beurzen wereldwijd deden het beter dan die van Amsterdam.

Beleggen is spreiden. Over de verschillende beleggingscategorieën en over de verschillende regio’s. Dat vermindert de risico’s aanzienlijk. Als een beleggingscategorie omlaag gaat, dan wordt dat gecompenseerd door een andere die juist in waarde stijgt. De crash in 2008 was daarvan een mooi voorbeeld.


Obligaties en hedgefondsen

Stijgende obligatiekoersen wisten de aandelenpijn nog enigszins te verzachten. Hedgefondsen gaan nog een stapje verder in hun risicobeheer. Zij zetten instrumenten in om ook te verdienen aan dalende koersen. Dan kan er helemaal niets mis gaan.

Tenminste, als de juiste keuzes worden gemaakt. Niets is moeilijker dan dat, zoals de matige prestaties van de hedgefondsindustrie elk jaar weer bewijzen.

Zeker niet verstandig is om het totale beleggingskapitaal in Nederlandse aandelen te steken. Hoewel Nederlandse bedrijven door het gebrek aan een grote thuismarkt gedwongen zijn internationaal te opereren en om die reden voor enige spreiding zorgen, is beleggen in louter Nederlandse bedrijven toch wel eenzijdig.

Al is het maar omdat een aantal grote bedrijfstakken, zoals pharma, auto’s en software, in onze mooie en drukke polder amper aanwezig zijn. Van de financials zijn er weer eerder te veel.


Jubelende cijfers

Maar toch, er is weinig mis om met een deel van het beleggingsgeld de Nederlandse beurs op te gaan. Omdat beleggen extra leuk is als je dicht bij huis blijft. Maar ook, en dat is nieuw, omdat de Nederlandse economie na jaren van kabbelen opeens een groeispurt heeft ingezet. Beleggen in Nederland is tegenwoordig beleggen in een topeconomie.

Het CBS maakte over het tweede kwartaal jubelende cijfers bekend. De groei ging omhoog naar 3,3% op jaarbasis. Voor werkdagen gecorrigeerd was de groei zelfs 3,8%. Geen andere EU-lidstaat kwam maar in de buurt.

Ook positief: de groei werd breed gedragen. Niet alleen de export deed het (weer) goed, maar ook besloot de particulier eindelijk de portemonnee te trekken en durfden bedrijven te investeren. Voor dit en volgend jaar stelde het CBD de groeiramingen naar boven bij. Het blijft dus nog even goed gaan.

Maar niet alleen economisch doen we het beter. Ook de vaderlandse AEX weet dit jaar (ytd) Europa en de wereld te verslaan. Volgens Morningstar stond de AEX tot en met afgelopen vrijdag 18 augustus op een plus van 10,72%, terwijl de MSCI Europe index niet verder kwam dan een rendement van 6,05% en de MSCI World index bleef steken op een treurige 0,68%.


Minder fondsen

De goede gang van zaken geeft de Nederlandse belegger in Nederlandse aandelen moed. Tijd dus om op zoek te gaan naar een breed beleggend Nederlands aandelenfonds. Die keuze is in de afgelopen tien jaar niet moeilijker op geworden.

Het aantal Nederlandfondsen is volgens fondsenanalist Morningstar danig teruggelopen. Veel valt er niet meer te kiezen. “Op dit moment tellen we in totaal twaalf unieke Nederlandse aandelenfondsen. In 2007 waren dat er bijna drie keer zoveel.”

Belangrijkste reden van deze terugloop is de enorme hoeveelheid geld dat beleggers sinds 2007 uit Nederlandse fondsen haalden. Volgens Morningstar onttrokken beleggers voor 1,6 miljard euro aan vermogen.

Inmiddels is er nog een beheerd vermogen van 2,2 miljard euro over. Dit jaar gaan de zaken iets beter. Beleggers staken netto 58 miljoen euro in Nederlandse aandelen. Het gaat weer de goede kant op.


Brede mix

Van de twaalf overgebleven Nederlandfondsen beleggen slechts enkele in zowel de kleine als grote aandelen. Meer dan de helft van de fondsen zijn passieve fondsen die zo goed mogelijk tegen lage kosten de AEX-index volgen. Dat is vrij beperkt.

Wie in Nederlandse aandelen belegt – en natuurlijk niet met al het geld maar slechts met een deel van al het kapitaal dan gemist kan worden – kiest voor een mix van alles. De AEX telt slechts 25 bedrijven, waarvan drie (Altice, Galapagos en Gemalto niet eens Nederlands zijn. Met de Midcapindex AMX erbij is het assortiment meteen veel rijker.

Al te klein moeten de aandelen niet worden, want dan ontstaat er al snel een liquiditeitsprobleem. In sommige aandelen wordt zo weinig gehandeld, dat een fonds van enige omvang niet kan in- of uitstappen zonder de koers gigantisch in beweging te zitten.


Fondsenvergelijking

Twee aandelenfondsen die breed in Nederlandse aandelen zitten, zijn het NN Dutch Fund en Robeco Hollands Bezit. Beide fondsen hebben een lang trackrecord. Wat zijn de verschillen? Hoe hebben zij gepresteerd?

Rendement 10 jaar (gemiddeld per jaar)
Dutch Fund: 2,6%
Holland Bezit: 3,5%

Rendement 5 jaar (gemiddeld per jaar)
Dutch Fund: 12,2%
Holland Bezit: 13,1%

Rendement Ytd
Dutch Fund: 9,0%
Holland Bezit: 9,7%

Dividend
Dutch Fund: 3,42%
Holland Bezit: 3,45%

Kosten
Dutch Fund: 0,73%
Holland Bezit: 1,15%

Risico (jaarlijkse koersbeweeglijkheid)
Dutch Fund: 15,4%
Holland Bezit: 15,3%

Aantal aandelen
Dutch Fund: 38
Holland Bezit: 29

Top 3-posities
Dutch Fund: ASMI, Aperam en Ahold
Holland Bezit: ING, Unilever en Shell

Top 3-sectoren
Dutch Fund: Tech (26,9%), financials (15,3%), def. cons. goed. (13,1%)
Holland Bezit: financials (17,7%), def. cons. goed. (15,8%) en basismaterialen (14,8%)

K/w portefeuille
Dutch Fund: 17,8
Holland Bezit: 14,2

Belegd vermogen
Dutch Fund: 495 miljoen
Holland Bezit: 244 miljoen


Conclusies

Ondanks de veel hogere kosten van Robeco Holland Bezit (waarom eigenlijk?) rendeert het fonds in alle gemeten periodes het beste. De outperformance is ook bijzonder omdat het NN Dutch Fund zwaar is belegd in techaandelen. Laten die nou super goed hebben gepresteerd.

Wat betreft risico en dividend ontlopen de fondsen elkaar niet. Het Dutch Fund is iets beter gespreid. Daarentegen is Holland Bezit kleiner van omvang, waardoor het iets flexibeler is. Moet ik kiezen, dan wordt het Holland Bezit.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Rob Stallinga

Rob Stallinga is sinds maart 2015 redacteur van IEXProfs. In 2004 werd hij hoofdredacteur van het beleggingsblad Safe. Daarnaast schreef hij voor Quote en andere financiële titels.

Meer over Rob Stallinga

Recente artikelen van Rob Stallinga

 1. mei '18 Buybacks krikken rendement wél op 1
 2. aug '17 Home sweet home 6
 3. jul '17 Het gevecht tussen oude en nieuwe energie 35

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
 1. pulp fiction 28 augustus 2017 10:54
  Waar is de vergelijking met de etf?
  Zie de tracker van Think op de AEX thinketfs.nl/producten/Think-AEX-UCIT...
  Ik ben geen expert zoals Rob dat behoort te zijn maar de etf van Think heeft lagere kosten (0,3%) en nog belangrijker een hoger rendement. 80,74% over 5 jaar = 16,15% p jr = een stuk hoger dan de fondsen van Rob. Of zie ik iets over het hoofd?
 2. Willem29m 7 september 2017 11:00
  "Weinig beurzen deden het dit jaar beter dan Amsterdam"
  Eeuhm, lol! Er zijn tig beurzen die het dit jaar vele malen beter doen dan Amsterdam. Spanje, Portugal, Griekenland, Italie, Turkije, Polen, Oostenrijk, S&P 500 en tig beurzen in Azie to name a few. Kijk zelf maar op www.indexq.org/wide.php
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links