Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Domper bij BAM

Domper bij BAM

Dat viel toch even tegen vanochtend, de KW1-cijfers van BAM Groep: het gecorrigeerde resultaat voor belastingen bedroeg een schamele 4,9 miljoen euro op een omzet van afgerond 1,4 miljard euro. Analisten hadden vooraf duidelijk op meer gerekend (euro 10 tot euro 14 miljoen).

Pijnpunt bij BAM ligt vooral in het VK, een zwakke Britse pond liet zijn sporen na.

Topman Rob van Wingerden toonde zich in een toelichting nogal optimistisch en sprak van een "voortzetting van het goede momentum." Hoewel er zeker de nodige lichtpuntjes zichtbaar waren, delen wij dat optimisme toch niet helemaal.

Bedrijven afrekenen op één matig kwartaal, is weinig zinvol. Dat geldt zeker ook voor BAM en sectorgenoten: het eerste kwartaal geldt in de bouwwereld nu eenmaal als zwakste kwartaal. Desalniettemin zijn wij toch wat terughoudend bij dit aandeel.

De cijfers

Zoals hierboven al aangehaald: over KW1 boekte BAM Groep een omzet van afgerond 1,4 miljard euro en bleef er onderaan de streep 4,9 miljoen euro over, en daar zal de Belastingdienst ook nog een hapje uit willen nemen. Over het eerste kwartaal van 2016 bedroeg de omzet nog ruim 1,5 miljard euro, met een winst voor belastingen van 8,2 miljoen.

Dat laatste resultaat werd dan weer sterk vertroebeld door een vrijval van een voorziening (9,7 miljoen euro) gerelateerd aan de desinvestering van het belang wat BAM hield in Van Oord. Al te boude conclusies mag U hier dan ook niet aan verbinden.

Als we even inzoomen op de diverse sectoren van BAM ontstaat er wel een helder beeld. Bouw & Vastgoed zag de omzet met 95 miljoen euro teruglopen tot 825 miljoen: het zwakke Britse pond liet zijn sporen na (-/- 33 miljoen euro) en enkele desinvesteringen van niet-kernactiviteiten in Nederland. Er werd wel geld verdiend bij deze tak: 12,6 miljoen euro.

Dan de divisie waar, dit kwartaal althans, de meeste pijn waar te nemen valt: Infra. Een omzet van 591 miljoen euro versus 619 miljoen over het eerste kwartaal van 2016. Nu vat dat nog wel mee, een daling van circa 4% valt te overzien.

Echter, waar BAM vorig jaar nog een bescheiden 1,4 miljoen euro verdiende bij de Infra-tak, blijft daar nu onderaan de streep een verlies over van 11,4 miljoen euro. Ook hier neemt het lagere Britse pond een hap uit de omzet (-/- 19 miljoen euro), maar ook in Duitsland en Nederland was sprake van een minder resultaat.

Bij de Publiek-Private Samenwerking (PPS) gebeurde er weinig spannends: een wat lagere omzet, maar een vrijwel gelijke winstbijdrage aan het groepstotaal.

Lichtpuntjes

Natuurlijk vallen er ook wel wat lichtpuntjes bij BAM Groep waar te nemen. De orderportefeuille blijft goed op peil met 10,3 miljard euro, al zouden wij dit wellicht ook als een minpuntje kunnen zien.

Immers, de sector heeft flinke rugwind en dan is een toename van het orderboek met slechts 100 miljoen euro (+/+ 1%) niet direct een forse toename, maar ook hier geldt natuurlijk dat BAM Groep wat activiteiten van de hand heeft gedaan.

Meer te spreken zijn wij over de verdere verbetering van de balansratio’s. Zo kwam de solvabiliteitsratio uit op 21,5% ultimo eerste kwartaal, versus 19,7% over de vergelijkbare periode vorig jaar.

Dat is weliswaar nog niet genoeg: wij zouden daar graag minimaal 25% zien, maar het bouwconcern is goed op weg. De recourse nettokaspositie liet een stevige verbetering zien van 206 miljoen euro naar 279 miljoen euro. 

Brexit

BAM Groep is 2017 matig van start gegaan, mooier kunnen wij het ook niet maken. Tegelijk is het zaak als belegger om niet te veel waarde te hechten aan één tegenvallend kwartaal. Het management houdt vooralsnog vast aan de al eerder uitgesproken verwachting van een "licht lagere omzet over 2017 en een hoger gecorrigeerd resultaat voor belasting."

Dat is mooi, maar waken tegelijk voor te veel optimisme. BAM Groep is, zo maakte de valutaire tegenwind al duidelijk, sterk afhankelijk van het wel en wee in het VK. En dat kon nog weleens een dingetje worden: Brexit, weet u nog.

Erg vervelend, de impact van de Brexit is nog volslagen onbekend en wij hebben ook niemand kunnen vinden die het wel weet. Om die reden zijn wij terughoudend voor wat betreft een belegging in BAM Groep: risico’s inprijzen hoort erbij, maar dat wordt in dit geval toch een lastig verhaal.

Disclaimer Crum: geen positie in BAM Groep


Martin Crum is senior beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Martin Crum

Martin Crum is senior beleggingsanalist met meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring op de financiële markten, bij bedrijven als Euronext, Optiver en AEK. Als fundamenteel analist ligt zijn focus en voorkeur bij solide bedrijven met een stevige kasstroom. Sinds 2013 levert hij met zijn eigen bedrijf Beagsh Research & Trad...

Meer over Martin Crum

Recente analyses van Martin Crum

  1. 10:00 Tijd om het aandeel Adyen op te vissen?
  2. 29 apr Doorbraak in apneu-affaire: kunnen beleggers Philips nu weer vertrouwen?
  3. 29 apr Klinkende eerstekwartaalcijfers FlatexDegiro

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 The Third Way... 11 mei 2017 10:35
    Op zich zeker geen slecht stuk, maar het breekt op dat de analyse geen goed vertrekpunt gebruikt zodat een horizontale vergelijking vertroebeld wordt.

    Het vertrekpunt zou kunnen zijn de laatste capitals market event van 6 april waar op slide 6 de financiele doelstellingen weer werden herhaald v/d FY 2016 presentatie, namelijk focus op: bruto marge, ROCE, vastgoedporto en WC efficientie.

    In deze eerste KW1 update wordt alleen ingezoomd op het laatste punt v/d eigen doelstellingen. Ook al is dat punt positief, het valt uitermate tegen dat rest niet aan bod komt. Temeer dat de indruk is dat het daar niet goed zit. Zo is het KW1 rapport derhalve (ook) inconsistent.

    Wanneer we kijken naar de gerapporteerde cijfers, dan valt op dat enerzijds de omzet daalt en anderzijds de commerciele marge fors is verbeterd, van 0.1 naar 4.7 mln. Dat is conform strategie om te focussen op kwaliteit marge ipv. omzet en derhalve goed, ook al praten we over niet-significante verschillen op het totaal van bv. 2017. Zoals gesteld, meer details geven is gewenst.

    Over heel 2017 verwacht het management een verbeterd gecorrigeerd resultaat (2016: 103 mln) en aanzienlijk lagere herstructureringskosten (2016: 84 mln). Met andere woorden, de echte winst voor belastingen zal fors verbeteren...

    Er wordt wel niets gesteld over de 2016 'pension one-off' ad 41 mln, die komt hoogstwaarschijnlijk niet terug. Laten we ervan uitgaan dat de netto 84-41=43 mln hetzelfde blijft over 2017. En aangezien er meer winst is wellicht meer belastingen. Conservatief geschat gaan we nu over 2017 weer rond de 50 mln netto-winst zien?

    Bij de huidige market cap van e1.4 mia betekent dat een K/W van bijna 28, best wel heel hoog.

    De uitdaging voor het management is derhalve om door meer inzicht te geven de vrees bij de beleggers weg te halen dat het gezegde hier van toepassing is dat "het hebben van hoop goed is bij het ontbijt maar slecht bij het avondeten".

    En aangezien de economische conjunctuur al voorbij het begin van de cyclus lijkt te zijn...
  2. Brulboei 11 mei 2017 10:47
    Men was vooraf iets te optimistisch over de bouw, mede door de opgepepte verhalen rondom de beursgang van Volker Wessels. Dat er bij deze beursgang op de onderkant van de bandbreedte gegokt werd zou toch ook voor BAM een teken aan de wand moeten zijn.zeker als je ook de onzekerheid mbt. Brexit in ogenschouw neemt met de daarbij behorende onzekerheid over de koers GBP/EUR.
  3. forum rang 9 objectief 11 mei 2017 10:57
    "Iets te optimistisch": Het was bij uitstek de beursfavoriet van vele beleggers...enorme teleurstelling...wat fout kan gaan gaat ook fout bij BAM...waarom dek je het GBP. niet af...en het was de bedoeling minder opdrachten aan te nemen maar met een hogere winstmarge. Resultaat: minder omzet maar nog veel lagere winst.
  4. [verwijderd] 11 mei 2017 18:41
    Deze dreunt wel na in de portefeuille maar nog steeds een dikke plus. Moet zeggen dat als ze ieder jaar zo'n 50 miljoen winst draaien, wat al niet al te best is, dat 5 miljoen wel ergggg slecht is, want dan wordt die 50 halen wel erg lastig en dus is de stevige daling van de koers goed te begrijpen. En wat Crum al zegt, liever niet vastbijten op 1 kwartaal. Bij het volgende kwartaal ga ik echter wel een besluit nemen of ik 'm aanhou of niet. En verder hoop ik dat meneer Inberg er binnenkort ook nog eens naar kijkt.

    Verder wel een goed stuk meneer Crum, duidelijk wat mening en feit is en de waarschuwing is wel op zijn plaats denk ik ja.

    Er zit inderdaad behoorlijk wat risico in dit aandeel en daar tegenover staat de verwachting die ''er misschien eindelijk een keer uitkomt'' (maar keer op keer toch een beetje tegen lijkt te vallen). Groei orderportefeuille BAM valt me dan ook heel vies tegen eigenlijk dus ik ga 'm nu goed in de gaten houden. Komend kwartaal moet beter zijn anders gooi ik ze de straat op.

    Bedankt in ieder geval.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links