Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Optietrading: vega, volatiliteit en tijd

Optietrading: vega, volatiliteit en tijd

De vega van een at the money is constant. De at the money-call of -put zijn allebei opgebouwd uit X aantal stapjes van de vega, waarbij X de volatility is.

Met een looptijd van een jaar en onderliggende op 50 was de vega van de at the money-call en -put 0,20. Bij 10% volatility zijn de waardes van de opties ieder 2 euro, bij 20% volatility is hun waarde 4 euro.

Waarde van een call of put met een looptijd van een jaar
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Voor out of the money-opties ligt dit anders. Zij hebben geen constante vega en veranderen dus afhankelijk van de volatiliteit in de markt.

Vegaverandering in relatie tot marktvolatility

Een far out of the money-call ligt misschien wel buiten de probabilitydistributie en heeft in eerste instantie geen vega. Mocht die call meer binnen de distributie komen te liggen dan krijgt hij eerst een klein beetje vega dat langzaam aan verder toeneemt.

 Wat gebeurt er met de vega als de volatiliteit toeneemt?
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

In bovenstaande grafiek ziet u dit fenomeen duidelijk. De at the money 50-call (of -put) heeft een constante vega van 0,20, maar de 64-call ligt bij een marktvolatility van 5% (looptijd een jaar) buiten de distributie en heeft dus geen vega.

Bij 10% volatility heeft deze strike een vega van 0,01 en bij 20% volatility is de vega opgelopen naar 0,12. Een heel dynamisch gebeuren.

Zo is het begrijpelijk dat voor bijvoorbeeld out of the money-puts, de prijs heel snel kan oplopen bij een flinke daling.

 • In eerste instantie wordt die al meer waard omdat de markt naar beneden gaat.
 • In tweede instantie wordt zijn vega groter en is de impact van stijgende marktvolatility ook oorzaak van een flinke waardevermeerdering.

Vegaverandering in relatie tot tijd

We hebben steeds gewerkt met een looptijd van een jaar en onderliggende waarde op 50, maar stel dat er nog slechts een dag tot expiratie is. De volatility-impact is dan heel klein. Dus hoe langer de looptijd hoe groter de vega. Dit komt duidelijk tot uitdrukking in de volgende grafiek:

 Wat gebeurt er met de vega als de looptijd toeneemt?
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Met 20% volatility heeft de at the money-optie een vega van 0,20 als hij een looptijd van een jaar heeft. Als de looptijd nog maar een kwart jaar is dan is de vega afgenomen tot 0,10 en bij een looptijd van een dag heeft hij nog maar een vega van 0,01.

U kunt ook zien dat out of the money-opties op een bepaald moment geen vega meer hebben Wanneer de tijd tot expiratie korter wordt, wordt de range waarin opties optionaliteit hebben ook steeds kleiner.

De 60-call heeft met een looptijd van 0,25 jaar nog een kleine vega, terwijl hij met een looptijd van één maand buiten de distributie valt (hij ligt buiten de probabilitycone) en dus geen optionaliteit meer heeft. En als een optie geen optionaliteit meer heeft heeft hij ook geen vega meer.

Zo is maar weer duidelijk dat alles steeds verandert. U hoeft helemaal geen cijfers of ranges te onthouden. Het gaat er alleen maar om dat u begrijpt wat er gebeurt en hierover kunt filosoferen:

 • de vega van een at the money-optie is constant in relatie tot de volatility
 • de vega van out of the money-opties neemt toe als de volatility toeneemt
 • de range waarin opties vega hebben neemt toe als de volatility toeneemt

En:

 • hoe langer de looptijd hoe groter de vega van een optie
 • de range waarin opties vega hebben neemt toe als de looptijd toeneemt

Pierino Ursone geeft leiding aan de European Option Academy. Deze column dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.


Auteur: Pierino Ursone

Pierino Ursone is ruim twintig jaar actief geweest als professioneel optiehandelaar in de aandelen- en commodity-markten. Hij is auteur van een boek over optie trading: How to Calculate Options Prices and Their Greeks, dat in 2015 wereldwijd is uitgegeven door Wiley. Tegenwoordig geeft hij leiding aan de European Option Acade...

Meer over Pierino Ursone

Recente artikelen van Pierino Ursone

 1. apr '18 Optieweek: De strangle
 2. apr '18 Optieweek Gevorderden: Time spreads
 3. apr '18 Optieweek Gevorderden: Ratiospreads 2

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
 1. Edwards01 14 maart 2017 22:13
  quote:

  crux schreef op 14 maart 2017 13:07:

  Als ik het goed begrepen heb kun je, als je speculeert op een stijging van de volatiliteit, het beste optieseries kopen met een zolang mogelijke looptijd.
  Dit zijn dan opties die aflopen in december 2021.
  Klopt,je koopt dan best een straddle (at the money) met een zo lang mogelijke looptijd waarmee je op dat ogenblik dan delta neutraal ,gamma positief,theta negatief en vega positief bent.
 2. Pierino 15 maart 2017 13:22
  @Crux
  Je hebt gelijk, langlopende opties hebben de meeste vega. Het enige probleem is dat langlopende opties minder snel veranderen in implied volatility. Als de langlopende volatility zou verdubbelen is de verwachting dat deze verhoogde volatility er zou moeten staan gedurende de gehele looptijd en dat is niet geheel zeker. Iets korter lopende opties reageren veel meer op events in de markt. Als je dus zou verwachten dat de volatility zou toenemen dan kan je beter een positie in 3 tot 6 maands opties opbouwen omdat die het heftigst reageren op bepaalde events.
 3. forum rang 4 crux 16 maart 2017 14:27
  quote:

  Pierino schreef op 15 maart 2017 13:22:

  @Crux
  Je hebt gelijk, langlopende opties hebben de meeste vega. Het enige probleem is dat langlopende opties minder snel veranderen in implied volatility. Als de langlopende volatility zou verdubbelen is de verwachting dat deze verhoogde volatility er zou moeten staan gedurende de gehele looptijd en dat is niet geheel zeker. Iets korter lopende opties reageren veel meer op events in de markt. Als je dus zou verwachten dat de volatility zou toenemen dan kan je beter een positie in 3 tot 6 maands opties opbouwen omdat die het heftigst reageren op bepaalde events.
  Pierino,
  De vega geeft aan hoeveel een bepaalde optie in waarde verandert bij 1% verandering in volatiliteit.
  Als ik dan de volgende zin van je lees: "Het enige probleem is dat langlopende opties minder snel veranderen in implied volatility", moet er ook nog iets zijn dat de snelheid van de verandering bepaald.
  Een optie die in 2021 afloopt heeft de hoogste vega, maar de laagste snelheid? Moet ik dat dan zo zien? En hoe laag is die snelheid dan wel?

  Je schreef verder:
  "Als je dus zou verwachten dat de volatility zou toenemen dan kan je beter een positie in 3 tot 6 maands opties opbouwen omdat die het heftigst reageren op bepaalde events."
  Een straddle kopen die 6 maanden loopt vind ik persoonlijk veel te kort.
  Grote kans dat deze "bepaalde events" zich in deze korte tijd niet voordoen. Bovendien tikt de klok maar door in je nadeel.
  Ik geef toch de voorkeur aan straddles en strangles die minstens 4 jaar lopen. Deze opties zijn ook relatief gezien het goedkoopst, want de prijs is veel minder dan 4x de prijs van een 1-jarige optie.

  Ik hoor graag je mening hierover.

  Met vriendelijke groet, crux.

 4. Pierino 17 maart 2017 09:31
  Hi Crux,
  Die snelheid is niet te bepalen, maar de volatility zal veel minder fluctueren.
  Wat jij doet is een mooie strategie om geld te verdienen met een event (of meerdere). Je zet dan alleen niet echt in op vega met de straddle want als het aandeel "wegloopt" van de strike wordt de vega ook minder. Met de strangle daarentegen bouw je wel een echte vega positie op.
  Je hebt helemaal gelijk met je stelling dat de opties met 4 jaar looptijd veel minder kosten dan 4 keer een één jaars opties. In de optietheorie wordt tijd uitgedrukt in een wortel. Dit betekent dat een 4 jaarsoptie at the money optie twee keer zo duur is als een eenjaars optie (wortel 4, rente op 0% en geen dividend).

  Groeten
  Pierino
 5. forum rang 4 crux 18 maart 2017 17:00
  Bedankt voor je snelle reactie op mijn vragen, Pierino.
  Bij mijn strategie maak ik vooral gebruik van strangles met een enkele straddle er tussen.
  Zonder het te beseffen heb ik dus de goede keuze gemaakt, want met strangles bouw je dus een vega positie op. Met dit gegeven heb je mij waardevolle kennis geschonken voor mijn strategie.
  Ik begrijp ook dat bij een at-the-money straddle de vega verminderd bij een beweging van het onderliggend aandeel of index.

  Met deze strategie ben ik begin 2010 begonnen.
  Ik moest zelf wat experimenteren met deze strategie en de uitvoering daarvan,omdat ik in geen enkel boek over opties dat ik in mijn bezit heb deze ben tegengekomen.
  Eind 2012 kwam ik erachter dat ik de delta goed kon gebruiken.
  Daarna kon ik de versie maken die ik tot op heden nog gebruik.
  Je start dan met een deltaneutrale strangle.
  Ik zet niet alleen in op volatiliteitsverschillen maar ook op delta veranderingen. Bij flink opgebouwde plus of min delta neem ik winst en wel zodanig dat ik weer deltaneutraal ben.
  Sinds 2013 is deze strategie succesvol gebleken, zonder dat er nu echt grote events zijn geweest.
  Samen met een vriend die ook fanatiek in opties handelt noem ik deze strategie de Zwarte Zwaan strategie, vanwege het feit dat als zo'n event zich voordoet dit de best denkbare gebeurtenis voor deze strategie is.

  Groeten,crux (=Dick).

7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links