Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Optietrading: de vierde dimensie

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Pierino Ursone

Pierino Ursone is ruim twintig jaar actief geweest als professioneel optiehandelaar in de aandelen- en commodity-markten. Hij is auteur van een boek over optie trading: How to Calculate Options Prices and Their Greeks, dat in 2015 wereldwijd is uitgegeven door Wiley. Tegenwoordig geeft hij leiding aan de European Option Acade...

Meer over Pierino Ursone

Recente artikelen van Pierino Ursone

 1. apr '18 Optieweek: De strangle
 2. apr '18 Optieweek Gevorderden: Time spreads
 3. apr '18 Optieweek Gevorderden: Ratiospreads 2

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 30 augustus 2016 13:19
  Prima materie voor iemand met enigszins ervaring. Bijkomend probleem is,zeker bij ratiospreads met een groot interval, de mate van skew op moment van initiatie en gedurende looptijd/ beweging. Hierdoor is alleen je vega-exposure niet eens voldoende om een goede inschatting te maken.
 2. forum rang 4 ONN 30 augustus 2016 14:08
  "Eén ding is zeker, de belegger die slechts tweedimensionaal naar zijn positie kijkt zal bij een daling (vlak na het opzetten van deze combinatie) richting 40 teleurgesteld zijn, in zijn beleving is 50 het optimale niveau en is weglopen van dit niveau een slechte zaak.

  De belegger met deze optiepositie, die wél kennis heeft van de vier dimensies (en dus de Grieken), zal bij een koersdaling richting 40 achterover leunen en denken: Zak maar lekker door je hoeven!"


  Jawel, maar als belegger (twee-, drie- of vierdimensionaal) koop je hier toch niet voor niks de buitenkantjes dubbel ? :)

  @Pierino: ik herken je foto. Alweer een oud-marketmaker in de columns van IEX :) Herken je mijn initialen toevallig ?

  Succes. Groet, ONN.

 3. [verwijderd] 30 augustus 2016 16:08
  Dank je Pierino vakwerk en veel geleerd.

  kijk ernaar uit een software te hebben welke rekenwerk kan verzorgen.

  Deze constructie is voor aandeel met gem.beweging nu naar een aandeel met meer range of in extremis zelfs een index ( met 447 tot 460 ) waar kan ik dat vinden...?

  Komt de volgende: en een aandeel met geringe beweging zoals bijv. RD stel even Range 22-24 als voorbeeld met kortere looptijden.

 4. Jack Shizzle 30 augustus 2016 22:22
  quote:

  Ed Verbeek schreef op 30 augustus 2016 13:54:

  Zeer behulpzame grafieken. Wie weet er een site waar je dit soort grafieken kunt genereren?
  www.optioncombo.com/

  Niet 3D, maar de tijdswaarde is wel grafisch inzichtelijk tussen de doorgetrokken lijn (waarde tijdstip T) en onderbroken lijn (waarde expiratie).
 5. shortsell 3 september 2016 04:14
  quote:

  ednaab schreef op 2 september 2016 08:30:

  Als ik de driedimensionale grafieken zie, lijkt het alsof je met deze trade nooit (?) verlies kunt maken. Door de tijd lijken alle uitkomsten (koersen) tegen expiratiedatum positief voor de trade uit te pakken. Is dit een juiste interpretatie of is verlies toch mogelijk?
  In het voorbeeld wordt op expiratiedatum maximaal verlies gemaakt op 40 en 60, maximale winst op 50 (en in de staarten).

  Ik wil niet voor de auteur spreken maar ik heb de indruk dat z'n punt is dat het niet zozeer belangrijk is te kijken naar de expiratiedatum maar vooral om ervan bewust te zijn wat er tussendoor gebeurt. En in die tussentijd kan juist veel gebeuren :) In dit artikel wordt de situatie geschetst waarbij (implied) volatility stijgt bij een daling. De positie beweegt tegen je in, maar door de vola maakt de positie winst. Dan moet natuurlijk wel de positie verkocht worden want als je afwacht tot expiratie (en koers blijft gelijk) is er weer verlies.

  Ik vind dat Ursone een en ander helder vertelt; een verademing tussen de get-rich-quick-verhalen die je gauw vindt als je googlet op opties. Dank daarvoor! :)
 6. Bergmans123 11 oktober 2016 19:27
  quote:

  Pierino schreef op 4 september 2016 14:43:

  @shortsell, Dank, je slaat de spijker op z'n kop
  Is in het geval van een duik naar beneden(of omhoog) het nodig om de hele positie te sluiten?

  Ik zou de short call en ten minste een longput sluiten. Zeker als ik verwacht dat na de duik omlaag een herstel in kan treden, wat het meestal wel doet. De andere long put misschien nog ruilen voor een korte termijn. Nee geen naked short als het hard om laag dendert i.v.m. het 2e trein gevaar.

  Bedankt voor de interessante colums op de site.
  Groeten Bergmans
 7. Bergmans123 12 oktober 2016 16:18
  @Pierino,
  Met veel interesse uw colums gelezen. De veronderstelde combinatie zoals beschreven leek me een interessante om bescherming te regelen in tijden waarin een flinke daling verwacht kan worden. Ik heb het in mijn portefeuille geprobeerd in de pay-off analyse. Ik liep echter tegen een probleem aan. Met p/c short en de beiden vleugel met twee stuks long afdekken gaf nooit een credit van 5000.

  Ik heb dit geprobeerd bij de AEX met index stand rond de 450. Dit leverde 3800 euro op in geval van alles 1 op 1 doen. Bij de vleugels dubbel aan schaffen ontstonden er twee grote verlies vleugels en een kleine credit op 450 expiratie. Waar zit de fout?
 8. Bergmans123 14 oktober 2016 22:51
  @Onn,
  Daar zou de fout kunnen zitten ik heb de 430-450-470 gedaan meen ik zo uit mijn hoofd. De midden prik en dan 20 punten hoger en lager maar de verhouding zoals in het voorbeeld met 40-50-60 zal ik overnemen en kijken wat de pay-off dan voor resultaten laat zien. Het idee van zo'n constructie met credit en ook nog bescherming tegen crashen spreekt me zeer aan;-) als lijkt de 350 en de 550 wel erg ver weg.
  Thx Onn voor je reactie

  Groeten,
  Bergmans
16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links