Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

ABN Amore

Jaap Muns signaleerde vanmorgen op IEX dat het technisch plaatje van het aandeel ABN Amro sterk is verbeterd. Het aandeel ging gisteren bij hoog omzetvolume door een dalende weerstandslijn en vandaag wordt de opmars stevig voortgezet.

Wat kan die plotselinge omslag verklaren? Vooropgesteld moet worden dat het aandeel laag, naar onze smaak, veel te laag is gewaardeerd. Drie maanden geleden schreven wij dat nog in onze column ABN Amro's capriccio Italiano.

Een koers van 27,50 euro, zo'n twaalf keer de voor 2006 getaxeerde winst, vonden wij een redelijker waardering.

Zorgen over ABN Amro's Italiaanse avonturen hadden destijds de koers van het aandeel onder druk gezet. Het ging toen om onder andere om de integratie van Banca Antonveneta en de mogelijkheid van een dure uitbreiding van het belang in Capitalia.

Onduidelijk
Sinds gisteren weten wij dat de integratie van Banca Antonveneta voorspoediger verloopt dan geraamd:

  • De verwachting van de vanaf 2008 jaarlijks te realiseren synergievoordelen is verhoogd van 160 miljoen tot 178 miljoen euro,
  • Bovendien vallen de eenmalige kosten lager uit: aanvankelijk werden die geraamd op 200 miljoen euro, maar blijken nu 139 miljoen euro te zijn.

    De speculatie rondom Capitalia, waarin ABN Amro een belang houdt van 8,6%, duurt alleen voort en heeft de koers van dit aandeel sinds medio september nog eens 5% laten oplopen. Deze waardestijging laat zich voor de aandeelhouders in ABN Amro bank becijferen op een voordeel van 90 miljoen euro.

    Wat de bank precies met Capitalia voor heeft is nog steeds niet duidelijk. Bestuurslid Huibert Boumeester liet begin deze week weten dat wat Italië betreft momenteel niet gedacht wordt over "de aankoop van een complete bank", maar eerder aan verwerving van bancaire activa bestaande uit tien tot dertig kantoren.

    Aan de andere kant zijn er signalen dat ABN Amro toch weer meer interesse ontwikkelt voor Capitalia. Terwijl de bank begin dit jaar een emissie van de laatste aan haar voorbij liet gaan en daarmee haar belang liet verwateren van 9% tot 7,65%, werd onlangs die verwatering weer nagenoeg ongedaan gemaakt.

    Het bloed kruipt…
    De bank schafte de helft aan van het 1,92% belang dat Pirelli in Capitalia hield. Bovendien lijkt zich een opportunity voor te doen, doordat president-commissaris Cesare Geronzi van Capitalia en tegenstander van een grotere betrokkenheid van ABN Amro wegens vermeende illegale praktijken werd gedwongen zijn functie neer te leggen.

    ABN Amro CEO Rijkman Groenink laat zich niet in zijn kaarten kijken, maar lijkt momenteel voorwaarden te creëren voor een grotere rol van zijn bank in Italië:

  • Zo werd eind vorige week besloten de Amerikaanse hypotheekactiviteiten in de etalage te zetten. Dit onderdeel met een balansomvang van 224 miljard dollar heeft een geraamde verkoopopbrengst van 2,5 miljard dollar.

  • Tegelijkertijd is de bank begonnen risicodragend vermogen vrij te maken door de gedeeltelijke verkoop van haar leningenportefeuille. Begin deze week werd voor een bedrag van naar schatting 1,5 miljard euro afgestoten aan PGGM, het pensioenfonds voor de Nederlandse zorgsector.



    Tijdsperiode grafiek: 

    Kostbaar
    Voor de goede orde, wij zijn nog steeds geen voorstander van een volledige overname van Capitalia door ABN Amro. De bank is een tamelijk ondoorzichtig fusieproduct van vijf Italiaanse banken met een duister verleden. Speculatie heeft ABN Amro een mooie windfall winst opgeleverd, maar maakt volledige overname zeer kostbaar

  • Bij een voor dit jaar verwachte winst van 0,45 euro per aandeel en de huidige koers van 6,98 euro doet het aandeel Capitalia een koers/winstverhouding (k/w) van 15,5,
  • Bij een gebruikelijk 30% premie moet ABN Amro bereid zijn een overname-k/w van twintig te betalen, bijna het dubbele van haar eigen waardering,
  • Voor de resterende 92% van de aandelen in Capitalia moet ABN Amro een slordige 21 miljard euro neertellen.

    Op langere termijn kan die overname goed uitpakken, maar in de eerste jaren komt de winst met zekerheid onder druk te staan. Gepaste bescheidenheid noopt ons te erkennen dat het er niet toe doet of wij al dan niet voorstander van een overname van Capitalia zijn. Feit is dat hier in de markt anders tegen aan wordt gekeken.

    Menig analist is positief gestemd over een mogelijke uitruil van de Amerikaanse tegen de Italiaanse activiteiten. Met een volledige terugtrekking uit de VS kan ABN Amro 14 miljard euro vrijspelen. Het resterend bedrag moet dan bijeen te sprokkelen zijn met verdere verkoop van de leningenportefeuille en wellicht een beperkte aandelenemissie.

    Jager wordt prooi?
    Nogmaals, dit is in onze optiek weinig aantrekkelijk. Belangrijker is dat ABN Amro zich zelf meer te kijk zet als voorwerp van overname. Met regelmaat van de klok steken geruchten hierover ook hun kop op. Royal Bank of Scotland, BBVA en Bank of America werden eerder al als geïnteresseerde partijen genoemd.

    De recente overname van Mellon door Bank of New York draagt zeker bij aan een opleving van de speculatiezucht. Groenink en de zijnen lijken zich bovendien pragmatisch op te stellen en niet onwelwillend te staan tegenover bod dat een premie in zich bergt van 40%. Dat impliceert dat er te praten valt over een bod van 34 euro.

    In termen van een k/w van veertien is dit zeker niet irrealistisch hoog. De ironie kan zich nu voordoen dat ABN Amro in haar pogen de middelen vrij te spelen voor een eventuele overname van Capitalia zich - zolang die overname niet plaatsvindt, maar de middelen wel toestromen - zich zelf aantrekkelijker maakt als overnamekandidaat.

    Ons koersdoel van 27,50 kan daardoor wel eens versneld binnen ons vizier kunnen.


    Jacques Potuijt is oprichter van Provest Group en was hiervoor onder meer hoofd Beleggingsresearch bij Deutsche Morgan Grenfell in Amsterdam. Potuijt schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Hij belegt uitsluitend in beleggingsfondsen. De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op potuijt@iex.nl.

    Jacques Potuijt is oprichter van Provest Group en was hiervoor onder meer hoofd Beleggingsresearch bij Deutsche Morgan Grenfell in Amsterdam. Potuijt schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Hij belegt uitsluitend in beleggingsfondsen. De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
  • Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     
    Jacques Potuijt

    Auteur:

    Jacques Potuijt studeerde bedrijfseconomie met specialisatie financierings- en beleggingsleer aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Werkt sinds 1973 in de financiële en beleggingswereld. Vanaf 1980 bij Algemene Bank Nederland (later ABN Amro) achtereenvolgens als beleggingsanalist, fund manager (oprichter van en...

    Recente artikelen van Jacques Potuijt

    1. De komkommers zijn gaar
    2. Okkerse versus Altman

    Gerelateerd

    Reacties

    10 Posts
    | Omlaag ↓
    10 Posts
    |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.